Connect with us

Πολιτικά

Το συνανήκειν και η κομματικότητα

Published

on

Γράφει ο Δημητρης Σεβαστάκης στην Αυγή .

Συνανήκειν. Δύσκολο, στιλπνό και σπάνιο. Πολλοί εννοούν ότι λείπουν -και στον ΣΥΡΙΖΑ- οι όροι σύμπνοιας και ουσιαστικής ενότητας. Πράγματι εύκολα, ιδίως στην προεκλογική περίοδο, εγείρονται κοιμισμένοι εμφύλιοι, βγαίνει μια ανασφάλεια, μια ένταση. Αλλά οφείλονται στις αγωνίες άδηλου μέλλοντος η τραχύτητα και οι απόκρημνες συμπεριφορές; Στατιστικά ίσως δεν πολυστέκει ο ισχυρισμός.

Οι περισσότεροι έχουν διαμορφωμένη «ταυτότητα» και πριν τον κοινοβουλευτικό ή αυτοδιοικητικό βίο, άρα ο κίνδυνος και η διάσπαρτη ανασφάλεια που ενυπάρχουν στις προεκλογικές περιόδους δεν πρέπει να τους αγγίζουν και πολύ. Αγγίζουν, όμως, μερικούς.

Για τα κουσούρια, τις (βλακο)συνομωσίες κ.λπ. ακόμα δεν έχει εφευρεθεί το εμβόλιο. Αλλά είναι ικανοί μερικοί με κατεστραμμένη ψυχή να επιμολύνουν τον χώρο; Ναι. Το δηλητήριο δεν θέλει πολύ άμα μπει στις φλέβες. Το αντίθετο είναι το δύσκολο. Να αποτοξινωθεί κανείς από το μίσος και τον φθόνο, ιδίως αν έχει την αίσθηση ότι είναι αδικημένος. Φτιάχνει ομαδούλες, συνδέσεις, κατηγορεί, ψιλοεκβιάζει συναισθηματικά (καμιά φορά και κυριολεκτικά), διαπραγματεύεται πάντα εις βάρος του συντρόφου.

Εντούτοις, ο κύριος χαρακτήρας που στεγάζεται στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάσχει από αφέλεια ή αναβλητικότητα, όχι όμως τόσο από καριερισμό. Ή μάλλον όχι από επαγγελματικό καριερισμό, αλλά από μια ανόητη ματαιοδοξία να τον «δουν» όλοι, να τον προσέξουν οι πάντες, να τραβήξει τα βλέμματα θαυμασμού, να εντυπωσιάσει. Αυτό το είδος εκβιαστικού θαυμασμού έχει τη νοσηρή πλευρά του, αλλά πες ότι δεν βλάπτει.

Εκείνο που βλάπτει είναι είτε η ιδιοτελής εκμετάλλευση θέσης και πόστου, είτε τα πηχτά απωθημένα. Στον ΣΥΡΙΖΑ μια παρεμφερής κατάσταση είχε «βγει» στις παρυφές του δημοψηφίσματος, κυρίως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν έγιναν προσπάθειες να αμβλυνθούν τραύματα και σκισίματα. Δεν βαριέσαι, μόλις βρεθούν υπό Κ.Σ. ξανανοίγουν οι πληγές.

Αν έχουμε θρυμματισμένο συναισθηματικό και ιδεολογικό υπόστρωμα, δεν μπορούμε να παλέψουμε. Δεν σε επιβεβαιώνει τίποτα από την πραγματικότητα. Νιώθεις ξένος στο ίδιο σου το πολιτικό σώμα. Κι αυτό είναι ένα αίσθημα «ανεπιθύμητου». Γεννάει ένα αίσθημα φυγής και απόσπασης. Αυτό το σημείο της αποξένωσης, του αισθήματος «να τα βροντήξω», καταλαμβάνει πολλούς συντρόφους, φίλους και είναι ένα κρίσιμο σημείο σε μια κρίσιμη στιγμή. Γιατί στα τόσα χρόνια δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι υπάρχει ένα ιδεολογικό τσιμεντάρισμα, ότι, βρέξει – χιονίσει, θα ’σαι εκεί, φρουρός ακοίμητος μιας κομματικότητας που μπορεί ο οποιοσδήποτε (μ…κας) να την κουρελιάζει. Ο οποιοσδήποτε μανιακός να δηλητηριάζει, να φτιάχνει το αποκρουστικό περίβλημα. Ναι, περίβλημα. Τέτοιο βλήμα.

Σε αυτή τη ρευστή στιγμή τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αγκυρωμένο σε μια ακίνητη συνέπεια. Γιατί έχουν διαταραχτεί οι αναφορές. Τα σημάδια που βάζει κανείς στον βίο του για να μη χάσει τον δρόμο, για να μη χάσει το εαυτό του. Αυτά τα σημάδια έχουν χαθεί στην αμμοθύελλα, έχουν κρυφτεί από τις διαψεύσεις, έχουν σκονιστεί από τις ηλίθιες και ασυμμάζευτες φιλοδοξίες. Προσοχή, η φουρτούνα δεν πέρασε. Η υπόγεια ταραχή δεν ήρθη.

Comments

comments

Πολιτικά

Δ. Σεβαστάκης – Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 νίκησε ηττώμενος, τον Ιούλιο του 2019 έχασε κερδίζοντας

Published

on

By

Ο Δημήτρης Σεβαστάκης γράφει στην Αυγή.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 νίκησε ηττώμενος, τον Ιούλιο του 2019 έχασε κερδίζοντας.

 Μοιάζει με λογοπαίγνιο, εν τούτοις η νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ενείχε την ιδεολογική και φυσιογνωμική ήττα, ενώ στις φετινές εθνικές εκλογές η εκλογική ήττα ενείχε μια κατ’ αρχήν στρατηγική νίκη. Μεγάλο μέρος του κόσμου που συνέρρευσε κατά τα χρόνια της κρίσηςπαρέμεινε, αν και γνώριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επικρατούσε στην αναμέτρηση. Έμεινε επενδύοντας σε ένα νέο ισχυρό πολιτικό κοινωνικό και κομματικό στέγαστρο.

Συνέταξαν οι πολίτες ένα νέο μεγάλο προοδευτικό κόμμα, στη θέση μιας ποιοτικής, πολυκαταγωγικής, μικρής όμως, Αριστεράς. Πολλοί αναλυτές προέβλεπαν τη μαζική διαρροή, το ξεφούσκωμα ενός κόμματος που θεώρησαν παρείσακτο και άξεστο. Και με τους όρους μιας κληρονομικής κανονικότητας, όντως ήταν -και δεν μπορούσε να μην είναι- φαινόμενο πολιτικής διαταραχής.

Τα νέα ισχυρά σχήματα δεν δημιουργούνται από το πολιτικό styling, αλλά από την κοινωνική ανάγκη. Ο αντιφατικός, ενίοτε ατσούμπαλος και κακότροπος ΣΥΡΙΖΑ παρεισέφρησε σε μια πολιτική σκηνή αμηχανίας, αδυναμίας, κενών και ασυμμετριών. Δημιούργησε νέες πολιτικές ισορροπίες, τις οποίες βεβαίως πολλοί δημόσιοι κατήγοροι δεν αναγνωρίζουν, αιχμάλωτοι της πολεμικής τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αντί της αναλυτικής, κριτικής ψυχραιμίας προς τον πολιτικό τους αντίπαλο.

Οι νέες ισορροπίες, στις οποίες αναφέρομαι, έχουν να κάνουν και με τον ανασχεδιασμό του πεδίου της Κεντροαριστεράς, ανασχεδιασμό που σχετίζεται και με τα ποσοστά των εκατέρωθεν δυνάμεων και με την ταξινόμηση των ιδεολογικών τους χαρακτηριστικών. Αλλά οι νέες ισορροπίες που επέβαλε έχουν να κάνουν και με την αναγκαστική υπερ-συσπείρωση γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, στοιχείο που οριοθετεί και περιφράσσει έναν αχανή, συντηρητικοποιούμενο κοινωνικό χώρο, του δίνει κλειστό σχήμα, αποτρέποντας τη δυναμική επέκτασή του.

Αναδιανομή και περίφραξη. Νά η ενέργεια που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό διαμορφώνει τη νέα ισχύ του. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι όχι ακριβώς η ακούσια ή εκούσια συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ όσο η αδυναμία του να καταλάβει τα ποιοτικά στοιχεία αυτής της συνδρομής, να εκλογικεύσει, να μεταχειριστεί πιο ενεργητικά τις παρεμβατικές του δυνατότητες. Πάσχει από τον παραδοσιακό εμπειρισμό των «πραγματωμένων», κυβερνητικά, δυνάμεων. Συχνά ξοδεύει το πολιτικό ενεργητικό του σε ανούσιες αψιμαχίες για θέματα τριτεύουσας σημασίας. Τσαμπουκάδες και ταμπούρια ή, από την άλλη, μια ανεξήγητη «υπομονή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει τους πυκνούς κώδικες αυτής της νέας και ενδιαφέρουσας φάσης. Και η αδυναμία αυτοκατανόησης γίνεται μεγαλύτερη γιατί δεν πρέπει να νοείται ως κόμμα αντιπολίτευσης, αλλά ως κόμμα εν δυνάμει κυβέρνησης. Πρέπει να σχεδιάζει, όχι να σχεδιάζεται αντιδραστικά από τον άλλο (τη Νέα Δημοκρατία κ.λπ.). Πρέπει να ιεραρχεί και όχι να ετεροκαθορίζεται με βάση την κυβερνητική και κοινοβουλευτική πλοκή. Τέλος πάντων δεν είναι τέλειος, ούτε η επιτομή των ελαττωμάτων.

Εκείνο που θεωρώ ως σημαντικότερο είναι ότι η ιδιότυπη νίκη που περιγράφω τον εμποδίζει να αυτοαναλυθεί τολμηρότερα. Σαν να πρέπει να κρατηθεί στην κοιλιά του μια πολιτική αεροφαγία. Η ιστορία δείχνει πως ό,τι δεν λύνεται, πυορροεί αργότερα. Γιατί η νέα φυσιογνωμία συγκροτείται κυρίως από την αφομοίωση των χαρακτηριστικών του κοινωνικού σώματος που ενσωματώνεις.

Οι ιδιοτυπίες συμφερόντων, συμπεριφορών, προσλαμβανουσών, εργασιακών σχέσεων κ.λπ., προσωποποιούνται μεν αλλά κυρίως υπερκαθορίζουν. Με άλλα λόγια, αν τα πρόσωπα δεν «σημαίνουν» τα νέα χαρακτηριστικά, τότε απλώς θα τα εικονογραφούν. Άλλο σήμανση, άλλο εικονογράφηση, καλοί μου σύντροφοι. (Θα συνεχίσω σε επόμενο).

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Γενική Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής η Χριστιάνα Καλογήρου

Published

on

By

Μετά τα 28 στελέχη που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, η Kυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα 24 νέους Γενικούς Γραμματείς οι οποίοι θα αναλάβουν και αυτοί άμεσα τα καθήκοντά τους.

Γενική Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής ορίστηκε η Χριστιάνα Καλογήρου.

Η Χριστιάνα Καλογήρου είναι οικονομολόγος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου.

Για περισσότερα από 20 χρόνια έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις ευθύνης, ως διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος επιχειρήσεων στους τομείς οργάνωσης, ανάπτυξης και οικονομικής διαχείρισης.

Έχει εκπονήσει μελέτες και επιστημονικές εργασίες στον τομέα της οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Το 2004 εκλέχθηκε βουλευτής του νομού Λέσβου. Το 2012 τοποθετήθηκε στη θέση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Το 2014 εκλέχθηκε Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Η ΔΗΜ.ΤΟ Αν.Σάμου συγχαίρει τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη

Published

on

By

Η ΔΗΜ.ΤΟ Ανατολικής Σάμου συγχαίρει τον Μάνο Λογοθέτη για τον ορισμό του στην θέση του Ειδικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η επιλογή του Προέδρου μας και Πρωθυπουργού της Χώρας   στο πρόσωπο του Μάνου αποτελεί τιμή για το νησί μας και ταυτόχρονα μας  δίνει ελπίδες για την λύση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που ταλανίζει όχι μόνο την Σάμο μας αλλά και ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.

Μάνο καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα!

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017