Connect with us

Δήμος

Αλλαγή σελίδας στη Δυτική Σάμο

Published

on

Γράφει η Σταματία Ράπτη .

Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Δυτικής Σάμου το απόγευμα της Κυριακής , παρουσία εκπροσώπων φορέων και Συλλόγων, αλλά και δημοτών της περιοχής , σε ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα με οικοδεσπότη τον νέο Δήμαρχο, κ. Αλέξανδρο Λυμπέρη .

Την τελετή της ορκωμοσίας πραγματοποίησε και ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου Ικαρίας και Κορσεών κ.κ Ευσεβιος πλαισιωμένος από ιερείς της μητροπόλεως, στον αὔλειο χώρο της Πορφυριάδας.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού από τον Μητροπολίτη, ακολούθησε ο όρκος του νέου Δημάρχου και έπειτα των Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων και Μελών των Τοπικών Κοινοτήτων ως εξής: «Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα να υπακούω εις το Σύνταγμα και τους Νόμους και να εκπληρώνω τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μου.»

Βαθιά δημοκρατικά τα μηνύματα του κ. Λυμπέρη για τη νέα δημοτική περίοδο κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ενώ υπογράμμισε την αξία της συνεργασίας με κάθε παράταξη, αλλά και με τα αρμόδια πρόσωπα σε κάθε επίπεδο διοίκησης προς όφελος της Δυτική πλευράς του νησιού . 

Τον νέο δήμαρχο χαιρέτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, χαρίζοντας του μια εικόνα της Παναγίας, την οποία παρέλαβε με ιδιαίτερη συγκίνηση, ,δίνοντας υπόσχεση να την τοποθετήσει στο νέο του γραφείο.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του Δήμου για τη νέα δημοτική θητεία, ο κ. Λυμπέρης γνωστοποίησε τις προσθέσεις του, υποσχόμενος συνεργασία με όλους τους δημοτικούς συμβούλους της δυτικής πλευράς του νησιού.

«Ένα έργο, που ανέθεσε σε όλους μας η πρόσφατη ετυμηγορία των Δημοτών, με την εντολή να βρισκόμαστε δίπλα στα προβλήματα, τις ανάγκες και τις ελπίδες των Δημοτών» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε.

«Ξεκινά μια νέα θητεία.  Εμείς, από την πλευρά μας, ως νέα Δημοτική Αρχή, δεσμευόμαστε πως θα κάνουμε κάθε τι το ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να είμαστε πιστοί στις δεσμεύσεις μας που αναλάβαμε απέναντι στους Δημότες και να έχουμε μια θητεία , δημιουργική, παραγωγική όπου θα τεθούν στέρεα οι βάσεις για να βρει ο δήμος την χαμένη του αίγλη και να μπει οριστικά σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης. 

Από την άλλη με αδιασάλευτη πάντα την κοινωνική συνοχή και με υψηλό αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης» τόνισε «πιστεύω ακράδαντα, πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συμβάλλουν από την πλευρά τους με αίσθημα ευθύνης σ’ αυτή την προσπάθεια, καθώς όλοι μας μοιραζόμαστε αυτόν τον τόπο, τον αγαπάμε ίδια και θέλουμε όλοι να τον βλέπουμε να προοδεύει. 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Σάμου κ. Βασίλης Κοσμάς , τόνισε ότι θα συνεχίσουν να είναι η φωνή των εργαζομένων ευχόμενοι καλή θητεία στην νέα δημοτική αρχή και ελπίζοντας ότι αυτή θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας .

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Δημιουργίας» και αντιδήμαρχος κ, Αναστάσιος Καλατζής αναφέρθηκε στα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή και στον προγραμματισμό κάποιων άλλων , υποστηρίζοντας ότι για όλους προτεραιότητα είναι το κοινό καλό και η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Δυτικής Σάμου, θέλοντας να καταδείξει πως η ανάπτυξη του συγκεκριμένου Δήμου πρέπει να βασίζεται σ’ ένα συλλογικό όραμα, που θα έχει ως άξονες «τη συλλογικότητα, τη συνεννόηση, τη συμπόρευση και τη διαφάνεια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την τελετή της ορκωμοσίας παρευρέθηκαν ο Ταξίαρχος Σάμου κ. Δημήτρης Βακιντής, ο Αστυνομικός διευθυντής κ Δημήτρης Μαιστρέλης, ο διευθυντής του αστυνομικού τμήματος Καρλοβάσου κ. Αντρεας Βούβουνας , ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Κατρακάζος ,ο δήμαρχος Σάμου κ. Χρήστος Σεβαστάκης , ο νέος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος , ο πρώην βουλευτής του νομού μας κ .Δημήτρης Σεβαστάκης,ο αντιδήμαρχος κ, Παρασκευας Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σάμου κ. Κώστας Αμυρσώνης , η Πρόεδρος του ΔΟΠΟΝΑΣ κ. Αννη Ανδρεάδου, οι Περιφερειακοι σύμβουλοι κ. Βασίλης Πανουράκης και κ. Νίκος Τριανταφύλλου ο Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ν.Δ κ Γιάννης Μάρκου, ο πρώην δήμαρχος Σάμου κ. Στέλιος Θάνος, ο πρώην νομάρχης Σάμου και περιφερειακός σύμβουλος κ. Μανόλης Κάρλας ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ, Ελισσαίος Μαυρατζώτης, ο επικεφαλής της ΕΟΔ παράρτημα Σάμου κ. Δημήτρης Καλατζής κ.α και φυσικά πλήθος κόσμου ο οποίος κατέκλυσε τον χώρο της Πορφυριάδας και χειροκρότησε την νέα δημοτική αρχή.

 

Comments

comments

Δήμος

Δήμος Δυτικής Σάμου | Καθαρισμός και διανομή αντισηπτικών σε σχολικές μονάδες

Published

on

By

 

Έτοιμα να υποδεχθούν σε ασφαλές περιβάλλον τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς είναι όλα τα Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Δυτικής Σάμου, μετά τις εκτενείς απολυμάνσεις που έγιναν σε όλους τους χώρους των σχολείων, καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ταυτόχρονα, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί έχουν προμηθευτεί τα απαραίτητα αντισηπτικά, υλικά υγιεινής και καθαριότητας για το μαθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό από το Δήμο Δυτικής Σάμου ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και προφυλαγμένα τα παιδιά .

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ”- Ένας χρόνος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Published

on

By

Στις 26 Μάη/2 Ιούνη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που ανάδειξε τα δημοτικά συμβούλια και τους νέους  Δημάρχους. Παράλληλα συμπληρώνονται σχεδόν 11 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Με το σημείωμα αυτό δεν θα προβούμε σε ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων (θα γίνουν κλείνοντας τον 1ο χρόνο), αλλά να σχολιάσουμε και υπενθυμίσουμε τρία  καίρια θέματα και να καταθέσουμε μία πρόταση.

Σχόλιο 1: Όλοι θυμόμαστε ότι το κυρίαρχο θέμα που επικαθόρισε τον προεκλογικό λόγο και το τελικό αποτέλεσμα ήταν η αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Υπήρχαν υποσχέσεις και εξαγγελίες από όλους τους άλλους συνδυασμούς, ότι σε λίγους μήνες θα λύσουν το πρόβλημα και δεν θα υπάρχει καμία δομή, κανένα hotspot στο νησί. Εμάς, την δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ», που διακηρύξαμε και υποστηρίξαμε το κλείσιμο του hotspot στη πόλη και την μετεγκατάσταση τους εντός του 2019 στη θέση Ζερβού, σε μια μικρή δομή ΚΥΤ των 1200 ατόμων, μας λοιδόρησαν και μας χρέωσαν όλα τα δεινά που «προέρχονται» από το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Να υπενθυμίσουμε ότι τις μέρες των αυτοδιοικητικών εκλογών (26/5) και των εθνικών εκλογών (7/7) ο αριθμός των διαμενόντων στη Σάμο ήταν 3200-3500 άτομα και σήμερα υπερβαίνουν τους 7000 και κατά διαστήματα και τους 8500 σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο hotspot της Σάμου. Η δε κυβέρνηση της ΝΔ αντί του μέγιστου αριθμού  των 1200 ατόμων στο ΚΥΤ της Ζερβού, σχεδιάζει να φτειάξει στη Ζερβού, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μια τεράστια φυλακή απελπισμένων ψυχών των 5000 ατόμων.

«Δυστυχώς, Γιώργο χάσαμε» είπαμε στο Δήμαρχο και σε όσους επένδυσαν στην εκλογική νίκη της ΝΔ. Θα κριθούμε όλοι για τη συνέπειά μας: τι λέγαμε, τι στάση κρατήσαμε και ποια θα κρατήσουμε στο μέλλον.

Σχόλιο 2: Οι αυτοδιοικητικές  εκλογές έγιναν για 1η φορά με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, που απαιτούσε διάλογο, συναίνεση και προγραμματικές συγκλίσεις για τη διοίκηση των Δήμων (και των Περιφερειών). Πριν αναλάβουν οι νέες δημοτικές/περιφερειακές αρχές, την 1/9/19, η κυβέρνηση της ΝΔ τα ανέτρεψε όλα. Έδωσε πλαστές υπερεξουσίες στο Δήμαρχο (και στον Περιφερειάρχη) και την παράταξή του, με αποτέλεσμα να έχει παντοδυναμία στην Οικονομική Επιτροπή (στα 7μελή όργανα οι 5 δημοτικοί σύμβουλοι είναι δικοί του) και να διορίζει ανεξέλεγκτα τις πλειοψηφίες και τις διοικήσεις στα δημοτικά Νομικά Πρόσωπα. Πάει «περίπατος» η στόχευση της απλής αναλογικής για  διάλογο και συνεργασίες με προγραμματικές συγκλίσεις.

Πρόταση: Είναι γνωστό ότι τα προβλήματα στο νησί μας είναι πολλά και θα επιδεινωθούν με την πανδημία του κορονοϊού και την κατάρρευση της τουριστικής δραστηριότητας. Στη προεκλογική διακήρυξη καταθέσαμε την πρόταση, ότι τα προβλήματα που είναι κοινά για όλο το νησί (ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η προβολή του νησιού ως τουριστικού προορισμού, η τροποποίηση του χωροταξικού, η διαχείριση των υδάτινων πόρων,  το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η προστασία του φυσικού & του δομημένου περιβάλλοντος, η  διαχείριση των απορριμμάτων, οι υποδομές στην παιδεία, στον πολιτισμό και αθλητισμό, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο δημότη & επισκέπτη, οι ακτοπλοϊκές-αεροπορικές-εσωτερικές συγκοινωνίες, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών (ευρωπαϊκών & εθνικών) προγραμμάτων,  το οδικό & αγροτικό δίκτυο και τα λιμενικά έργα) απαιτούν  συλλογικές  προσπάθειες και θεσμική συνέργεια  με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με το Δήμο Δυτικής Σάμου, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τους παραγωγικούς φορείς και με τον μοναδικό βουλευτή του νομού μας.

Καταθέτουμε για διάλογο την πρόταση για συγκρότηση μιας Μόνιμης Επιτροπής Διαβούλευσης Σάμου που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των παραπάνω φορέων:  Τον Βουλευτή, τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη και τους περιφερειακούς συμβούλους, τους Δημάρχους και εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων των 2 Δήμων, τους  εκπροσώπους του Δικτύου Κοινοτήτων (που πρέπει να δημιουργηθεί από όλες τις κοινότητες και τα Κοινοτικά Συμβούλια της Σάμου), τους  2 κοσμήτορες του Πανεπιστημίου Αιγαίου  και εκπροσώπους των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων του νησιού.

Η Μόνιμη αυτή Επιτροπή Διαβούλευσης  Σάμου  θα συνέρχεται σε ανοιχτή συνέλευση  2 φορές το χρόνο (μία ανά εξάμηνο), δεν θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, αλλά όπως αναφέρεται στο  τίτλο της τη διαβούλευση, τον δημοκρατικό προγραμματισμό και τον κοινό βηματισμό από όλους τους φορείς στη διεκδίκηση της επίλυσης των παραπάνω πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Υπενθύμιση:  Επανακαταθέτουμε τη διακήρυξη αρχών μας και δηλώνουμε ότι: Όλες και όλοι εμείς, ενεργοί πολίτες της Ανατολικής Σάμου που συγκροτούμε με συλλογικότητα και όραμα, τη δημοτική κίνηση «η Σάμος αλλάΖΕΙ», μια πλατιά και ενωτική, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, έχοντας αταλάντευτη πίστη στις πανανθρώπινες αξίες και στις αρχές της ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας,

  • Αγωνιζόμαστε μαζί σας για

Ø  τη δημοκρατία και τη κοινωνική αλληλεγγύη

Ø  την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη

Ø  την πρόοδο του νησιού μας

 

  • ώστε να γίνει ο Δήμος μας και η Σάμος

ü   το νησί του Πυθαγόρα (brand name  του τουριστικού προορισμού ΣΑΜΟΣ)

ü   το «έξυπνο» νησί  (με ψηφιακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον πολίτη και στον επισκέπτη)

ü   το «πράσινο» νησί (με υπηρεσίες καθαριότητας, διαχείρισης απορριμμάτων & ανακύκλωσης, βιολογικών καθαρισμών και προστασία του περιβάλλοντος)

 

  • τόπος ελκυστικός για τους επισκέπτες μας
  • τόπος αξιοβίωτος για να ζούμε και να δημιουργούμε με αξιοπρέπεια και περηφάνεια.

Είναι ανάγκη να αντικαταστήσουμε την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια με την ελπίδα, με την αισιοδοξία, με την κοινωνική αλληλεγγύη και με έργα που βελτιώνουν καθημερινά την ποιότητα ζωής μας.

Με όραμα, με Πρόγραμμα, με Συμμετοχή, με Δημοκρατία και με Αλληλεγγύη, «η Σάμος αλλάΖΕΙ»

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Ποδηλατοβόλτες στο δήμο Ανατολικής Σάμου

Published

on

By

Τον Απρίλιο του 2018, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε, για πρώτη φορά, την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου αναγνωρίζοντας τη σημασία του ποδηλάτου στις σύγχρονες πόλεις ως μέσου όχι μόνο φιλικού στο περιβάλλον αλλά και καθοριστικού για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ποιότητας στις πόλεις για τους πολίτες που περπατούν ή ποδηλατούν!

Γιατί να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου:
Το ποδήλατο αποτελεί ένα απλό, οικονομικό, αξιόπιστο, καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς.
Το ποδήλατο μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως μέσο μετακίνησης αλλά και ως μέσο ανάπτυξης, άθλησης και αναψυχής.
Η χρήση του ποδηλάτου καθιστά τους πολίτες περισσότερο κοινωνικούς και προσφέρει σημαντικά καλύτερη αίσθηση του τοπικού περιβάλλοντος.
Το ποδήλατο αποτελεί σύμβολο βιώσιμου τρόπου μετακίνησης, ένα σύμβολο υπέρ της λιγότερης κατανάλωσης μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει μόνο θετική επίδραση στο κλίμα.

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ενθαρρύνει, τους μικρούς του φίλους, να συμμετέχουν στις δράσεις που διοργανώνονται, σε 3 σημεία του Δήμου, ως εξής:
Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 και ώρα 19:30 στην Πόλη της Σάμου. Εκκίνηση της Ποδηλατοβόλτας από την Παραλιακή οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη (απέναντι από την Πλατεία Πυθαγόρα).
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 και ώρα 19:30 στο Κοκκάρι. Εκκίνηση της Ποδηλατοβόλτας από την στάση των Ταξί.
Σάββατο 6 Ιουνίου 2020 και ώρα 20:00 στο Πυθαγόρειο.  Εκκίνηση της Ποδηλατοβόλτας από την Πλατεία Ειρήνης.

Μετά το πέρας της κάθε ποδηλατοβόλτας θα ακολουθήσει ενημέρωση για την ασφαλή οδήγηση του ποδηλάτου!
Στους συμμετέχοντες λιλιπούτειους φίλους θα δοθούν αναμνηστικά και δώρα!

Πληροφορίες: Γραφείο Αντιδημάρχου Πολιτισμού & Τουρισμού 2273350141-2273350117

Οι δράσεις διοργανώνονται σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ05/οικ26188/739/5-5-2020 έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Φώτο αρχείου.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Η Dodekanisos Seaways πενθεί το θάνατο του μηχανικού της Μιχάλη Παυλή

Σαμιακά4 ημέρες ago

Καλοκαιρινά δρομολόγια Bs Myconos – Bs Patmos – Bs Chios – Bs1

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Μητέρα μηνύει μετανάστη που «χαϊδευόταν» στη θέα του ανήλικου γιου της

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Τεχνητή παραλία στα Ταμπάκικα!

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Το Blue Star Chios δρομολογείται στη γραμμή Πάρος – Νάξος – Εύδηλος- Καρλόβασι

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Νέες, δυναμικές και πετυχημένες επέστρεψαν στον τόπο τους

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Η αστυνομία για τα δύο τροχαία στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Η TUI ακυρώσε όλα τα προγράμματα προς το νησί μας

Περιφερειακά7 ημέρες ago

Μήνυση από Περιφέρεια σε ΜΚΟ που αμφισβήτησε την ελληνικότητα της Μόριας

Αστυνομικά - Λιμενικά2 εβδομάδες ago

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 64χρονος από τη θαλάσσια περιοχή Μπάλου Κουμαίϊκων

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017