14.9 C
Σάμος
01/03/2024
Δήμος

Τιμητική πλακέτα προς τιμήν των κατοίκων της Σάμου

Τιμητική πλακέτα προς τιμήν των κατοίκων της Σάμου παρέλαβε χθες ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος κατά την τελετή λήξης του 7ου Συνεδρίου για τη «Διαχείριση και Βελτίωση Παράκτιων Ζωνών» που διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η απόδοση τιμής αφορούσε τους κατοίκους των τριών νησιών Σάμου, Χίου & Λέσβου για την αντιμετώπιση (με ανθρωπισμό) της ιδιαίτερης και ειδικής πιέσεως στην παράκτια ζώνη τους από την αθρόα και ομαδική άφιξη προσφύγων και μεταναστών κατά τα τελευταία έτη.

Κατά την ευχαριστήρια του ομιλία ο Δήμαρχος Σάμου Μ.Αγγελόπουλος ανέφερε: Με ιδιαίτερη συγκίνηση παραλαμβάνω απόψε αυτήν την πλακέτα ως εκπρόσωπος των πολιτών της Σάμου: ενός από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που δοκιμάζονται σκληρά από την έξαρση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος με τις παγκόσμιες διαστάσεις.

            Για τους κατοίκους της Σάμου, η εικόνα της αγαπημένης θάλασσας των προγόνων μας, μιας θάλασσας που μας δίνει ζωή εδώ και χιλιετίες, να φέρνει με τα κύματά της εκατοντάδες κατατρεγμένους ανθρώπους, άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, κάθε ώρα, κάθε μέρας, ήταν μια γροθιά στο στομάχι.

            Οι ακρίτες των νησιών μας, ξέρουν πολύ καλά από διώξεις, πολέμους και προσφυγιά και η στάση τους, εκείνες τις πολύ δύσκολες στιγμές, με το βλέμμα ολόκληρης της ανθρωπότητας να είναι στραμμένο στο Αιγαίο, ήταν μια στάση βγαλμένη από την καρδιά και τις μνήμες μας.

            Μια στάση αντάξια του πανάρχαιου ελληνικού πολιτισμού και των αξιών που μεταλαμπάδευσε στον σύγχρονο κόσμο μέσω γιγάντων του πνεύματος, όπως ο Πυθαγόρας και ο Επίκουρος, που η Σάμος έχει την τιμή να είναι συνδεδεμένη μαζί τους εδώ και χιλιάδες χρόνια.

            Δεν ήταν αποτέλεσμα σκέψης, αλλά η βαθιά επίγνωση του ανθρώπινου δράματος και ένα γνήσιο αίσθημα ευθύνης αυτά που οδήγησαν τότε, τα χέρια μας. Διότι κυριολεκτικά με τα χέρια μας βγάλαμε από τα νερά του Αιγαίου αυτούς τους ανθρώπους, με πραγματική αλληλεγγύη και ειλικρινές ενδιαφέρον τους προσφέραμε στέγη, τροφή και φιλοξενία. Σαν αδέλφια μας τους αγκαλιάσαμε, την ώρα που άλλοι ύψωναν μπροστά τους συρματοπλέγματα και τους απωθούσαν με πλαστικές σφαίρες.

            Νιώθω πραγματικά μεγάλη υπερηφάνεια για τους συμπολίτες μου, όπως και για τους υπόλοιπους κατοίκους των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου για τη μεγαλοψυχία, την αυταπάρνηση και την εγρήγορση που έδειξαν εκείνες τις δραματικές ώρες και μέρες και μήνες.

            Αποτέλεσαν λαμπρό παράδειγμα που ταξίδεψε σ’ όλο τον κόσμο ως σύμβολο πολιτισμού και ανθρωπιάς κι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο εύσημο για όλους.

            Δυστυχώς, πολλά λάθη και πολλές παραλείψεις από τότε, έχουν σήμερα οδηγήσει σε μια κατάσταση που ασκεί αφόρητη πίεση στη Σάμο και τα υπόλοιπα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Μια κατάσταση ασφυκτική, που δεν τιμά τη χώρα μας, ούτε βεβαίως αξίζει σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά μας απελπισμένοι, χωρίς δική τους ευθύνη, αλλά χωρίς και δική μας.

            Όμως αυτή η δυσάρεστη συζήτηση είναι για άλλη στιγμή, υπό άλλες συνθήκες. Απόψε θέλω απλώς να σας ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά για την τιμή που κάνετε στους συμπολίτες μου. Συνιστά μια ηθική δικαίωση που έχει, ειδικά στους χαλεπούς καιρούς μας, μεγάλη σημασία.

            Εκ μέρους όλων των κατοίκων της Σάμου, σας ευχαριστώ θερμά.”

Related posts

Χαλάει ο καιρός από το βράδυ της Παρασκευής

admin

Απάντηση στο έγγραφο της προϊσταμένης της ΔΑΕΦΚ

admin

Πάρης Παπαγεωργίου για Τέμπη: Ο πόνος δεν μπορεί να σβήσει για τους συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων

admin

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

admin

Έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin

Β. Αιγαίο: Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ ο Αλέξανδρος Λυμπέρης

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου υποστηρίζεις κάθε κινητοποίηση της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας

admin

ΑΝΑ.Σ.Α: Παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε αυτόνομα και δημιουργικά δίχως αποκλεισμούς και εξωθεσμικές δεσμεύσεις

admin

28 Φεβρουαρίου η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin