Connect with us

Πολιτικά

Το συνανήκειν και η κομματικότητα

Published

on

Γράφει ο Δημητρης Σεβαστάκης στην Αυγή .

Συνανήκειν. Δύσκολο, στιλπνό και σπάνιο. Πολλοί εννοούν ότι λείπουν -και στον ΣΥΡΙΖΑ- οι όροι σύμπνοιας και ουσιαστικής ενότητας. Πράγματι εύκολα, ιδίως στην προεκλογική περίοδο, εγείρονται κοιμισμένοι εμφύλιοι, βγαίνει μια ανασφάλεια, μια ένταση. Αλλά οφείλονται στις αγωνίες άδηλου μέλλοντος η τραχύτητα και οι απόκρημνες συμπεριφορές; Στατιστικά ίσως δεν πολυστέκει ο ισχυρισμός.

Οι περισσότεροι έχουν διαμορφωμένη «ταυτότητα» και πριν τον κοινοβουλευτικό ή αυτοδιοικητικό βίο, άρα ο κίνδυνος και η διάσπαρτη ανασφάλεια που ενυπάρχουν στις προεκλογικές περιόδους δεν πρέπει να τους αγγίζουν και πολύ. Αγγίζουν, όμως, μερικούς.

Για τα κουσούρια, τις (βλακο)συνομωσίες κ.λπ. ακόμα δεν έχει εφευρεθεί το εμβόλιο. Αλλά είναι ικανοί μερικοί με κατεστραμμένη ψυχή να επιμολύνουν τον χώρο; Ναι. Το δηλητήριο δεν θέλει πολύ άμα μπει στις φλέβες. Το αντίθετο είναι το δύσκολο. Να αποτοξινωθεί κανείς από το μίσος και τον φθόνο, ιδίως αν έχει την αίσθηση ότι είναι αδικημένος. Φτιάχνει ομαδούλες, συνδέσεις, κατηγορεί, ψιλοεκβιάζει συναισθηματικά (καμιά φορά και κυριολεκτικά), διαπραγματεύεται πάντα εις βάρος του συντρόφου.

Εντούτοις, ο κύριος χαρακτήρας που στεγάζεται στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάσχει από αφέλεια ή αναβλητικότητα, όχι όμως τόσο από καριερισμό. Ή μάλλον όχι από επαγγελματικό καριερισμό, αλλά από μια ανόητη ματαιοδοξία να τον «δουν» όλοι, να τον προσέξουν οι πάντες, να τραβήξει τα βλέμματα θαυμασμού, να εντυπωσιάσει. Αυτό το είδος εκβιαστικού θαυμασμού έχει τη νοσηρή πλευρά του, αλλά πες ότι δεν βλάπτει.

Εκείνο που βλάπτει είναι είτε η ιδιοτελής εκμετάλλευση θέσης και πόστου, είτε τα πηχτά απωθημένα. Στον ΣΥΡΙΖΑ μια παρεμφερής κατάσταση είχε «βγει» στις παρυφές του δημοψηφίσματος, κυρίως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν έγιναν προσπάθειες να αμβλυνθούν τραύματα και σκισίματα. Δεν βαριέσαι, μόλις βρεθούν υπό Κ.Σ. ξανανοίγουν οι πληγές.

Αν έχουμε θρυμματισμένο συναισθηματικό και ιδεολογικό υπόστρωμα, δεν μπορούμε να παλέψουμε. Δεν σε επιβεβαιώνει τίποτα από την πραγματικότητα. Νιώθεις ξένος στο ίδιο σου το πολιτικό σώμα. Κι αυτό είναι ένα αίσθημα «ανεπιθύμητου». Γεννάει ένα αίσθημα φυγής και απόσπασης. Αυτό το σημείο της αποξένωσης, του αισθήματος «να τα βροντήξω», καταλαμβάνει πολλούς συντρόφους, φίλους και είναι ένα κρίσιμο σημείο σε μια κρίσιμη στιγμή. Γιατί στα τόσα χρόνια δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι υπάρχει ένα ιδεολογικό τσιμεντάρισμα, ότι, βρέξει – χιονίσει, θα ’σαι εκεί, φρουρός ακοίμητος μιας κομματικότητας που μπορεί ο οποιοσδήποτε (μ…κας) να την κουρελιάζει. Ο οποιοσδήποτε μανιακός να δηλητηριάζει, να φτιάχνει το αποκρουστικό περίβλημα. Ναι, περίβλημα. Τέτοιο βλήμα.

Σε αυτή τη ρευστή στιγμή τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αγκυρωμένο σε μια ακίνητη συνέπεια. Γιατί έχουν διαταραχτεί οι αναφορές. Τα σημάδια που βάζει κανείς στον βίο του για να μη χάσει τον δρόμο, για να μη χάσει το εαυτό του. Αυτά τα σημάδια έχουν χαθεί στην αμμοθύελλα, έχουν κρυφτεί από τις διαψεύσεις, έχουν σκονιστεί από τις ηλίθιες και ασυμμάζευτες φιλοδοξίες. Προσοχή, η φουρτούνα δεν πέρασε. Η υπόγεια ταραχή δεν ήρθη.

Comments

comments

Πολιτικά

Παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ

Published

on

By

Εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ για την ανακοίνωση και παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια του νομού μας για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 .

Η ανακοίνωση – παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου, 7.30 μμ , στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Σάμος» στο Βαθύ

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

“Ο εθελοντισμός δεν έχει χρώμα αλλά μόνο σκοπό”

Published

on

By

Σε ένα σημαντικό βήμα ως προς την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης προέβησαν μέλη της Φοιτητικής Κίνησης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Σάμου, καθώς την περασμένη Κυριακή καθάρισαν την παραλία της Αγίας Πελαγίας στο Καρλόβασι.

Στην παραλία βρέθηκαν από πλαστικά μπουκάλια, εφημερίδες, τελάρα μέχρι εκτεθειμένα σκουριασμένα σύρματα.

Δεν έλειψαν και γόπες από τσιγάρα, πλαστικές σακούλες καθώς και άλλα πολλά.  

Ο χρόνος αποσύνθεσης αυτών των αντικειμένων μπορεί να πάρει από λίγες εβδομάδες μέχρι εκατοντάδες χρόνια που σημαίνει ότι όταν κάποιος πετάει κάτι στην παραλία θα το βλέπουμε στην καλύτερη περίπτωση για λίγες βδομάδες ή στην χειρότερη για όσο ζούμε.

Οι φοιτητές τόνισαν την σημασία της δράσης επισημαίνοντας ότι ανάλογες εκστρατείες καθαρισμού παραλίων θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Σάμου αναφέρει :

“Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για την οικολογία, πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον ώστε να μπορεί να μας προστατεύσει και αυτό. Αυτό το καλοκαίρι ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις παραλίες μας καθαρές!!!!

Οι οικολογικές δράσεις θα συνεχιστούν σε όλη την διάρκεια του χρόνου αν θες και εσύ να συμμετέχεις επικοινώνησε με την σελίδα μας.
Ο εθελοντισμός δεν έχει χρώμα αλλά μόνο σκοπό”.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Δεν θα είναι υποψήφιος Βουλευτής ο Δ.Σεβαστάκης

Published

on

By

Με δήλωση του, ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης, γνωστοποίησε τη μη συμμετοχή του στις επερχόμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ακολουθεί το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Να κοιτάμε μπροστά και με πίστη

 Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια μεγάλη παράταξη με σημαντικές πολιτικές δυνατότητες, που αναπτύσσει τα   χαρακτηριστικά της. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον κορμό μιας μεγάλης οργανωτικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Με πολιτική ψυχραιμία και τη νηφάλια αίσθηση της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής δύναμης, μπορεί να συγκεφαλαιώνει τις παραδόσεις της αριστεράς, της κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού αστικού χώρου και να συν-καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις .

Όπως έπραξα όλα τα χρόνια, ήδη από την εποχή που ήμουν μαθητής, αδιάλειπτα, σταθερά και μαχητικά, όπως έπραξα στα τελευταία τέσσερα και μισό χρόνια, ως βουλευτής του νομού Σάμου, σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, θα είμαι πάντα παρών στη μεγάλη προσπάθεια.

Έχω εξηγήσει στους συντρόφους και φίλους,  ότι οι κεντρικές επιλογές μου είναι η ζωγραφική, η τέχνη μου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η συγγραφή.

 Οι πολιτικές απαντήσεις μπορούν να διατυπωθούν ευκρινέστερα και διαρκέστερα μέσα από την τέχνη, τη γλώσσα, τη διδακτική φυσικά και την πολιτική στράτευση .

Ιεραρχώντας έτσι, θεωρώ την υψηλή τιμή να περιλαμβάνομαι στα ψηφοδέλτια της νέας εκλογικής διαδικασίας, ως κάτι που ξεπερνάει τις σημερινές μου δυνατότητες.

Φυσικά θα συμμετέχω στην προεκλογική μάχη, στηρίζοντας την παράταξη, τις δυνάμεις της προόδου και της πολιτικής νηφαλιότητας και φυσικά θα είμαι σταθερά ενεργός και μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Με τιμή

Δημήτρης  Α. Σεβαστάκης

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017