Connect with us

Δήμος

Την τοπική κοινότητα Πλατάνου επισκέφτηκε η ΑΚΙΣ

Published

on

Την τοπική κοινότητα Πλατάνου επισκέφτηκε η δημοτική παράταξη “Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου”. Εκεί έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο κ. Κωστάκη Γεώργιο και τους κατοίκους αυτής για τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το χωριό υδροδοτείται από δύο πηγές που υπάρχον στην περιοχή Γυαλί και επικουρικά από μία γεώτρηση, στην ίδια περιοχή. Το νερό των πηγών και της γεώτρησης μεταφέρεται, από τη βοηθητική δεξαμενή, με αντλία σε υψόμετρο 250 μέτρων και τροφοδοτεί τις δύο δεξαμενές ύδρευσης του χωριού, συνολικής χωρητικότητας 200 κυβικών μέτρων περίπου. Τη θερινή περίοδο, λόγω αυξημένης ζήτησης σε νερό, είχε σχεδιασθεί και εκτελεσθεί έργο παροχής ύδατος και από τρίτη πηγή που βρίσκεται στην περιοχή Αγίας Ειρήνης. Το δίκτυο όμως αυτής της νέας παροχής έχει υποστεί βλάβη και απαιτείται έλεγχος εντοπισμού της βλάβης και αποκατάσταση αυτής. Το δίκτυο ύδρευσης στο χωριό έχει αντικατασταθεί με καινούργιες σωλήνες, πλην ενός τμήματος περίπου εκατό μέτρων, στον κεντρικό δρόμο, που αποτελείται από παλαιούς χαλύβδινους σωλήνες. Ο πρόεδρος του χωριού μαζί με ομάδα εθελοντών κατοίκων καθαρίζει τις δεξαμενές ύδρευσης κάθε χρόνο. Γίνονται εξετάσεις δειγμάτων ύδατος κατά τακτά χρονικά διαστήματα και τα αποτελέσματα αναρτώνται στην κοινότητα σε γνώση όλων των κατοίκων.

Για την άρδευση υπάρχει ξεχωριστό χωριστό δίκτυο, που τροφοδοτείται από το τρεχούμενο νερό των πλυσταριών του χωριού.

Το χωριό διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο, πλην όμως δεν υπάρχει εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων και τα λύματα οδεύονται μέσω ενός πλακοσκεπή αγωγού σε παρακείμενο ρέμα, που συνδέεται με το Κερκίτειο ρέμα του Καρλοβάσου. Έχει υποβληθεί μελέτη προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ για κατασκευή έργου διαχωρισμού όμβριων και λυμάτων και κατασκευή βιολογικού στο χωριό, σε ιδιόκτητο χώρο που παραχωρείται από τους ιδιοκτήτες του στην κοινότητα. Μέχρι τότε οι κάτοικοι ζήτησαν προέκταση του υπάρχοντος πλακοσκεπή αγωγού, διότι η έξοδος των λυμάτων είναι σχετικά κοντά στις οικίες και αρκετές φορές, ανάλογα και με τη φορά του ανέμου, αναδύεται δυσοσμία.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Ζητήθηκε εδώ και ένα χρόνο περίπου η αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των μικρών κάδων απορριμμάτων με 12 μεγαλύτερους. Επίσης, προτάθηκε  στην είσοδο του χωριού η κατασκευή  μικρού κλειστού υπόστεγου για να τοποθετηθούν οι κάδοι απορριμμάτων που βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκεί, σε πρώτη θέα των επισκεπτών. Τα ογκώδη απορρίμματα και τα άχρηστα οικοδομικά υλικά συγκεντρώνονται σε ιδιαίτερο χώρο και από εκεί μεταφέρονται με φορτηγά του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου στον ΧΥΤΑ.

Για τις καθημερινές ανάγκες καθαριότητας και ευπρεπισμού του χωριού έχει διατεθεί από το Δήμο ένας εργάτης καθαριότητας. Επίσης, υπάρχει σκέψη του προέδρου και των κατοίκων να οργανώσουν και να ξεκινήσουν κομποστοποίηση, από την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων. Σε γενικές γραμμές το χωριό παρουσιάζει πολύ καλή εικόνα από πλευράς ευπρεπισμού και καθαριότητας.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στο δημοτικό φωτισμό. Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων γίνεται χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Έχει ζητηθεί εδώ και κάποια χρόνια η επέκταση του δημοτικού φωτισμού σε τρία σημεία  του χωριού, αλλά μέχρι στιγμής επιτεύχθηκε η επέκταση μόνο σε ένα. Αναμένεται η επέκταση του φωτισμού στην περιοχή Κυπαρισσάκια στον Αη-Λιά και στην περιοχή Μορφογιάννη, προς τη διασταύρωση με τον περιμετρικό δρόμο Πλατάνου.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το υπ’ αριθμόν ένα αίτημα των κατοίκων είναι η ολοκλήρωση του περιμετρικού δρόμου, που θα ανακουφίσει το χωριό, κυρίως τη θερινή περίοδο, κατά την οποία δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών και επισκεπτών. Έχει υποβληθεί αίτημα του Δήμου για νέα χρηματοδότηση του έργου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο δρόμος. Εκτός του περιμετρικού δρόμου, οι κάτοικοι ζήτησαν για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του χωριού να διαστρωθεί με άσφαλτο ή να σκυροδετηθεί με καλής ποιότητας σκυρόδεμα ένας κύριος εσωτερικός δρόμος του χωριού, από τον Συνεταιρισμό μέχρι την περιοχή Μορφογιάννη και από εκεί μέχρι τη διασταύρωση με τον περιμετρικό.

Στο χώρο ευθύνης της κοινότητας Πλατάνου υπάρχει ένα μεγάλο αγροτικό και δασικό δίκτυο το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, τόσο από παρεμβάσεις του Δήμου όσο και από την εθελοντική εργασία των κατοίκων. Συχνή και καλή διευθέτηση απαιτείται να γίνεται στον αγροτικό δρόμο που συνδέει τα στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, ο οποίος χρησιμοποιείται και από τους κατοίκους των χωριών Πύργου και Πλατάνου. Οι κάτοικοι του Πλατάνου ζήτησαν ο πολυσύχναστος αυτός δρόμος του Συρράχου να στρωθεί με άσφαλτο, κάτι που θα έχει διπλή ωφέλεια, διότι αφενός θα εξυπηρετεί τη διέλευση των στρατιωτικών οχημάτων, αφετέρου θα εξυπηρετεί τους κατοίκους των χωριών της ευρύτερης περιοχής.

Το χωριό κατά το χρόνο που είναι κλειστά τα σχολεία δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ένα πρόβλημα που συναντάται στα περισσότερα χωριά της Σάμου.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Ζητήθηκε η επιτάχυνση των ενεργειών του Δήμου για την επανέναρξη των εργασιών κατασκευής και ολοκλήρωσης του περιμετρικού δρόμου του Πλατάνου, κάτι που θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά την πλατεία του χωριού και θα συνδράμει στην αύξηση της επισκεψιμότητας κατά τη θερινή περίοδο. Επίσης, ζητήθηκε η επίστρωση του φθαρμένου οδοστρώματος του εσωτερικού δρόμου από τον Συνεταιρισμό μέχρι την διασταύρωση με το περιμετρικό δρόμο.

Ζητήθηκε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης και ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, της μελέτης του έργου κατασκευής βιολογικού και διαχωρισμού λυμάτων και όμβριων υδάτων, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.

Ζητήθηκε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης και ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, της μελέτης του έργου ανάδειξης των παλαιών πλυσταριών, με πλακόστρωση της πρόσβασή τους μέχρι την εκκλησούλα της Αγίας Παρασκευής.

Απαιτείται η σκυροδέτηση ενός μικρού τμήματος οδού, περίπου 30 μέτρων μήκους, εντός του χωριού στην περιοχή Σάρα.

Προτάθηκε η διαμόρφωση του χώρου του παλαιού νεκροταφείου και η αξιοποίησή του για χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Προτάθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών αγοράς οικοπέδου περίπου 150 τετραγωνικών μέτρων για να χρησιμοποιηθεί για δημοτικό πάρκινγκ. Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόταση Πλατανιωτών του εξωτερικού να συνδράμουν οικονομικά στην αγορά αυτού του οικοπέδου.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το χωριό διαθέτει ένα πολύ καλά επανδρωμένο ιατρείο στο ισόγειο διώροφης οικίας, της οποίας ο όροφος χρησιμοποιείται για τη διαμονή του αγροτικού ιατρού. Ο γιατρός εκτελεί υπηρεσία στο αγροτικό ιατρείο του χωριού 3 φορές την εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας επισκέπτεται τις κοινότητες Κονταίικα και Σκουραίικα.

Το χωριό διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία όμως δεν δύναται να χρησιμοποιήσει το γήπεδο του χωριού, γιατί αυτό στερείται αδείας διεξαγωγής αγώνων.

Υπάρχει σκέψη αγοράς μισογκρεμισμένης παλαιάς πετρόκτιστης οικίας, στο κέντρο του χωριού, για να επισκευασθεί και να ανακαινισθεί σε πολιτιστικό κέντρο.

Comments

comments

Δήμος

Επετειακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Published

on

By

Επετειακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα διεξαχθεί στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο του Πυθαγορείου, το Σάββατο 26 Μαΐου 2018, στις  12:00 για  συζήτηση και λήψη απόφασης για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σάμου και του Δήμου Κρότωνα Ιταλίας.

Προσκαλούνται να παρευρεθούν οι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, καθώς και οι εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων.

Νωρίτερα στις 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Δημαρχιακού Μεγάρου, παρουσία του δημάρχου και αντιπροσωπείας του Δήμου Κρότωνα της Ιταλίας.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Η “Ανατροπή” επισκέφτηκε την τοπική κοινότητα των Κοσμαδαίων

Published

on

By

Την Παρασκευή 18 Μαΐου, η “Ανατροπή” επισκέφτηκε την τοπική κοινότητα των Κοσμαδαίων, όπου ανήκει το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι, δύο παραλίες, ίσως από τις ομορφότερες του Αιγαίου. Είναι ενσωματωμένες στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, επειδή συχνάζουν στην περιοχή φώκιες Monachus – Monachus, καθώς και άλλα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η επίσκεψη στους Κοσμαδαίους, εκτός από περιήγηση μέσα στο χωριό, περιελάμβανε και διάλογο με τους παρευρισκομένους στα δύο μαγαζιά της περιοχής.

Κατά τη συζήτηση αναλύθηκαν διάφορα ζητήματα, όλα σχετικά με την ορθή λειτουργία του δήμου, αλλά και τα βιώματα των κατοίκων.

Οι προτεραιότητες της δημοτικής παράταξης “Ανατροπή” για την συγκεκριμένη περιοχή είναι:

 1. Αγορά οικοπέδου και δημιουργία χώρου στάθμευσης στην είσοδο του χωριού.
 2. Δημιουργία αγροτικού δρόμου Μπέκα – Μαρνέοι (δρόμος μήκους περίπου εξακοσίων μέτρων, που θα ενώσει τον δρόμο που ξεκινάει από το χωριό προς το Μικρό Σεϊτάνι με αυτόν που ξεκινάει από το Ποτάμι)
 3. Αξιοποίηση των μονοπατιών και ιδιαίτερα αυτό προς το Σεϊτάνι, στο οποίο σε μικρή απόσταση από το χωριό θα μπορούσε να υπάρχει κατάλληλος οριοθετημένος χώρος, από όπου οι επισκέπτες θα μπορούν από ψηλά να απολαύσουν τη θέα του επιβλητικού φαραγγιού.
 4. Μελέτη επίλυσης επάρκειας νερού. (π.χ. από πηγή Μονοξύλα)

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Ενημέρωση για την Ανακύκλωση στη Σάμο

Published

on

By

Ξεκίνησε η ανακύκλωση συσκευασιών στον ΔήμοΣαμου, με την τοποθέτηση των μπλε κάδων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Επίσης, ο Δήμος Σάμου, στα πλαίσια καμπάνιας ενημέρωσης, θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για μαθητές και ενήλικες. Η ανακύκλωση αποτελεί μείζονα στόχο και προτεραιότητα για όλους μας. Απαιτεί, ωστόσο, τη δέσμευση και στήριξη όλων μας, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική και να συμβάλλει στην προστασία του μοναδικού περιβάλλοντος του νησιού μας.

Ποιά υλικά μπορώ να ρίχνω στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;

 • χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α.
 • αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.
 • γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων κ.α.
 • πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ περιτυλίγματος κ.α.
 • λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ.

Πώς απορρίπτουμε τα υλικά στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης; 

 • Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα.
 • Όσες συσκευασίες μπορούμε τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε.
 • Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας αλλά τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση.
 • Όταν φτάσουμε στον κάδο αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά μέσα σε αυτόν. Μπορούμε κατόπιν να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση.

Γιατί να κάνω ανακύκλωση;

Με την Ανακύκλωση :

 • Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας
 • Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Αράπο

Σαμιακά3 ημέρες ago

Αυτός ο εξωτικός παράδεισος είναι στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Με το Βραβείο Ρητορικής τιμήθηκε ο Σαμιώτης Γιάννης Βούρος

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η«Blue Star Ferries» δεν θα εκτελέσει φέτος τα 3 εβδομαδιαία δρομολόγια από τον Πειραιά για τη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Στήνουν πάρτι κάθε βράδυ στον Δημοτικό κήπο

Σαμιακά5 ημέρες ago

Με αυτά τα πλοία θα εξυπηρετείται ο Ν. Σάμου το καλοκαίρι;

Σαμιακά2 ημέρες ago

Γιάννης Παλαιοκαστρίτης: Σφράγισμα καταστημάτων = Μιζέρια και απομόνωση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

«Το χαμόγελο»: Ο πρώτος ιδιωτικός παιδικός σταθμός στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Γαλάζιες σημαίες: Αυτές είναι οι πιο καθαρές παραλίες στη Σάμο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Το Κοκκάρι και οι Σεϋχέλλες της Ικαρίας μέσα στις 15 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης

Σαμιακά3 ημέρες ago

Αυτός ο εξωτικός παράδεισος είναι στη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση για την εργατική Πρωτομαγιά

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Samos Green ✿ Το καταπράσινο Νησί του Αιγαίου!

Πολιτιστικά3 εβδομάδες ago

Ο Δημήτρης Σεβαστάκης στη Φωτογραφική Ομάδα Σάμου

Δήμος4 εβδομάδες ago

Επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης της Σάμου ως τουριστικό προορισμό στην Πρεσβευτική Κατοικία της Κύπρου

Σαμιακά1 μήνα ago

Συγκλονιστικός ο Σ.Μαρκάκης απο την Θύμαινα :«Το έκαναν για τον ΑΕΤΟ μας»

Σαμιακά1 μήνα ago

Μαζική στείρωση 30 σκυλιών στη Σάμο

Σαμιακά1 μήνα ago

Ποσειδώνιο: Το ψαροχώρι της Σάμου που το καλοκαίρι γεμίζει με σκάφη πάμπλουτων Τούρκων [εικόνες]

Σαμιακά2 μήνες ago

Η Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στην ΙΜ Τιμίου Σταυρού Σάμου.(pics-video)

Σαμιακά2 μήνες ago

Η Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017