23.9 C
Σάμος
24/04/2024
Περιφερειακά

Παρουσία Περιφερειάρχη  κ. Κωνσταντινου Μουτζούρη στις εκδηλώσεις Μνήμης Άνοιξη 1882 προς τους σφαγιασθεντες Χιώτες από τους Τούρκους

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης   αποτίοντας φόρο τιμής, παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις   Μνήμης προς τους σφαγιασθέντες των μαρτυρικών ημερών  της  Χίου την Άνοιξη του 1822 και του αφανισμού των κατοίκων της νήσου από τους Οθωμανούς.

Συγκεκριμένα παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Μηνά Νεοχωρίου Χίου, απ’ όπου ξεκίνησαν οι σφαγές,  προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου ,παρουσία  των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών του νησιού.   Στη συνέχεια στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής ,παρακολούθησε το Αρχιερατικό Τρισάγιο και  κατέθεσε στέφανο στο Μνημείο του οστεοφυλακίου  του Ιερού Ναού προς τιμήν των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης για την Ιερή αυτή  ημέρα Μνήμης  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα αποδίδουμε Φόρο Τιμής στους χιλιάδες μάρτυρες , που πότισαν με το αίμα τους τα χώματα  που εμείς σήμερα  ελεύθεροι  ζούμε. Τους ευγνωμονούμε για τη μεγάλη θυσία , που κατέχει  περίοπτη θέση στην κιβωτό του έθνους  και  συγκίνησε  ολόκληρη την Ευρώπη και κάθε αξιόλογο άνθρωπο της εποχής  εκείνης, κρίνοντας την πορεία του Αγώνα.  Οι μαρτυρίες  των γεγονότων , έτσι όπως αναγράφονται  στα κατάστιχα της εποχής και καταδεικνύουν τα έργα των παγκόσμιων  καλλιτεχνών που συγκίνησε η θυσία του άδικου ολέθρου, λαμπρύνουν την ιστορία της νήσου και εμφορεί το πνεύμα μας , με το ύψιστο καθήκον της διαφύλαξης της κληρονομιάς τους  και της δικαίωσης  της σύγχρονης Χίου , να την παραδώσουμε ακέραια όπως την παραλάβαμε στις επόμενες γενιές.  Θέλω να αποδώσω την ευγνωμοσύνη όλων μας , προς τους προγόνους μας εκείνους, που επέστρεψαν  στα πατρογονικά εδάφη μετά την καταστροφή στις 30 Μαρτίου του 1822 και αναγέννησαν την Χίο , που συνεχίζει  να δημιουργεί και να προσφέρει βάζοντας τη σφραγίδα της  στην σύγχρονη Ιστορία του Βορείου Αιγαίου και της Ελλάδας. Τιμή και δόξα στους μάρτυρες των Σφαγών του 1822. Αιωνία τους η Μνήμη.  Ζήτω η Χίος.»

 

 

 

 

 

Related posts

Προώθηση Ικαριώτικων προϊόντων: Στόχος της επίσκεψης Νύκτα

admin

Συνέντευξη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σε φοιτητές δημοσιογραφίας από τη Γερμανία για το μεταναστευτικό ζήτημα

admin

H Π.Β. Αιγαίου για Παγκόσμια Ημέρα της Γης

admin

250 προσκεκλημένοι στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου για την προβολή των νήσων του Βορείου Αιγαίου

admin

Visa για Τούρκους: Η Κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα της Περιφέρειας, δηλώνει ο Μητσοτάκης

admin

Απαγορευτικό το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Επιστολή Καλτάκη στον Υπουργό

admin

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενισχύει τον τομέα υγείας: Ο Μιχαήλ Καραβασίλης, ο νέος άμισθος σύμβουλος

admin

Διαμαρτυρία Περιφέρειας για επείγουσες αποζημιώσεις – Τι ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Αντωνέλη

admin

Συνάντηση με Αυτοκινητιστές Ταξί! Συζήτηση εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σάμου

admin