Connect with us

Δήμος

Την τοπική κοινότητα Πλατάνου επισκέφτηκε η ΑΚΙΣ

Published

on

Την τοπική κοινότητα Πλατάνου επισκέφτηκε η δημοτική παράταξη “Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου”. Εκεί έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο κ. Κωστάκη Γεώργιο και τους κατοίκους αυτής για τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το χωριό υδροδοτείται από δύο πηγές που υπάρχον στην περιοχή Γυαλί και επικουρικά από μία γεώτρηση, στην ίδια περιοχή. Το νερό των πηγών και της γεώτρησης μεταφέρεται, από τη βοηθητική δεξαμενή, με αντλία σε υψόμετρο 250 μέτρων και τροφοδοτεί τις δύο δεξαμενές ύδρευσης του χωριού, συνολικής χωρητικότητας 200 κυβικών μέτρων περίπου. Τη θερινή περίοδο, λόγω αυξημένης ζήτησης σε νερό, είχε σχεδιασθεί και εκτελεσθεί έργο παροχής ύδατος και από τρίτη πηγή που βρίσκεται στην περιοχή Αγίας Ειρήνης. Το δίκτυο όμως αυτής της νέας παροχής έχει υποστεί βλάβη και απαιτείται έλεγχος εντοπισμού της βλάβης και αποκατάσταση αυτής. Το δίκτυο ύδρευσης στο χωριό έχει αντικατασταθεί με καινούργιες σωλήνες, πλην ενός τμήματος περίπου εκατό μέτρων, στον κεντρικό δρόμο, που αποτελείται από παλαιούς χαλύβδινους σωλήνες. Ο πρόεδρος του χωριού μαζί με ομάδα εθελοντών κατοίκων καθαρίζει τις δεξαμενές ύδρευσης κάθε χρόνο. Γίνονται εξετάσεις δειγμάτων ύδατος κατά τακτά χρονικά διαστήματα και τα αποτελέσματα αναρτώνται στην κοινότητα σε γνώση όλων των κατοίκων.

Για την άρδευση υπάρχει ξεχωριστό χωριστό δίκτυο, που τροφοδοτείται από το τρεχούμενο νερό των πλυσταριών του χωριού.

Το χωριό διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο, πλην όμως δεν υπάρχει εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων και τα λύματα οδεύονται μέσω ενός πλακοσκεπή αγωγού σε παρακείμενο ρέμα, που συνδέεται με το Κερκίτειο ρέμα του Καρλοβάσου. Έχει υποβληθεί μελέτη προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ για κατασκευή έργου διαχωρισμού όμβριων και λυμάτων και κατασκευή βιολογικού στο χωριό, σε ιδιόκτητο χώρο που παραχωρείται από τους ιδιοκτήτες του στην κοινότητα. Μέχρι τότε οι κάτοικοι ζήτησαν προέκταση του υπάρχοντος πλακοσκεπή αγωγού, διότι η έξοδος των λυμάτων είναι σχετικά κοντά στις οικίες και αρκετές φορές, ανάλογα και με τη φορά του ανέμου, αναδύεται δυσοσμία.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Ζητήθηκε εδώ και ένα χρόνο περίπου η αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των μικρών κάδων απορριμμάτων με 12 μεγαλύτερους. Επίσης, προτάθηκε  στην είσοδο του χωριού η κατασκευή  μικρού κλειστού υπόστεγου για να τοποθετηθούν οι κάδοι απορριμμάτων που βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκεί, σε πρώτη θέα των επισκεπτών. Τα ογκώδη απορρίμματα και τα άχρηστα οικοδομικά υλικά συγκεντρώνονται σε ιδιαίτερο χώρο και από εκεί μεταφέρονται με φορτηγά του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου στον ΧΥΤΑ.

Για τις καθημερινές ανάγκες καθαριότητας και ευπρεπισμού του χωριού έχει διατεθεί από το Δήμο ένας εργάτης καθαριότητας. Επίσης, υπάρχει σκέψη του προέδρου και των κατοίκων να οργανώσουν και να ξεκινήσουν κομποστοποίηση, από την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων. Σε γενικές γραμμές το χωριό παρουσιάζει πολύ καλή εικόνα από πλευράς ευπρεπισμού και καθαριότητας.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στο δημοτικό φωτισμό. Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων γίνεται χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Έχει ζητηθεί εδώ και κάποια χρόνια η επέκταση του δημοτικού φωτισμού σε τρία σημεία  του χωριού, αλλά μέχρι στιγμής επιτεύχθηκε η επέκταση μόνο σε ένα. Αναμένεται η επέκταση του φωτισμού στην περιοχή Κυπαρισσάκια στον Αη-Λιά και στην περιοχή Μορφογιάννη, προς τη διασταύρωση με τον περιμετρικό δρόμο Πλατάνου.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το υπ’ αριθμόν ένα αίτημα των κατοίκων είναι η ολοκλήρωση του περιμετρικού δρόμου, που θα ανακουφίσει το χωριό, κυρίως τη θερινή περίοδο, κατά την οποία δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών και επισκεπτών. Έχει υποβληθεί αίτημα του Δήμου για νέα χρηματοδότηση του έργου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο δρόμος. Εκτός του περιμετρικού δρόμου, οι κάτοικοι ζήτησαν για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του χωριού να διαστρωθεί με άσφαλτο ή να σκυροδετηθεί με καλής ποιότητας σκυρόδεμα ένας κύριος εσωτερικός δρόμος του χωριού, από τον Συνεταιρισμό μέχρι την περιοχή Μορφογιάννη και από εκεί μέχρι τη διασταύρωση με τον περιμετρικό.

Στο χώρο ευθύνης της κοινότητας Πλατάνου υπάρχει ένα μεγάλο αγροτικό και δασικό δίκτυο το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, τόσο από παρεμβάσεις του Δήμου όσο και από την εθελοντική εργασία των κατοίκων. Συχνή και καλή διευθέτηση απαιτείται να γίνεται στον αγροτικό δρόμο που συνδέει τα στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, ο οποίος χρησιμοποιείται και από τους κατοίκους των χωριών Πύργου και Πλατάνου. Οι κάτοικοι του Πλατάνου ζήτησαν ο πολυσύχναστος αυτός δρόμος του Συρράχου να στρωθεί με άσφαλτο, κάτι που θα έχει διπλή ωφέλεια, διότι αφενός θα εξυπηρετεί τη διέλευση των στρατιωτικών οχημάτων, αφετέρου θα εξυπηρετεί τους κατοίκους των χωριών της ευρύτερης περιοχής.

Το χωριό κατά το χρόνο που είναι κλειστά τα σχολεία δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ένα πρόβλημα που συναντάται στα περισσότερα χωριά της Σάμου.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Ζητήθηκε η επιτάχυνση των ενεργειών του Δήμου για την επανέναρξη των εργασιών κατασκευής και ολοκλήρωσης του περιμετρικού δρόμου του Πλατάνου, κάτι που θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά την πλατεία του χωριού και θα συνδράμει στην αύξηση της επισκεψιμότητας κατά τη θερινή περίοδο. Επίσης, ζητήθηκε η επίστρωση του φθαρμένου οδοστρώματος του εσωτερικού δρόμου από τον Συνεταιρισμό μέχρι την διασταύρωση με το περιμετρικό δρόμο.

Ζητήθηκε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης και ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, της μελέτης του έργου κατασκευής βιολογικού και διαχωρισμού λυμάτων και όμβριων υδάτων, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.

Ζητήθηκε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης και ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, της μελέτης του έργου ανάδειξης των παλαιών πλυσταριών, με πλακόστρωση της πρόσβασή τους μέχρι την εκκλησούλα της Αγίας Παρασκευής.

Απαιτείται η σκυροδέτηση ενός μικρού τμήματος οδού, περίπου 30 μέτρων μήκους, εντός του χωριού στην περιοχή Σάρα.

Προτάθηκε η διαμόρφωση του χώρου του παλαιού νεκροταφείου και η αξιοποίησή του για χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Προτάθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών αγοράς οικοπέδου περίπου 150 τετραγωνικών μέτρων για να χρησιμοποιηθεί για δημοτικό πάρκινγκ. Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόταση Πλατανιωτών του εξωτερικού να συνδράμουν οικονομικά στην αγορά αυτού του οικοπέδου.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το χωριό διαθέτει ένα πολύ καλά επανδρωμένο ιατρείο στο ισόγειο διώροφης οικίας, της οποίας ο όροφος χρησιμοποιείται για τη διαμονή του αγροτικού ιατρού. Ο γιατρός εκτελεί υπηρεσία στο αγροτικό ιατρείο του χωριού 3 φορές την εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας επισκέπτεται τις κοινότητες Κονταίικα και Σκουραίικα.

Το χωριό διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία όμως δεν δύναται να χρησιμοποιήσει το γήπεδο του χωριού, γιατί αυτό στερείται αδείας διεξαγωγής αγώνων.

Υπάρχει σκέψη αγοράς μισογκρεμισμένης παλαιάς πετρόκτιστης οικίας, στο κέντρο του χωριού, για να επισκευασθεί και να ανακαινισθεί σε πολιτιστικό κέντρο.

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

Οι πρώτες κατεδαφίσεις κόκκινων κτισμάτων στα «Κοντέικα»

Published

on

By

Συγκλονιστική φωτογραφία του Φώτη Ζανέτη από τη κοινότητα «Κοντέικα» του δήμου Δυτικής Σάμου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται από σήμερα το πρωί οι πρώτες κατεδαφίσεις κτιρίων στα Κοντέικα του δήμου Δυτικής Σάμου, που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και κρίθηκαν ακατάλληλα για να κατοικηθούν, καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον φονικό σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ, που χτύπησε το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου 2020 τη Σάμο,

Συνολικά στο χωριό υπάρχουν 46 ιδιοκτησίες που έχουν χαρακτηριστεί άκρως επικίνδυνα κτίσματα . Έχουν εκδοθεί ήδη 25 ΠΑΕΕΚ..

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Published

on

By

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δημάρχου Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρου Λυμπέρη και εκπροσώπων του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών , Γρηγόρη Κασώτη και Θανάση Θεοδοσιάδη ,σήμερα Τρίτη 13 Απριλίου 2021, με θέμα την στήριξη των πυροσβεστών ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου .

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τα χρόνια αιτήματα και τις θέσεις τον Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π. σχετικά με :

– τα μέσα ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.)

– την υγειονομική και επαγγελματική αποκατάσταση σε συμβάντα σοβαρών τραυματισμών εν ώρα υπηρεσίας

– την αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Αφού υπήρξε ανταλλαγή απόψεων στα παραπάνω θέματα η δημοτική αρχή τόνισε ότι θα εξετασθούν όλα με ιδιαίτερη προσοχή και βαρύτητα προσπαθώντας για την εύρεσης λύσεων.

Ο Δήμαρχος ευχήθηκε μια ασφαλή και ήρεμη αντιπυρική περίοδο για όλους όσους ρίχνονται στις μάχες δασοπυρόσβεσης.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Καθάρισαν τους Καταρράκτες Ποταμίου

Published

on

By

Με μεράκι συνεχίστηκαν χθες, Κυριακή 11 Απριλίου οι εργασίες αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής των καταρρακτών Ποταμίου.

Παρ΄ όλο που η θεομηνία είχε αφήσει την περιοχή σε άσχημη κατάσταση , οι εθελοντές , οι εργαζόμενοι του δήμου και η δημοτική αρχή κατάφεραν να αναζωογονήσουν την περιοχή.

Ξύλα και φερτά υλικά απομακρύνθηκαν, το μονοπάτι καθαρίστηκε και γέφυρες δημιουργήθηκαν εκ νέου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ποιος είναι ο νέος ταξίαρχος της 79 ΑΔΤΕ. Βιογραφικό

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Από την κατηγορία «βαθύ κόκκινο» βγαίνει η Σάμος

COVID-192 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Δίπλα στον Μάριο από το Πυθαγόρειο

Δήμος4 εβδομάδες ago

Στάντζος για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης: ΚΥΤ κάτω από αυτά τα δεδομένα δεν γίνεται αποδεκτό

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Περιφερειακά1 εβδομάδα ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Δήμος1 εβδομάδα ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Σαμιακά3 ημέρες ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά5 ημέρες ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά2 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή