Connect with us

Δήμος

Συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο για τον ΦΠΑ

Published

on

Η διεκδίκηση της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου «πρέπει να εντάσσεται αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρχών της νησιωτικότητας και να μην συνδέεται με το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα » δήλωσε ο δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχιακό Μέγαρο. 

Ο ίδιος κατήγγειλε την  Κεντρική Διοίκηση που συνεχίζει να στοιβάζει πρόσφυγες και μετανάστες στα Κέντρα Φιλοξενίας σε αριθμούς πάνω από τη δυναμικότητά τους , ενώ τόνισε οτι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά προβλέφθηκαν σε επίπεδο ευρωπαϊκών συνθηκών ήδη από το 2006 βάση της οποίας η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες απέκτησαν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν διαφορετικούς συντελεστές του φόρου, με βάση γεωγραφικά κριτήρια. 

Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα που τον φέρνουν στην λίστα των υποψηφίων της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος επιφυλάχθηκε να δηλώσει το τι θα κάνει, δινοντας χρονικό ορίζοντα όταν θα μπει η πρώτη σκαλωσιά στο Ξένια Σάμου. 

Νωρίτερα υπήρξε κοινή ανακοίνωση των πέντε Δημάρχων του ΒΑ Αιγαίου για τη διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ η οποία αναφέρει τα εξης :

Η διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, απετέλεσε και αποτελεί πάγιο και απόλυτα δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Λέρου, της Λέσβου, της Κω, της Σάμου και της Χίου και οι δημοτικές αρχές και των πέντε ακριτικών νησιών έχουν ως τώρα δώσει μεγάλο αγώνα προκειμένου το καθεστώς αυτό να γίνει μόνιμο και να επεκταθεί όλη την νησιωτική Ελλάδα μην εφαρμόζεται κατ’ εξαίρεση και υπό όρους.

Η διεκδίκησή μας αυτή, ωστόσο, εξ αρχής είχαμε τονίσει ότι πρέπει να εντάσσεται αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρχών της νησιωτικότητας και να μην συνδέεται με το προσφυγικό / μεταναστευτικό πρόβλημα, στην πρώτη γραμμή του οποίου βρίσκονται τα νησιά μας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνυφανθεί με τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου με τρόπο που να παραπέμπει σε κάποιου είδους εγγενές και μόνιμο, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους. Κάτι τέτοιο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, σε πολλά επίπεδα και, από κοινού, οι πέντε Δήμαρχοι της Λέρου, της Λέσβου, της Κω, της Σάμου και της Χίου είχαμε τονίσει και εξακολουθούμε να τονίζουμε προς την κυβέρνηση ότι διαπράττει μέγα σφάλμα όταν συνδέει με αιτιώδη σχέση τους συντελεστές ΦΠΑ με το προσφυγικό / μεταναστευτικό.

Δυστυχώς, δεν έχουμε εισακουσθεί. Και ως αποκορύφωμα αυτής της επιπόλαιης και άκριτης στάσης, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 31.12.2018, που στο άρθρο 2 περιέχει εξουσιοδοτική διάταξη για την παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, αναφέρεται πλέον ρητώς ότι: “Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών είναι δυνατή η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) επί ένα εξάμηνο για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, εφόσον:

α) ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης κάθε νησιού κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της έκδοσης της απόφασης, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο, υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε Κέντρου”!

Με άλλα λόγια, η μερική μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, προβλέπεται μόνο και μόνο επειδή η Κεντρική Διοίκηση συνεχίζει μη νόμιμα (αντίθετα στις αρχές του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους) να στοιβάζει πρόσφυγες και μετανάστες στα Κέντρα Φιλοξενίας σε αριθμούς πάνω από τη δυναμικότητά τους!

Η παράλογη αυτή συνεπαγωγή από πλευράς Κυβέρνησης είναι απολύτως λανθασμένη, διαιωνίζει την ομηρία και των νησιών μας, αλλά και των χιλιάδων κατατατρεγμένων ανθρώπων που εγκλωβίζονται, απελπισμένοι, πάνω σ’ αυτά και μας βρίσκει τελείως αντίθετους για λόγους αρχής αλλά και ουσίας.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά – και όχι μόνον αυτά του ΒΑ Αιγαίου – προβλέφθηκαν σε επίπεδο ευρωπαϊκών συνθηκών ήδη από το 2006 με την Οδηγία 112/ΕΚ, βάση της οποίας η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες (Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ισπανία) απέκτησαν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν διαφορετικούς συντελεστές  του φόρου, με βάση γεωγραφικά κριτήρια.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, αυτά τα γεωγραφικά κριτήρια αφορούν νησιωτικές περιοχές και είναι χαρακτηριστικό ότι μειωμένοι συντελεστές εφαρμόζονται από τη Δανία, όπου ο ΦΠΑ δεν εφαρμόζεται στα νησιά Φερόε και στη Γροιλανδία, τη Γερμανία, όπου εξαιρείται το νησί Heligoland, την Ισπανία όπου εξαιρούνται τα Κανάρια νησιά, την Πορτογαλία όπου εξαιρούνται οι Αζόρες και η Μαδέρα και, μέχρι σήμερα, και το Ηνωμένο Βασίλειο όπου εξαιρείται το Isle of Man.

Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, το γιατί στην κατεξοχήν νησιωτική χώρα της ΕΕ, η κυβέρνηση, αντί να εκμεταλλευτεί τις παγιωμένες ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά και τη σχετική νομολογία, επιλέγει να συνδέει το ζήτημα με το προσφυγικό και μάλιστα, με τρόπο ηθικά και ανθρωπιστικά απαράδεκτο: μειωμένοι συντελεστές, μόνον εάν οι δομές φιλοξενίας δεν επαρκούν!

Οι πέντε Δήμαρχοι των νησιών του ΒΑ Αιγαίου εκφράζουμε την πλήρη διαφωνία μας με αυτό το κυβερνητικό σκεπτικό και ζητούμε η πρόσφατη ρύθμιση να τροποποιηθεί. Το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών πρέπει να αποσυνδεθεί οριστικά από το προσφυγικό / μεταναστευτικό και να αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης, του ελεύθερου ανταγωνισμού και της αναλογικότητας, όπως ακριβώς ισχύει για νησιά άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, στα οποία οι αρχές της νησιωτικότητας εφαρμόζονται χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις.

Comments

comments

Δήμος

Συλλυπητήρια επιστολή της “Σαμιακής Αρωγής”

Published

on

ByΣυλλυπητήρια επιστολή απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο και οι υπάλληλοι της “Σαμιακής Αρωγής”, με την οποία εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια της υπαλλήλου και μέλος του Δ.Σ Μαρίας Ζαρκάδη –Παπαθανασάκη για τον αδόκητο θάνατο της προσφιλούς θυγατέρας της.

Στο μήνυμά της η “Σαμιακή Αρωγή” εκφράζει τη συμπαράσταση της και τα συλλυπητήριά της” για την απώλεια της σπουδαίας και αξιόλογης αυτής συμπολίτισσά μας “.Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Μαθηματικός διαγωνισμός στη Σάμο

Published

on

ByΜετά την μεγάλη επιτυχία του πρώτου κύκλου του μαθηματικού διαγωνισμού ο Δήμος Σάμου διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον διαγωνισμό μεταξύ μαθητών από το Δήμο Σάμου και το Δήμο του Greifswald της Γερμανίας.

Οι μαθητές του γερμανικού Δήμου θα επισκεφθούν τη Σάμο από σήμερα  18 Μαρτίου έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου όπου και θα φιλοξενηθούν από τους Σάμιους μαθητές που επιλέχθηκαν για την συμμετοχή τους στη διοργάνωση.

Στόχος του διαγωνισμού είναι νέοι με διαφορετικό πολιτισμό και κουλτούρα να έρθουν σε επαφή. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει ξενάγηση στο νησί και επίσκεψη  σε αρχαιολογικούς χώρους  με σκοπό την εξοικείωση τους με την πλούσια πολιτιστική, περιβαλλοντική και ιστορική μας κληρονομιά.

 

Το δεύτερο στάδιο του μαθηματικού διαγωνισμού θα διεξαχθεί στο Greifswald όπου οι μαθητές της Σάμου θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να γνωρίσουν ένα καινούριο τόπο.Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Για τον …«ανθρωπιστικό»  αποκλεισμό παιδιών από το δημόσιο σχολείο

Published

on

ByΤου Κώστα Τζίχα υποψήφιου δημάρχου Ανατολικής Σάμου  με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Ένα «θέατρο του παραλόγου» εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στο νησί μας, κατά βάση από τα Δ.Σ δύο Συλλόγων γονέων με αίτημα, να μην πάνε στο δημόσιο σχολείο κάποια παιδιά. Και μάλιστα στο όνομα του …ανθρωπισμού, επειδή προέρχονται από τον άθλιο πράγματι προσφυγικό καταυλισμό που κατ’ ευφημισμό ονομάζεται Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών..

Υποκινητής και τροφοδότης αυτής της απαράδεκτης θέσης είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υλοποιώντας τη συμφωνία Ε .Ε – Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά,  εντελώς πρόχειρα, χωρίς σχεδιασμό, υποδομές, προϋποθέσεις, αποφάσισε να εντάξει τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία. Ίσα και μόνο για να φιλοτεχνήσει ένα ανθρωπιστικό προσωπείο και να κρύψει πίσω του την απάνθρωπη πολιτική με την οποία αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζοντάς τους σαν ζώα, σε αυτοσχέδιους άθλιους καταυλισμούς όπως αυτόν της Σάμου.

Τεράστιες ευθύνες έχουν επίσης όλοι οι τοπικοί παράγοντες που διοίκησαν και διοικούν νομαρχία παλιότερα, αντιπεριφέρεια σήμερα και τους δήμους ή το δήμο, οι οποίοι έχουν αφήσει τα σχολικά κτίρια σε κατάσταση οριακή με τεράστια προβλήματα υποδομών , ακόμη και μέτρων ασφάλειας της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών. Που δέχθηκαν και δέχονται αδιαμαρτύρητα την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης κατά 50% για τα λειτουργικά έξοδα και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων.

Όλοι αυτοί είναι μέρος του προβλήματος και είναι τουλάχιστον αφέλεια, αν δεν είναι ηθελημένη παραπλάνηση, να πιστεύει κανείς ότι είναι οι σωτήρες που θα λύσουν τα προβλήματα.

Πάνω σ’ αυτόν τον καμβά στήθηκε και πήρε διαστάσεις η απαράδεκτη θέση αποκλεισμού παιδιών, με βάση την προέλευσή τους, από τα δημόσια σχολεία.

 Όλα αυτά βέβαια δεν αθωώνουν σε καμιά περίπτωση τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων που διαδραματίζονται εδώ και 6 μήνες και παίρνουν πια ακραίες εκφράσεις.

Απ’ αυτή την άποψη, το χρονικό της εξέλιξης του θέματος που παραθέτουμε, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όποιον μπει στο κόπο να το διαβάσει.

Η ιστορία  ξεκίνησε από την αρχή της σχολικής χρονιάς, όταν έγινε γνωστό ότι στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο πόλης Σάμου πρόκειται να δημιουργηθούν Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

Στις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις των γονέων τέθηκαν κάποια εύλογα ερωτήματα και φόβοι, όπως το κυρίαρχο της υγείας των προσφυγόπουλων και το ενδεχόμενο να αποτελούν εν δυνάμει φορείς μετάδοσης ασθενειών. Μ’ αυτό συνδέονταν και οι επίσης εύλογες και δικαιολογημένες ανησυχίες και ενστάσεις για ελλείψεις που έχουν κατ’ εξακολούθηση τα σχολεία,  σε αίθουσες, σε χώρους υγιεινής, χώρους εστίασης των μαθητών των ολοήμερων που στεγάζονται εκεί και επιπλέον του Νηπιαγωγείου που, προσωρινά…πλην μόνιμα, στεγάζεται στο κτίριο του  Δημοτικού  Βαθέος. Επίσης το θέμα της καθαριότητας με τη μια και μοναδική καθαρίστρια που διέθετε το καθένα απ’ αυτά και μόνο στη πρωϊνή βάρδια. Καθώς και άλλα επί μέρους προβλήματα , σοβαρά μεν, αλλά που δεν επηρεάζονταν από τη φοίτηση των προσφυγόπουλων.

 

Όσον αφορά τα ιατρικά θέματα απαντήθηκαν και δόθηκαν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις από έγκριτους γιατρούς του νησιού , αλλά πρωτίστως από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Νοσοκομείο Σάμου. Και η απάντηση ήταν και είναι ότι,  τα παιδιά αυτά όπως και όλα τα παιδιά συνοδεύονται από το βιβλιάριο υγείας που πιστοποιεί ότι δεν πάσχουν από κάτι  και μάλιστα μεταδοτικό και ότι είναι εμβολιασμένα όπως και τα ελληνόπουλα.

Εξ’ άλλου τα προσφυγόπουλα έχουν κι’ αυτά γονείς που νοιάζονται το ίδιο για την υγεία τους και παρά τις αντιξοότητες, τα φροντίζουν και τα στέλνουν στα σχολεία περιποιημένα και καθαρά , μέσα στη φτώχια και τη δυστυχία στην οποία ζουν. Αυτό λέει η εμπειρία της παρουσίας τους και στα δύο σχολεία.

 Για τα άλλα προβλήματα υποδομών και λειτουργίας των σχολείων, πέρα από τις άμεσες παραστάσεις που κάναμε ως Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμαρχο να αντιμετωπισθούν χωρίς καθυστέρηση, (και αναγνωρίζουν οι πάντες ότι τουλάχιστον το πρόβλημα της καθαριότητας σε όλη τη διάρκεια της μέρας αντιμετωπίστηκε), στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 30/10/2018 ,ζητήσαμε και μπήκε στην ημερήσια διάταξη το θέμα των προβλημάτων που προκύπτουν με αφορμή τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Στην εισήγηση που παρουσιάσαμε στο δημοτικό συμβούλιο αναφέραμε αναλυτικά τα προβλήματα των συγκεκριμένων σχολείων και καταλήγαμε: «Ζητάμε λοιπόν συγκεκριμένα:

  1. Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας με 2 καθαρίστριες σε κάθε σχολείο που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα λειτουργίας τους έως τις 6 το απόγευμα. Να διατεθούν επιπλέον μέσα και υλικά καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων υγιεινής.
  2. Να εξασφαλιστεί από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου η μεταφορά των προσφυγόπουλων με λεωφορείο και συνοδούς στα σχολεία και να εγκαταλειφθούν προσχήματα που ακούγονται για χιλιομετρικά όρια που δεν υπάρχουν κλπ. Εννοείται ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν πιστοποιητικά υγείας και βεβαιώσεις εμβολιασμών, όπως όλα τα παιδιά που εγγράφονται σε δημόσιο σχολείο.
  3. Να υπάρχουν διερμηνείς που θα διευκολύνουν την ένταξη των παιδιών και τη μαθησιακή διαδικασία. Να αποκλειστεί η δράση ΜΚΟ μέσα στα σχολεία, όπου την ευθύνη για όλα πρέπει να έχει το κράτος και οι υπηρεσίες του.
  4. Να μεταστεγαστεί το νηπιαγωγείο Άνω Βαθιού σε άλλο κτίριο που να εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
  5. Να ενισχυθούν και στα δύο σχολεία τα μέσα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας. Ειδικότερα στο δημοτικό Άνω Βαθιού πρέπει να γίνει μόνωση ανάμεσα σε σκεπή και ταβάνια για να εμποδίζεται η μετάδοση της φωτιάς και να καλυφθούν οι ξύλινες επιφάνειες (σκάλες κλπ) με ειδικό άκαυστο υλικό.
  6. Να μελετηθούν και να προγραμματιστούν μέτρα και έργα για την επάρκεια σε αίθουσες, χώρους εστίασης των ολοήμερων και χώρους υγιεινής των μαθητών.
  7. Να γίνει επαρκής στατικός έλεγχος των κτιρίων και να παρθούν μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Τα μέτρα αυτά κατά περίπτωση, ειδικότερα της πυρασφάλειας, της αντισεισμικής προστασίας και της υγιεινής, και ανεξάρτητα από ΔΥΕΠ πρέπει να παρθούν για όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία του δήμου».

Πριν μάλιστα  συζητηθεί το θέμα,  με επιστολές μας προς τα Δ .Σ των Συλλόγων Γονέων των δύο σχολείων, τους γνωστοποιούσαμε την πρωτοβουλία μας και την εισήγησή μας και τους καλούσαμε με κάθε επισημότητα και με βάση τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου να παραβρεθούν στη συνεδρίαση και να πάρουν – όπως δικαιούνται- το λόγο για να εκθέσουν και οι ίδιοι τα προβλήματα, να συμπληρώσουν και να διορθώσουν πιθανά τις προτάσεις που καταθέταμε ή και να καταθέσουν τις όποιες δικές τους προτάσεις.

Με έκπληξη όμως πήραμε γραπτή  απάντηση από το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων Άνω Βαθέος στην οποία μας πληροφορούσε ότι δεν αποδέχεται την πρόσκλησή μας, «γιατί διαφέρουν οι θέσεις μας» και « διότι οι λύσεις που προτείνουμε (σ.σ το Δ,Σ του Συλλόγου) αφορούν άλλο κτίριο ή κτίρια, όπου θα μπορούσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να λάβει χώρα χωρίς να διαταράσσετε η μαθητική κοινότητα μας…»

Από δε το Δ.Σ του Συλλόγου  3ου δημοτικού σχολείου  μας διαμήνυσαν προφορικά ότι «δεν αποδέχονται την πρόσκλησή μας διότι δεν θέλουν να έχουν σχέση με παρατάξεις και Κόμματα».!!!

Με τον τρόπο τους δηλαδή, παραδέχονταν αρκετά νωρίς, από τον Οκτώβρη του 2018, ότι το ενδιαφέρον τους δεν ήταν να λυθούν τα προβλήματα, στα «βεβαρημένα ήδη σχολικά κτίρια»,  τα οποία επικαλούνταν, αλλά να αρνηθούν ούτως ή άλλως την φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Αυτό δηλαδή στο οποίο επιμένουν κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα.

Να σημειωθεί δε, ότι η πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης για την διεκδίκηση υπαρκτών και σοβαρών προβλημάτων των σχολείων δεν τέθηκε ποτέ υπόψη των αλλεπάλληλων Γενικών Συνελεύσεων που συγκάλεσαν αυτό το διάστημα τα δύο Δ.Σ, έστω για απλή ενημέρωση,  ενώ και τα ίδια τα προβλήματα που έχουν πραγματικά σχέση με την ασφάλεια των μαθητών (αντισεισμική και αντιπυρική προστασία, έλλειψη αιθουσών κλπ) υποβαθμίζονται και καταδικάζονται στην αφάνεια, μπροστά στον «ύψιστο στόχο» να αποκλειστούν παιδιά από τα σχολεία.

 

Η πρόσφατη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με την  αποχή των μαθητών από το σχολείο, για να αποκλειστούν τα προσφυγόπουλα,  είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από τη κοινωνία του νησιού μας.

Διότι πάνω απ’ όλα, στρέφει παιδιά εναντίον παιδιών. Και στις παιδικές συνειδήσεις ό,τι καταγράφεται δεν σβήνει εύκολα. Αυτό λοιπόν που καταγράφεται με τέτοιες πράξεις είναι ότι ο άνθρωπος με διαφορετικό χρώμα, διαφορετική γλώσσα, διαφορετική θρησκεία κλπ, είναι επικίνδυνος, άρα εχθρός.

Ο ισχυρισμός μάλιστα, ότι αντιδρούν και διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες που ζουν τα προσφυγόπουλα, μοιάζει έντονα υποκριτικός όταν ζητούν να τους στερήσουν  το ελάχιστο: Το δικαίωμα να νοιώσουν παιδιά σε ένα κανονικό σχολικό περιβάλλον έστω και για λίγες ώρες τη μέρα. Προβάλλοντας μάλιστα ως λύση, ένα σχολείο κοινωνικού αποκλεισμού. Ένα σχολείο – γκέτο.

Μετά απ’ όλα αυτά είναι τουλάχιστον αμετροέπεια και προσβολή της κοινής νοημοσύνης να εγκαλούν τους πάντες για… ρατσισμό απέναντί τους, επειδή κριτικάρουν ή καυτηριάζουν τις θέσεις τους.

Την ίδια μάλιστα στιγμή που οι ίδιοι στοχοποιούν και απειλούν γονείς που δεν συμφωνούν μαζί τους και τα παιδιά τους επειδή δεν «πειθαρχούν» στην αποχή τους και πάνε στα σχολεία.

Το ίδιο απαράδεκτος είναι ο εκβιασμός που ασκούν σε Κόμματα και δημοτικές παρατάξεις, με την απειλή ότι δεν θα ψηφίσουν όποιους τους εναντιωθούν. Φυσικά κάποιοι ενδίδουν και σπεύδουν να φωτογραφηθούν με τους πρωταγωνιστές, αφού άλλωστε,  επανειλημμένα έχουν στηρίξει τέτοιες απόψεις(όπως της ρατσιστικής  ΣΑΜΟΣ ΣΟΣ, στελέχη της οποίας φιγουράρουν σήμερα στα ψηφοδέλτιά τους) και έχουν συμβάλλει σε πρακτικές όπως η δικαιολογία της χιλιομετρικής απόστασης για να μην δρομολογηθεί λεωφορείο για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων στα 2 σχολεία.

 

Εμείς ως παράταξη που διεκδικεί τη διοίκηση του δήμου στις εκλογές του Μάη, «σηκώνουμε το γάντι»  της πρόκλησης και απευθυνόμαστε με θάρρος και αυτοπεποίθηση για τις θέσεις μας σε όλους τους δημότες και τους καλούμε:

Να γυρίσουν τη πλάτη σε «τυφλές» και αδιέξοδες διεκδικήσεις που χάνουν το όποιο δίκιο περιέχουν, από τη στιγμή που καταπατούν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και μάλιστα δικαιώματα αθώων παιδιών. Δικαιώματα  τα οποία γράφτηκαν με το αίμα 60 εκατομμυρίων νεκρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις διεθνείς συνθήκες και έγιναν διεθνές δίκαιο, ανεξάρτητα αν σήμερα οι ιμπεριαλιστές που κυριαρχούν στον ΟΗΕ, τις έχουν καταντήσει «κουρελόχαρτα».

Καλούμε τους γονείς του νησιού και τους Συλλόγους τους να διεκδικήσουν τη λύση σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτίρια, όπως το σύστημα πυροπροστασίας που δεν υπάρχει σε κανένα σχολείο, η ανύπαρκτη αντισεισμική θωράκισή τους, οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και σε υποδομές κ .ά.  Από αυτές τις ελλείψεις κινδυνεύουν τα παιδιά μας και όχι από τα  προσφυγόπουλα που θέλουν να εγγραφούν στα δημόσια σχολεία, όπως έχουν κάθε δικαίωμα.

 

Καλούμε όλο το λαό και τη νεολαία της Σάμου να βάλουν στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπεύθυνους της φτώχιας, των πολέμων , της προσφυγιάς. Να βάλουν στο στόχαστρο τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Ε.Ε για τον αναγκαστικό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τις ισότιμες ευθύνες των άλλων αστικών κομμάτων. Τις θέσεις των οποίων γνωρίσαμε από πρώτο χέρι στις συναντήσεις μαζί τους στην Αθήνα και είναι τιμωριτικές  για τους πρόσφυγες, δηλαδή για τα θύματα , «βγάζοντας λάδι» τους υπεύθυνους του ξεριζωμού ολόκληρων λαών από τις εστίες τους.

Στις 7 Φλεβάρη, όλοι οι φορείς της Σάμου με κοινό πλαίσιο διεκδίκησης που συγκέντρωσε χιλιάδες λαού, έδωσαν απάντηση σε κάθε απόπειρα ξενοφοβικής εκμετάλλευσης , δήλωσαν την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, διεκδίκησαν και διεκδικούν το δικό τους αίτημα: Τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη χώρα. Ζητούν το κλείσιμο του χοτ σποτ, την μη λειτουργία νέου, όπως ήδη προχωρά η κυβέρνηση.

Απαιτούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

 

Σ’ αυτό το δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Γιατί είναι ο μόνος δρόμος  που στοχεύει στη καρδιά του προβλήματος και οδηγεί στη μόνη και πραγματική λύση.Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017