Connect with us

Πολιτικά

11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Published

on

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 11ου συνεδρίου της ΝΔ που πραγματοποιείται το διήμερο 16-17 Δεκεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo.

Δυναμική η παρουσία του Ν. Σάμου.

Δείτε ζωντανά τις εργασίες του Συνεδρίου εδώ.

Εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στο 11ο Συνέδριο του Κόμματος

Αγαπητοί Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αγαπητέ Πρόεδρε Σταύρο Θεοδωράκη, αγαπητοί εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, φίλες και φίλοι,

Το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στέλνει το μήνυμά του: Είμαστε έτοιμοι! Έτοιμοι να κάνουμε την πατρίδα μας ξανά δυνατή και περήφανη. Έτοιμοι να φέρουμε ξανά στον τόπο μας ελπίδα, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα! Είμαστε σήμερα όλοι εδώ. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Παλιά δοκιμασμένα στελέχη μας. Πρωταγωνιστές στις μεγάλες μας νίκες. Που σήκωσαν στους ώμους τους την παράταξη στις δύσκολες στιγμές της. Σας ευχαριστώ και σας καλωσορίζω! Είναι μαζί μας νέοι φίλοι, που ενισχύουν καθημερινά τις τάξεις μας, βλέποντας τη Νέα Δημοκρατία ως την μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει τις προσδοκίες των Ελλήνων. Τους ευχαριστώ και τους καλωσορίζω! Είναι μαζί μας διακεκριμένοι προσκεκλημένοι που θα μιλήσουν και θα μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους.

Η παρουσία τους και μόνον επιβεβαιώνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που ανοίγεται στην κοινωνία, σπάει τα στεγανά, ανανεώνεται και προχωρά. Τους ευχαριστώ θερμά και τους καλωσορίζω! Είναι μαζί μας οι νέοι της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ που δίνουν καθημερινούς αγώνες στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., συχνά κόντρα σε δυνάμεις βίας και ανομίας. Τους ευχαριστώ και τους καλωσορίζω! Είναι μαζί μας εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών ομάδων, συνδικαλιστικών ενώσεων. Είναι μαζί μας επιστήμονες, επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αγρότες, νοικοκυρές, άνεργοι. Όλοι όσοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης λαϊκής παράταξής μας. Μιας παράταξης που μιλάει σε όλους τους Έλληνες. Κάθε ηλικίας, μόρφωσης, επαγγέλματος ή εισοδήματος.
Για όλους αυτούς είμαστε σήμερα εδώ. Γιατί εμείς στο πρόσωπο κάθε Έλληνα βλέπουμε μόνο συνοδοιπόρους μας και όχι ταξικούς εχθρούς. Είναι βέβαια μαζί μας οι πρώην πρόεδροι της παράταξης.

Ο Κώστας Καραμανλής. Που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία μετά από 11 χρόνια, ξαναδίνοντάς της ισχυρό λαϊκό έρεισμα. Που στις δύσκολες στιγμές είπε αλήθειες. Ο Αντώνης Σαμαράς. Που κράτησε την Ελλάδα όρθια, μέσα στην Ευρώπη και αν ολοκλήρωνε τη θητεία του, σήμερα η πατρίδα μας θα ήταν πολύ καλύτερη. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Που βρέθηκε στην ηγεσία της παράταξης σε μια κρίσιμη στιγμή της. Και απέδειξε ότι είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Όλοι μαζί δίνουμε μήνυμα νίκης, ενότητας, μαχητικότητας. Προσήλωσης και πίστης σε μια παράταξη που τους τίμησε και την τίμησαν. Τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως και τους τρεις.

Κυρίως όμως ευχαριστώ εσάς, αγαπητοί σύνεδροι, που ήρθατε από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να βρεθείτε σήμερα μαζί μας. Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας και τη συμβολή σας στη διαμόρφωση του σχεδίου μας για την Ελλάδα που αξίζουμε. Σας ευχαριστώ που είστε ο πυλώνας της πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας που θα φέρει στην Ελλάδα την Πολιτική Αλλαγή. Που θα σημάνει το τέλος της φαύλης τριετίας του διχασμού, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού. Γιατί αυτός είναι ο βασικός σκοπός του Συνεδρίου μας. Να αναδείξουμε τις πολιτικές που έχει ανάγκη η χώρα για την οριστική έξοδο από την κρίση. Να επικαιροποιήσουμε και να οριοθετήσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις προς τον ελληνικό λαό. Να επικυρώσουμε τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας, τις αρχές και τις θέσεις με τις οποίες είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε την Ελλάδα. Να δείξουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψέματα, την ανικανότητα και τη φαυλότητα των σημερινών κυβερνόντων. Να αποδείξουμε και στους πιο καχύποπτους ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αυτός ο στόχος δεν είναι μόνο κομματικός. Είναι εθνικός. Γιατί αφορά το ίδιο το μέλλον της πατρίδας μας. Για αυτή την προσπάθεια συνδράμουν με αίσθημα ευθύνης και πολλοί σημαντικοί άνθρωποι που δεν είναι κατ’ ανάγκη μέλη ή ψηφοφόροι μας. Αυτή είναι μια μεγάλη κατάκτηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι αποτέλεσμα της συστηματικής διεύρυνσης και ανανέωσης που επί δύο χρόνια υλοποιούμε. Και με αυτήν τη σκέψη θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά στην παρουσία της Πρόεδρου του Κινήματος Αλλαγής και του Επικεφαλής του Ποταμιού που θα έρθει σε λίγο. Είναι αλήθεια ότι ο χώρος που εκπροσωπείς ήταν για πολλές δεκαετίες ο ιστορικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας. Όμως η εθνική ανάγκη της αντιμετώπισης της κρίσης μας έφερε πλάι – πλάι, συμμάχους στο ανάχωμα απέναντι στην μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε η σύγχρονη Ελλάδα. Και τα καταφέραμε.

Η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να δρομολογήσει την έξοδο από την κρίση. Διότι στην υπηρεσία του εθνικού αυτού στόχου βάλαμε στο πλάι όλα όσα επί δεκαετίες μας χώριζαν και προτάξαμε όσα μας ένωναν. Βάλαμε την πατρίδα πάνω από τα κόμματα. Ως υπεύθυνοι, ως πατριώτες πολιτικοί. Εξακολουθούμε να έχουμε σημαντικές διαφορές. Όμως πιστεύω και ελπίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλλει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του.

Αγαπητέ Πρόεδρε Σταύρο,

Οι διαφορές μας με το χώρο που εσύ εκπροσωπείς είναι –κατά την δική μου κρίση– συχνά δυσδιάκριτες. Είναι αλήθεια ότι το Ποτάμι αποτέλεσε και αποτελεί έναν πολιτικό χώρο μεταρρυθμιστικό, συνεπή και υπεύθυνο. Χαίρομαι για την παρουσία σου στο Συνέδριό μας.

Φίλες και φίλοι,

Το βάρος της ευθύνης που πέφτει στους ώμους μας είναι μεγάλο. Μια κοινωνία αποκαμωμένη και συχνά οργισμένη δυσπιστεί απέναντι στους πολιτικούς και τα κόμματα. Η ζημιά που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια δεν είναι μόνο οικονομική. Τα ψέματα, η ανικανότητα, και η αλαζονεία της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο και διχάζουν τους πολίτες. Έχουμε χρέος να ενώσουμε το λαό. Να αποκρούσουμε τους ψεύτικους διχασμούς. Να μιλήσουμε σε όλους τους Έλληνες. Να τους πείσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ότι με θάρρος, σωστή προετοιμασία, σχέδιο, και αποφασιστικότητα μπορούμε να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση. Και ότι οι επόμενες εκλογές δεν είναι για τις καρέκλες της εξουσίας, αλλά για τους πολίτες και τη ζωή τους. Αυτό θα έκανε και ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής, αν ήταν στη θέση μας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι από τη μοίρα μας να ζούμε στην ανέχεια. Αξίζουμε καλύτερα. Και θα διεκδικήσουμε αυτό το καλύτερο μέλλον με μπροστάρη τη Νέα Δημοκρατία.Η μεγάλη πολιτική αλλαγή έρχεται. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και σε αυτό είμαι σίγουρος ότι συμφωνεί και η Φώφη και ο Σταύρος.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι κ. Τσίπρας δεν αξίζει άλλη ευκαιρία. Του δόθηκε, δύο φορές, η δυνατότητα να κυβερνήσει και απέτυχε οικτρά. Το λογαριασμό των ψεμάτων, της ανικανότητας και της διαφθοράς τον πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Ο αγώνας, όμως, μέχρι τις εκλογές δεν θα είναι εύκολος. Δεν με φοβίζει ότι απέναντί μας έχουμε ένα καθεστώς. Ας το καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι αντέχουμε ακόμη και τη χειρότερη λάσπη, τη συκοφαντία και χυδαιότητα της κυβέρνησής του. Η μεγάλη πρόκληση είναι άλλη. Να πείσουμε τους πολίτες ότι πρώτα από όλα εμείς έχουμε αλλάξει για να τους ζητήσουμε να μας εμπιστευθούν να αλλάξουμε την Ελλάδα. Γι’ αυτό και το 11ο Συνέδριό μας είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε έτοιμοι. Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Με ξεκάθαρες προτεραιότητες. Με συνεκτικό σχέδιο. Και με κατάλληλους ανθρώπους που θα το εφαρμόσουν.

Για αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην τελική διαμόρφωση των θέσεων και του σχεδίου μας – του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την Ελλάδα που μας αξίζει. Ειδικά τους ανθρώπους που ήλθαν κοντά μας για το σκοπό αυτό. Εμπειρογνώμονες και ειδικοί επιστήμονες. Διακεκριμένοι επαγγελματίες από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Νέες και νέοι. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας, από κάθε πολιτικό χώρο, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί μας, προσφέροντάς μας τις εμπειρίες τους, τις ιδέες τους και το χρόνο τους. Και πάνω από όλα την πίστη και τον ενθουσιασμό τους στο δύσκολο αυτό εγχείρημα. Κάνουμε την ανανέωση πράξη κάθε μέρα. Κάνουμε την αξιοκρατία πράξη κάθε μέρα. Ο καθένας κρίνεται ανάλογα με τις ικανότητές του, τη διάθεση του για προσφορά. Όχι ανάλογα με τις γνωριμίες του. Κάνουμε την οικονομική μας εξυγίανση πράξη κάθε μέρα. Κάνουμε τη διαφάνεια πράξη κάθε μέρα. Στο φάκελο του συνεδρίου θα βρείτε τον οικονομικό μας απολογισμό. Τον έχουμε ήδη αναρτήσει στο διαδίκτυο. Έχουμε μειώσει τις λειτουργικές μας δαπάνες από 8,2 εκ. στα 2,4 εκ. ευρώ, μέσα σε δύο χρόνια. Έχουμε συγκεντρώσει παραπάνω από 1,5 εκ ευρώ από 101,000 μέλη μας που μας συνδράμουν οικονομικά μέσα από την κάρτα μέλους.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την έμπρακτη στήριξη σας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Όπως ευχαριστώ την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου μας και τον πρόεδρο κ. Κωστή Χατζηδάκη. Όλα τα στελέχη της Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας. Και βέβαια ευχαριστώ ιδιαίτερα τους 150 χιλιάδες συμπολίτες μας που απάντησαν στα θεματικά μας ερωτηματολόγια κατά την προσυνεδριακή μας πορεία, που ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου και κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Φίλες και φίλοι,

Στα θεματικά προσυνέδριά μας με τη συμμετοχή όλων σας, διαμορφώσαμε αρχές και θέσεις: Για τους εργαζόμενους και τους άνεργους. Για τους Νέους. Για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη. Για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό. Για τους Αγρότες και την ανάπτυξη στην Περιφέρεια. Για την καθημερινότητα και την ασφάλεια των Ελλήνων. Για έναν Νέο Πατριωτισμό. Για το Περιβάλλον, τις φυσικές καταστροφές και την πολιτική προστασία. Τα συμπεράσματα των προσυνεδρίων συμπυκνώνονται στο έντυπο που βρίσκεται στο φάκελο σας. Συνιστούν το πλαίσιο του προγραμματικού μας λόγου. Για το πως θα μειώσουμε το φόρους και θα εξυγιάνουμε το κράτος. Για το πως θα προσελκύσουμε επενδύσεις. Για το πως θα προσφέρουμε ένα δίκτυ προστασίας στους πιο αδύναμους. Για το πως θα κάνουμε τις γειτονιές μας ασφαλείς. Για το πως θα αναβαθμίσουμε την υγεία και την παιδεία. Για να βγούμε επιτέλους από το τέλμα που μας βύθισε η σημερινή Κυβέρνηση. Να ξεφύγουμε οριστικά από τη μιζέρια και να δημιουργήσουμε νέες δουλειές.

Να πάμε από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών. Παράλληλα θα εκτυλίσσονται και οι εργασίες του Κοινωνικού Συνεδρίου. Μια ακόμα καινοτομία που αναδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και το άνοιγμά της στην κοινωνία των πολιτών. Ζητώ την ενεργό συμμετοχή σας σε όλες αυτές τις ενότητες. Ζητώ τις απόψεις και τις ιδέες σας για όλα τα ζητήματα. Πάνω από όλα όμως ζητώ την εμπιστοσύνη σας και τον ενθουσιασμό σας. Από την Κυριακή το βράδυ εσείς θα είστε οι πρωταγωνιστές στην εθνική προσπάθεια για την Ελλάδα που μας αξίζει. Από την Κυριακή το βράδυ εσείς θα είστε οι πρεσβευτές του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας. Από την Κυριακή το βράδυ το ρολόι για τις εκλογές χτυπά αντίστροφα.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, φίλες και φίλοι,

Κηρύσσω την έναρξη του 11ου Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Του Συνεδρίου που στέλνει σε κάθε γωνιά της χώρας το μήνυμα της ελπίδας. Το μήνυμα της αισιοδοξίας. Το μήνυμα της μεγάλης Πολιτικής Αλλαγής. Ενωμένοι θα φέρουμε ξανά το χαμόγελο στα χείλη και την αισιοδοξία στη ψυχή των Ελλήνων. Είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε πίσω το χθες και να διεκδικήσουμε το αύριο για την πατρίδα μας. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα!

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

08:00-10:00Αίθουσα Υποδοχής

Προσέλευση – Εγγραφές

10:00-12:10

 

Αίθουσα Ολομέλειας

Έναρξη Εργασιών – Καλωσόρισμα

10:00Προβολή βίντεο
10:05Χαιρετισμός – Κήρυξη της έναρξης των εργασιών από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη
10:15Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη, Αντιπροέδρου Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Β’ Αθηνών, Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής
10:30Ομιλία Antonio LópezIstúriz White, Ευρωβουλευτή, Γενικού Γραμματέα ΕΛΚ
10:40Ομιλίες εκπροσώπων άλλων κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ

Δημοκρατική Συμπαράταξη

ΚΚΕ

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Το Ποτάμι

Ένωση Κεντρώων

11:20

 

Ομιλία Άδωνι Γεωργιάδη, Αντιπροέδρου Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Β’ Αθηνών
11:30Ομιλία Λευτέρη Αυγενάκη, Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Ηρακλείου
11:40

 

Ομιλία Κώστα Τσιάρα, Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Καρδίτσας

 

11:50Ομιλία Κώστα Δέρβου, Προέδρου ΟΝΝΕΔ
12:00Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Ερωτηματολογίου – Τοποθέτηση Γιώργου Στεργίου, Γραμματέα Προγράμματος
12:10-16:00Αίθουσα Ολομέλειας

«Υπηρεσίες για τον Πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα»

12:10-12:25Εισηγητής: Νίκος Δένδιας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών
12:25-13:10Προσκεκλημένοι Ομιλητές:

Στέλιος Ράμφος, Συγγραφέας, Φιλόσοφος

Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής, Διευθυντής του Κέντρου Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

13:10-16:00Τοποθετήσεις Συνέδρων
16:00-17:00Διάλειμμα εργασιών
17:00-21:00Αίθουσα Ολομέλειας

«Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές»

17:00-17:15Εισηγητής: Χρήστος Σταϊκούρας, Τομεάρχης Οικονομικών Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας
17:15-17:45

 

Προσκεκλημένοι Ομιλητές:

Χάρης Γεωργιάδης, Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

17:45-21:00Τοποθετήσεις Συνέδρων
21:00Λήξη εργασιών 1ης ημέρας

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

09:30-10:00Αίθουσα Υποδοχής

Προσέλευση – Εγγραφές

10:00-10:10

 

Αίθουσα Ολομέλειας

Ομιλία Δημήτρη Αβραμόπουλου, Επιτρόπου Ε.Ε. – Μετανάστευση, εσωτερικές υποθέσεις και ιθαγένεια

10:10-13:40Αίθουσα Ολομέλειας

«Νέα Γενιά: Από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών»

10:10-10:25Εισηγήτρια: Αθηνά Ντόβα, Δικηγόρος, Ιδρυτής νεανικής καινοτόμου επιχείρησης, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΟΝΝΕΔ
10:25-11:00Προσκεκλημένοι ομιλητές:

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης

Κατερίνα Κούρκουλα, Νέα αρχιτέκτονας

11:00-13:40Τοποθετήσεις Συνέδρων
13:40-14:00Αίθουσα Ολομέλειας

Ομιλία Αντώνη Σαμαρά, πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

14:00Αίθουσα Ολομέλειας

Κλείσιμο εργασιών Συνεδρίου

Προβολή βίντεο

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη, Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

 

Comments

comments

Πολιτικά

Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού που παρουσίασε ο Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης υιοθέτησε η Παγκόσμια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Published

on

By

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού παρουσίασε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ), σε συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε υβριδικά υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας. Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε η επανέναρξη του παγκόσμιου τουρισμού για το 2021.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης εισηγήθηκε ένα σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: 1) Την επανεκκίνηση του ασφαλούς διασυνοριακού ταξιδιού, 2) την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, 3) την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, 4) τη στήριξη της εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.

Οι προτάσεις του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. και αποτελούν τις συστάσεις του προς τα μέλη του.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, «η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων υγείας, ή αλλιώς τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της CΟVID-19, θα εξασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών. Η Ευρώπη υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά με την εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο θα συμβάλλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και στη συνακόλουθη ενίσχυση του τουρισμού».

Όσον αφορά στη στήριξη της ρευστότητας και της εργασίας στον κλάδο, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη της τεχνικής ομάδας της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. συμφωνούν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η εφαρμογή προγραμμάτων ρευστότητας, για την υποστήριξη του κεφαλαίου κίνησης των ευάλωτων τουριστικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα επιδοτούμενα δάνεια, σε εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που προτάσσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ειδικά ως προς τη στήριξη της εργασίας, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού εγγυώνται την τεχνολογική μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές. Η δωρεάν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης, με την υποστήριξη ψηφιακών πλατφορμών, όπως αυτά που προσφέρει η Ακαδημία του Π.Ο.Τ. για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «είναι πρωτεύουσας σημασίας το να γνωρίζουν οι τουρίστες με σαφήνεια τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφάλειας σε κάθε προορισμό, καθώς και τα δικαιώματά τους για πιθανές ακυρώσεις ή επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού τους».

Στη συνάντηση της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. μετείχαν με παρεμβάσεις ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κ. Ζουράμπ Πολολικασβίλι, υπουργοί Τουρισμού από όλο τον κόσμο, στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Μεταξύ αυτών, ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυσιπλοΐας κ.ά.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Χ. Στεφανάδης: Τοπικός Συντονιστής ο Θ. Θαλασσινός για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Σάμο

Published

on

By

Στα 121εκ. ευρώ ανέρχεται η συνολική χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών για την σεισμόπληκτη Σάμο, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Γ. Γ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Υστέρα από πρόταση του Βουλευτή Σάμου, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στις διαδικασίες, ο κ. Θ. Θαλασσινός αναλαμβάνει ως τοπικός συντονιστής.

Αναλυτικα η ενημέρωση απο το γραφείο του Χ. Στεφαναδη.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου που έπληξε τη Σάμο, ως γνωστόν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρώτο εικοσιτετράωρο ήρθε στη Σάμο και υποσχέθηκε πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών, γεγονός που πραγματοποιείται.

Ζήτησα προσωπική ενημέρωση από τον Γ. Γ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, με τα συνολικά ποσά που έχουν ήδη διατεθεί ή δεσμευθεί και πρόκειται να διατεθούν, ο οποίος μου έστειλε την ακόλουθη αναλυτική κατάσταση, το αθροιστικό πόσο της οποίας ανέρχεται κοντά στα 121.000.000 ευρώ. 

Παραθέτω αυτούσια την απάντηση που έλαβα από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών:

«Η συνολική χρηματοδότηση είτε μέσω χορηγήσεων, είτε μέσω πιστώσεων, είτε μέσω εξασφαλίσεων που θα χορηγηθεί την επόμενη περίοδο κατανέμεται σε:

  • 7.050.000ευρώ προς τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για επιδιορθώσεις υποδομών, αποκαταστάσεις δικτύων, κατεδαφίσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, μελέτες, πρώτες ανάγκες, μέτρα αντιστήριξης και άλλες δαπάνες εκτάκτου ανάγκης και αποκατάστασης ζημιών.
  • 2.390.000 ευρώπρος τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για την κοινωνική προστασία μέσω της χορήγησης επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών, καθώς και απλών κατασκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση της οικοσκευής, σε πολίτες των οποίων οι οικίες επλήγησαν από τις πλημμύρες στην περιοχή, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.
  • 230.000 ευρώπρος τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αποκατάσταση δικτύων και υποδομών.
  • 200.000 ευρώπρος την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στη διαχείριση ζημιών από το σεισμό.
  • 734.000 ευρώ για την προμήθεια και τη μεταφορά προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών για τα σχολεία των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου μέσω της εταιρείας Κτηριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • 1.091.000 ευρώ για την προώθηση μέτρων άρσης ετοιμορροπίας για ιερούς ναούς και το κάστρο μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • 9.810.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές, καθώς τις επιδιορθώσεις και αναπτύξεις των λιμένων του νησιού, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • 81.123.840 ευρώ για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, σύμφωνα με την ΚΥΑ Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.
  • 17.520.000 ευρώ για την επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από το σεισμό, σύμφωνα με την ΚΥΑ Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών.
  • 685.856 ευρώ για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής επί της επιχορήγησης σε 245 επιχειρήσεις που επλήγησαν είτε από το σεισμό είτε από τις πλημμύρες της 30ης Οκτωβρίου 2020».

Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Τριαντόπουλο για την πολύτιμη συμβολή του στην εξελισσόμενη αποκατάσταση των καταστροφών του νησιού.

Προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στις διαδικασίες, πρότεινα σε συνεννόηση με τον Αντιπεριφεριάρχη, κ. Β. Πανουράκη, και τους Δημάρχους, κ. Γ. Στάντζο, και, κ.  Α. Λυμπέρη, τον κ. Θ. Θαλασσινό ως τοπικό συντονιστή, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση.

Ο κύριος Θαλασσινός, ένα πρόσωπο υψηλού κύρους, που έχει διατελέσει νομάρχης και βουλευτής, γνωρίζει καλά τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του νησιού μας, προκειμένου να αξιολογούνται και να επιταχύνονται οι διαδικασίες αποτελεσματικά και με ταχύτητα.

 

 

Βουλευτής Ν. Σάμου     

Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ν. Μηταράκης: Μείωση των ροών η οποία αγγίζει το 90% αλλά και αποσυμφόρηση στα νησιά 

Published

on

By

Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία είχε ως βασικό θέμα «την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και τις προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Παραγωγικών Φορέων, καθώς και τους Βουλευτές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για τις ενέργειες της κυβέρνησηςστην προσπάθεια εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο ΦΠΑ των 5 νησιών, που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών  

Ο κ. Μηταράκης διευκρύνισε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση να αφορά και την Λέρο και την Κω, παρά το γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες, με τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο που έχουν σήμερα, δεν θα έπρεπε να δικαιούντο μειωμένο ΦΠΑ.  

Στην παρέμβαση του, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στη ουσιαστική μείωση των ροών στα νησιά η οποία αγγίζει το 90% αλλά και την αποσυμφόρηση, καθώς από 41.000 διαμένοντες στα ΚΥΤ πέρυσι  φέτος καταγράφονται  11.000.  

Επιπλέον, ο  Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,  επεσήμανε  ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021, στα ελληνικά νησιά έφτασαν 798 μετανάστες, ενώ ο αριθμός την αντίστοιχη περίοδο του 2020ήταν 7.328. 

 

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Δήμος24 λεπτά ago

Ευχαριστήριο μήνυμα Δημάρχου Δυτικής Σάμου

COVID-1917 ώρες ago

Covid-19: 2.411 νέα κρούσματα – 2 στη Σάμο

Περιφερειακά17 ώρες ago

Στην Σάμο ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νίκος Νύκτας

Σαμιακά19 ώρες ago

Οριοθετήθηκε η φωτιά στα Κοντακαίικα

Σαμιακά24 ώρες ago

ΤΕΕ Σάμου: Δεν κληθήκαμε στο Δ.Σ. και δεν ζητήθηκε η τεχνική μας άποψη για τον Βιολογικό της Πόλεως Σάμου

Σαμιακά1 ημέρα ago

Η Σάμος αλλάΖΕΙ – «Αμνοί και ερίφια οι δημοτικοί σύμβουλοι;»

Δήμος1 ημέρα ago

Το πρόγραμμα λειτουργίας του γραφείου της ΔΑΕΦΚ στο δήμο Ανατολικής Σάμου

Σαμιακά1 ημέρα ago

Επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του νοσοκομείου με προσωπικό όλων των υγειονομικών ειδικοτήτων

Δήμος1 ημέρα ago

Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” – Για ποια έργα έχουν κατατεθεί αιτήσεις χρηματοδότησης

Σαμιακά2 ημέρες ago

Φοιτητικός Σύλλογος Μαθηματικού Σάμου: «Γινόμαστε φοιτητές ξανά»

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Από την κατηγορία «βαθύ κόκκινο» βγαίνει η Σάμος

COVID-192 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος2 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στο ΚΥΤ στη θέση Ζερβού

Σαμιακά7 ημέρες ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά2 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή