Connect with us

Δήμος

Την τοπική κοινότητα Πλατάνου επισκέφτηκε η ΑΚΙΣ

Published

on

Την τοπική κοινότητα Πλατάνου επισκέφτηκε η δημοτική παράταξη “Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου”. Εκεί έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο κ. Κωστάκη Γεώργιο και τους κατοίκους αυτής για τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το χωριό υδροδοτείται από δύο πηγές που υπάρχον στην περιοχή Γυαλί και επικουρικά από μία γεώτρηση, στην ίδια περιοχή. Το νερό των πηγών και της γεώτρησης μεταφέρεται, από τη βοηθητική δεξαμενή, με αντλία σε υψόμετρο 250 μέτρων και τροφοδοτεί τις δύο δεξαμενές ύδρευσης του χωριού, συνολικής χωρητικότητας 200 κυβικών μέτρων περίπου. Τη θερινή περίοδο, λόγω αυξημένης ζήτησης σε νερό, είχε σχεδιασθεί και εκτελεσθεί έργο παροχής ύδατος και από τρίτη πηγή που βρίσκεται στην περιοχή Αγίας Ειρήνης. Το δίκτυο όμως αυτής της νέας παροχής έχει υποστεί βλάβη και απαιτείται έλεγχος εντοπισμού της βλάβης και αποκατάσταση αυτής. Το δίκτυο ύδρευσης στο χωριό έχει αντικατασταθεί με καινούργιες σωλήνες, πλην ενός τμήματος περίπου εκατό μέτρων, στον κεντρικό δρόμο, που αποτελείται από παλαιούς χαλύβδινους σωλήνες. Ο πρόεδρος του χωριού μαζί με ομάδα εθελοντών κατοίκων καθαρίζει τις δεξαμενές ύδρευσης κάθε χρόνο. Γίνονται εξετάσεις δειγμάτων ύδατος κατά τακτά χρονικά διαστήματα και τα αποτελέσματα αναρτώνται στην κοινότητα σε γνώση όλων των κατοίκων.

Για την άρδευση υπάρχει ξεχωριστό χωριστό δίκτυο, που τροφοδοτείται από το τρεχούμενο νερό των πλυσταριών του χωριού.

Το χωριό διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο, πλην όμως δεν υπάρχει εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων και τα λύματα οδεύονται μέσω ενός πλακοσκεπή αγωγού σε παρακείμενο ρέμα, που συνδέεται με το Κερκίτειο ρέμα του Καρλοβάσου. Έχει υποβληθεί μελέτη προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ για κατασκευή έργου διαχωρισμού όμβριων και λυμάτων και κατασκευή βιολογικού στο χωριό, σε ιδιόκτητο χώρο που παραχωρείται από τους ιδιοκτήτες του στην κοινότητα. Μέχρι τότε οι κάτοικοι ζήτησαν προέκταση του υπάρχοντος πλακοσκεπή αγωγού, διότι η έξοδος των λυμάτων είναι σχετικά κοντά στις οικίες και αρκετές φορές, ανάλογα και με τη φορά του ανέμου, αναδύεται δυσοσμία.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Ζητήθηκε εδώ και ένα χρόνο περίπου η αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των μικρών κάδων απορριμμάτων με 12 μεγαλύτερους. Επίσης, προτάθηκε  στην είσοδο του χωριού η κατασκευή  μικρού κλειστού υπόστεγου για να τοποθετηθούν οι κάδοι απορριμμάτων που βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκεί, σε πρώτη θέα των επισκεπτών. Τα ογκώδη απορρίμματα και τα άχρηστα οικοδομικά υλικά συγκεντρώνονται σε ιδιαίτερο χώρο και από εκεί μεταφέρονται με φορτηγά του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου στον ΧΥΤΑ.

Για τις καθημερινές ανάγκες καθαριότητας και ευπρεπισμού του χωριού έχει διατεθεί από το Δήμο ένας εργάτης καθαριότητας. Επίσης, υπάρχει σκέψη του προέδρου και των κατοίκων να οργανώσουν και να ξεκινήσουν κομποστοποίηση, από την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων. Σε γενικές γραμμές το χωριό παρουσιάζει πολύ καλή εικόνα από πλευράς ευπρεπισμού και καθαριότητας.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στο δημοτικό φωτισμό. Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων γίνεται χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Έχει ζητηθεί εδώ και κάποια χρόνια η επέκταση του δημοτικού φωτισμού σε τρία σημεία  του χωριού, αλλά μέχρι στιγμής επιτεύχθηκε η επέκταση μόνο σε ένα. Αναμένεται η επέκταση του φωτισμού στην περιοχή Κυπαρισσάκια στον Αη-Λιά και στην περιοχή Μορφογιάννη, προς τη διασταύρωση με τον περιμετρικό δρόμο Πλατάνου.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το υπ’ αριθμόν ένα αίτημα των κατοίκων είναι η ολοκλήρωση του περιμετρικού δρόμου, που θα ανακουφίσει το χωριό, κυρίως τη θερινή περίοδο, κατά την οποία δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών και επισκεπτών. Έχει υποβληθεί αίτημα του Δήμου για νέα χρηματοδότηση του έργου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο δρόμος. Εκτός του περιμετρικού δρόμου, οι κάτοικοι ζήτησαν για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του χωριού να διαστρωθεί με άσφαλτο ή να σκυροδετηθεί με καλής ποιότητας σκυρόδεμα ένας κύριος εσωτερικός δρόμος του χωριού, από τον Συνεταιρισμό μέχρι την περιοχή Μορφογιάννη και από εκεί μέχρι τη διασταύρωση με τον περιμετρικό.

Στο χώρο ευθύνης της κοινότητας Πλατάνου υπάρχει ένα μεγάλο αγροτικό και δασικό δίκτυο το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, τόσο από παρεμβάσεις του Δήμου όσο και από την εθελοντική εργασία των κατοίκων. Συχνή και καλή διευθέτηση απαιτείται να γίνεται στον αγροτικό δρόμο που συνδέει τα στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, ο οποίος χρησιμοποιείται και από τους κατοίκους των χωριών Πύργου και Πλατάνου. Οι κάτοικοι του Πλατάνου ζήτησαν ο πολυσύχναστος αυτός δρόμος του Συρράχου να στρωθεί με άσφαλτο, κάτι που θα έχει διπλή ωφέλεια, διότι αφενός θα εξυπηρετεί τη διέλευση των στρατιωτικών οχημάτων, αφετέρου θα εξυπηρετεί τους κατοίκους των χωριών της ευρύτερης περιοχής.

Το χωριό κατά το χρόνο που είναι κλειστά τα σχολεία δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ένα πρόβλημα που συναντάται στα περισσότερα χωριά της Σάμου.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Ζητήθηκε η επιτάχυνση των ενεργειών του Δήμου για την επανέναρξη των εργασιών κατασκευής και ολοκλήρωσης του περιμετρικού δρόμου του Πλατάνου, κάτι που θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά την πλατεία του χωριού και θα συνδράμει στην αύξηση της επισκεψιμότητας κατά τη θερινή περίοδο. Επίσης, ζητήθηκε η επίστρωση του φθαρμένου οδοστρώματος του εσωτερικού δρόμου από τον Συνεταιρισμό μέχρι την διασταύρωση με το περιμετρικό δρόμο.

Ζητήθηκε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης και ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, της μελέτης του έργου κατασκευής βιολογικού και διαχωρισμού λυμάτων και όμβριων υδάτων, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.

Ζητήθηκε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης και ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, της μελέτης του έργου ανάδειξης των παλαιών πλυσταριών, με πλακόστρωση της πρόσβασή τους μέχρι την εκκλησούλα της Αγίας Παρασκευής.

Απαιτείται η σκυροδέτηση ενός μικρού τμήματος οδού, περίπου 30 μέτρων μήκους, εντός του χωριού στην περιοχή Σάρα.

Προτάθηκε η διαμόρφωση του χώρου του παλαιού νεκροταφείου και η αξιοποίησή του για χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Προτάθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών αγοράς οικοπέδου περίπου 150 τετραγωνικών μέτρων για να χρησιμοποιηθεί για δημοτικό πάρκινγκ. Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόταση Πλατανιωτών του εξωτερικού να συνδράμουν οικονομικά στην αγορά αυτού του οικοπέδου.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το χωριό διαθέτει ένα πολύ καλά επανδρωμένο ιατρείο στο ισόγειο διώροφης οικίας, της οποίας ο όροφος χρησιμοποιείται για τη διαμονή του αγροτικού ιατρού. Ο γιατρός εκτελεί υπηρεσία στο αγροτικό ιατρείο του χωριού 3 φορές την εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας επισκέπτεται τις κοινότητες Κονταίικα και Σκουραίικα.

Το χωριό διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία όμως δεν δύναται να χρησιμοποιήσει το γήπεδο του χωριού, γιατί αυτό στερείται αδείας διεξαγωγής αγώνων.

Υπάρχει σκέψη αγοράς μισογκρεμισμένης παλαιάς πετρόκτιστης οικίας, στο κέντρο του χωριού, για να επισκευασθεί και να ανακαινισθεί σε πολιτιστικό κέντρο.

Comments

comments

Δήμος

Α.Σίμος «Δεν δέχομαι υποδείξεις – ψηφίζω με γνώμονα το κοινό συμφέρον»

Published

on

By

Στον απόηχο των αρνητικών δημοσιογραφικών σχολιασμών που δέχτηκα, από συγκεκριμένη μερίδα τοπικών ΜΜΕ, πάνω στο θέμα της αντικατάστασης των μελών του Δκ/Σ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η πολιτική μου στάση καθοδηγείται πάντοτε από το κοινό συμφέρον και ουδέποτε από αισθήματα συμπάθειας ή αντιπάθειας.

Η θετική ψήφος μου στο υπόψη θέμα ήταν μία συνειδητή πράξη που είχε σκοπό να υπενθυμίσει σε κάποιους ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για πολιτικές ίντριγκες και διαμάχες, ούτε και για το ποιος θα είναι ο επόμενος βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος ή στην προκειμένη περίπτωση, πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αλλά για το κατά πόσο ο τόπος μας θα μπορέσει να διοικηθεί σωστά και να βρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Επίσης, θα ήθελα να υπενθυμίσω και σε εκείνους που αυταπατώνται νομίζοντας ότι επηρεάζουν την κοινή γνώμη, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας δεν ενδιαφέρεται για παραπολιτικά ανούσια σχόλια, ούτε για δυσμενείς ή κολακευτικές, κατά περίπτωση, κρίσεις προσώπων, αλλά για την ανάδειξη και την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του τόπου μας, που τεχνηέντως κάποιοι τα διατηρούν εδώ και χρόνια στην κατάψυξη.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Δράση Ενότητα Προοπτική-Παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο

Published

on

By

Στα δυο προηγούμενα δημοτικά συμβούλια θέσαμε διάφορα θέματα στα εκτός ημερησίας διάταξης αλλά και πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις σε θέματα της επικαιρότητας ζητώντας και ερωτώντας τη δημοτική αρχή.

Τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:

 1. Ζητήσαμε να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Χωροταξικού του Δήμου η οποία έχει να συνεδριάσει πάρα πολύ καιρό.
 2. Να γίνει διαμαρτυρία για να ενταχθούν οι κρατήσεις-αγορές εισιτηρίων για Σάμο, γνωστής ναυτιλιακής εταιρίας σε ηλεκτρονική διάθεση και μάλιστα με προσφορές όπως ακριβώς γίνεται για άλλους προορισμούς της ίδιας εταιρείας.
 3. Να διαβεβαιωθεί ξεκάθαρα επιτέλους από τον Δήμο,  αν η ποιότητα του νερού είναι κατάλληλη για ύδρευση ή όχι, στην κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων
 4. Ζητήσαμε ενημέρωση για το θέμα της κωλυσιεργίας νομιμοποίησης παραλιακής Αγίου Κωνσταντίνου και Αλιευτικού καταφυγίου καθώς και την αναβάθμιση του κτιρίου στα Πλατανάκια.
 5. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης του βιολογικού πόλης  Σάμου.
 6. Να αυξηθεί ο ρυθμός αποκομιδής σκουπιδιών στις τουριστικές περιοχές…
 7. Να συνεχισθεί το έργο στον δημοτικό κήπο και να δοθεί το κολυμβητήριο Καρλοβάσου σε χρήση.
 8. Να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες αποκατάστασης του κατεστραμμένου από αμέλεια της δημοτικής αρχής χλοοτάπητα γηπέδου Χώρας.

Τέλος ευχόμαστε καλή Παναγιά και Χρόνια Πολλά στους εορταζόμενους και σε όλο τον κόσμο στην εορτή της κοίμησης της Θεοτόκου, το Πάσχα του Καλοκαιριού μας.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Η”Ανατροπή” επισκέφτηκε την τοπική κοινότητα των Σπαθαραίων

Published

on

By

Την Κυριακή 12 Αυγούστου, η “Ανατροπή” επισκέφτηκε την τοπική κοινότητα των Σπαθαραίων. Οι Σπαθαραίοι είναι μια μεγάλη διοικητικά περιφέρεια και εκτός από το χωριό περιλαμβάνει και παραθαλάσσιες περιοχές, όπου μένουν μόνιμα κάτοικοι, όπως είναι το Αβάντι, ο Απ. Παύλος, η Βεργή, η Καλογερά, η Κυργιάννη, το Λιμνονάκι και η Συκιά. Επίσης, στους Σπαθαραίους ανήκει διοικητικά και το νησί της Σαμιοπούλας.

Στην πλατεία του χωριού,  υποδέχτηκαν την “Ανατροπή”  κάτοικοι της περιοχής και ακολούθησε ενημέρωση και συζήτηση για διάφορα θέματα. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ανέλυσε διεξοδικά τους βασικούς άξονες διοίκησης του δήμου. Επίσης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης και ακολούθησαν διάφορες ερωτήσεις.

Σύμφωνα με την “Ανατροπή” οι προτεραιότητες έργων για την συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίες θα αναβαθμίσουν την περιοχή, είναι οι εξής:

 1. Βελτίωση του αγροτικού δρόμου από γήπεδο Σπαθαραίων έως τον κεντρικό δρόμο Πύργου-Σπαθαραίων, οικία Α. Μιχαλιού (διαπλάτυνση, τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση), ώστε να χρησιμοποιείται ως περιφερειακός.
 2. Βελτίωση και εργασίες συντήρησης του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα ανεπάρκειας νερού (έλεγχος και αντικατάσταση δικτύου).
 3. Μελέτη παροχής νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και σε άλλες περιοχές, εκτός των αναγνωρισμένων οικισμών που ήδη υδροδοτούνται (αξιοποίηση πηγών, γεωτρήσεις, π.χ. γεώτρηση περιοχής δασκάλου Αντώνη κτλ.).
 4. Διαμόρφωση και αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου του δημοτικού σχολείου (προαύλιος χώρος και εσωτερικός χώρος, π.χ. δημιουργία λαογραφικού μουσείου – μουσείο Καδή).

 

 

 

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017