20.9 C
Σάμος
18/04/2024
Πολιτιστικά

«Απόπλους» – Τεύχος αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Το νέο τεύχος του περιοδικού Απόπλους,  με αριθμό 87, είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του Εικοσιένα.

Το τεύχος περιλαμβάνει κείμενα παλαιών και νέων συνεργατών, τα οποία κατανέμονται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορά ιστορικά θέματα σχετικά με την επανάσταση στη Σάμο. Αρχίζει ωστόσο με ποίημα του Γεωργίου Κλεάνθη, σύγχρονου προς τα γεγονότα και τελειώνει με σχόλια στο θεατρικό του ίδιου Χαρίδημος ο Σάμιος. Στη δεύτερη ενότητα περιλαμβάνονται δοκίμια γενικά για την επανάσταση, την οπτική σύγχρονων ιστορικών, τους εορτασμούς που έγιναν κατά την πρώτη εκατονταετηρίδα, καθώς και δοκίμια προβληματισμού για την πρόσληψη, την επίδραση και τους εορτασμούς του Εικοσιένα που πραγματοποιούνται φέτος, στη διακοσιοστή επέτειο. Η τρίτη ενότητα περιέχει κείμενα λογοτεχνικά, πεζά και ποιητικά, εμπνευσμένα από το μεγάλο γεγονός του νέου ελληνισμού.

Στο τελευταίο μέρος, όπως σε κάθε τεύχος, φιλοξενούνται βιβλιοπαρουσιάσεις.   Με συγκινητικό τρόπο στο προλογικό σημείωμα, το «Ημερολόγιο Καταστρώματος» η συντακτική ομάδα αφιερώνει το τεύχος ως φόρο τιμής στους πρώτους Σαμιώτες πεσόντες το πρώτο έτος της Επανάστασης και στους ιστορικούς του 19ου και 20ού αιώνα που διέσωσαν πολύτιμες και δυσεύρετες πηγές για το σαμιακό Εικοσιένα.

Η συντακτική Ομάδα του Απόπλου

Related posts

Αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Φέρτη: Μια ζωή στο θέατρο, κινηματογράφο & τηλεόραση

admin

«Βόλτα με τον Κίμωνα στην Σάμο» – Βιβλιοπαρουσίαση στο Δημαρχείο Ανατολικής Σάμου

admin

Γιορτή πορτοκαλιού στους Μύλους Σάμου

admin

Θεατρική Ομάδα Σάμου – Πρεμιέρα για το «Elizadeth»

admin

Ιτέα: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συναυλία των Μουσικών Σχολείων Σάμου και Άμφισσας

admin

Ο Σαμιώτης σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Φραγκούλης μιλά για την 1η μεγάλου μήκους ταινία του «Γυάλα»

admin

Κουκλοθέατρο Κρήτης: “Ο Ψαροτρομάρας” στη Σάμο

admin

“1453-1821, από το σκοτάδι στο φως”

admin

Αφιέρωμα στην μουσική κομπανία των Καλτάκηδων.

admin