17.9 C
Σάμος
29/11/2021
Ελλάδα

Γιάννης Μπουρνούς: «Μοναδική λύση η υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

Σε εκδήλωση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (The Left) για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο συμμετείχε την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Μπουρνούς. Στην ομιλία του μετέφερε την εμπειρία των πολιτών της Λέσβου από τις τραγικές αποτυχίες της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό και τη βαθιά ανησυχία τους για την αναπαραγωγή των ίδιων λαθών και στο νέο Σύμφωνο.

Μια ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό είναι απολύτως αναγκαίο να θεμελιώνεται στις αρχές της κεντρικής διαχείρισης των προσφυγικών ροών, της αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών και της αναλογικής κατανομής των βαρών και να εισάγει ένα ταχύ, αυτοματοποιημένο και, κυρίως, υποχρεωτικό μηχανισμό επανεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από τις χώρες πρώτης υποδοχής στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Οποιαδήποτε υποχώρηση από την υποχρεωτικότητα των επανεγκαταστάσεων εξαιτίας των πιέσεων των χωρών του Βίζεγκραντ και της εθελοδουλίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα σημάνει επιστροφή στην αποτυχημένη πολιτική του παρελθόντος με τη μονιμοποίηση των hot spots και τον εγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο στις περιοχές πρώτης εισόδου, όπως η Λέσβος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρθηκε και στα «καθρεφτάκια» που η κ. Μπεάτε Γκμίντερ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μοιράζει στους νεοδημοκράτες Δημάρχους της Λέσβου και της Χίου για να δεχτούν την κατασκευή των νεών ΚΥΤ δυναμικότητας χιλιάδων ατόμων στα νησιά τους.

Τέλος, ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση οφείλει να διαθέσει μέσα και επενδυτικούς πόρους προς τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, κατά το παράδειγμα της Κίνας, ώστε να ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης σε αυτές τις χώρες, από τις οποίες προέρχεται η πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών.

Παρόμοια άρθρα

O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το κυβερνητικό σχέδιο περί μεταφοράς όλων των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο

admin

Άφιξη 119 Αφγανών μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

admin

Με τις ευχές του Υφυπουργού Ναυτιλίας η Miss Universe Greece 2021, Σοφία Αραπογιάννη στο Μις Υφήλιος 2021

admin

Σουβλατζίδικο στο Βόλο δίνει δώρο rapid test με κάθε παραγγελία άνω των 20 ευρώ!

admin

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες

admin

Παράταση καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

admin

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ

admin

Προκλητικός Ερντογάν: Μήνυση σε ελληνική εφημερίδα – Απειλεί με φυλάκιση 5 ετών τα στελέχη της!

admin

Επεισόδιο Μητσοτάκη με ξένη δημοσιογράφο στο Μαξίμου: Έχετε πάει ποτέ στη Σάμο; Δεν έχετε πάει

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα