22.2 C
Σάμος
26/09/2021
Σαμιακά

Η Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι απαρχές των αθλητικών αγώνων στην Ολυμπία χάνονται στα βάθη των αιώνων. Λέγεται ότι εκεί στον κάλλιστο τόπο της Ελλάδας, κάποτε μονομάχησαν μέχρι θανάτου ο Κρόνος και ο Δίας. Από τότε και στο εξής, οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες γινότανε στην Ηλεία προς τιμή του νικητή και πατέρα των Θεών, δηλαδή του Δία. Στους αγώνες με τη μορφή που γνωρίζουμε εμείς σήμερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του Ηρακλή. Ο μυθικός ήρωας από τη Θήβα και γιος του Διός ο ίδιος έθεσε τις βάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η πρώτη πανελλήνια μορφή έλαβε χώρα το 776 π.Χ.. Ως βραβείο νίκης είχε οριστεί ο κότινος, ένα απλό στεφάνι αγριελιάς. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως μία πανάρχαια τελετουργία, δυστυχώς βιαίως καταργήθηκαν το 393 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιο Α΄ ως ειδωλολατρική συνήθεια. Χρειάστηκαν να περάσουν πολλοί αιώνες έως ότου ο σημερινός άνθρωπος να αντιληφθεί τη μέγιστη σημασία τους για τον αθλητισμό και να προβεί στην ανασύστασή τους.

Πρόδρομος στάθηκε ο θεσμός των Ολυμπίων στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, μια αθλητική συνάντηση όπου οι ιθύνοντες είδαν τις ατέλειες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε μια τέτοιου τύπου αθλητική διοργάνωση αξιώσεων. Στη συνέχεια στο Παρίσι κύριος οραματιστής της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε ο Γάλλος βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερντέν. Καταλυτική ωστόσο υπήρξε η παρουσία του Έλληνα λόγιου κι εμπόρου Δημητρίου Βικέλα ο οποίος χρημάτισε πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Οικονομικά βοήθησαν επίσης οι εθνικοί ευεργέτες Ευάγγελος Ζάππας και Γεώργιος Αβέρωφ. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ ετοιμάστηκε το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, το κύριο σημείο για τις αθλητικές διοργανώσεις.

Παρ’ όλες τις αντιδράσεις της Ευρώπης και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα τότε – η Ελλάδα είχε κηρύξει πτώχευση το 1893 – η επιτυχία των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων ήτανε πρωτοφανής. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για διεκπεραίωση αγώνων αμφιβόλου αποτελέσματος το 1896, η Ελλάδα καθιέρωσε επίσημα πια αυτό τον πανάρχαιο θεσμό στο νεότερο κόσμο.

26/07/2021, enfo.gr
Γεωργία Τσατσάνη

Καθηγήτρια Φιλόλογος-Συγκριτολόγος. Επικοινωνία: [email protected] www.lsj.org

Παρόμοια άρθρα

Την Τρίτη θα ηχήσουν οι σειρήνες στο πλαίσιο της άσκησης “Παρμενίων-21”

admin

BE-LIVE: Ενημέρωση για την υπογεννητικότητα στη Σάμο

admin

Έναρξη εγγραφών στη σχολή Αγιοργαφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου:Νικητές οι εργαζόμενοι στην e-food! Όλοι τώρα να γραφτούν στα συνδικάτα τους!

admin

Κορωνοϊός: Έχασε τη μάχη για τη ζωή 73χρονη στο Νοσοκομείο Σάμου

admin

Αίθριος καιρός – Άνοδος της θερμοκρασίας το Σ/Κ σε Σάμο και Ικαρία

admin

Τεράστιο κλαδί δέντρου αποκόπηκε στον δημοτικό κήπο

admin

Αναζήτηση προσωπικού

admin

Σε εξέλιξη ο καθαρισμός στο παλιό ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα