20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Οι δήμαρχοι φταίνε για τις συνθήκες στα hotspot των ελληνικών νησιών

Το Βερολίνο προσφέρει βοήθεια, αλλά οι δήμαρχοι των ελληνικών νησιών δεν την αξιοποιούν, προκειμένου να πιέσουν για να φύγουν οι πρόσφυγες προς την ηπειρωτική χώρα, υποστήριξε ουσιαστικά ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στα hotspot των ελληνικών νησιών, ο Τόμας ντε Μεζιέρ εξέφρασε την άποψη ότι διαφέρουν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά.

«Η ΕΕ άλλα και η Γερμανία έχουν προσφέρει τεράστιες επικουρικές υπηρεσίες, χρήματα είναι διαθέσιμα. Προσφέρεται βοήθεια, αλλά τις περισσότερες φορές δεν ενεργοποιείται από τους δημάρχους των νησιών», υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός και συμπλήρωσε ότι υποθέτει πως κατά αυτό τον τρόπο οι δήμαρχοι επιδιώκουν να αυξήσουν την πίεση ώστε οι πρόσφυγες να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου υπάρχουν διαθέσιμες δυνατότητες στέγασης.

Ο ίδιος, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ανέφερε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ως βασική αιτία για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν σε κέντρα υποδοχής όπως στη Μόρια της Λέσβου. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Αγκυρα δέχεται μόνο πρόσφυγες από την Ελλάδα, των οποίων οι διαδικασίες ασύλου ολοκληρώθηκαν στα νησιά. Οι ΕΕ μεν έχει στείλει ειδικούς για θέματα ασύλου στα νησιά αλλά οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν, τόνισε ο Τόμας ντε Μεζιέρ.

Αναφορικά με το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ, διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει και θα υποδεχτεί από την Ελλάδα όλους τους πρόσφυγες που της αναλογούν.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του 2017 για το προσφυγικό, ο Γερμανός υπουργός έκανε λόγο για αισθητή μείωση του αριθμού των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο. Ενώ το 2015 είχαν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία περίπου 890.000 άνθρωποι και το 2016 γύρω στις 280.000, ο αριθμός μειώθηκε το 2017 στις 186.600. Τη μεγαλύτερη ομάδα των αιτούντων άσυλο αποτελούν άτομα από τη Συρία (47.434), ακολουθεί το Ιρακ (21.043), το Αφγανιστάν (12.346) και η Ερυθραία (9524). Σχεδόν 8.000 αιτούντες άσυλο πέρσι είχαν τουρκική υπηκοότητα.

Τέλος, ο ντε Μεζιέρ χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο σύστημα, που θα προβλέπει την καταπολέμηση των αιτιών που τρέπουν ανθρώπους σε φυγή, την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ όπως και μια πρώτη εξέταση των αιτήσεων ασύλου εκτός του εδάφους της ΕΕ

Πηγή:  iefimerida.gr

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin