Connect with us

Πολιτικά

Eπιστολή 11 νησιωτών βουλευτών για ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου των σχολείων στα νησιά

Published

on

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατατέθηκε στις 20-4-2018 κοινή επιστολή 11 νησιωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Θωράκιση της νησιωτικότητας μέσω ενίσχυσης των σχολικών μονάδων». Την επιστολή υπογράφουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στο Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ν. Σάμου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, σε συνεργασία με τον εισηγητή της πρότασης Βουλευτή ν. Χίου κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Κεντρικό αίτημα της επιστολής είναι η δημιουργία ενός ισχυρότερου κανονιστικού πλαισίου για τον τομέα της εκπαίδευσης στα νησιά, καταρχάς μέσω της προστασίας της λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Βασικά σημεία της επιστολής-πρότασης των βουλευτών:
– Επισημαίνονται – με αναφορές σε συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και δημογραφικούς δείκτες – οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νησιωτική περιφέρεια.

  • Υπογραμμίζεται η άμεση συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου αποδυνάμωσης των σχολικών μονάδων και της γενικότερης υποβάθμισης που αντιμετωπίζουν εδώ και δεκαετίες οι νησιωτικές περιοχές, ειδικά οι μικρότερες και πιο απομακρυσμένες.
  • Συνοψίζεται το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία σχολείων και τμημάτων. Συμπεραίνεται πως, παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων θεσμικών δικλείδων υπέρ των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας και την πολιτική ευαισθησία του Υπουργείου, είναι ανάγκη να αποδυναμωθεί η ad hoc και θεραπευτική φυσιογνωμία του υπάρχοντος πλαισίου και να αποκτήσει έναν περισσότερο μόνιμο, συμπαγή και διαυγή χαρακτήρα, βάσει κριτηρίων που θα συνδυάζουν τη ρητή προστασία της νησιωτικότητας με τις εκπαιδευτικές συνθήκες.

  • Προτείνονται, ενδεικτικά, μια σειρά από τέτοια εκπαιδευτικά-κοινωνικά κριτήρια που θα πρέπει να συνυπολογίζονται κατά την απόφαση λειτουργίας σχολείων και τμημάτων. Το ακριβές περιεχόμενο του προτεινόμενου κανονιστικού πλαισίου θα είναι προφανώς αντικείμενο ευρύτερης επεξεργασίας, ως φιλοσοφία όμως θα πρέπει να συνδυάζει μετρήσιμους, αντικειμενικούς δείκτες με αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων, έχοντας ως διατυπωμένο στόχο την αυξημένη ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των σχολικών μονάδων και τμημάτων στα νησιά.

Στόχοι της πρότασης είναι η περαιτέρω ενίσχυση και εξειδίκευση της αρχής της νησιωτικότητας και η αναθέρμανση του διαλόγου για τη νησιωτική (και – ευρύτερα – περιφερειακή) ανάπτυξη και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η δημόσια εκπαίδευση.

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ν. Κακλαμάνης: Να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι

Published

on

By

Το γεγονός, ότι ο αξιότιμος αντιπεριφερειάρχης κ. Πανουράκης μου έκανε την τιμή να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση, για να σχολιάσει ραδιοφωνική μου δήλωση για την πανδημία, με υποχρεώνει, για λόγους ευγένειας να απαντήσω. Δυστυχώς, με πρόλαβαν τα πεισματάρικα τα γεγονότα: η Σάμος πέρασε σε μια εβδομάδα από το πράσινο στο κόκκινο, αποδεικνύοντας, πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο έγκαιρα, ολοκληρωμένα, δραστικά και αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που πήρε η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση και οι τοπικοί μας άρχοντες.

Βέβαια, ο κ. αντιπεριφερειάρχης, στο κείμενό του αποδεικνύει ό ίδιος πόσο βάσιμη και ακριβής είναι η εκτίμηση, ότι οι δύο αρμόδιες για την διαχείριση της πανδημίας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφερειακής ενότητας Σάμου, υπήρξαν ανεπαρκείς και κατώτερες των περιστάσεων, όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας το μόνο έργο που παρουσιάζει είναι η πρόσληψη δυο υπαλλήλων προ διμήνου( κυκλοφορούν φήμες ότι δεν έχουν σχέση με επαγγέλματα υγείας ) και η σύνταξη μιας εισήγησης για τα σχολεία προ εβδομάδος.

Επί της ουσίας, η έξαρση της πανδημίας στο νησί οφείλεται σε δυο ολέθρια σφάλματα:

  1. Δεν υπήρξε έλεγχος των εισερχομένων και ποιοτική εξέταση αντιγόνου ( rapid test ) στα λιμάνια και το αεροδρόμιο.
  2. Δεν έκλεισαν τα σχολεία, μόλις έγινε αντιληπτό ότι αποτελούσαν εστίες μετάδοσης και διασποράς του ιού.

ΥΓ: Αντί να αντιδικούμε ποιοι είναι διαβασμένοι και ποιοι ανορθόγραφοι, καλό θα είναι, έστω την ύστατη στιγμή, να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες ( βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι ) τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι.

Σάμος, 27/02/2021

Νίκος Σ. Κακλαμάνης

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή