25 C
Σάμος
29/09/2023
Σαμιακά

Ένα χρυσό τσακάλι (canis aureus) παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα στη Σάμο

Ένα χρυσό τσακάλι (canis aureus) εντοπίστηκε νεκρό, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας,«Αρχιπέλαγος».

Το τσακάλι προφανώς παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες Τρίτη (16-1) στη Σάμο.

Η Σάμος είναι το μοναδικό νησί στην Ευρώπη όπου τα τσακάλια (canis aureus) εξακολουθούν να υπάρχουν.Το είδος πλέον έχει χαρακτηριστεί ως «προστατευόμενο» βάσει του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ειδών Ζώων και είναι με διαφορά το πιο σπάνιο σαρκοφάγο της Ελλάδας.

Το χρυσό τσακάλι μοιάζει πολύ στο λύκο, αλλά είναι μικρότερο σε μέγεθος και ελαφρύτερο, με πιο κοντά πόδια, επιμηκυμένο κορμό και κοντύτερη ουρά. Συνήθως έχει μήκος 60 με 100 εκατοστά, είναι δηλαδή μικρότερο από τα άλλα τσακάλια και έχει παρόμοιο μέγεθος με την κόκκινη αλεπού, χωρίς να προσμετράται η ουρά του, που έχει μήκος 20 με 30 εκατοστά. Το ύψος του στο ακρώμιο είναι 44 με 50 εκατοστά. Το βάρος των θηλυκών τσακαλιών είναι 7 με 11 κιλά και των αρσενικών 6,3 με 15 κιλά.

Το κρανίο του τσακαλιού μοιάζει με αυτό του λύκου, αλλά είναι ελαφρύτερο και λιγότερο ογκώδες. Η ρινική περιοχή είναι χαμηλότερη. Η οβελιαία και ινιακή ακρολοφία είναι αρκετά ανεπτυγμένες, όμως όχι στο βαθμό που είναι στο λύκο. Έχει μακριούς και μεγάλους κυνόδοντες, οι οποίοι είναι λεπτότεροι από αυτοί του λύκου και οι κοπτήρες είναι λιγότερο ισχυροί. Η μουσούδα του είναι πιο στενή από αυτή του λύκου.

Η γούνα του το χειμώνα είναι είτε κόκκινη-γκρι με μαύρους τόνους που οφείλονται σε μαύρες τρίχες, είτε ένα φωτεινότερο κόκκινο της σκουριάς. Το πρόσθιο μέρος της μουσούδας, της περιοχής γύρω από τα μάτια και το μέτωπο είναι κόκκινα της σκουριάς και ωχρά. Το πάνω μέρος του μετώπου και η ινιακή περιοχή είναι ωχρά. Πάνω από κάθε μάτι υπάρχει μια μαύρη λωρίδα. Το κάτω μέρος του σαγονιού είναι «ακάθαρτο» λευκό, Το εσωτερικό του αυτιού καλύπτεται με λευκές τρίχες.

Η κοιλιά κατά μήκος της μέσης γραμμής είναι λευκή, ενώ πιο μακριά έχει όλο και περισσότερους κόκκινους τόνους. Τα άκρα είναι ωχρά κόκκινα και εσωτερικά έχουν πιο ανοικτόχρωμες αποχρώσεις. Η ουρά είναι γκρι. Η καλοκαιρινή γούνα είναι αραιότερη, με κοντύτερες τρίχες. Οι αποχρώσεις της γούνας διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή που ζουν τα τσακάλια.

Related posts

Ζήτησαν απο τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο την αποσυμφόρηση της Σάμου

admin

Πρώτο ταξίδι του πλοίου «Παναγιά Σκιαδενή» στη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο

admin

Πρωτοβουλία της Eurobank για το Δημογραφικό «Μπροστά για την Οικογένεια» – Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Σάμο και Ικαρία

admin

Ευ και chef προτείνουν «Samos Nectar» και «Ερημίτη»

admin

Η 79 ΑΔΤΕ για την άσκηση “Παρμενίων 2023”

admin

Η Ακριτική Ιερά Μητρόπολη Σάμου κοντά στους Πλημμυροπαθείς

admin

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου Βαθέoς

admin

Ο Πύργος Λογοθέτη Λυκούργου θα παραμείνει κλειστός λόγω απουσίας φυλακτικού προσωπικού

admin

26 Σεπτεμβρίου 2000 – Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» 

admin