16.4 C
Σάμος
22/10/2021
Δήμος

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ”: Φωτογραφίζονται και «πανηγυρίζουν» για το κλείσιμο της φαβέλας

Η μεταφορά των προσφύγων/μεταναστών από την φαβέλα- ΚΥΤ Σάμου ολοκληρώθηκε προς τη νέα Υπερδομή- Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή – της Ζερβού. Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης, ο Γεν. γραμματέας κ. Μάνος Λογοθέτης και η δημοτική αρχή  φωτογραφίζονται και «πανηγυρίζουν» για το κλείσιμο.

Καλό είναι όμως να πάμε δυόμισι χρόνια πίσω, την άνοιξη του 2019, που ήταν και προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (26-5-2019) και λίγο μετά  για τις εθνικές εκλογές (7-7-2019) και να θυμηθούμε ποιος και τι έλεγαν τότε και ποιος πήρε την απόφαση για το κλείσιμο της φαβέλας-ΚΥΤ Σάμου  και την μετεγκατάστασή του στη Ζερβού.

Επισυνάπτουμε την  με αριθμό 3215/14.6.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση  για την «Άδεια χωροθέτησης και κατασκευής για την μετεγκατάσταση και λειτουργία Νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Νήσο Σάμου (δημοσιευμένη στο ΦΕΚ αρ. φύλλου 2759/3.7.2019) με υπογραφές από τους τότε υπουργούς ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν όπως γράφει η προαναφερόμενη  ΚΥΑ «για λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην εξυπηρέτηση σκοπού με ιδιαίτερη κοινωνική και εθνική σημασία, δηλαδή στη μετεγκατάσταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Νήσου Σάμου σε νέο χώρο, καθίσταται αναγκαία η ανέγερση, τοποθέτηση εγκαταστάσεων, η διαρρύθμιση/ διαμόρφωση χώρων και η εκτέλεση αναγκαίων έργων υποδομών και δικτύων, χωρητικότητας για 1200 άτομα σε περίπου 37 στρέμματα και είχε προσωρινό χαρακτήρα». Ήταν στο πλαίσιο για μικρά Κέντρα Πρώτης Υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου για καταγραφή και ταυτοποίηση (με προσωρινή, ασφαλή και ανθρώπινη διαμονή, με χώρους ιατρικής υποστήριξης) και σε συνέχεια οι φιλοξενούμενοι αυτοί να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα  και με βάση τις διαδικασίες υποβολής Ασύλου να προωθούνται σε χώρες της Ευρώπης στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της αναλογικής κατανομής.

Η μετεγκατάσταση του ΚΥΤ στη θέση Ζερβού και κλείσιμο της φαβέλας-ΚΥΤ Σάμου καθυστέρησε τουλάχιστον 20 μήνες με υπαιτιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ. Και τούτο γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ  αποφάσισε να κατασκευάσει στα νησιά του Αιγαίου μόνιμες υπερδομές των 5000+ λειτουργώντας ως προκεχωρημένα ακριτικά φυλάκια της Ευρώπης-φρούριο και εγκλωβίζοντας, σε υπερδομές-φυλακές για απροσδιόριστο χρόνο, τους εισερχομένους πρόσφυγες/μετανάστες.

Έτσι ο διαγωνισμός που ήταν σε εξέλιξη από τον ΔΟΜ (Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης) για τη κατασκευή ΚΥΤ χωρητικότητας 1200 ατόμων στη θέση Ζερβού και χρόνο παράδοσης το τέλος του 2019 «πάγωσε», ώστε να κατασκευαστεί με πακτωλό 132 εκατομμυρίων ευρώ η Υπερδομή- Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή – της Ζερβού χωρητικότητας 3000+ σε  τουλάχιστον 250 στρέμματα που εγκαινιάστηκε  προχθές 18 Σεπτεμβρίου από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κράτησε συνειδητά «ανοιχτή» τη φαβέλα-ΚΥΤ Σάμου για  επιπλέον 20 μήνες εκβιάζοντας τη σαμιακή  κοινωνία:  θα αποδεχθείτε την Υπερδομή στη Ζερβού αλλιώς θα έχετε μονίμως την «εξαθλίωση» δίπλα σας στη φαβέλα-ΚΥΤ Σάμου.

Η δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ»  με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην τοπική κοινωνία αλλά και συμπαράστασης και  αλληλεγγύης  προς τους πρόσφυγες/μετανάστες που ζούσαν στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης (που σήμερα πολλοί ανακαλύπτουν «φωτογραφικά»)  τόλμησε προεκλογικά και ήταν η ΜΟΝΗ Δημοτική παράταξη που πήρε «πάνω» της πολιτικά την ευθύνη για την μετεγκατάσταση της φαβέλας- ΚΥΤ Σάμου στη θέση Ζερβού.

Εμείς μπορούμε να τους το πούμε.  Δεν είναι καιρός για πανηγυρισμούς.

Σύνδεσμος για το ΦΕΚ:

 www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wFqnM3eAbJzrXdtvSoClrL8PBriuq63Sulp6k5uE6xNduJInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnTy36MacmUFCx2ppFvBej56Mmc8Qdb8ZfRJqZnsIAdk8Lv_e6czmhEembNmZCMxLMtZUmyCjlIGv9kga0fX49-liO-jBYAFYcRJ0qLJqpLDMq

Παρόμοια άρθρα

Μιχάλης Αγγελόπουλος: “Θα ξαναβρούμε τα ποδήλατα μας, στη Σάμο;”

admin

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

admin

Δύο πυροσβεστικά οχήματα από το Δήμο Sindelfingen

admin

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου: Συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου

admin

Παρασύρθηκε από την θαλασσοταραχή το ειδικό σύστημα SEATRACK στο Ποτοκάκι

admin

Ομιλία Μιχάλη Αγγελόπουλου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

admin

Δήμοι Σάμου: Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

admin

Έκτακτο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αν. Σάμου: Όχι στις συγχωνεύσεις Τμημάτων

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα