18.9 C
Σάμος
25/04/2024
Δήμος

Ενημέρωση στη Βουλή για το ΦΠΑ

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή για την αναγκαιότητα διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο νησιωτικό μας χώρο. Η μάχη θα συνεχιστεί στην ολομέλεια και στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Την Πέμπτη είναι πιθανό να εισαχθεί σχετική τροπολογία στο μοναδικό νομοσχέδιο προς ψήφιση εκείνης της ημέρας. Οι νησιωτικοί δήμοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν προκειμένου να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

«Η νησιωτικότητα δεν είναι προνόμιο είναι δικαίωμα» δήλωσε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος ,Δήμαρχος Σάμου και Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικότητας της ΚΕΔΕ.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κομμάτων για την αναγκαιότητα διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ.Χριστιάνα Καλογήρου, επίσης, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με εκπροσώπους κομμάτων.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, οι Δήμαρχοι, Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος και ο Έπαρχος Λήμνου κ. Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, συναντήθηκαν σήμερα με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κα. Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να της εκθέσουν τους λόγους της αναγκαιότητας  διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Στη συνάντηση αυτή η κ. Καλογήρου τόνισε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι προνόμιο, αλλά το μόνο μέτρο εξισορρόπησης των ανισοτήτων που προκύπτουν από τη νησιωτικότητα. Αυτό δεν μπορεί να αντισταθμιστεί ούτε με καλές προθέσεις ούτε με κανένα άλλο μέτρο.

«Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα προκαλέσει αλυσίδα αρνητικών συνεπειών επί του συνόλου της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, σε μια περίοδο που την κρισιμότητα της οποίας κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί», είπε η Περιφερειάρχης.

Η κ Καλογήρου έδωσε στην κ.Γεννηματά την απόφαση του 5ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2017, η οποία περιλαμβάνει το ομόφωνο αίτημα όλων των συνέδρων για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών.

 Ακολούθως, για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον Τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Η Φώφη Γεννηματά απο το «Κίνημα Αλλαγής» δήλωσε :”Καταθέσαμε ήδη πρόταση νόμου για παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ για έναν ακόμη χρόνο και τη συγκρότηση μη αμειβόμενης επιτροπής εργασίας η οποία εντός τριμήνου θα επεξεργαστεί μέτρα και προτάσεις στήριξης για όλο το νησιωτικό χώρο”.

Σε ανακοίνωση του το Ποτάμι σημειώνει :”Σε συνέχεια της προ μηνός συνάντησης, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς και ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, συναντήθηκαν με πολυμελή αντιπροσωπεία θεσμικών φορέων των νησιών του Αιγαίου, για το καίριο θέμα της διατήρησης του ειδικού καθεστώτος συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά. Στη συνάντηση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτριος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς και ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος. Παρόντες στην πολύ σημαντική σύσκεψη για το μέλλον των νησιών και γενικά της νησιωτικής Ελλάδας ήταν και συνεργάτες βουλευτών του Ποταμιού.

Οι εκπρόσωποι των νησιών έθεσαν επί τάπητος τα μεγάλα προβλήματα τα οποία θα επιφέρει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, και η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της τοπικής κατανάλωσης και του τζίρου των τοπικών επιχειρήσεων. Οι βουλευτές του Ποταμιού εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους προς τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών, ενημερώνοντάς τους και για την κοινή πρόταση νόμου την οποία κατέθεσαν το Ποτάμι με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με αντικείμενο την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για έναν χρόνο αλλά και τη συγκρότηση μη-αμειβόμενης επιτροπής εργασίας η οποία άμεσα θα επεξεργαστεί μέτρα στήριξης της νησιωτικότητας και όλων των νησιών.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι λογικές όπως της Κυβέρνησης που θέλει να συνδέει και να συμψηφίζει το θέμα του ΦΠΑ με το προσφυγικό, κατευθύνονται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Επίσης τονίστηκε ότι το θέμα της έντονης νησιωτικότητας της χώρας δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στο θέμα του ΦΠΑ και να αφήνει στην άκρη τα άλλα μεγάλα θέματα που απασχολούν τα νησιά της χώρας”.

 

Related posts

Εορτασμός της επετείου της 8ης Μάϊου στο Καρλόβασι

admin

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου συστήνει Ομάδα Διοίκησης Έργου για θέματα Πολιτικής Προστασίας

admin

Συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου

admin

Ταξίδι 200 xρόνων: «Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση της Σάμου»

admin

1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

admin

Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Αυτοψίες στα σχολεία μετά τον σεισμό – Κανένα πρόβλημα

admin