19.5 C
Σάμος
30/11/2021
Ελλάδα

Δημοσκόπηση για το Μεταναστευτικό – Οι νησιώτες συγκρίνουν την κατάσταση επί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σαφή βελτίωση στο Μεταναστευτικό , σε σύγκριση µε την κατάσταση που επικρατούσε έναν χρόνο πριν, διαπιστώνει το 75,6% των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου, ενώ το 83,9% δηλώνει ότι έχει υπάρξει αποσυµφόρηση στον τόπο του, σύµφωνα µε τη δηµοσκόπηση της GPΟ που δημοσιεύσαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Περίπου οι έξι στους δέκα ερωτηθέντες (58,5%) κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου κρίνουν θετικά τους χειρισµούς της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό (37,1% πέρυσι), ενώ από την ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών προκύπτει ότι θετικά κρίνει το έργο της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό το 80,4% των ψηφοφόρων της Ν.∆., το 32,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 79,9% των ψηφοφόρων του Κινήµατος Αλλαγής και το 36,1% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης

Στη δηµοσκόπηση της GPO για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η µεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, της περιοχής που έχει πληγεί περισσότερο από τη µεταναστευτική κρίση και αντικειµενικά σήκωσε δυσανάλογα το βάρος της, δηλώνουν ότι αντιλαµβάνονται την αλλαγή που έχει συντελεστεί σε όλα τα επίπεδα στο Μεταναστευτικό κατά τον τελευταίο χρόνο και την πιστώνουν στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ποσοστό των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου που θεωρεί ότι η κατάσταση στο Μεταναστευτικό είναι καλύτερη σε σχέση µε πέρυσι έχει υπερδιπλασιαστεί (75,6% έναντι 27,5% πέρυσι).

Αντιστοίχως, το ποσοστό εκείνων που διαπιστώνουν ότι στο νησί τους έχει γίνει αποσυµφόρηση έχει περίπου διπλασιαστεί (83,9% έναντι 43,9% πέρυσι), εκείνων που βλέπουν ότι οι προσφυγικές/µεταναστευτικές ροές έχουν µειωθεί ενισχύθηκε περαιτέρω (86,6% φέτος, 79,2% πέρυσι) και εκείνων που θεωρούν ότι οι διαδικασίες καταγραφής ταυτοποίησης και απόδοσης ασύλου προχωρούν πιο γρήγορα έχει αυξηθεί σηµαντικά (53,8% έναντι 34,3% πέρυσι).

Το 54,8% αναγνωρίζει τη συµβολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στη βελτίωση της κατάστασης (31% πέρυσι), το 40,6% δηλώνει πως δεν πιστεύει πως ο κ. Μηταράκης έχει συµβάλει στη βελτίωση της κατάστασης (66,3% πέρυσι).

Το 62% δηλώνει πως προτιµά τη δηµιουργία νέων, κλειστών, ελεγχόµενων δοµών στις τοποθεσίες που η κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει, ενώ το 19,6% ότι προτιµά τις υφιστάµενες, ανοικτές δοµές στα σηµεία όπου σήµερα βρίσκονται. Είναι χαρακτηριστικό πως υπέρ της πολιτικής του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τάσσεται το 66% των ψηφοφόρων της Ν.∆., το 40,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 65,2 των ψηφοφόρων του Κινήµατος Αλλαγής και το 35,7% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Γυρίζουν την πλάτη

Σε ό,τι αφορά την αξιωµατική αντιπολίτευση, το 80,5% κρίνει αρνητικά τη στάση της στο Μεταναστευτικό και µόλις το 12,8% θετικά, εικόνα που ελάχιστα µεταβλήθηκε από πέρυσι (αρνητικά 81,7%, θετικά 14,8%). Είναι, ωστόσο, εντυπωσιακό το ποιοτικό στοιχείο της έρευνας της GPO ότι µόλις το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 9,8% των ψηφοφόρων της Ν.∆., το 13,2% των ψηφοφόρων του Κινήµατος Αλλαγής και το 3,4% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ κρίνουν θετική τη στάση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στο Μεταναστευτικό.

Σχεδόν µοιρασµένες είναι οι γνώµες για τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς το 46,4% την κρίνει θετικά και το 47,6% αρνητικά. Εδώ πρέπει να σηµειωθεί η µεγάλη µεταβολή σε σχέση µε πέρυσι, οπότε τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκρινε θετικά το 35,5% και αρνητικά το 61%. Συνολικά για τη µεταναστευτική κρίση, το 34,4% αποδίδει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 25,8% στην προηγούµενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 23,7% στην Τουρκία και µόλις το 6,9% στη σηµερινή κυβέρνηση.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην αντίστοιχη έρευνα έναν χρόνο πριν (Σεπτέµβριος 2020) στον πίνακα της απόδοσης ευθυνών, στην Ευρωπαϊκή Ενωση απέδιδε ευθύνες το 35,4% (σήµερα το 34,4%) και στην προηγούµενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 26,9% (σήµερα το 25,8%).

Η εικόνα, ωστόσο, έχει µεταβληθεί για την Τουρκία, καθώς πέρυσι της απέδιδε τη µεγαλύτερη ευθύνη το 17,2% των ερωτηθέντων, ενώ φέτος το 23,7% (+6,5%). Σε ό,τι αφορά τη σηµερινή κυβέρνηση, το ποσοστό των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου που της απέδιδε τη µεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση στο Μεταναστευτικό έχει µειωθεί από το 14% στο 6,9% (-7,1%).

 

ΠΗΓΗ: www.parapolitika.gr/

Παρόμοια άρθρα

O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το κυβερνητικό σχέδιο περί μεταφοράς όλων των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο

admin

Άφιξη 119 Αφγανών μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

admin

Με τις ευχές του Υφυπουργού Ναυτιλίας η Miss Universe Greece 2021, Σοφία Αραπογιάννη στο Μις Υφήλιος 2021

admin

Σουβλατζίδικο στο Βόλο δίνει δώρο rapid test με κάθε παραγγελία άνω των 20 ευρώ!

admin

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες

admin

Παράταση καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

admin

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ

admin

Προκλητικός Ερντογάν: Μήνυση σε ελληνική εφημερίδα – Απειλεί με φυλάκιση 5 ετών τα στελέχη της!

admin

Επεισόδιο Μητσοτάκη με ξένη δημοσιογράφο στο Μαξίμου: Έχετε πάει ποτέ στη Σάμο; Δεν έχετε πάει

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα