Connect with us

Σαμιακά

Απαίτησαν την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ και των μονάδων Υγείας στη Σάμο

Published

on

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως: «Δώστε λεφτά για Πρόνοια – Υγεία. Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία», «Τέρμα πια στην κοροϊδία. Θέλουμε στελέχωση σ’ όλα τα ιατρεία», «Μαζικές προσλήψεις σε Πρόνοια – Υγεία. Θέλουμε στελέχωση σε ΕΚΑΒ και ιατρεία»κ.α

Συλλαλητήριο οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο απαιτώντας την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων Υγείας το χθες απόγευμα στο δημοτικό γήπεδο Καρλοβάσου.

Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία προς το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, με κατάληξη το χώρο του Πανεπιστημίου όπου έγιναν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί.

Συγκεκριμένα ομιλία υπήρξε από την  Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του ΕΚΣ  και απο τον  Σταμάτη  Φιλιππή , πρόεδρος του Συλλόγους Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ενώ χαιρέτησαν ο Γιώργος Υφαντής, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, ο Τριαντάφυλλος Καββαδάς, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου και ο Στράτος Καπώλης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου.

Την κινητοποίηση στήριξαν  με αποφάσεις τους το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου, το Παράρτημα Σάμου – Ικαρίας της Ενωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, το Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρλοβάσου, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ στο νησί (Σάμου, Μυτιληνιών, Μαραθοκάμπου και Καρλοβάσου).

Τη στήριξή τους εξέφρασαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, το Σωματείο εργαζομένων του δήμου Ικαρίας, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο».

Στην χθεσινή συγκέντρωση συμμετείχε ο δημαρχος Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης συνοδευόμενος απο δημοτικούς και κοινοτικούς σύμβουλους.

Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο νεαρού ενώ έπαιζε μπάσκετ σε υπαίθριο γήπεδο στο Καρλόβασι, βρέθηκε στο προσκήνιο η άκρως σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ. Οι ελλείψεις προσωπικού δεν περιορίζονται μόνο εκεί, αλλά αποτελούν πρόβλημα συνολικά για τις δομές Υγείας και το Νοσοκομείο της Σάμου.

Απόσπασμα απο την ομιλία της Βάσως Βρυνιώτη, πρόεδρος του ΕΚΣ, ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα διαδηλώνουμε, γιατί η κατάσταση έχει γίνει άκρως επικίνδυνη για τις ζωές των παιδιών μας και τις δικές μας. Σήμερα χάθηκε ένα νέο παιδί, αθλητής και φοιτητής, χθες ένας πολύτεκνος πατέρας, προχθές άλλοι συνάνθρωποί μας. Γι’ αυτό λέμε ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Σήμερα διαδηλώνουμε, διεκδικώντας το αυτονόητο: Σεβασμό και αξιοπρέπεια στη ζωή του Σαμιώτικου λαού.

  • Να σταματήσει η εγκληματική πολιτική για την Υγεία.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το ΕΚΑΒ και το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου με πληρώματα ασθενοφόρων και όλες οι μονάδες Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας.
  • Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

Οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και σε όλες τις μονάδες Υγείας του νησιού μας, είναι εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. Η υποστελέχωση είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και των περικοπών που γίνονται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία. Είναι αποτέλεσμα της προώθησης της “επιχειρηματικότητας στην Υγείας”, η οποία αποτελεί κεντρική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ, που ακολουθούν όλοι αυτοί που μας κοροϊδεύουν, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση που βιώνουμε στο νησί και για τους ανθρώπους που έχουμε χάσει λόγω των ελλείψεων.

Για τους κυβερνώντες, διαχρονικά η Υγεία είναι κόστος από τη μια και ένα κερδοφόρο εμπόρευμα από την άλλη. Δεν τους νοιάζει να υπολειτουργούν οι κλινικές, να μην υπάρχουν γιατροί, να μην υπάρχει προσωπικό για ασθενοφόρα. Θέλουν να κλείσουν οι δημόσιες δομές Υγείας, ή να δίνει κάποιες απολύτως στοιχειώδεις φροντίδες Υγείας το δημόσιο νοσοκομείο. Έννοια τους είναι να πλουτίσουν οι μεγαλοκλινικές και τα μεγάλα διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα, αφού γι’ αυτούς η Υγεία δεν είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουμε όλοι δημόσια και δωρεάν.

Γι’ αυτούς, όποιος δεν έχει λεφτά θα πεθαίνει ή θα υπομένει την ασθένειά του χωρίς καμιά βοήθεια και φροντίδα, αφού το δημόσιο σύστημα Υγείας θα έχει απαξιωθεί εντελώς.

Άλλωστε, το σμπαράλιασμα των δομών Υγείας δεν είναι τέτοιο μόνο εδώ στη Σάμο, αλλά πανελλαδικά. Παντού ο λαός πληρώνει όλο και περισσότερα, αν φυσικά έχει να βάλει το χέρι στη τσέπη. Γι’ αυτό η Υγεία πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας και στο νησί μας και πανελλαδικά.

Σήμερα είμαστε εδώ, γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο ολόκληρο το νησί με χιλιάδες κόσμου, να έχει μόνο ένα ασθενοφόρο στη βάρδια.

Δεν ανεχόμαστε να έχουμε μόνο μία παιδίατρο με κίνδυνο να κλείσει η Παιδιατρική και η Μαιευτική κλινική, ενώ πολλές ειδικότητες να λείπουν ή άλλες να είναι μονήρεις στο νοσοκομείο».

Απόσπασμα απο την  ομιλία του Σταμάτη Φιλιππή ,πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε τα εξής:

«Ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου χαιρετίζει τη σημερινή μας συγκέντρωση, όλους τους παρευρισκόμενους και όλους όσους θα ήθελαν να βρίσκονται σήμερα εδώ, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της δημόσιας Υγείας και στο νησί μας είναι τραγική και επικίνδυνη και λέμε και στο νησί μας, γιατί σύμφωνα με στοιχεία, τα κενά στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, την πρωτοβάθμια φροντίδα και το ΕΚΑΒ ξεπερνούν τις 25.000 και όταν το υπουργείο δίνει τέτοια νούμερα, μπορούμε να φανταστούμε ποια είναι τα πραγματικά.

Η πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων στο τομέα της Υγείας είναι επικίνδυνη και εγκληματική, το έχουμε πει, το ξαναλέμε και δυστυχώς αυτό αποδεικνύεται κάθε φορά με τον πιο τραγικό τρόπο και όλα αυτά ΓΙΑΤΙ; Γιατί θεωρούν την υγεία του λαού κόστος, λες και κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή!!! Την υγεία του λαού την έχουν μετατρέψει όλες οι κυβερνήσεις σε πανάκριβο εμπόρευμα, αλλά αυτό το εμπόρευμα είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να το αγοράσουν.

Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν παραπέρα την Υγεία, κομμάτι-κομμάτι, τμήμα-τμήμα, γι’ αυτό δεν στελεχώνουν της δημόσιες δομές, γι’ αυτό δεν τη χρηματοδοτούν επαρκώς, γι’ αυτό δεν προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό με πληρώματα ασθενοφόρων, γιατρούς, νοσηλευτές, κ.ά. Γι’ αυτό μας έχουν εγκαταλείψει στην τύχη μας.

Ένα ολόκληρο νησί με 35 χιλιάδες περίπου μόνιμους κατοίκους, με άλλα μικρά νησιά που οι ασθενείς εξυπηρετούνται εδώ, με 4-5 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με χιλιάδες φοιτητές, αλλά και με χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες κυρίως τη θερινή σεζόν, η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας γίνεται ασφυκτική.

Το ΕΚΑΒ θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον το διπλάσιο προσωπικό από αυτό που υπηρετεί σήμερα, το ίδιο και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΚΥ, ώστε να μπορούν να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα στην κάθε βάρδια, όλοι ξέρουμε ότι τα πρώτα λεπτά του ατυχήματος και του αιφνίδιου περιστατικού είναι καθοριστικά για τη ζωή του παθόντος. Επίσης, το ΕΚΑΒ φορτίζεται και με χρόνια περιστατικά, όπως ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και πρέπει να μεταφερθούν στο σπίτι τους, ασθενείς που μεταφέρονται στη μονάδα Αιμοκάθαρσης, καθώς και με ασθενείς που στέλνει το Νοσοκομείο σε εξωτερικά διαγωνιστικά κέντρα για εξετάσεις, αφού δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει το ίδιο το νοσοκομείο λόγω έλλειψης ειδικοτήτων και μηχανημάτων.

Απαιτούμε στελέχωση του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων Υγείας με μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται πλήρως και ποιοτικά οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού μας. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας».

Δείτε την πορεία στο κέντρο του Καρλοβάσου

Διαμαρτυρία για την υγεία

Publiée par Samos24.gr sur Mardi 27 août 2019

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Σύγκριση μεταξύ του ύψους των επιδοτήσεων προς τους σεισμοπαθείς της Λέσβου και τους σεισμοπαθείς Σάμου, Ικαρίας, Χίου

Published

on

By

Την 12.6.2017 έγινε ο σεισμός στη Λέσβο, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στις 30.10.2020 έγινε ο σεισμός σε ΣΑΜΟ, ΙΚΑΡΙΑ, ΧΙΟ, με κυβέρνηση Ν.Δ.

Δύο παρόμοια γεγονότα σε νησιά της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου, με λίγο πολύ παρόμοια έκταση ζημιών.

Στη πρώτη περίπτωση ορίστηκε ο υποφαινόμενος συντονιστής των ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού ως ειδικός άμισθος συνεργάτης του υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής.

Στη δεύτερη περίπτωση ορίστηκε συντονιστής ο …. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

Στον συνημμένο πίνακα γίνεται σύγκριση μεταξύ του ύψους των επιδοτήσεων προς τους σεισμοπαθείς της Λέσβου (12.6.2017) και τους σεισμοπαθείς Σάμου, Ικαρίας, Χίου (30.10.2020).

Τα συμπεράσματα των αναγνωστών σας…

 

Μυτιλήνη 21.1.2021

Βασίλης Τεντόμας

Πρώην Συντονιστής των ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 12.6.2017 στη Λέσβο.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Παράσταση Διαμαρτυρίας την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου

Published

on

By

EΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ  ΣΑΜΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπλήκτων

Να μη χάσουν τα παιδιά μας ακόμη μια σχολική χρονιά!

Τώρα να λυθεί το πρόβλημα στέγασης και μετακίνησης όλων των μαθητών με ασφάλεια!

 

Με αυτό το σύνθημα και με συμμετοχή εκπροσώπων πολλών σωματείων, φορέων, και συλλόγων γονέων πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου και της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπαθών, για την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία του νησιού και κυρίως της Πρωτοβάθμιας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες γιατί δεν πήρε κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων από την πανδημία. Δεν προχώρησε σε μειώσεις μαθητών ανά τμήμα, σε προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, σε τακτικά και μαζικά τεστ, σε στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της επίσης, όπως και των δήμων και της περιφέρειας, που στη Σάμο υπάρχουν παιδιά που δεν πάνε ακόμη σχολείο λόγω ζημιών που προκάλεσε ο φονικός σεισμός γιατί δεν έχουν σταλεί οι αναγκαίες προκατασκευασμένες αίθουσες, δεν έχουν εξασφαλίσει επαρκείς, ασφαλείς και κατάλληλες αίθουσες για την προσωρινή μετεγκατάσταση, συγκοινωνίες για την μετακίνησή όλων των παιδιών.

Η αγανάκτηση μας πρέπει να γίνει δύναμη συντονισμένου, μαζικού και διεκδικητικού αγώνα όλων των γονιών και των κηδεμόνων, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων, των μαθητών του νησιού μας.

 

Όλοι την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 10:00 το πρωί

στην Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια

και αμέσως μετά στο Δημαρχείο Ανατολικής Σάμου

καθώς και στην αντίστοιχη που θα ανακοινωθεί στο Δήμο Δυτικής Σάμου

 

Απαιτούμε να σταματήσει πια η κοροϊδία!

–       Να λυθούν τα ζητήματα της άμεσης λειτουργίας των σχολείων με κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία και ασφάλεια των μαθητών.

–        Να έρθουν εδώ και τώρα προκατασκευασμένες αίθουσες στα σχολεία που υπάρχει μεγάλη ανάγκη, παίρνοντας υπόψη η ανάγκη για 15μελή τμήματα.

–        Να δρομολογηθούν λύσεις για την επισκευή των σχολείων και για τη ανέγερση νέων σχολικών και σύγχρονων μονάδων για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) με ευθύνη του κράτους.

–        Να λυθεί άμεσα το μεταφορικό πρόβλημα όλων των μαθητών πχ Παλαιοκάστρου, Χώρας, Μαραθοκάμπου με μίσθωση των απαραίτητων οχημάτων.

–        Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και να γίνει πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας.

–        Τακτικά και δωρεάν τεστ σε όλους.

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά6 λεπτά ago

Σύγκριση μεταξύ του ύψους των επιδοτήσεων προς τους σεισμοπαθείς της Λέσβου και τους σεισμοπαθείς Σάμου, Ικαρίας, Χίου

Σαμιακά21 λεπτά ago

Παράσταση Διαμαρτυρίας την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου

Πολιτικά37 λεπτά ago

Β. Κικίλιας – Σ. Πέτσας: Κάλεσμα σε Δήμους και Περιφέρειες για οργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών

Σαμιακά59 λεπτά ago

Με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους το Σ/Κ

Περιφερειακά14 ώρες ago

Σύμφωνο συνεργασίας Π.Β.Α με το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Δήμος21 ώρες ago

Συνάντηση για το Μεταναστευτικό παρουσία της Γενικής Διευθύντριας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της Μετανάστευσης

Πολιτικά22 ώρες ago

Ερώτηση Α. Μιχαηλίδη και Α. Χαρίτση για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό της Σάμου

Πολιτικά23 ώρες ago

Στεφανάδης: Πρωτόγνωρη η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών στη Σάμο

Σαμιακά1 ημέρα ago

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Δήμος2 ημέρες ago

Η Ζωή Πυργιώτη- Τσερέ για τις δωρεές και χορηγίες από τον Γερμανικό Δήμο του Greifswald

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Έφτασαν στη Σάμο οι Λετονοί συνοριοφύλακες

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είπαν γιατροί και νοσηλευτές του Γ.Ν Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Πυροσβεστική Σάμου: Η πρώτη επιχείρηση απεγκλωβισμού για το 2021

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Έλεγχοι που αφορούν στην εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

COVID-192 εβδομάδες ago

Ν. Στεφανής: Ξεκινούν την Τρίτη 12 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στο Νοσοκομείο Σαμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Μετακομίζουν σε νέο κτίριο οι υπηρεσίες του κεντρικού καταστήματος των ΕΛΤΑ Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Υπέροχες εικόνες από το στολισμένο Πυθαγόρειο

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

ΕΛ-ΤΑ: Αλλαγές στη διανομή της αλληλογραφίας στη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Εμβολιάστηκε κάνοντας το σήμα της νίκης ο Μάνος Λογοθέτης

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Γ.Ν Σάμου: Στο 40% η συμμετοχή των υγειονομικών στον εμβολιασμό κατά της CoViD-19

Δημοφιλή