22.9 C
Σάμος
18/04/2024
Σαμιακά

Διαμαρτυρία για την παραχώρηση τμήματος ιδιοκτησίας του 3ου Νηπιαγωγείου Καρλοβασίου σε ιδιώτη

Έγγραφο διαμαρτυρίας των γονέων του 3ου Νηπιαγωγείου Καρλοβασίου προς τον Δήμο Σάμου σχετικά με το θέμα της παραχώρησης σε ιδιώτη τμήματος οικοπέδου ιδιοκτησίας του 3ου Νηπιαγωγείου.

Ο Σύλλογος αναφέρει:

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Καρλοβασίου εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου να παραχωρήσει χώρο ιδιοκτησίας του εν λόγω Νηπιαγωγείου σε ιδιώτη, με στόχο τη διέλευση πεζών και οχημάτων για την εξυπηρέτηση παρακείμενης ξενοδοχειακής μονάδας, ιδιοκτησίας του ιδίου.

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι σχολικά οικόπεδα, δημόσια -δηλαδή- περιουσία, συρρικνώνονται όλο και περισσότερο, αγνοώντας τις λειτουργικές αλλά και τις παιδαγωγικές ανάγκες που καλείται να υπηρετήσει η σύγχρονη εκπαίδευση.

Τονίζουμε ότι το 3ο Νηπιαγωγείο Καρλοβασίου είναι μια σχολική μονάδα με αυξανόμενο μαθητικό πληθυσμό, που έχει μεγάλη ανάγκη επέκτασης τόσο των κτιριακών της εγκαταστάσεων και δομών (π.χ. τμήμα ένταξης) όσο και του αύλειου χώρου. Ειδικά το συγκεκριμένο τμήμα (δεδομένου ότι είναι το μόνο που παραμένει ακάλυπτο από τεχνητό υλικό) δύναται να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία σχολικού κήπου, στα πλαίσια περιβαλλοντικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν στο νηπιαγωγείο, αλλά και για την επίτευξη ποικίλων άλλων εκπαιδευτικών στόχων και δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας.

Τέτοιες δραστηριότητες είναι απαραίτητες για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών και τη σωστή προετοιμασία τους για τις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο υποστήριξης των παιδιών με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτές οι ανάγκες προτάσσονται δικαιωματικά πάνω από οποιοδήποτε ιδιωτικό ενδιαφέρον, ενώ επιπλέον η ικανοποίησή τους προσφέρει τις βάσεις για την ουσιαστικότερη καλλιέργεια και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Στον αντίποδα, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στερεί από το σχολείο αυτές τις δυνατότητες, ενώ ταυτόχρονα έρχεται σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται για την επιτήρηση και την ασφάλεια των μαθητών στην παρ. 10 του άρθρο 12 και στο κεφ. Α του άρθρου 18 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), καθώς και στο άρθρο 36 της με αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002, (ΦΕΚ 1340, τ. Β΄) Υ.Α. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α): «Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των νηπίων/προνηπίων δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών». Ομοίως, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου «Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των νηπίων-προνηπίων και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών ή Προϊσταμένων των νηπιαγωγείων. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους».

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτο κριτήριο σχεδιασμού των σχολικών κανονισμών και ότι ειδικά η διέλευση επαγγελματικών οχημάτων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νηπιαγωγείου, αλλά και κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των νηπίων εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για τους μαθητές αυτής της ηλικίας.

Αν υπολογιστεί δε, η στενότητα χώρου που ήδη υπάρχει αναλογικά με το πλήθος των μαθητών (υπολογίζοντας και τα παιδιά του Βρεφονηπιακού Σταθμού), αντιλαμβανόμαστε ότι η παραχώρηση του τμήματος αυτού για επαγγελματική χρήση, θα περιόριζε περαιτέρω το διαθέσιμο χώρο στάθμευσης και πραγματοποίησης των απαραίτητων ελιγμών στο χώρο του σχολείου και μόνο προβλήματα θα μπορούσε να προσθέσει στη λειτουργία και των δύο μονάδων.

Ενόψει των ανωτέρω, ζητάμε να πάρουν θέση όλοι οι κοινωνικοί φορείς και οι φορείς της εκπαίδευσης για το ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό θέμα και να ταχθούν στο πλευρό μας, υπερασπιζόμενοι όλοι μαζί το καλό των παιδιών μας που είναι συνυφασμένο με την ευημερία και την ανάπτυξη της δημόσιας εκπαίδευσης και της παιδείας μας.

Τέλος, ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και την απαραίτητη χρηματοδότηση του σχολείου προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος όλων των παιδιών από τώρα και στο μέλλον και επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας.

 

Related posts

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin

Κηποτεχνική δράση στην αυλή του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Καρλοβάσου Σάμου

admin

Η Ακουλουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Παναγία Καστρινή

admin

Η Αγγελική Γαλανού ορίζεται άμισθη σύμβουλος για Πολιτισμό και Αγροτικά προϊόντα Σάμου και Ικαρίας

admin