19.5 C
Σάμος
30/11/2021
Σαμιακά

Ερώτηση ΚΚΕ για τα προβλήματα από το σεισμό στη Σάμο και την αντιμετώπισή τους

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με τα προβλήματα από το σεισμό στη Σάμο και την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης, αναφέρεται:

«Ένα χρόνο μετά το σεισμό στη Σάμο, ελάχιστα έχουν γίνει για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών, αλλά και των δημόσιων υποδομών. Παρά τις όποιες εξαγγελίες εκατομμυρίων που υποτίθεται έχουν δεσμευθεί για τη Σάμο, η τοπική κοινωνία ζει στην ανασφάλεια και παραμένει ανήσυχη βλέποντας καθημερινά την ολιγωρία στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων.

Ολόκληρες σχολικές μονάδες όπως τα Δημοτικά Σχολεία Χώρας και Πάνω Βαθιού έχουν μεταφερθεί σε κοντέινερ, άλλα φιλοξενούνται σε κτιριακά συγκροτήματα άλλων σχολείων και περιμένουν πότε θα αποκατασταθούν τα κτίριά τους τα οποία σίγουρα, ακόμη κι αν επισκευαστούν, δεν καλύπτουν τις ανάγκες γιατί πρόκειται για κτίρια του 19ου – αρχών 20ού αιώνα. Ακόμη και η αποκατάσταση μικρότερων ζημιών σε άλλα σχολεία δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως.

Σοβαρές ζημιές σε δημόσιες υποδομές όπως οι προσήνεμοι μόλοι προστασίας των οικισμών Κοκκαρίου και Αγίου Κωνσταντίνου, οι κατολισθήσεις μέσα στο Κοκκάρι, το σημείο κατολίσθησης στον εθνικό δρόμο Σάμου – Καρλοβάσου όπου η συγκοινωνία γίνεται με διακοπτόμενη με πρόχειρους σηματοδότες διέλευση, παραμένουν χωρίς καμιά παρέμβαση.

Οι σεισμόπληκτοι που έχουν ”κόκκινα” και ”κίτρινα” σπίτια βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό φιλοξενούμενοι ή έχουν ενοικιάσει σπίτια με πανάκριβα ενοίκια και περιμένουν την έτσι κι αλλιώς αναιμική στεγαστική συνδρομή. Μόλις τον Σεπτέμβρη μπήκαν στους λογαριασμούς, όσων έχουν αιτηθεί, χρήματα ενός τριμήνου ενώ έχει περάσει ένας χρόνος. Επίσης συναντούν σοβαρά προβλήματα προκειμένου να υποβάλουν φακέλους για επισκευές γιατί απαιτείται δαπάνη που αρκετοί αδυνατούν να διαθέσουν ή δεν βρίσκουν μηχανικό για τη σχετική μελέτη, ενώ δεν υπάρχει καμιά κρατική μέριμνα να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Αρκετοί προχωρούν ήδη σε πρόχειρες επισκευές προκειμένου να στεγαστούν, ρισκάροντας τη ζωή και την ακεραιότητά τους στο μέλλον.

Ακόμη και η κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων καρκινοβατεί εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης της υπηρεσίας (ΔΑΕΦΚ) που έχει την ευθύνη για την ολοκλήρωση του φακέλου κατεδάφισης, με συνέπεια ολόκληρες γειτονιές να βρίσκονται αποκλεισμένες και να αναγκάζονται οι κάτοικοι να ζουν με δική τους ευθύνη σε σπίτια που γειτονεύουν με ετοιμόρροπα, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Κραυγαλέα είναι η περίπτωση, όπως περιγράφεται στο υπόμνημα κατοίκων του Καρλοβάσου το οποίο επισυνάπτεται.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε τι ενέργειες θα προβούν:

Προκειμένου να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία της Σάμου ένα χρόνο μετά το σεισμό και για να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα που θέτουν οι κάτοικοι Καρλοβάσου με το υπόμνημά τους όσον αφορά την αποκατάσταση της ασφάλειας και την οικονομική αποζημίωση των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής».

Φωτογραφία από το σεισμό στη Σάμο

902.gr

Παρόμοια άρθρα

Ανεκτέλεστα για δύο μέρες τα δρομολόγια του BLUE STAR MYCONOS

admin

Βροχές και καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση του καιρού την Τετάρτη

admin

Ο Γιάννης Καλτάκης είναι ο νέος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου

admin

Στη Μυτιλήνη βρέθηκαν για πιστοποίηση οι αυριανοί διασώστες του ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Πρώτη ήττα για την ομάδα του Κέρκη

admin

Αναχώρησε ο Οικ. Πατριάρχης

admin

Προσωρινά κλειστός ο δρόμος στην οδό Καλομοίρη

admin

Άμεση αντίδραση Ν. Στεφανή για τον προαύλιο χώρο του ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τροποποιείται το αποψινό δρομολόγιο του πλοίου «Blue Star Myconos»

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα