12.2 C
Σάμος
09/12/2023
Σαμιακά

Οι Δήμαρχοι αναζητούν προοπτική για το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων στην Ελλάδα μετά το 2018

Δήμαρχοι που συμμετείχαν σε ημερίδα ορόσημο αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα αναφέρθηκαν στις θετικές εμπειρίες τους από την υλοποίηση του προγράμματος στέγασης προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), αναζητώντας παράλληλα τρόπους για τη διασφάλιση της συνέχισής του μετά το τέλος του 2018.

Το πρόγραμμα στέγασης, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ωφελήσει μέσα στα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν 40.000 ανθρώπους και θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά, αλλά το μέλλον του μετά από αυτό είναι προς το παρόν αβέβαιο. Οι Δήμαρχοι των δεκατριών πόλεων στις οποίες υλοποιείται το πρόγραμμα (Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Καρδίτσα, Λάρισα, Λιβαδειά, Νεάπολη – Συκιές, Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα, Ρέθυμνο, Σητεία, Τρίκαλα και Χανιά) εξέφρασαν την ελπίδα πως θα μπορέσει να εξελιχθεί σε ένα βιώσιμο πρόγραμμα υπό τη διαχείριση των Δήμων.

Συναντήθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Υ.Α. τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, την πρώτη που έφερε κοντά όλους του επικεφαλής των Δήμων που υλοποιούν το πρόγραμμα ESTIA για τη στέγαση προσφύγων, με σκοπό να ανταλλάξουν εμπειρίες στην υποδοχή προσφύγων και αιτούντων άσυλο, να συζητήσουν βέλτιστες πρακτικές και να μοιραστούν προβληματισμούς και ελπίδες για το μέλλον του προγράμματος. Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη συνέχισή του πέρα από το 2018.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επίσης αναφορά σε πιθανή συσχέτιση του προγράμματος με άλλα προγράμματα προώθησης της κοινωνικής συνοχής και της ένταξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και σε δυνατότητες πρόσβασης της τοπικής αυτοδιοίκησης σε βιώσιμη χρηματοδότησή του, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Δήμαρχοι επισήμαναν τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην υποδοχή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου που θα διευκολύνει την εφαρμογή του προγράμματος και θα ρυθμίζει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Η ανάγκη των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τη δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας ήταν επίσης κάτι που τονίστηκε, ενώ οι Δήμαρχοι Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν ένα δίκτυο ανάμεσα σε όλες τους δήμους που στεγάζουν πρόσφυγες. Οι Δήμαρχοι ανέλυσαν τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες σε οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο, ενώ μέσα από ομάδες εργασίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν συνεργασίες και πρωτοβουλίες για την προώθηση της ένταξης των προσφύγων, τη μετάβασή τους στην αυτάρκεια και τις εργασιακές ευκαιρίες στην τοπική οικονομία.

Η ημερίδα ξεκίνησε με ομιλία του Αντιπρόσωπου της Υ.Α. στην Ελλάδα Philippe Leclerc, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων αξιωματούχων, από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Το πρόγραμμα στέγασης, που έχει αναπτυχθεί από την Υ.Α. με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής,  αποτελεί μέρος του ESTIA (Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση) και υλοποιείται από Δήμους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2016. Το πρόγραμμα ESTIA παρέχει στέγαση στον αστικό ιστό, υποστηρικτικές υπηρεσίες και οικονομική βοήθεια σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Related posts

ΕΚΤ Σάμου: Έκοψαν το ρεύμα για… 370 ευρώ, σε οικογένεια με μωρό!

admin

Αγιασμός της νέας εκπαιδευτικής σειράς Εθελοντών Υγείας του Ερυθρού Σταυρού Σάμου

admin

Εκδηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Σάμο για τις 16 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Έμφυλης Βίας

admin

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάλυψη αναγκών του Γ. Ν. Σάμου με ιατρικό προσωπικό

admin

Στάση εργασίας την Παρασκευή στο Νοσοκομείο Σάμου

admin

Mε λαμπρότητα τα νησιά της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων τίμησαν τον Άγιο των Θαλασσών

admin

Προσβασιμότητα και συμπερίληψη στους χώρους της τέχνης

admin

Αφιερωμένα στα 200 χρόνια από την Ναυμαχία της Σάμου (1824-2024) τα ημερολόγια της Μητρόπολης Σάμου, Ικαρίας & Κορσεών

admin

Σκυταλοδρομία ανάγνωσης παραμυθιών και χριστουγεννιάτικων ιστοριών

admin