19.5 C
Σάμος
30/11/2021
Περιφερειακά

«15 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ελληνίδας Αγρότισσας»

«Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας στις 15 Οκτωβρίου αποτελεί σημαντική ημερομηνία. Δίνει την ευκαιρία να έρθει στο προσκήνιο ο ρόλος της αγρότισσας, με το σύνολο των ιδιοτήτων και των εργασιακών σχέσεων που συνδέονται μ’ αυτόν.

Γιορτάζουν σήμερα οι αγρότισσες..
Οι μάνες..
Οι γιαγιάδες μας..
Οι γυναίκες που με τον ιδρώτα τους μεγάλωσαν γενιές και στήριξαν οικογένειες..
Τις τιμούμε..
Τις ευχαριστούμε..

Η Ελληνίδα Αγρότισσα, αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου για πολλές δεκαετίες, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να έρθει στο προσκήνιο, και να γίνει ισότιμος μέτοχος αλλά και πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την παραγωγή και τη διακίνηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Η δράση της είναι πολύτιμη όσο ποτέ. Ο ρόλος της αναδεικνύεται περισσότερο καίριος από ποτέ. Πολύπλευρος και πολυδύναμος.

 Η γυναίκα της υπαίθρου με την ευαισθησία, τη δεξιοτεχνία, την εργατικότητα και το λεπτό γούστο που τη διακρίνει, συνεχίζει την παράδοση στον πολιτισμό. Ζώντας και δημιουργώντας στην ύπαιθρο αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της, ένα θετικό πυρήνα ανάπτυξης.

Η αγρότισσα της Περιφέρειας νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη, δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα, ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, σίγουρα πιο κουρασμένη και ταλαιπωρημένη αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγάλη προσφορά. Ένα πρόσωπο με πολυεπίπεδη προσφορά στην οικογένεια και την οικονομία.

Εν τούτοις όμως αυτή η προσφορά παραμένει άγνωστη ακριβώς επειδή θεωρείται αυτονόητη. Η εργασία της Ελληνίδας αγρότισσας δεν έχει αποτιμηθεί ούτε έχει αναγνωρισθεί στο βαθμό που θα της άξιζε, ίσως επειδή κινείται μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο.

Οι γυναίκες  πάραυτα αποτελούν το μισό του ανθρώπινου δυναμικού, των ικανοτήτων, της ενέργειας και της δημιουργικότητας στην ύπαιθρο. Γι’ αυτό και όλοι εμείς της οφείλουμε.

Το μέλλον και η πορεία της αγροτικής κοινωνίας και δει της περιφερειακής αγροτικής κοινωνίας, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει λόγω νησιωτικότητας, αν ακουσθεί η γυναικεία άποψη που περιέχει ρεαλισμό για το σήμερα, διορατικότητα για το αύριο, ευαισθησία για ό,τι ζούμε και μας περιβάλλει, τρυφερότητα για ό,τι αγαπάμε ,θα παρουσιάσει αλματώδη ανάπτυξη.

Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι η συμμετοχή της αγρότισσας δεν αποτελεί διεκδίκηση για ατομική προβολή.

Είναι καθήκον, προτεραιότητα και ιστορική αναγκαιότητα για τις γυναίκες και τα παιδιά, για τον τόπο που ζούμε, για όλους μας.

Είναι η καλύτερη παρακαταθήκη  για ένα καλύτερο αύριο. Εξάλλου η αγρότισσα  έχει όλα εκείνα τα προσόντα που χρειάζεται η σύγχρονη εποχή μας με την δυνατότητά της να υπηρετεί ταυτόχρονα πολλούς στόχους (Multi tasking).

 «Θηλυκό» μυαλό που «γεννά» λύσεις, συναίσθηση, και κυρίως λειτουργεί  συλλογικά γνωρίζοντας πως να μοιράζει αρμοδιότητες και να αναθέτει ρόλους.

Οφείλουμε λοιπόν στήριξη, γνώση και επιμόρφωση στην αγρότισσα της νέας γενιάς μέσα από διαρκείς και σταθερές διαδικασίες. Χρειάζεται να δοθούν ευκαιρίες για τη συμμετοχή της στα κέντρα λήψης αποφάσεων τόσο σε Περιφερειακό όσο και κεντρικό επίπεδο».

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου με αρμοδιότητες και στον Πρωτογενή Τομέα κ. Πανάγου Κουφέλου

 

Παρόμοια άρθρα

Η Άννη Ανδρεάδου εκπροσώπησε την Περιφέρεια Β. Αιγαίου στο διεθνές συνέδριο πολιτισμικής κληρονομιάς

admin

Υπεγράφησαν απο τον Κ. Μουτζούρη συμβάσεις κατασκευής για εκτέλεση έργων

admin

Βελτίωση κεντρικών δρόμων της κοινότητας Χώρας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής

admin

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού για την Εθνική Αντίσταση

admin

O Σταμάτης Βελακούλης Α΄ Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Α.με.Α.Β.Α

admin

Πολίτες β’ κατηγορίας..;

admin

Νίκος Τριανταφύλλου: Η παραγκούπολη της ντροπής δεν τιμά την ήδη ταλαιπωρημένη Σαμιακή κοινωνία

admin

Προγράμματα ταχύρυθμης κατάρτισης για επαγγελματίες μελισσοκόμους και ελαιοπαραγωγούς

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα