Connect with us

Δήμος

Την τοπική κοινότητα Πλατάνου επισκέφτηκε η ΑΚΙΣ

Published

on

Την τοπική κοινότητα Πλατάνου επισκέφτηκε η δημοτική παράταξη “Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου”. Εκεί έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο κ. Κωστάκη Γεώργιο και τους κατοίκους αυτής για τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το χωριό υδροδοτείται από δύο πηγές που υπάρχον στην περιοχή Γυαλί και επικουρικά από μία γεώτρηση, στην ίδια περιοχή. Το νερό των πηγών και της γεώτρησης μεταφέρεται, από τη βοηθητική δεξαμενή, με αντλία σε υψόμετρο 250 μέτρων και τροφοδοτεί τις δύο δεξαμενές ύδρευσης του χωριού, συνολικής χωρητικότητας 200 κυβικών μέτρων περίπου. Τη θερινή περίοδο, λόγω αυξημένης ζήτησης σε νερό, είχε σχεδιασθεί και εκτελεσθεί έργο παροχής ύδατος και από τρίτη πηγή που βρίσκεται στην περιοχή Αγίας Ειρήνης. Το δίκτυο όμως αυτής της νέας παροχής έχει υποστεί βλάβη και απαιτείται έλεγχος εντοπισμού της βλάβης και αποκατάσταση αυτής. Το δίκτυο ύδρευσης στο χωριό έχει αντικατασταθεί με καινούργιες σωλήνες, πλην ενός τμήματος περίπου εκατό μέτρων, στον κεντρικό δρόμο, που αποτελείται από παλαιούς χαλύβδινους σωλήνες. Ο πρόεδρος του χωριού μαζί με ομάδα εθελοντών κατοίκων καθαρίζει τις δεξαμενές ύδρευσης κάθε χρόνο. Γίνονται εξετάσεις δειγμάτων ύδατος κατά τακτά χρονικά διαστήματα και τα αποτελέσματα αναρτώνται στην κοινότητα σε γνώση όλων των κατοίκων.

Για την άρδευση υπάρχει ξεχωριστό χωριστό δίκτυο, που τροφοδοτείται από το τρεχούμενο νερό των πλυσταριών του χωριού.

Το χωριό διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο, πλην όμως δεν υπάρχει εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων και τα λύματα οδεύονται μέσω ενός πλακοσκεπή αγωγού σε παρακείμενο ρέμα, που συνδέεται με το Κερκίτειο ρέμα του Καρλοβάσου. Έχει υποβληθεί μελέτη προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ για κατασκευή έργου διαχωρισμού όμβριων και λυμάτων και κατασκευή βιολογικού στο χωριό, σε ιδιόκτητο χώρο που παραχωρείται από τους ιδιοκτήτες του στην κοινότητα. Μέχρι τότε οι κάτοικοι ζήτησαν προέκταση του υπάρχοντος πλακοσκεπή αγωγού, διότι η έξοδος των λυμάτων είναι σχετικά κοντά στις οικίες και αρκετές φορές, ανάλογα και με τη φορά του ανέμου, αναδύεται δυσοσμία.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Ζητήθηκε εδώ και ένα χρόνο περίπου η αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των μικρών κάδων απορριμμάτων με 12 μεγαλύτερους. Επίσης, προτάθηκε  στην είσοδο του χωριού η κατασκευή  μικρού κλειστού υπόστεγου για να τοποθετηθούν οι κάδοι απορριμμάτων που βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκεί, σε πρώτη θέα των επισκεπτών. Τα ογκώδη απορρίμματα και τα άχρηστα οικοδομικά υλικά συγκεντρώνονται σε ιδιαίτερο χώρο και από εκεί μεταφέρονται με φορτηγά του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου στον ΧΥΤΑ.

Για τις καθημερινές ανάγκες καθαριότητας και ευπρεπισμού του χωριού έχει διατεθεί από το Δήμο ένας εργάτης καθαριότητας. Επίσης, υπάρχει σκέψη του προέδρου και των κατοίκων να οργανώσουν και να ξεκινήσουν κομποστοποίηση, από την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων. Σε γενικές γραμμές το χωριό παρουσιάζει πολύ καλή εικόνα από πλευράς ευπρεπισμού και καθαριότητας.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στο δημοτικό φωτισμό. Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων γίνεται χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Έχει ζητηθεί εδώ και κάποια χρόνια η επέκταση του δημοτικού φωτισμού σε τρία σημεία  του χωριού, αλλά μέχρι στιγμής επιτεύχθηκε η επέκταση μόνο σε ένα. Αναμένεται η επέκταση του φωτισμού στην περιοχή Κυπαρισσάκια στον Αη-Λιά και στην περιοχή Μορφογιάννη, προς τη διασταύρωση με τον περιμετρικό δρόμο Πλατάνου.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το υπ’ αριθμόν ένα αίτημα των κατοίκων είναι η ολοκλήρωση του περιμετρικού δρόμου, που θα ανακουφίσει το χωριό, κυρίως τη θερινή περίοδο, κατά την οποία δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών και επισκεπτών. Έχει υποβληθεί αίτημα του Δήμου για νέα χρηματοδότηση του έργου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο δρόμος. Εκτός του περιμετρικού δρόμου, οι κάτοικοι ζήτησαν για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του χωριού να διαστρωθεί με άσφαλτο ή να σκυροδετηθεί με καλής ποιότητας σκυρόδεμα ένας κύριος εσωτερικός δρόμος του χωριού, από τον Συνεταιρισμό μέχρι την περιοχή Μορφογιάννη και από εκεί μέχρι τη διασταύρωση με τον περιμετρικό.

Στο χώρο ευθύνης της κοινότητας Πλατάνου υπάρχει ένα μεγάλο αγροτικό και δασικό δίκτυο το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, τόσο από παρεμβάσεις του Δήμου όσο και από την εθελοντική εργασία των κατοίκων. Συχνή και καλή διευθέτηση απαιτείται να γίνεται στον αγροτικό δρόμο που συνδέει τα στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, ο οποίος χρησιμοποιείται και από τους κατοίκους των χωριών Πύργου και Πλατάνου. Οι κάτοικοι του Πλατάνου ζήτησαν ο πολυσύχναστος αυτός δρόμος του Συρράχου να στρωθεί με άσφαλτο, κάτι που θα έχει διπλή ωφέλεια, διότι αφενός θα εξυπηρετεί τη διέλευση των στρατιωτικών οχημάτων, αφετέρου θα εξυπηρετεί τους κατοίκους των χωριών της ευρύτερης περιοχής.

Το χωριό κατά το χρόνο που είναι κλειστά τα σχολεία δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ένα πρόβλημα που συναντάται στα περισσότερα χωριά της Σάμου.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Ζητήθηκε η επιτάχυνση των ενεργειών του Δήμου για την επανέναρξη των εργασιών κατασκευής και ολοκλήρωσης του περιμετρικού δρόμου του Πλατάνου, κάτι που θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά την πλατεία του χωριού και θα συνδράμει στην αύξηση της επισκεψιμότητας κατά τη θερινή περίοδο. Επίσης, ζητήθηκε η επίστρωση του φθαρμένου οδοστρώματος του εσωτερικού δρόμου από τον Συνεταιρισμό μέχρι την διασταύρωση με το περιμετρικό δρόμο.

Ζητήθηκε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης και ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, της μελέτης του έργου κατασκευής βιολογικού και διαχωρισμού λυμάτων και όμβριων υδάτων, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.

Ζητήθηκε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης και ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, της μελέτης του έργου ανάδειξης των παλαιών πλυσταριών, με πλακόστρωση της πρόσβασή τους μέχρι την εκκλησούλα της Αγίας Παρασκευής.

Απαιτείται η σκυροδέτηση ενός μικρού τμήματος οδού, περίπου 30 μέτρων μήκους, εντός του χωριού στην περιοχή Σάρα.

Προτάθηκε η διαμόρφωση του χώρου του παλαιού νεκροταφείου και η αξιοποίησή του για χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Προτάθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών αγοράς οικοπέδου περίπου 150 τετραγωνικών μέτρων για να χρησιμοποιηθεί για δημοτικό πάρκινγκ. Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόταση Πλατανιωτών του εξωτερικού να συνδράμουν οικονομικά στην αγορά αυτού του οικοπέδου.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το χωριό διαθέτει ένα πολύ καλά επανδρωμένο ιατρείο στο ισόγειο διώροφης οικίας, της οποίας ο όροφος χρησιμοποιείται για τη διαμονή του αγροτικού ιατρού. Ο γιατρός εκτελεί υπηρεσία στο αγροτικό ιατρείο του χωριού 3 φορές την εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας επισκέπτεται τις κοινότητες Κονταίικα και Σκουραίικα.

Το χωριό διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία όμως δεν δύναται να χρησιμοποιήσει το γήπεδο του χωριού, γιατί αυτό στερείται αδείας διεξαγωγής αγώνων.

Υπάρχει σκέψη αγοράς μισογκρεμισμένης παλαιάς πετρόκτιστης οικίας, στο κέντρο του χωριού, για να επισκευασθεί και να ανακαινισθεί σε πολιτιστικό κέντρο.

Comments

comments

Δήμος

Η”Ανατροπή”στη δημοτική κοινότητα των Μυτιληνιών

Published

on

By

Την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, η “Ανατροπή” επισκέφτηκε την δημοτική κοινότητα των Μυτιληνιών. Οι Μυτιληνιοί είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά κοινότητα του νησιού, μετά το Βαθύ, το Άνω Βαθύ και το Καρλόβασι.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανατροπή”, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ξεκίνησε την ομιλία του αναφορικά στον νέο εκλογικό νόμο, όπου οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές πρώτου βαθμού τον προσεχή Μάιο.

Στη συνέχεια, αναλύθηκαν διεξοδικά οι βασικοί άξονες τους οποίους η “Ανατροπή” θέτει προκειμένου να επιτευχθεί η ορθή διοίκηση και λειτουργία του δήμου. Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους, αλλά και διάφορες τοποθετήσεις σχετικά με τους άξονες αυτούς, καθώς και θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκτός από τα ζητήματα της καθημερινότητας που πρέπει να επιλύονται σε κάθε κοινότητα, όπως  η καθαριότητα, το νερό ύδρευσης, η αγροτική οδοποιία, ο δημοτικός φωτισμός, ειδικά στις μεγάλες κοινότητες, όπως είναι και οι Μυτιληνιοί, ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε και σε θέματα ποιότητας ζωής: η ύπαρξη χώρων στάθμευσης, οι πεζοδρομήσεις, η ύπαρξη πεζοδρομίων, η αναβάθμιση των πλατειών, η ύπαρξη παιδικών χαρών, αθλητικών υποδομών και χώρων δραστηριοτήτων νέων, αλλά και ηλικιωμένων.

 

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

2ο Ακτοπλοϊκό Συνέδριο Κυκλάδων και Δωδεκανήσου

Published

on

By

Για τον Φ.Π.Α. στα νησιά, τις επιπτώσεις από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή και την ανάγκη επαναφοράς του μίλησε σήμερα ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, στο  2ο Ακτοπλοϊκό Συνέδριο Κυκλάδων και Δωδεκανήσου “Οι Δήμοι, μοχλός ανάπτυξης και προόδου των νησιών μας”, που διοργανώνεται στη Σύρο από την Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου.

Ο Δήμαρχος Σάμου κατά την ομιλία του επεσήμανε για ακόμα μία φορά τις διαφορετικές τιμές του Φ.Π.Α. που ισχύουν, είτε στις παράκτιες μεσογειακές χώρες είτε στις τουριστικά ανταγωνίστριες χώρες τις Ευρώπης.

Αναφέρθηκε επίσης στην μάχη που δίνουν οι Δήμοι των ΠΕΔ Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και στην καταγγελία που έχει υποβληθεί σε σχέση με το Φ.Π.Α. και η οποία βασίζεται στην παραβίαση των αρχών της νησιωτικότητας, της αλληλεγγύης, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας και των κανόνων περί ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Ειδικότερα κατά την ομιλία του αναφέρθηκε σε Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 3ης Οκτωβρίου 2018 σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας και στο οποίο σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να διατηρούν ή να θεσπίζουν νέους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ υπό προϋποθέσεις.

Κλείνοντας, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε: “Ο Φ.Π.Α. δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα της νησιωτικής Ελλάδας. Δεν συνδέεται, ούτε πρέπει να συνδέεται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Οι χαμηλοί συντελεστές του Φ.Π.Α. μειώνουν τις ανισότητες μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, νησιωτικής και ηπειρωτικής Ευρώπης”

 

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Συνάντηση εργασίας σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα

Published

on

By

Σε συνάντηση εργασίας καλεί ο Δήμος Σάμου τους φορείς της Σάμου , την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018  στις 16:00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου,  με θέμα την οριστικοποίηση των δράσεων και του χρονοδιαγράμματος, σχετικά με το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα.

Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά τη θετική ανταπόκριση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολίτικης στην τελευταία επιστολή του δημάρχου Σάμου για συνάντηση στην Αθήνα όπου θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι του Μεταναστευτικού για το νησί της Σάμου.

Στη συνάντηση έχουν κληθεί να παραβρεθούν οι δημοτικές παρατάξεις, ο αντιπεριφερειάρχης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Επιμελητήριο, η Ένωση Ξενοδόχων, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Εμπορικός Σύλλογος,  ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών και ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σάμου.

Εντωμεταξύ δημοτικοί σύμβουλοι Σάμου της παράταξης η “Σάμος Μπροστά” με επιστολη τους προς τον δήμο Σάμου, ζητούν να συζητηθεί το θεμα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Αναλυτικά η επιστολη των δημοτικών συμβούλων.

Λόγω της επικείμενης συνάντησης του κ.Δημαρχου  και  φορέων με τον υπουργό κ.Βιτσα στις 28/11/2018 σας παρακαλουμε όπως στη συνεδρίαση της Τετάρτης  21ης Νοεμβρίου συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της επίσκεψης ούτως ώστε η επιτροπή του Δήμου να εκπροσωπηθεί με τη στήριξη- προτάσεις του δημοτικού συμβουλίου έτσι ώστε η επίσκεψη να είναι δυναμικού χαρακτήρα.

Με εκτίμηση

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Βογιατζής Κωνσταντίνος

Καραγιάννη Ιωάννα

Μαστροκωνσταντή Μαριανθη

Μαυρατζωτης Ελισσαίος

Στεφανής Νικολαος

Διακοσταματης Γιωργιος

Καραγιάννης Δημήτριος

Αξιώτης Ελευθέριος

Μανδουραρακης Ιωαννης

Καζογλου Δημητριος

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017