19.5 C
Σάμος
06/12/2021
Δήμος

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ”: Στη μνήμη Κλαίρης και Άρη

Η δημοτική παράταξη του Δήμου Ανατολικής Σάμου, “η Σάμος αλλάΖΕΙ”, με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού παρά τω προωθυπουργώ, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, αναφέρει τα εξής:

Σήμερα έρχεται στη Σάμο ο υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος,  στην μαύρη επέτειο του φονικού και καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Σάμο στις 30.10.2020,  για να ονοματοδοτήσει τον δρόμο, στον οποίο άδικα χάθηκαν οι δύο αθώοι μαθητές σε «Μαθητών Άρη και Κλαίρης» μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σήμερα είναι ημέρα να θυμηθούμε ότι αμέσως την επόμενη του σεισμού είχαμε την επίσκεψη στη Σάμο του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη που επι τόπου είχε υποσχεθεί επίλυση του χρονοβόρου προβλήματος των επικίνδυνων και ετοιμόρροπων εγκαταλελειμμένων κτιρίων (που προϋπήρχαν του σεισμού) που το νομοθετικό πλαίσιο διατηρείται από το 1929.

Αντιγράφουμε από Αθηναϊκά ΜΜΕ στις 3/11/2020

«Για το ζήτημα των επικίνδυνων κτιρίων πραγματοποιήθηκε σήμερα ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. “Η σύσκεψη αυτή για τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια γίνεται υπό το βάρος της τραγωδίας στη Σάμο, την απώλεια δύο νέων παιδιών. Οφείλουμε να αποτρέψουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον” σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Ο ίδιος λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη είχε μιλήσει με τον κ. Κομνηνό, τον πατέρα ενός εκ των δύο παιδιών που χάθηκαν στη Σάμο: “Σας μεταφέρω την παράκλησή του – ακριβώς στη μνήμη των δυο παιδιών που χάθηκαν: Να δούμε το ζήτημα όχι γραφειοκρατικά και «πλαδαρά», αλλά γρήγορα και αποτελεσματικά. Το βάρος είναι μεγάλο στους ώμους μας. Και δεν είναι μόνον το βάρος της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι το βάρος αυτής της εντολής, να κάνουμε ό,τι πρέπει για τη μνήμη των παιδιών. Με κοινωνική και ανθρώπινη διάσταση” είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος» (https://www.ethnos.gr/ellada/131462_katedafiseis-ki-episkeyes-etoimorropon-ktirion-meso-ton-dimon-shedio-toy-ypoyrgeioy)

«Σύσκεψη για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτηρίων και γενικότερα για τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος των κτηρίων που έχουν κατασκευαστικά προβλήματα και θεωρούνται επικίνδυνα συγκάλεσε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κωστής Χατζηδάκης, μετά από εντολή του πρωθυπουργού για εξεύρεση λύσεων, μετά και τον θάνατο των δύο νέων από τον σεισμό στη Σάμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε τα εξής:

“Προχωρούσε ήδη και βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων και των εγκαταλελειμμένων κτηρίων. Με τη ρύθμιση αυτή επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τα ετοιμόρροπα κτήρια (που ανάγεται στο 1929) κι αντιμετωπίζονται διαχρονικά κενά της νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά στη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των εγκαταλελειμμένων κτηρίων από τους δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά. Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου. Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» (https://m.naftemporiki.gr/story/1653842/ypen-neo-nomothetiko-plaisio-kai-amesi-katagrafigia-ta-etoimorropa-ktiria)

Στο ένα χρόνο που πέρασε οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών «ξεχάστηκαν» από την κυβέρνηση των “αρίστων”, καμιά νομοθετική πρωτοβουλία δεν πάρθηκε και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ επικίνδυνο και εγκαταλελειμμένο κτήριο που κατεδαφίστηκε είναι αυτό που καταπλάκωσε τους μαθητές.

Με τους ρυθμούς «χελώνας» που αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις υποστελεχωμένες κρατικές υπηρεσίες (δες ΔΑΕΦΚ) η αποκατάσταση κτηρίων (τα 1716 κίτρινα, τα 406 κόκκινα και τα εκατοντάδες προ σεισμού επικίνδυνα κτήρια)  αν δεν υπάρξει ένα διεκδικητικό κίνημα «οργής λαού», δυστυχώς,  σε λίγα χρόνια θα επικρέμονται χιλιάδες ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια πάνω από τα κεφάλια των συμπολιτών μας σε πόλεις και χωριά της Σάμου.

Παρόμοια άρθρα

H αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού και οι αποζημιώσεις στο δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

admin

Ανοικτή Ενημερωτική Εκδήλωση για την Έμφυλη Βία με θέμα “Ο δρόμος προς την πρόληψη”

admin

Νέα αρμοδιότητα στον αντιδήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γιώργο Διονυσίου

admin

Δόθηκαν τα χρήματα στις κοινότητες του δήμου Ανα. Σάμου για την άμεση αντιμετώπιση των τοπικών θεμάτων

admin

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την UNICEF για την ευημερία κάθε παιδιού

admin

Θα κόψουν τον πεύκο στη πλατεία Δημαρχείου την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου

admin

Νίκος Κατρακάζος: Ανάγκη για λήψη αμέσων μέτρων ενίσχυσης οικονομίας της Σάμου

admin

“Ανατροπή”- Ας δώσουν στην δημοσιότητα τι διαδικασίες έχουν γίνει για την ίδρυση του νέου Γενικού Λυκείου

admin

“Ανατροπή”- Η δημοτική αρχή αρνήθηκε την δημιουργία ενός νέου Γενικού Λυκείου στη Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα