13.3 C
Σάμος
22/02/2024
Σαμιακά

Διαμαρτυρία Γονέων και Κηδεμόνων στη Σάμο

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον άμεσο απεγκλωβισμό των 1.500 προσφυγόπουλων που διαμένουν κάτω απο άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες, σε σκηνές περιμετρικά του ΚΥΤ Σάμου ,πραγματοποιήθηκε νωρίτερα , στα γραφεία της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης απο τους 12 Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σάμο.

Η διαμαρτυρία συνεχίστηκε στο Δήμο και στη Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

Την Παρασκευή θα υπάρξει συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των Συλλόγων για να παρθούν εκ νέου αποφάσεις. Εντωμεταξύ, ο δήμαρχος Σάμου απέστειλε έγγραφο στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση Σάμου σχετικά με την έναρξη λειτουργίας τμημάτων Δ.Υ.Ε.Π. στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου.

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Σάμου :

Εξωδίκως, πληροφορηθήκαμε ότι επίκειται, άμεσα, η έναρξη λειτουργίας τμημάτων Δ.Υ.Ε.Π. στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου, χωρίς να έχει υπάρξει καμία απολύτως προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση ούτε με τους κοινωνικούς εταίρους, πολύ περισσότερο δε με τον Δήμο Σάμου.

Κατόπιν των ανωτέρω σας αποστέλλουμε συνημμένα, τα ανωτέρω σχετικά, για θέματα που ήδη έχουν τεθεί υπόψη σας από τους αντίστοιχους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, κατά τις επισκέψεις τους στην Υπηρεσία σας.

Παρακαλούμε για τις δικές σας κατ’ αρμοδιότητα ενέργειες, λαμβάνοντας υπόψη τα διαλαμβανόμενα στα ανωτέρω σχετικά και ιδιαιτέρως ότι το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν μπορεί να διαταράξει την ομαλή εκπαιδευτική, επιμορφωτική και πολιτιστική λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή της συντονιστικής επιτροπής Γονέων και Κηδεμόνων στη Σάμο που συμμετέχουν στην σημερινή κινητοποίηση.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου,

2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου,

3ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου,

Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βαθέος Σάμου,

Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κοκκαρίου,

Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου,

Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πυθαγορείου,

Δημοτικού Σχολείου Κοντακείκων,

Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μυτιληνιών,

Βρεφονηπιακών Παιδικών Σταθμών Βαθέος και Σάμου

1ου Γυμνασίου Σάμου και

2ου Γυμνασίου Σάμου

 

ΠΡΟΣ: Περιφερειακό Διευθυντή Α’ & Β΄ θμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου
Αριστείδη Καλάργαλη

ΚΟΙΝ:

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, κλήθηκαν από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, 13 σχολείων της Σάμου καθώς και οι Διευθυντές αυτών.

Θέμα: Το κοινό ψήφισμα των άνω Συλλόγων για την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ 1.500 προσφυγόπουλων, που διαμένουν σε σκηνές και παραπήγματα στις παρυφές της πόλης της Σάμου.

Με το πέρας της συνάντησης, στην οποία ενημερωθήκαμε και για την μηνυτήρια αναφορά εις βάρος μας από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (!!), καθώς και τις συστάσεις της Εισαγγελέως Πρωτοδικών για την άρση της αποχής των παιδιών από τα μαθήματα και την επιστροφή τους στο Σχολείο του Άνω Βαθέος, αποφασίστηκε από την συντονιστική επιτροπή των συλλόγων, να σας αποσταλεί η εν λόγω Ανοιχτή Επιστολή, προκειμένου να απαντήσετε και ΕΓΓΡΑΦΩΣ για τις δικές σας ενέργειες ως ΑΜΕΣΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Α’ & Β΄ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Οι λόγοι που ζητούμε την ΕΓΓΡΑΦΗ απάντησή σας είναι οι εξής:

 1. Είστε υπεύθυνος για την φοίτηση ΟΛΩΝ των ανήλικων παιδιών που διαμένουν στο νησί;
 2. Είστε υπεύθυνος για την ψυχολογική στήριξη ΌΛΩΝ των ανήλικων παιδιών, που οφείλουν και ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ από τον νόμο να φοιτούν στα σχολεία; (ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
 3. Είστε υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων και την αντίστοιχη πρόοδο των παιδιών;
 4. Είστε υπεύθυνος για την απόδοση των διδασκόντων καθώς και για το αν προκαλούν, προσβάλλουν ή μειώνουν τους γονείς-κηδεμόνες των παιδιών;
 5. Είστε υπεύθυνος για την ασφάλεια των παιδιών στους σχολικούς χώρους, όπου οφείλουν να προσέρχονται ΜΟΝΟ με την συνοδεία γονέων ή κηδεμόνων;
 6. Είστε υπεύθυνος για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού;
 7. Είστε ενήμερος για τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί κατά την διάρκεια ετών τα οποία δεν έχουν ακόμη επιλυθεί;
 8. Είστε ενήμερος για το προσωπικό βιβλιάριο ασθενείας του κάθε μαθητή/μαθήτριας (αν έχουν πραγματοποιηθεί όλοι οι εκ του νόμου προβλεπόμενοι εμβολιασμοί), τα οποία έχουμε ήδη προσκομίσει στους δ/ντές των σχολείων μας;
 9. Για την κατάληψη των γονέων στον Εύδηλο Ικαρίας, είστε ενήμερος; Οι γονείς και εκεί, θεωρούνται ΑΚΡΑΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΜΙΑΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ; . Στους γονείς αυτούς έχετε κάποια απάντηση να δώστε ή θα προχωρήστε σε μηνύσεις και αγωγές;

Αφού εκ του νόμου είστε ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για όλα τα παραπάνω, τότε γιατί:

 1. Συνεχίζεται να προσβάλλετε τους γονείς που επιθυμούν μια καλύτερη ζωή για τα προσφυγόπουλα;
 2. Δεν αναγνωρίζετε τον ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ αγώνα τους, για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους;
 3. Δεν παρουσιάζετε τα στοιχεία και την διαδικασία με την οποία επιλέχθηκαν μόνο 24 παιδιά από ένα σύνολο 1.500 περίπου; Άκρως δημοκρατικό αυτό, για εσάς; Ισχύει ο νόμος για όλα τα παιδιά και τους κηδεμόνες αυτών ή επιλεκτικά ΚΑΤΑ ΟΣΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;
 4. Γιατί επιτρέπετε ακόμα την λειτουργία των ΜΚΟ (Ειδικά σχολεία), χωρίς την έγκριση – επίβλεψη των Κρατικών Φορέων (Υπ. Παιδείας); Γνωρίζετε το πρόγραμμα σπουδών; Πόσοι πιστοποιημένοι καθηγητές – δάσκαλοι υπάρχουν στις δομές αυτές; Ειδικότητες; Ασφάλεια; Έναρξη εργασιών; Συμπερασματικά, ο καθένας μπορεί να ανοίξει μια ιδιωτική σχολή, χωρίς την έγκρισή σας. Για τα παιδιά αυτά και τους κηδεμόνες τους, δεν ισχύει ο Νόμος, όπως ισχύει για του Γονείς των Συλλόγων που προχωρούν σε αποχή; Εκεί, δεν υφίσταται ο Αντιρατσιστικός Νόμος; Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταθέτει μηνύσεις μόνο κατά των Γονέων των Συλλόγων; Άραγε πόσο βολικό είναι να ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ!

Αναφερθήκατε στην Κοινωνικοποίηση των προσφυγόπουλων κτλ, καθώς και για την επιστροφή τους ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ!!!

ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ;
ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!! ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ!!!! ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΚΕΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΤΡΩΚΤΙΚΑ!! ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ!
Χάριν των ενεργειών μας, τα παιδιά αυτά δέχτηκαν τις υγειονομικές υπηρεσίες των ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ!!
Είδατε, μια ομάδα γονέων, κατάφεραν παρά τις αντιξοότητες
, τον πόλεμο που δέχτηκαν αλλά και την ΑΧΑΡΑΚΤΙΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΑΣ προς αυτούς, να κινητοποιήσει έναν μηχανισμό υγείας, ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΥΤΩΝ.

Είναι αλήθεια λοιπόν πως τα παιδιά αυτά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα βρίσκονται στην πρωινή ζώνη;
Απαντήστε λοιπόν;

 1. Στα πόσα παιδιά τα τμήματα χωρίζονται; Ξέρετε πόσα παιδιά φοιτούν ΗΔΗ στις σχολικές αίθουσες;
 2. Τα προσφυγόπουλα που διαμένουν σε σκηνές, θα βρίσκονται ακόμα εδώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο; Πως γνωρίζετε αυτή την πληροφορία; Δεν έχουν αιτηθεί άσυλο οι κηδεμόνες τους; Αφού λοιπόν έχουν αιτηθεί άσυλο, δεν θα αναχωρήσουν το επόμενο διάστημα; Άρα, τα παιδιά που θα ενταχθούν στην πρωινή ζώνη, δεν θα έχουν παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη δομή των ΔΥΕΠ!!!!!
 3. Με ποιο τρόπο γίνεται η εκπαίδευση των παιδιών αυτών; Σε ποια γλώσσα γίνεται η διδασκαλία, όταν ο δάσκαλος είναι ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΣ και δεν επιτρέπεται η παρουσία ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΟΥ στην αίθουσα διδασκαλίας; Πως ακριβώς γίνεται η μεταξύ τους συνεννόηση;
 4. Με ποιο τρόπο θα γίνει η ένταξη τους στα πρωινά τμήματα, όταν δεν θα γνωρίζουν Ελληνικά, ούτε καν μια διεθνή γλώσσα, πχ Αγγλικά; Αφού ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΩΡΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Όπως ίσως καταλάβατε πλέον και ο ίδιος, δεν είστε σε θέση να διοικήσετε! Το καλύτερο για όλους θα ήταν η άμεση ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ σας! Για λόγους ευθιξίας, για λόγους ανικανότητας, για την ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗ συμπεριφορά σας, τόσο προς τους γονείς που αγωνίζονται για το καλό όλων των παιδιών, αλλά και διότι ΑΡΝΗΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΣΤA ΣΧΟΛΕΙA ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ! Τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν στα σχολεία, για όλη τη σχολική χρονιά, έμεναν σε σπίτι, με ότι αυτό συνεπάγετε (καθαριότητα, ζεστασιά, φαγητό, ύπνο). Προέρχονταν από ένα αξιοπρεπέστατο περιβάλλον διαμονής.  Τότε ήμασταν ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, σωστά; Σήμερα που προσπαθούμε ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΚΡΑΙΩΝ!

Μας προκάλεσε εντύπωση η παράκληση σας προς τους:

 1. Δήμαρχο Σάμου, κο Αγγελόπουλο.
  Δεν σας απάντησε μέχρι τώρα, σωστά;
 2. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, κο Κατρακάζο
  Τοποθετήθηκε δημόσια για την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ συμπεριφορά σας, τόσο προς τους γονείς, κυρίως όμως προς την Μαθητική Κοινότητα και τον ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟ ΣΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ!
 3. Σεβασμιότατο Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, κ.κ. Ευσέβιο.
  Η απάντηση του Σεβασμιότατου, στα απεχθή κείμενα σας εναντίων του και εναντίων των γονέων, ήταν καταπέλτης! Μας ικανοποιεί και μόνο που αναγκαστήκατε να ζητήστε την μεσολάβηση του Σεβασμιότατου, για ένα θέμα που μας αφορά όλους (προφανώς όχι εσάς), και υπάρχει η έμπρακτη στήριξη της Εκκλησίας στο προσφυγικό πρόβλημα!
 4. Στον Βουλευτή Σάμου, κο Σεβαστάκη, δεν στείλατε επιστολή! Είστε σε θέση να απαντήστε γιατί απαξιώσατε τον Βουλευτή Σάμου; Δεν σας αφορά ή δεν σας ενδιαφέρει η απάντηση του; Γνωρίζετε πως ο κος Σεβαστάκης είναι Πρόεδρος της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων;

Και όμως δεν ζητήσατε την παρέμβαση του!!! Ή μήπως ζητήσατε συνάντηση μαζί του και δεν σας δέχτηκε όπως έχει γίνει πολλάκις και με τον Σύλλογο Γονέων;

Για να μην μακρηγορούμε περισσότερο, τα σχολεία μας σας έκριναν και σας βρήκαν ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ!

Επίσης προσκαλούμε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, Παιδείας , Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής να επισκεφθούν τη Σάμο για να δουν την πραγματική εικόνα των όσων λέμε. Θέλουμε να μιλήσουμε μαζί τους και να τους εκθέσουμε τα προβλήματα μας προκειμένου να βρεθεί μέσα από τον διάλογο η καλύτερη δυνατή λύση για το συμφέρον ΟΛΩΝ των παιδιών.

 Υ.Γ1. Όποτε ζητήθηκαν απαντήσεις από την κα. Εμμανουηλίδου, δεν γνώριζε να απαντήσει, δεν ήταν υπεύθυνη και γενικά δεν ήταν στην αρμοδιότητά της, ως Διευθύντριας Α’ Βθμιας Εκπαίδευσης Σάμου.
Υ.Γ.2 επιφυλασσόμενοι πάντως νόμιμων δικαιωμάτων μας.

Related posts

Κήρυξη 24ωρης Πανσαμιακής Πανεργατικής Απεργίας την 28/2/2024

admin

Συνεχίζεται η αφαίμαξη αστυνομικού προσωπικού απο την Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου

admin

Λειτουργία ιατρείου Σακχαρώδη Διαβήτη στο ΚΥ Καρλοβασίου

admin

Vin Doux Naturel: Μοναδική εμπειρία γεύσης

admin

Προσοχή στην τήρηση της νομοθεσίας για αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις

admin

Ξεσηκώθηκαν οι αγρότες της Σάμου συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις

admin

Νοσοκομείο Σάμου: Στάση εργασίας την Πέμπτη 22/2

admin

Τη συνέχιση της κατάληψης αποφάσισαν οι φοιτητές του Μ.Π.Ε.Σ

admin

Oμιλία με θέμα τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Σάμου

admin