22.4 C
Σάμος
23/10/2021
Περιφερειακά

H Άννα Ζέπου Αξιώτη γράφει για τον θρησκευτικό τουρισμό

Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι μόνο μια σύγχρονη «τάση» αλλά διαχρονικά, είναι μια εναλλακτική μορφή τουριστικής ανάπτυξης που πηγάζει από την ανάγκη των πιστών να γνωρίσουν τη μεγαλοπρέπεια της Χριστιανικής πίστης τους και να έρθουν πιο κοντά στη θρησκεία μας.

Αυτή η ανάγκη και αναζήτηση των πιστών έχει αποτελέσει εδώ και δεκάδες χρονιά τον κύριο λόγο επίσκεψης σε συγκεκριμένους προορισμούς, όπως η γειτονική μας Πάτμος, που αξιοποιώντας το πλεονέκτημα των θρησκευτικών της μνημείων διατηρεί υψηλό επίπεδο επισκεψιμότητας όλο το χρόνο.

Τι συμβαίνει όμως με το θρησκευτικό τουρισμό στη Σάμο;

Η σαμιακή κοινωνία χαρακτηρίζεται για τη θρησκευτικότητα, τη βαθιά πίστη και αφοσίωση στο Θεό, διατηρώντας τις αρχές της Ορθοδοξίας. Στο πανέμορφο νησί μας υπάρχουν εκατοντάδες ιστορικά θρησκευτικά μνημεία, πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες, αμέτρητα εκκλησάκια, μοναστήρια, μονές και τοποθεσίες για ιερό προσκύνημα.

Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος , μαζί με τους ιερείς, επιχειρούν ένα θεάρεστο έργο προσπαθώντας να διατηρήσουν και αναδείξουν τα μοναδικά αυτά θρησκευτικά μνημεία. Και δεν είναι μόνον τα κτίρια, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημίες κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε στο νησί μας τον Οκτώβριο του 2020.

Υπάρχουν έργα τέχνης, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, εικόνες και αγιογραφίες της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, τα μεγάλα μας μοναστήρια με περίτεχνα τέμπλα και άμβωνες μοναδικής τέχνης που θα μπορούσαν να ελκύουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα προέρχεται από το εσωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι επισκέπτες και από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από τις ορθόδοξες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Θα πρέπει η πολιτεία να σκύψει πάνω από το θέμα ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στη Σάμο, ζητώντας τη καθοδήγηση της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και με την υποστήριξη των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου. Θέλω να πιστεύω πως αυτή μου η τοποθέτηση θα βρει… «ευήκοα ώτα»!

Με εκτίμηση Άννα Ζέπου Αξιώτη
Άμισθη σύμβουλος κοινωνικής μέριμνας Π.Ε ΣΑΜΟΥ

Παρόμοια άρθρα

Στη Σάμο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

admin

Η Περιφέρεια Β.Α. στον αγώνα για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση

admin

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στο Olympia Forum

admin

Σύμμαχος το Υ.Π.Α.Α.Τ. στο δίκαιο αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

«Πρόγραμμα Εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940»

admin

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην 20η Πανηπειρωτική Έκθεση 2021

admin

Ισχυροποιείται ο Μουτζούρης- Νέος Αντιπεριφερειάρχης ο Παντελής Μπουρνιάς

admin

«15 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ελληνίδας Αγρότισσας»

admin

Ορισμός Αντιπεριφερειαρχών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα