22.2 C
Σάμος
26/09/2021
Περιφερειακά

Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων του Αγροδιατροφικού Τομέα

Δυο σημαντικές εκδηλώσεις οι οποίες καταδεικνύουν και την σημασία που δίνει η Περιφερειακή αρχή στα τοπικά προϊόντα και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, πραγματοποιήθηκαν στις  20 και 22 Ιουλίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η πρώτη αφορούσε την ολοκλήρωση της  Πράξης “Ταυτοποίηση Αυθεντικότητας και Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων του Αγροδιατροφικού Τομέα –  ΑΓΡΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ” με  διαδικτυακή συμμετοχή ερευνητικών και επιχειρηματικών φορέων Ελλάδας και Κύπρου, στην οποία η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε την χορήγηση Ταυτοτήτων Αυθεντικότητας σε περισσότερα από 140 τοπικά προϊόντα! Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που πέραν όλων των άλλων δίνει την δυνατότητα στα τοπικά προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου να προωθηθούν και να συναγωνιστούν παρόμοια σε εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, σημείωσε την ικανοποίηση του για  την δυναμικότητα του πρωτογενή τομέα στα νησιά μας, αναφέροντας πως η Περιφέρεια συνδράμει  στην προσπάθεια εξωστρέφειας και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και θα συνεχίσει να το πράττει στηρίζοντας τους παραγωγούς.

Από την δική του πλευρά ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενού Τομέα Παναγιώτης Κουφέλος σημείωσε πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καινοτομεί και στον Πρωτογενή Τομέα απονέμοντας σήμα ποιότητας σε επιχειρήσεις,  προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στα παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά  στα νησιά μας τα οποία με «διαβατήριο» το σήμα ταυτοποίησης αυθεντικότητας των προϊόντων που παράγονται στο Βόρειο Αιγαίο θα «ταξιδεύουν» πλέον στις αγορές της Ελλάδος και του Εξωτερικού.

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα 22.07.2021 στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων με την ολοκλήρωση του Ερευνητικού Έργου : « Ταυτοποίηση αρωματικών φυτών γλυκάνισου της Λέσβου με βάση τη βοτανική και γεωγραφική προέλευσή τους», σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του ΕΜΠ.

Την έναρξη κήρυξε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ενώ χαιρετισμό  απεύθυνε ο Πρύτανης του ΕΜΠ Καθηγητής κος Ανδρέας Μουντουβής. Το  Έργο παρουσιάστηκε εκ μέρους του ΕΜΠ από το Τακτικό Μέλος της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ερευνητικού  Έργου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Μέλος ΔΕ ΤΕΕ κα Αντωνία Μοροπούλου ενώ, εκ μέρους της Ερευνητικής Ομάδας δόθηκαν διευκρινίσεις από τη Γεωπόνο Ερευνήτρια της DNAsequence SRL Δρ. Ζωή Χιλιώτη. Την εκδήλωση συντόνισε ο κος Γεώργιος Λαγουτάρης, Γεωπόνος MSc, προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τόνισε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με στόχο την προστασία των τοπικών αυθεντικών αγροτικών προϊόντων και ενόψει του κοινοτικού κανονισμού για Ασφάλεια Τροφίμων και της δημιουργίας εθνικού κέντρου ταυτοποίησης / πιστοποίησης της αυθεντικότητας τοπικών αγροτικών προϊόντων, ενέκρινε το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το ΕΜΠ προκειμένου να εφαρμοστούν καινοτόμες μεθοδολογίες ταυτοποίησης με υψηλή αξιοπιστία. Δήλωσε δικαιωμένος απ’το αποτέλεσμα μιας  και οι γενότυποι  από το Λισβόρι διακρίθηκαν με επιτυχία από άλλους που έχουν άλλη γεωγραφική προέλευση, με ιδιαίτερη βιοσύνθεση αιθέριων ελαίων και αντιοξειδωτικών που χαρακτηρίζουν τη μοναδική τους ταυτότητα με μοναδική επίσης απόδοση στα αποστάγματα που παράγει η τοπική ποτοποιία και πρέπει να κατοχυρωθούν για να προστατευθούν.

Σημείωσε επίσης πως όπως και στην περίπτωση αυτή, το ΕΜΠ θα σταθεί αρωγός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου με προστασία και ανάδειξη των αυθεντικών αγροτικών προϊόντων τους, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που συγκροτούν τη μοναδικότητα της ταυτότητάς τους.

Παρόμοια άρθρα

Μουτζούρης σε Μπεάτε Γκμίντερ: Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη η θέση μας για την μη κατασκευή δομών στα νησιά του Β.Α

admin

Π.Β.Α – 3η συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής για τον σεισμό

admin

Δημοσκόπηση: Συντριπτικό «όχι» των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου στις νέες δομές

admin

Περιφερειακό Συμβούλιο: Έγκριση ένταξης νέων μελετών για έργα υποδομών για τα νησιά του Ν. Σάμου

admin

Μανώλης Κάρλας – Από ψηλά κι από κοντά , από δεξά κι από ζερβά

admin

Πιστώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης η Β΄(και τελική) δόση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία

admin

Παράταση προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού για τους επαγγελματίες αλιείς

admin

Ευχές Αντιπεριφερειάρχη Σάμου για το νέο σχολικό έτος

admin

Μήνυμα Περιφερειάρχη για τη νέα σχολική χρονιά

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα