19.8 C
Σάμος
29/11/2021
Πολιτικά

Οικολόγοι Πράσινοι – Δεν θα γίνουν τα νησιά μας Μακρόνησοι του 21ου αιώνα!

Συνεχίζοντας την πολιτική μετατροπής των νησιών και του Έβρου σε τεράστιες ανθρωποφυλακές, με νέα εγκύκλιο του ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γεωργιάδη, τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου της ενδοχώρας δεν θα δέχονται νέα αιτήματα ασύλου, αλλά θα κατευθύνουν στα ΚΥΤ των νησιών ή του Έβρου όσους επιθυμούν να κάνουν αίτημα ασύλου από όλη τη χώρα.

Με αυτό το τρόπο στα ΚΥΤ της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω και Ορεστιάδας θα οδηγείται οποιοσδήποτε βρεθεί στη ενδοχώρα, είτε στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, είτε σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Καλαμάτα ή η Ρόδος, όπου έχουν καταγραφεί αφίξεις προσφύγων τον τελευταίο καιρό.

20 μήνες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει με τα ΜΑΤ, σε Λέσβο και Χίο, τη δημιουργία των «υπερφυλακών»- Κλειστών Κέντρων Κράτησης, χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Μηταράκης πανηγυρίζει για την άμεση έναρξη των εργασιών για την κατασκευή τους, διαφημίζοντας μάλιστα τη «μικρή» δυναμικότητα τους (3 έως 5 χιλιάδων), χωρίς όμως, εμείς να ξεχνάμε ότι και η Μόρια αρχικά είχε δυναμικότητα 650 ανθρώπων και με την κυβέρνηση της ΝΔ έφτασε να «φιλοξενεί» πάνω από 20,000 ψυχές.

Κόντρα στις τοπικές κοινωνίες και αντίθετα με τις αποφάσεις του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων για τη προσωρινή παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, η Κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία υπερδομών που θα εγκλωβίσουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά, προκαλώντας την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, που βλέπουν ότι καλούνται να υποστηρίξουν μια αδιέξοδη πολιτική που καθιστά τα νησιά φυλακές ανθρώπινων ψυχών.

Ο Μιχάλης Μπάκας, Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και Συντονιστής του Χαρτοφυλακίου  Μετανάστευσης & Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε: «Η κυβέρνηση εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά και εμφανίζεται να προσδοκά επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία, κάτι που στην πράξη όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν θα γίνει, καθώς το καθεστώς Ερντογάν εργαλειοποιεί το ζήτημα για δικούς του εσωτερικούς λόγους. Παράλληλα είναι ανόητο και ουτοπικό να πιστεύει κάποιος ότι θα έρθει η κυβέρνηση σε συμφωνία με το καθεστώς των Ταλιμπάν για την επιστροφή μεταναστών εκεί.

Τι μένει; Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στον Έβρο, όπως φαίνεται και με τη βούλα της πρόσφατης εγκυκλίου του Υπουργείου, που οδηγεί όλους όσοι θέλουν να κάνουν αίτημα ασύλου από όλη την Ελλάδα εδώ.  Θα φέρνουν πρόσφυγες από την Καλαμάτα να κάνουν αίτημα ασύλου στη Μυτιλήνη; Καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, κατανοώντας το βάρος της ευθύνης καταδίκης των νησιών μας σε σύγχρονες ανθρωποφυλακές, σε Μακρονήσους του 21ου αιώνα.»

Περιφερειακή οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Παρόμοια άρθρα

Ν. Μηταράκης: “Ό,τι δεσμευθήκαμε απέναντι στους νησιώτες, το πραγματοποιήσαμε”

admin

Μηταράκης: Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών, δεν είναι πλέον και δεν θα ξαναγίνουν

admin

Τα εκλογικά κέντρα σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ

admin

Εγκύκλιος επί εγκυκλίου μετά την κατακραυγή πολιτών και κομμάτων

admin

Ασφαλής χώρος προσωρινής φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών απο την ΔΗΜ.ΤΟ Ανατολικής Σάμου

admin

Συγκρότηση της ΔΕΕΠ και ΔΗΜ.Τ.Ο. Ανατολικής & Δυτικής Σάμου σε σώμα

admin

Το μήνυμα του Χ. Στεφανάδη για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

admin

Νότης Μηταράκης: “ Μετά από έξι χρόνια που βασανίστηκε, η Σάμος αφήνει πίσω της το Μεταναστευτικό.

admin

ΤΕ Σάμου ΚΚΕ: Ιστορικός περίπατος στα λημέρια του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα