19.5 C
Σάμος
06/12/2021
Πολιτικά

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τη σεισμόπληκτη Σάμο

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της στεγαστικής συνδρομής των σεισμοπλήκτων της Σάμου.

Ο Α. Μιχαηλίδης επισήμανε στην πρωτολογία του τις σημαντικές καθυστερήσεις και ανεπάρκειες που παρατηρούνται από πλευράς κυβέρνησης σε όλο το φάσμα των μέτρων στεγαστικής συνδρομής: η επιδότηση του ενοικίου προς αυτούς τους – λίγους – δικαιούχους καταβάλλεται με τεράστιες καθυστερήσεις, η κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων δεν προχωράει ικανοποιητικά, ενώ έχουν εκδοθεί ελάχιστες άδειες επισκευής σεισμόπληκτων κατοικιών.

Στη δευτερολογία του ο Α. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι πίσω από τις καθυστερήσεις στη συνδρομή των σεισμοπλήκτων βρίσκονται μια σειρά από δομικές αδυναμίες, στις οποίες δεν έχει δώσει απάντηση η κυβέρνηση, καθώς και σε κυβερνητικές αστοχίες. Τέτοιες είναι η υποστελέχωση μια κρίσιμης υπηρεσίας του Υπουργείου Υποδομών (ΔΑΕΦΚ), η αδυναμία του να δώσει πρακτική λύση στο πρόβλημα του σύνθετου ιδιοκτησιακού καθεστώτος πολλών κτιρίων, αλλά και την επιλογή του να μην εκδώσει απόφαση επιδότησης των ιδιοκτητών για την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων, κατά το πρότυπο εκείνης που είχε εκδοθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση του σεισμού της Βρίσσας Λέσβου.

Δυστυχώς, αντί ο Υφυπουργός κ. Καραγιάννης να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στον ερωτώντα βουλευτή και δι’ αυτού στους κατοίκους της Σάμου, επέλεξε το κούνημα του δακτύλου, την παροχή αποσπασματικών στοιχείων ή την πλήρη αποσιώπηση. Συγκεκριμένα:

  • Οι προσλήψεις στη ΔΑΕΦΚ που ανέφερε ουδόλως αναιρούν την υποστελέχωσή της, γεγονός που οδηγεί σε αργούς ρυθμούς διεκπεραίωσης.
  • Τα ποσά των πληρωμών ενοικίου που ο ίδιος ανέφερε, αν επιμεριστούν στο πλήθος των δικαιούχων αντιστοιχούν σε μόλις 2 μήνες ανά νοικοκυριό…
  • Δια της σιωπής του δεν διέψευσε τον ελάχιστο αριθμό, συγκεκριμένα τριών (3), αδειών για επισκευή κτιρίων που έχουν εκδοθεί ένα ολόκληρο χρόνο μετά το σεισμό.
  • Ως προς τις κατεδαφίσεις, παραμένει γεγονός ότι λιγότερα από το ένα τρίτο (περίπου 115 από τα 410) ετοιμόρροπα κτίρια έχουν κατεδαφιστεί. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζει πως υπάρχουν πολλά επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια στο νησί τα οποία δεν κατέγραψε η ΔΑΕΦΚ διότι δεν υπήρξε από κανέναν (πολίτη ή φορέα) αίτημα ελέγχου. Τα κτίσματα αυτά αποτελούν μόνιμη απειλή για τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών.
  • Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο κ. Υφυπουργός κρύφτηκε πίσω από τη συνταγματική πρόβλεψη. Είτε δεν έχει ενημερωθεί σχετικά, είτε καλύπτει τον Πρωθυπουργό: επισκεπτόμενος τη Σάμο την επομένη του σεισμού ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να μπορέσουν να κατεδαφιστούν κτίρια τα οποία είχαν καταστεί ετοιμόρροπα προ του σεισμού, υπόσχεση που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

 

Το βίντεο της πρωτολογίας του Α. Μιχαηλίδη είναι διαθέσιμο στο: https://youtu.be/ZiGbSsXecHU

Παρόμοια άρθρα

Πρώτος σε ψήφους ο Α. Λοβέρδος στο νομό Σάμου – Πρώτος ο Ανδρουλάκης στο νησί της Σάμου

admin

ΚΙΝ.ΑΛ Σάμου: Xρήσιμες οδηγίες για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου

admin

Χριστόδουλος Στεφανάδης- «Αιδώς Αργείοι»

admin

Η ΔΕΕΠ Σάμου για διοικήτρια του Γ.Ν Ικαρίας: Τα κριτήρια πρόσληψης της ήταν αξιοκρατικά

admin

Αναχώρηση 46 αιτούντων άσυλο για Ιταλία

admin

Ν. Μηταράκης: “Ό,τι δεσμευθήκαμε απέναντι στους νησιώτες, το πραγματοποιήσαμε”

admin

Μηταράκης: Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών, δεν είναι πλέον και δεν θα ξαναγίνουν

admin

Τα εκλογικά κέντρα σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ

admin

Εγκύκλιος επί εγκυκλίου μετά την κατακραυγή πολιτών και κομμάτων

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα