16.4 C
Σάμος
22/10/2021
Πολιτιστικά

Γεωργίου Κλεάνθη, Ποιήσεις. Τα νέα ευρήματα

Γεωργίου Κλεάνθη, Ποιήσεις. Τα νέα ευρήματα (εισαγωγή – έκδοση κειμένων – σχόλια: Μ. Γ. Βαρβούνης – Δημ. Ν. Στρατηγόπουλος), Αθήνα 2021, εκδ. Ηρόδοτος – σειρά Ιδέες και Έρευνα, σελ. 295.

Στον τόμο αυτό περιλαμβάνεται η έκδοση των νέων αποκτημάτων των έργων του Γεωργίου Κλεάνθη, που προέρχονται από το αρχείο του ποιητή, ή ό,τι διασώθηκε από αυτό στο αρχείο του γιού του Λογοθέτη Λυκούργου Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου και Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρου Λυκούργου. Αρχείο που διασώθηκε στα χέρια του απογόνου του Λυκούργου αειμνήστου καθηγητή και ακαδημαϊκού Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου.

Τα περιεχόμενα του αρχείου αυτού μας παραχωρήθηκαν από τον ίδιο, με την ευγενική φροντίδα του ανεψιού του, ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Μιχαήλ Σακελλαρίου.

Το υλικό μελετήθηκε, και μετά από τη συγκριτική θεώρησή του σε σχέση με τα ήδη γνωστά και δημοσιευμένα έργα του Κλεάνθη που συμπεριλαμβάνονται στα ήδη εκδομένα Άπαντα του ποιητή, τα οποία εκδόθηκαν από τον Μ. Γ. Βαρβούνη το 1995, στη σειρά των εκδόσεων του «Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου ‘Νικόλαος Δημητρίου’», αποφασίστηκε να εκδοθούν τα νέα αποκτήματα, ακόμη και αν αυτά δεν ήταν ποιήματα ή κείμενα ολόκληρα, αλλά και συμπληρώσεις ή αλλαγές σε στίχους ήδη γνωστών ποιημάτων του.

Το έργο αυτό, που χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί, λόγω της κατάστασης και της μορφής των χειρογράφων, ολοκληρώνεται με την έκδοση αυτή, που αφιερώνεται στη μνήμη του καθηγητή και ακαδημαϊκού Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου.

Με την έκδοση αυτή, ολοκληρώνεται η έκδοση των έργων του Γεωργίου Κλεάνθη, ενός αγωνιστή ποιητή της σαμιακής επανάστασης, ενός ποιητικού έργου γραμμένου κυριολεκτικά συχνά στο πεδίο της μάχης, που αποτελεί γνήσια φωνή του φρονήματος των Σαμίων αγωνιστών του 1821. Και βέβαια, η παρούσα έκδοση αποτελεί σημαντική συμβολή στη βιβλιογραφία για την σαμιακή επανάσταση του 1821, καθώς φέρνει στο φως αυτούσια και γνήσια την φωνή των Σαμίων αγωνιστών της εποχής.

Η έκδοση έγινε με την οικονομική στήριξη του Δήμου Ανατολικής Σάμου, ενώ ενδεικτικό για το ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από τον αγωνιστή ποιητή Γεώργιο Κλεάνθη είναι το γεγονός ότι η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, οργανώνει στο Καρλόβασι, στις 7 Αυγούστου 2021, στον αύλειο χώρο της Πορφυριάδος Σχολής, εκδήλωση αφιερωμένη στον Γεώργιο Κλεάνθη και το έργο του, στη διάρκεια της οποίας θα ακουστούν και τα μελοποιημένα από τον ίδιο έργα του.

Πρόκειται λοιπόν για εξέχουσα και πρωτότυπη επιστημονική προσφορά στη μελέτη της σαμιακής Επανάστασης του 1821, που στην κυριολεξία πλουτίζει τη σχετική βιβλιογραφία και προωθεί την έρευνα, ως συμβολή στον εορτασμό της επετείου για τα 200 χρόνια της Επανάστασης και στο νησί μας.

Παρόμοια άρθρα

Collage από επιλεγμένες φωτογραφίες στον πεζόδρομο της πόλης της Σάμου

admin

Έναρξη παιδικής – νεανικής χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου

admin

“Το 1821 και η Σάμος: Μια περιήγηση εικόνων και σκέψεων ένα φθινοπωρινό πρωϊνό στο Παλαιό Καρλόβασι”

admin

Εργαστήρι “Ψυχοτεχνώ” από το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας “Άλκη Ζέη”

admin

Εκδρομή από τον Σπηλαιολογικό Σύλλογο Σάμου

admin

Το νέο ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Βαθέος Σάμου ο Καπετάν Λαχανάς

admin

Ιστορικός περίπατος στη Σάμο του 1821 – Παλαιό Καρλόβασι

admin

Έναρξη Τμημάτων Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Χορευτικού Ομίλου Σάμου

admin

“Καπετάν Λαχανάς” – Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα