Connect with us

Σαμιακά

Διαμαρτυρία για την παραχώρηση τμήματος ιδιοκτησίας του 3ου Νηπιαγωγείου Καρλοβασίου σε ιδιώτη

Published

on

Έγγραφο διαμαρτυρίας των γονέων του 3ου Νηπιαγωγείου Καρλοβασίου προς τον Δήμο Σάμου σχετικά με το θέμα της παραχώρησης σε ιδιώτη τμήματος οικοπέδου ιδιοκτησίας του 3ου Νηπιαγωγείου.

Ο Σύλλογος αναφέρει:

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Καρλοβασίου εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου να παραχωρήσει χώρο ιδιοκτησίας του εν λόγω Νηπιαγωγείου σε ιδιώτη, με στόχο τη διέλευση πεζών και οχημάτων για την εξυπηρέτηση παρακείμενης ξενοδοχειακής μονάδας, ιδιοκτησίας του ιδίου.

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι σχολικά οικόπεδα, δημόσια -δηλαδή- περιουσία, συρρικνώνονται όλο και περισσότερο, αγνοώντας τις λειτουργικές αλλά και τις παιδαγωγικές ανάγκες που καλείται να υπηρετήσει η σύγχρονη εκπαίδευση.

Τονίζουμε ότι το 3ο Νηπιαγωγείο Καρλοβασίου είναι μια σχολική μονάδα με αυξανόμενο μαθητικό πληθυσμό, που έχει μεγάλη ανάγκη επέκτασης τόσο των κτιριακών της εγκαταστάσεων και δομών (π.χ. τμήμα ένταξης) όσο και του αύλειου χώρου. Ειδικά το συγκεκριμένο τμήμα (δεδομένου ότι είναι το μόνο που παραμένει ακάλυπτο από τεχνητό υλικό) δύναται να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία σχολικού κήπου, στα πλαίσια περιβαλλοντικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν στο νηπιαγωγείο, αλλά και για την επίτευξη ποικίλων άλλων εκπαιδευτικών στόχων και δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας.

Τέτοιες δραστηριότητες είναι απαραίτητες για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών και τη σωστή προετοιμασία τους για τις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο υποστήριξης των παιδιών με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτές οι ανάγκες προτάσσονται δικαιωματικά πάνω από οποιοδήποτε ιδιωτικό ενδιαφέρον, ενώ επιπλέον η ικανοποίησή τους προσφέρει τις βάσεις για την ουσιαστικότερη καλλιέργεια και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Στον αντίποδα, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στερεί από το σχολείο αυτές τις δυνατότητες, ενώ ταυτόχρονα έρχεται σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται για την επιτήρηση και την ασφάλεια των μαθητών στην παρ. 10 του άρθρο 12 και στο κεφ. Α του άρθρου 18 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), καθώς και στο άρθρο 36 της με αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002, (ΦΕΚ 1340, τ. Β΄) Υ.Α. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α): «Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των νηπίων/προνηπίων δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών». Ομοίως, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου «Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των νηπίων-προνηπίων και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών ή Προϊσταμένων των νηπιαγωγείων. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους».

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτο κριτήριο σχεδιασμού των σχολικών κανονισμών και ότι ειδικά η διέλευση επαγγελματικών οχημάτων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νηπιαγωγείου, αλλά και κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των νηπίων εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για τους μαθητές αυτής της ηλικίας.

Αν υπολογιστεί δε, η στενότητα χώρου που ήδη υπάρχει αναλογικά με το πλήθος των μαθητών (υπολογίζοντας και τα παιδιά του Βρεφονηπιακού Σταθμού), αντιλαμβανόμαστε ότι η παραχώρηση του τμήματος αυτού για επαγγελματική χρήση, θα περιόριζε περαιτέρω το διαθέσιμο χώρο στάθμευσης και πραγματοποίησης των απαραίτητων ελιγμών στο χώρο του σχολείου και μόνο προβλήματα θα μπορούσε να προσθέσει στη λειτουργία και των δύο μονάδων.

Ενόψει των ανωτέρω, ζητάμε να πάρουν θέση όλοι οι κοινωνικοί φορείς και οι φορείς της εκπαίδευσης για το ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό θέμα και να ταχθούν στο πλευρό μας, υπερασπιζόμενοι όλοι μαζί το καλό των παιδιών μας που είναι συνυφασμένο με την ευημερία και την ανάπτυξη της δημόσιας εκπαίδευσης και της παιδείας μας.

Τέλος, ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και την απαραίτητη χρηματοδότηση του σχολείου προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος όλων των παιδιών από τώρα και στο μέλλον και επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας.

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στο Καρλόβασι

Published

on

By

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης τελέσθηκε την Κυριακή 28η Φεβρουαρίου 2021 υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Παν/του Ιερομονάχου π. Αναστασίου Πορώνη στον Ιερό Ναό Γεννήσεως του Χριστού Παλαιού Καρλοβασίου Σάμου, όπου και θα υπηρετεί από τούδε και εις το εξής ως Εφημέριος.

Ὁ νέος Ἱερομόναχος τῆς Τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, γεννήθηκε καί μεγάλωσε στό Καρλόβασι τῆς Σάμου, ὅπου ἔλαβε τήν ἐγκύκλιο μόρφωση καί ἀποκατεστάθη ἐπαγγελματικά. Ποθώντας ὅμως τό λειτούργημα τῆς Ἱερωσύνης, ἀφιέρωσε πλέον τόν ἑαυτό του στήν Ἐκκλησία, ὅπως χαρακτηριστικά τόνισε καί στόν χειροτονητήριο λόγο του: «Ἔχω τήν συναίσθηση πλέον, ὅτι καλοῦμαι νά γίνω Θεοῦ συνεργός, ὄχι γιά τήν ἀρετή μου καί τήν δικαιοσύνη μου, ἀλλά γιά τήν ἄπειρη ἀγάπη Του καί τήν ἀσύλληπτη συγκατάβασή Του πρός ἐμέ.»

Ὁ Σεβασμιώτατος στήν ἀντιφώνησή του ἐπέστησε τήν προσοχή τοῦ νέου Πρεσβυτέρου στά ἱερατικά του καθήκοντα, παρέχοντας συμβουλές μέσα ἀπό κείμενα τῶν Ἁγίων Πατέρων καί τόν προέτρεψε πατρικῶς νά ἐργασθεῖ ἀόκνως καί ἐνδελεχῶς γιά τήν σωτηρία τῶν ψυχῶν «ὑπέρ ᾧν Χριστός ἀπέθανεν κάι ἀνέστη».

Τέλος ὁ Σεβασμιώτατος ἀπευθυνόμενος στό ἐλάχιστο, λόγῳ τῶν μέτρων ὑγιειονομικῆς προστασίας ἐκκλησίασμα, ζήτησε τήν ἀπό μέρους τους τιμή καί ἀγάπη πρός τόν νέο Πρεσβύτερο, ἐνῶ δέ παρέλειψε νά ἐκφράσει τόν προβληματισμό του γιά τήν ἀνάγκη ἀναζωπύρωσης τῶν ἱερατικῶν κλίσεων μέσα ἀπό τίς οἰκογένειες τῶν Νησιῶν μας, γιά νά συνεχίσει ὁ κόσμος νά ἔχει «ζωή καί σωτηρία», ὅπως τονίζει καί ὁ Μ. Βασίλειος στήν ἁγία Ἀναφορά του.

Εὐχή καί προσευχή ὅλων μας ὁ νέος Πρεσβύτερος, Ἱερομόναχος π. Ἀναστάσιος Πορώνης, νά εὐαρεστήσει τόν Θεό καί νά ἐπαληθεύσει τίς προσδοκίες τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ἐπ’ ὠφελείᾳ τῶν εὐσεβῶν Χριστιανῶν μας καί πρός δόξαν Θεοῦ.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» για το δημοτικό συμβούλιο

Published

on

By

Στη χθεσινή συνεδρίαση, καταθέσαμε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου  ως δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ»  να συζητηθούν σε επόμενη τακτική συνεδρίαση  δύο σοβαρά ζητήματα, για τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να έχει θέσεις.

Αφορούν:

1.     Το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, όπου δρομολογούνται σοβαρές αντιδημοκρατικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα: Την πλήρη κατάργηση της απλής αναλογικής  και την εκλογή από τον 1ο γύρο με 43% του Δημάρχου και της πλειοψηφούσας παράταξης που θα παίρνει το 60% των εδρών, την επαναφορά των αυτοδιοικητικών εκλογών ανά 5ετία, τη μείωση του αριθμού δημοτικών συμβούλων στο Δήμο μας από 27 σε 21, την περαιτέρω θεσμική υποβάθμιση των κοινοτικών συμβουλίων και του τρόπου εκλογής τους (ενσωμάτωση στο ενιαίο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου και μείωση αριθμού κοινοτικών συμβούλων) και σειρά πολλών άλλων ρυθμίσεων που καταρρακώνουν τη Δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση.

2.     Με την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τα Πανεπιστήμια, πέραν της ίδρυσης αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια θεσπίζεται και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Η νομοθέτηση της ΕΒΕ  βάζει περιορισμούς στην πρόσβαση των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια και θα επιφέρει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες σε μαθητές και ΑΕΙ, στις πόλεις και τις περιφέρειες που αυτά εδρεύουν. Την ίδια στιγμή, η πρόσβαση στα ιδιωτικά κολέγια δεν προϋποθέτει καμία βάση εισαγωγής παρά μόνο τη δυνατότητα καταβολής διδάκτρων. Επειδή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα 3 τμήματά του που εδρεύουν στη Σάμο θα υποστούν δραματική μείωση των φοιτητών που θα θέσουν επιτακτικά ζήτημα βιωσιμότητάς του  πρέπει  η τοπική κοινωνία, η Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και οι φορείς του Αιγαίου  να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ενίσχυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στην ενημέρωση του Δημάρχου κ. Γ. Στάντζου ότι επίκειται συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρα (Τετάρτη 3.3.21) για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, του επισημάναμε ότι αυτή εξυπηρετεί καθαρά τους επικοινωνιακούς σκοπούς της κυβέρνησης και τους σχεδιασμούς της για τις υπερδομές-φυλακές ψυχών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την τοπική μας κοινωνία και θέλουν άμεσες λύσεις είναι: η ουσιαστική και αποτελεσματική ανταπόκριση της κυβέρνησης με την οικονομική ενίσχυση και στήριξη των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας και την γρήγορη αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών (σχολείων, λιμανιών, δρόμων, εκκλησιών, μνημείων) που καρκινοβατεί (ιδιαίτερη ανησυχία μας προκάλεσε η αναφορά του Δημάρχου ότι δεν έχουν δοθεί χρήματα ούτε να φτιαχτούν οι υποδομές για να δεχτούν τις προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες) και  η αντιμετώπιση από την πλευρά των κρατικών φορέων της έξαρσης της πανδημίας covid-19 στο νησί  μας με αποτελεσματικά μέτρα υγειονομικής θωράκισής του.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή