Connect with us

Σαμιακά

Απαίτησαν την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ και των μονάδων Υγείας στη Σάμο

Published

on

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως: «Δώστε λεφτά για Πρόνοια – Υγεία. Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία», «Τέρμα πια στην κοροϊδία. Θέλουμε στελέχωση σ’ όλα τα ιατρεία», «Μαζικές προσλήψεις σε Πρόνοια – Υγεία. Θέλουμε στελέχωση σε ΕΚΑΒ και ιατρεία»κ.α

Συλλαλητήριο οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο απαιτώντας την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων Υγείας το χθες απόγευμα στο δημοτικό γήπεδο Καρλοβάσου.

Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία προς το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, με κατάληξη το χώρο του Πανεπιστημίου όπου έγιναν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί.

Συγκεκριμένα ομιλία υπήρξε από την  Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του ΕΚΣ  και απο τον  Σταμάτη  Φιλιππή , πρόεδρος του Συλλόγους Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ενώ χαιρέτησαν ο Γιώργος Υφαντής, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, ο Τριαντάφυλλος Καββαδάς, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου και ο Στράτος Καπώλης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου.

Την κινητοποίηση στήριξαν  με αποφάσεις τους το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου, το Παράρτημα Σάμου – Ικαρίας της Ενωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, το Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρλοβάσου, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ στο νησί (Σάμου, Μυτιληνιών, Μαραθοκάμπου και Καρλοβάσου).

Τη στήριξή τους εξέφρασαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, το Σωματείο εργαζομένων του δήμου Ικαρίας, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο».

Στην χθεσινή συγκέντρωση συμμετείχε ο δημαρχος Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης συνοδευόμενος απο δημοτικούς και κοινοτικούς σύμβουλους.

Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο νεαρού ενώ έπαιζε μπάσκετ σε υπαίθριο γήπεδο στο Καρλόβασι, βρέθηκε στο προσκήνιο η άκρως σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ. Οι ελλείψεις προσωπικού δεν περιορίζονται μόνο εκεί, αλλά αποτελούν πρόβλημα συνολικά για τις δομές Υγείας και το Νοσοκομείο της Σάμου.

Απόσπασμα απο την ομιλία της Βάσως Βρυνιώτη, πρόεδρος του ΕΚΣ, ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα διαδηλώνουμε, γιατί η κατάσταση έχει γίνει άκρως επικίνδυνη για τις ζωές των παιδιών μας και τις δικές μας. Σήμερα χάθηκε ένα νέο παιδί, αθλητής και φοιτητής, χθες ένας πολύτεκνος πατέρας, προχθές άλλοι συνάνθρωποί μας. Γι’ αυτό λέμε ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Σήμερα διαδηλώνουμε, διεκδικώντας το αυτονόητο: Σεβασμό και αξιοπρέπεια στη ζωή του Σαμιώτικου λαού.

  • Να σταματήσει η εγκληματική πολιτική για την Υγεία.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το ΕΚΑΒ και το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου με πληρώματα ασθενοφόρων και όλες οι μονάδες Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας.
  • Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

Οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και σε όλες τις μονάδες Υγείας του νησιού μας, είναι εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. Η υποστελέχωση είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και των περικοπών που γίνονται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία. Είναι αποτέλεσμα της προώθησης της “επιχειρηματικότητας στην Υγείας”, η οποία αποτελεί κεντρική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ, που ακολουθούν όλοι αυτοί που μας κοροϊδεύουν, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση που βιώνουμε στο νησί και για τους ανθρώπους που έχουμε χάσει λόγω των ελλείψεων.

Για τους κυβερνώντες, διαχρονικά η Υγεία είναι κόστος από τη μια και ένα κερδοφόρο εμπόρευμα από την άλλη. Δεν τους νοιάζει να υπολειτουργούν οι κλινικές, να μην υπάρχουν γιατροί, να μην υπάρχει προσωπικό για ασθενοφόρα. Θέλουν να κλείσουν οι δημόσιες δομές Υγείας, ή να δίνει κάποιες απολύτως στοιχειώδεις φροντίδες Υγείας το δημόσιο νοσοκομείο. Έννοια τους είναι να πλουτίσουν οι μεγαλοκλινικές και τα μεγάλα διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα, αφού γι’ αυτούς η Υγεία δεν είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουμε όλοι δημόσια και δωρεάν.

Γι’ αυτούς, όποιος δεν έχει λεφτά θα πεθαίνει ή θα υπομένει την ασθένειά του χωρίς καμιά βοήθεια και φροντίδα, αφού το δημόσιο σύστημα Υγείας θα έχει απαξιωθεί εντελώς.

Άλλωστε, το σμπαράλιασμα των δομών Υγείας δεν είναι τέτοιο μόνο εδώ στη Σάμο, αλλά πανελλαδικά. Παντού ο λαός πληρώνει όλο και περισσότερα, αν φυσικά έχει να βάλει το χέρι στη τσέπη. Γι’ αυτό η Υγεία πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας και στο νησί μας και πανελλαδικά.

Σήμερα είμαστε εδώ, γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο ολόκληρο το νησί με χιλιάδες κόσμου, να έχει μόνο ένα ασθενοφόρο στη βάρδια.

Δεν ανεχόμαστε να έχουμε μόνο μία παιδίατρο με κίνδυνο να κλείσει η Παιδιατρική και η Μαιευτική κλινική, ενώ πολλές ειδικότητες να λείπουν ή άλλες να είναι μονήρεις στο νοσοκομείο».

Απόσπασμα απο την  ομιλία του Σταμάτη Φιλιππή ,πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε τα εξής:

«Ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου χαιρετίζει τη σημερινή μας συγκέντρωση, όλους τους παρευρισκόμενους και όλους όσους θα ήθελαν να βρίσκονται σήμερα εδώ, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της δημόσιας Υγείας και στο νησί μας είναι τραγική και επικίνδυνη και λέμε και στο νησί μας, γιατί σύμφωνα με στοιχεία, τα κενά στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, την πρωτοβάθμια φροντίδα και το ΕΚΑΒ ξεπερνούν τις 25.000 και όταν το υπουργείο δίνει τέτοια νούμερα, μπορούμε να φανταστούμε ποια είναι τα πραγματικά.

Η πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων στο τομέα της Υγείας είναι επικίνδυνη και εγκληματική, το έχουμε πει, το ξαναλέμε και δυστυχώς αυτό αποδεικνύεται κάθε φορά με τον πιο τραγικό τρόπο και όλα αυτά ΓΙΑΤΙ; Γιατί θεωρούν την υγεία του λαού κόστος, λες και κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή!!! Την υγεία του λαού την έχουν μετατρέψει όλες οι κυβερνήσεις σε πανάκριβο εμπόρευμα, αλλά αυτό το εμπόρευμα είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να το αγοράσουν.

Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν παραπέρα την Υγεία, κομμάτι-κομμάτι, τμήμα-τμήμα, γι’ αυτό δεν στελεχώνουν της δημόσιες δομές, γι’ αυτό δεν τη χρηματοδοτούν επαρκώς, γι’ αυτό δεν προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό με πληρώματα ασθενοφόρων, γιατρούς, νοσηλευτές, κ.ά. Γι’ αυτό μας έχουν εγκαταλείψει στην τύχη μας.

Ένα ολόκληρο νησί με 35 χιλιάδες περίπου μόνιμους κατοίκους, με άλλα μικρά νησιά που οι ασθενείς εξυπηρετούνται εδώ, με 4-5 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με χιλιάδες φοιτητές, αλλά και με χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες κυρίως τη θερινή σεζόν, η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας γίνεται ασφυκτική.

Το ΕΚΑΒ θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον το διπλάσιο προσωπικό από αυτό που υπηρετεί σήμερα, το ίδιο και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΚΥ, ώστε να μπορούν να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα στην κάθε βάρδια, όλοι ξέρουμε ότι τα πρώτα λεπτά του ατυχήματος και του αιφνίδιου περιστατικού είναι καθοριστικά για τη ζωή του παθόντος. Επίσης, το ΕΚΑΒ φορτίζεται και με χρόνια περιστατικά, όπως ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και πρέπει να μεταφερθούν στο σπίτι τους, ασθενείς που μεταφέρονται στη μονάδα Αιμοκάθαρσης, καθώς και με ασθενείς που στέλνει το Νοσοκομείο σε εξωτερικά διαγωνιστικά κέντρα για εξετάσεις, αφού δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει το ίδιο το νοσοκομείο λόγω έλλειψης ειδικοτήτων και μηχανημάτων.

Απαιτούμε στελέχωση του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων Υγείας με μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται πλήρως και ποιοτικά οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού μας. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας».

Δείτε την πορεία στο κέντρο του Καρλοβάσου

Comments

comments

Σαμιακά

Εκδηλώσεις της Σχολής Αγιογραφίας

Published

on

By

Η Ιερά Μητροπολίς μας και η Σχολή Αγιογραφίας σας προσκαλούν  στις εκδηλώσεις λήξεως των μαθημάτων  στο Καρλόβασι και στο  Βαθύ  όπου οι μαθητές της  θα εκθέσουν έργα τους τα οποία και φιλοτέχνησαν κατά την περίοδο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ Ευσέβιος ο οποίος και θα επιδώσει στους Μαθητές της σχολής τις βεβαιώσεις σπουδών τους.

  • Την Κυριακή 5 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Όρμου Καρλοβάσου
  • Την Τρίτη 7 Ιουλίου 20:00 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στο Βαθύ ( πλησίον του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου).

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ο Άγιος Νικόλαος Καρλοβάσου υποδέχεται το Ιερό λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

Published

on

By

Μερίμνη του Μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Καρλοβάσου, θα υποδεχτεί  τμήμα του Ιερού Λειψάνου της αριστερής χειρός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Η υποδοχή του Ιερού λειψάνου θα γίνει την Κυριακή, 5 Ιουλίου, κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ιερού Ναού.

Το Ιερό λείψανο θα παραμείνει στον Ιερό Ναό για μία εβδομάδα, από 5 έως 12 Ιουλίου, προς αγιασμό και  πνευματική ενίσχυση των πιστών.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Published

on

By

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΗ ΩΡΑ 7.30΄ μ.μ. στο Ε. Κ . Σ.

Ξ Ε Σ Η Κ Ω Θ Ε Ι Τ Ε   Ο Λ Ο Ι  και  Ο Λ Ε Σ

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι,

Νέες και Νέοι,

Τώρα είναι η ώρα για εργατικό και λαϊκό ξεσηκωμό ώστε να αποσυρθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που στην ουσία απαγορεύει τις κινητοποιήσεις.

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε φρένο στον αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό κατήφορο της κυβέρνησης που γνωρίζοντας ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές της αργά ή γρήγορα θα προξενήσουν χιονοστιβάδα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, προσπαθεί να σταματήσει την κάθε αγωνιστική διεκδίκηση εν τη γενέσει της. Να μην υπάρχει καμία φωνή αντίστασης και οργάνωσης αγώνων απέναντι στα αντεργατικά μέτρα που συνεχώς φέρνει. Θέλει να καταργήσει ένα δικαίωμα και κατάκτηση της εργατικής τάξης που βάφτηκε με ποταμούς αίματος και να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου».

Συκοφαντεί, μαζί με τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, τους λαϊκούς αγώνες ώστε να χειραγωγήσουν το λαό και ευκολότερα να περάσουν τον περιορισμό και την απαγόρευση των κινητοποιήσεων. Θυμίζοντας «μαύρες εποχές» αναγάγει την αστυνομία σε ανώτατη αρχή που θ’ αποφασίζει αν θα γίνεται ένα συλλαλητήριο ή όχι και με τι όρους.  Ποινικοποιεί τους αγώνες του λαού και τους φορείς του που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός του κεφαλαίου και των εταίρων της Ε.Ε., μαζί και της κυβέρνησης της Ν.Δ., για ν’ αντιμετωπίσουν την νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση ρίχνοντας τα βάρη της αποκλειστικά στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι να βλέπουμε ποταμούς δεκάδων δισεκατομμυρίων να κατευθύνονται στις τσέπες της μεγαλοεργοδοσίας και από την άλλη για παράδειγμα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό να βρίσκονται επί μήνες χωρίς το παραμικρό εισόδημα, ούτε καν με τα ψίχουλα που η κυβέρνηση λέει στα χαρτιά ότι θα πάρουν.

Αυτή είναι η κανονικότητα που θέλει να μας επιβάλλει η κυβέρνηση με αυταρχισμό, ακόμα και με κρατική καταστολή γι αυτό θέλει το εργατικό και λαϊκό κίνημα στο «γύψο».

Να είναι, όμως, σίγουροι όλοι τους, ότι το ταξικό εργατικό κίνημα θα αντιπαλέψει τα αντιλαϊκά αυτά σχέδια. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η αντίσταση και ο αγώνας απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές να γίνει ποινικό αδίκημα.

Απαιτούμε

Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις !

Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι που δεν εργάστηκαν το μήνα Ιούνιο.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017