17.9 C
Σάμος
29/11/2021
Πολιτικά

Ανδρέας Μιχαηλίδης – Στη Βουλή τα προβλήματα των σεισμόπληκτων της Σάμου

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέα Μιχαηλίδη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνει στη Βουλή με Ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς τις μεγάλες καθυστερήσεις και σοβαρές ανεπάρκειες που παρατηρούνται στην πολιτική της κυβέρνησης ως προς τη στήριξη των σεισμόπληκτων της Σάμου, ένα χρόνο μετά το φονικό σεισμό που έπληξε πρωτίστως το νησί.

Πιο συγκεκριμένα, ο Α. Μιχαηλίδης κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών Ερώτηση, την οποία υπογράφουν 19 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα την ελλιπή στήριξη και άνιση μεταχείριση των επιχειρήσεων της Σάμου που επλήγησαν από το σεισμό. Ένα εκ των προβλημάτων που επισημαίνονται είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων με τις οποίες καθορίζεται το ύψος των αποζημιώσεων, όσο και στην ίδια την εκταμίευση των ποσών προς τους δικαιούχους, διαδικασία η οποία δεν θα ολοκληρωθεί παρά σε τρία χρόνια. Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα που αναδεικνύει η ερώτηση και ζητά επιτακτικά της διευθέτησή του αφορά την ακατανόητη, και σε κάθε περίπτωση άδικη για τη Σάμο, απόφαση της κυβέρνησης να μην χορηγήσει την εφάπαξ «πρώτη αρωγή» στις πληγείσες επιχειρήσεις του νησιού, κάτι που αντιθέτως έπραξε σε άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν το τελευταίο διάστημα από καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές).

Επιπλέον, ο Α. Μιχαηλίδης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την απραξία και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται ως προς τη στεγαστική συνδρομή των σεισμόπληκτων κατοίκων της Σάμου. Αφενός θίγονται οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται αναφορικά με την επιδότηση ενοικίου των δικαιούχων σεισμόπληκτων, τις εκδοθείσες άδειες επισκευής και – κυρίως – τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων κτιρίων. Αφετέρου, επισημαίνονται βαθύτερα προβλήματα που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις καθυστερήσεις αυτές, όπως η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου (ΔΑΕΦΚ) και η απόφαση του Υπουργείου να μην επιδοτήσει την κατεδάφιση επικίνδυνα ετοιμόρροπων κτιρίων, κάτι που αντιθέτως είχε επιλέξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  στην περίπτωση του σεισμού της Βρίσας το 2017. Η Επίκαιρη Ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί δια ζώσης στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

 

 

Παρόμοια άρθρα

Ν. Μηταράκης: “Ό,τι δεσμευθήκαμε απέναντι στους νησιώτες, το πραγματοποιήσαμε”

admin

Μηταράκης: Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών, δεν είναι πλέον και δεν θα ξαναγίνουν

admin

Τα εκλογικά κέντρα σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ

admin

Εγκύκλιος επί εγκυκλίου μετά την κατακραυγή πολιτών και κομμάτων

admin

Οικολόγοι Πράσινοι – Δεν θα γίνουν τα νησιά μας Μακρόνησοι του 21ου αιώνα!

admin

Ασφαλής χώρος προσωρινής φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών απο την ΔΗΜ.ΤΟ Ανατολικής Σάμου

admin

Συγκρότηση της ΔΕΕΠ και ΔΗΜ.Τ.Ο. Ανατολικής & Δυτικής Σάμου σε σώμα

admin

Το μήνυμα του Χ. Στεφανάδη για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

admin

Νότης Μηταράκης: “ Μετά από έξι χρόνια που βασανίστηκε, η Σάμος αφήνει πίσω της το Μεταναστευτικό.

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα