Connect with us

Πολιτικά

Στη δημοσιότητα η επιστολή του Δ. Σεβαστάκη προς τον Δ. Αβραμόπουλο

Published

on

Αναμένοντας την επίσημη, γραπτή απάντηση από τον Έλληνα Επίτροπο για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια  της Ευρωπαϊκή Ένωσης (ΕΕ) κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην επιστολή που του απέστειλε ο βουλευτής νομού Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης στις  6-2-19, και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Επίτροπο, παρατίθεται  η  εν λόγω επιστολή. Ακολούθως  και με την παραλαβή της απάντησης θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του βουλευτή Σάμου:

 

Σημείωμα για την κρίσιμη κατάσταση στη Σάμο και γενικότερες παρατηρήσεις

 

              Κύριε Επίτροπε Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας,

Αγαπητέ κύριε Αβραμόπουλε,                                                                                              

Σας αποστέλλω την  περιγραφή και ανάλυση της κατάστασης γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα στη Σάμο. Θεωρώ ότι η δυσμενής εξέλιξη του προβλήματος μας φέρνει μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Σας απευθύνομαι, γιατί νομίζω μπορείτε να συνδράμετε αποφασιστικά στην άμβλυνση του προβλήματος, καθώς και των λειτουργικών και ιδεολογικών του επιπτώσεων στο κοινωνικό σύνολο.                                        

Το Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής (ΚΥΤ) της Σάμου,  χωροθετημένο ήδη από το 2007-2008, στα  όρια της πρωτεύουσας του νησιού, έχει εδώ και 10 μήνες, πάνω από 4500 – 5500 φιλοξενούμενους (ανάλογα με τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές), ενώ η χωρητικότητά του είναι οριακά τα 800 άτομα. Πρόκειται πλέον για φιλοξενούμενους κυρίως από την κεντροαφρικανική ζώνη ή τις χώρες του Μαγκρέμπ,  σε κάθε περίπτωση όμως  από περιοχές που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των εμπόλεμων χωρών. Συγχρόνως δημιουργεί απορία, πώς ενώ πρόκειται για μη ευκρινώς υποκείμενους στους όρους της συμφωνίας ΕΕ –Τουρκίας (όπως επισήμανε η Καγκελάριος κ. Α. Μέρκελ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα), η διαχείριση τους είναι σα να πρόκειται για εκ Συρίας προερχόμενους. Στη δεδομένη περίπτωση τίθεται το σημαντικό ερώτημα και ζήτημα για την ισχύ  του γεωγραφικού περιορισμού, αλλά και των νομικών, κανονιστικών χαρακτηριστικών που διατρέχουν τους εκκινούντες από περιοχές πολέμου. Τίθεται δηλαδή ερώτημα σχετικά με την μεθοδολογία κατηγοριοποίησης.                                                                                   

Εκτός αυτών, οι προσπάθειες διοικητικής περαίωσης των κατηγοριών του «ευάλωτου», έγκρισης ή απόρριψης του αιτήματος «ασύλου», είτε από το ΚΕΕΛΠΝΟ (αφού η γενική  προσέγγιση που έχει επιλεγεί, για τους ερχόμενους, είναι ως να εκκινούν όλοι από εμπόλεμες ζώνες), είτε από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής, είτε από την Ύπατη Αρμοστεία, (κατά καιρούς και ανάλογα με τον ερωτώμενο, προσδιορίζεται διαφορετικός παράγων που προκαλεί την καθυστέρηση) είναι εξαιρετικά αργές στη Σάμο, σε σχέση με τα άλλα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Οι αιτήσεις που εξετάζονται είναι υποπολλαπλάσιες σε σχέση με αυτές άλλων νησιών. Συχνά ενοχοποιείται και η λειτουργία της Frontex. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν σε κρίση εμπιστοσύνης, όλες οι ευρωπαϊκές και εθνικές δομές. Και γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, ότι μια πολιτική για να είναι βιώσιμη και τα πολιτικά εργαλεία για να είναι λειτουργικά χρειάζονται την κοινωνική συμφωνία.

Να  σημειώσουμε επίσης  ότι έχουμε διαρκείς ροές και ελεύσεις, δηλαδή ούτως ή άλλως και πέρα από τα χαρακτηριστικά των αιτούντων ασύλου, έχουμε παραβίαση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες και να απομακρύνονται από το νησί, έστω με τους βραδείς ρυθμούς που προανέφερα, υπερκαλύπτονται άμεσα από τις νέες  αφίξεις.        Ο πληθυσμός της πόλης της Σάμου είναι περίπου 7000 άτομα, ενώ ολόκληρο το νησί αριθμεί 33.000 κατοίκους.  Στις παρούσες λοιπόν, συνθήκες και με τον εγκλωβισμό σχεδόν 4000- 5500 μεταναστών και προσφύγων στο νησί, έχει διαμορφωθεί μια άτυπη και σε μεγάλο βαθμό αυτοσχέδια, σχεδόν ισοδύναμη πληθυσμιακά «πόλη», δίπλα στην πόλη. Μια «πόλη», μια φαβέλα, που σχεδόν διπλασίασε την υπάρχουσα. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για μια μη βιώσιμη κατάσταση, αφού υποσκελίζει τις αστικές υποδομές, με προεξάρχουσα αυτή του νοσοκομείου. Αυτό που συμβαίνει εντέλει είναι η λειτουργικότητα της πόλης να έχει φτάσει προ πολλού στα όριά της και να έχει σχεδόν καταρρεύσει. Οι φιλοξενούμενοι φυσικά, απροστάτευτοι, βρέχονται και κρυώνουν. Οι  υποδομές  δεν επαρκούν, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τόσων ανθρώπων, ο δημόσιος χώρος χάνει τον κοινόκτητο χαρακτήρα του, ως προς την καθαριότητα, ως προς τις πειθαρχίες και τις ποιότητες  στις χρήσεις. 

Διάφορες ομάδες και πολιτικά πρόσωπα, κάνουν «καριέρα» λειτουργώντας  πολλές φορές εμπρηστικά, πατώντας σε μια γενική, διακομματική, διαταξική, διαγενεακή,  λαϊκή αγανάκτηση που γεννάει ο υπερπληθυσμός των προσφύγων και μεταναστών, η  λανθασμένη χωροθέτηση. Θα σημείωνα τις ενίοτε παραβατικές συμπεριφορές των ανθρώπων, μεταναστών ή προσφύγων,  που  εκκινούν από  ποικίλα πολιτιστικά και συμπεριφορικά  ιδιώματα, τη  συμφόρησή τους επί τόσους μήνες, την ακινησία και την ασφυξία. Όλα αυτά δημιουργούν αντιδράσεις στους ίδιους ημεδαπούς πολίτες,  δημιουργούν μια οργή, μια καχυποψία, μια αίσθηση ότι το νησί είναι προγραμμένο για να «ξεφορτώνονται οι άλλοι, οι Ευρωπαίοι, η κυβέρνηση, τα κόμματα,  το πρόβλημα, να το διώχνουν μακριά τους».                                                                                           

 Οι κάτοικοι έχουν επιδείξει αλληλεγγύη και έχουν συνδράμει τους πρόσφυγες και μετανάστες,  ιδιαιτέρως τα χρόνια της έξαρσης των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία. Υπό τις συνθήκες όμως που διαμορφώνονται, η σχέση των προσφύγων και μεταναστών, με τους κατοίκους γίνεται  κρουστική και συγκρουσιακή .                                                                 

  Να υπογραμμίσω ότι το ζήτημα δεν ξεκινάει από προβλήματα ιδεολογίας ή νοοτροπιών. Ξεκινάει από απλά ζητήματα δυσλειτουργιών, όπως για παράδειγμα  οι ανυπόφορες «ουρές» στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, ουρές στα ΑΤΜς των τραπεζών, ενδοπροσφυγικές συγκρούσεις, παραβατικότητα κλπ. Όλα αυτά διαστρέφουν ακόμα και τις πιο απλές συναλλαγές, ακυρώνουν και την πιο καλοπροαίρετη διάθεση συνύπαρξης και καταλλαγής.  

                                                                                                                                                  

Ακολούθως τίθενται και ζητήματα πολιτικής και κυρίως ζητήματα πολιτικής στρέβλωσης και εκτράχυνσης που πολλοί εκμεταλλεύονται για να συγκροτήσουν πολιτικό λόγο και χώρο, με σαφές αντιδημοκρατικό και φυσικά αντι-ευρωπαϊκό πρόσημο.                                              

Παράλληλα,  υπάρχει συχνότατη ενδοπροσφυγική βία, ιδίως μεταξύ ανθρώπων ποικίλων πολιτιστικών και καταγωγικών χαρακτηριστικών. Γυναίκες και παιδιά υφίστανται εκβιασμούς, με έξωση από τους οικίσκους και αναγκάζονται να εξαγοράσουν «ασφάλεια» χρηματίζοντας τους «νταήδες». Το συγκρουσιακό κλίμα επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα και εντέλει εισχωρεί μέσα στον οικογενειακό πυρήνα των κατοίκων.

Πέρα όμως από την ακρίβεια ή ανακρίβεια των καταγγελιών,  το πρόβλημα είναι ότι η φήμη, είναι εξαιρετικά δραστική ως πολιτική λειτουργία. Ό,τι αρνητικό πει κανείς για πρόσφυγα ή μετανάστη γίνεται πιστευτό. Επενεργεί πολλαπλασιαστικά στο κοινωνικό σώμα, διεγείροντας αμυντικά ανακλαστικά. Η κοινωνική ενότητα, υπό τις δεδομένες συνθήκες διαταράσσεται. Όλα αυτά  τα στοιχεία δημιουργούν μια δυναμική συγκρούσεων που δεν έχει βρει ακόμα την κορύφωση, ούτε φυσικά εξορθολογίζεται. Και αυτό  πολλαπλασιάζει μια εγγενή, πολυεστιακή πλέον, επιθετικότητα.   Συχνά, ανεύθυνες φωνές του διαδικτύου,  τρομοκρατούν με φήμες με τις οποίες  διεγείρουν τους  κατοίκους, με την ανεξέλεγκτη παρα-ειδησιογραφία, για την ίδρυση δεύτερου και τρίτου Κέντρου Υποδοχής, για την έλευση 10.000 προσφύγων από τη Γερμανία, από τις ανταλλαγές, για την μεταφορά του hot spot  στην τάδε ή δείνα κατοικημένη ή τουριστική περιοχή της Σάμου κ.α.

Το θέμα είναι ότι πλέον οτιδήποτε ισχυριστεί κανείς σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα γίνεται πιστευτό.   Γιατί η  σπέκουλα «πατάει» σε συγκεκριμένο, υπαρκτό πρόβλημα στην απόλυτη δυσφορία, οργή ή απελπισία των απλών κατοίκων. Οι κάτοικοι έχουν γίνει «έτοιμοι» στην έλευση της δυσάρεστης είδησης. Η δυσάρεστη εμπειρία των τελευταίων χρόνων τους κάνει ευερέθιστους, εύπιστους στην κακή φήμη, απολύτως δύσπιστους στις θετικές πολιτικές.  Όπως προανέφερα, η πολιτική εκτράχυνση, ο επεκτεινόμενος εκφασισμός, άτυπος, υποσυνείδητος, ή ενσυνείδητος, είναι  πρόβλημα δευτερογενώς ιδεολογικό. Πρωτογενώς οφείλεται στην  κόπωση, στην απογοήτευση, στην αίσθηση ασφυξίας. Παράγεται και από διοικητικές, οργανωτικές δυσλειτουργίες,  που όμως, τώρα πλέον, αντίθετα με το 2015, δεν μπορούν να αφομοιωθούν από τον κόσμο. Δεν τις συγχωρεί ο πολίτης. Είναι απλό και πέραν κάθε αμφιβολίας. Δεν είναι δυνατή η παραμονή 4-5 χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στη Σάμο. Αυτό σαρώνει, εγχειρίζει, διαλύει κάθε εκδοχή δημοκρατικής ρύθμισης και προοδευτικού ευρωπαϊσμού που με κόπο έχουμε οικοδομήσει εδώ, στο Βόρειο Αιγαίο, στη Σάμο, στα Ευρωπαϊκά σύνορα.         

               Όλα τα διεθνή  ΜΜΕ  προβάλλουν με ένταση την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφυλάξει την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατία στις ευαίσθητες περιοχές των συνόρων της. Αυτό  βάπτει τη χώρα και τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Τοπικά θα βλάψει τη Σάμο, σε μια περίοδο που ανακτά την οικονομική και τουριστική της δυναμική.                                                                                                                               

Τι  πρέπει να γίνει άμεσα: Πρέπει άμεσα να φύγει μεγάλος αριθμός προσφύγων μεταναστών, έστω και κατά παρέκκλιση. Είτε ερμηνεύεται έτσι, είτε αλλιώς η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Οι συνεχείς ροές ουσιαστικά αποδομούν την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας  και εννοώ ότι συμφωνία για τη Σάμο ουσιαστικά δεν υφίσταται με τον όγκο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.              

Μερικές πολιτικές παρατηρήσεις: Θεωρώ απολύτως αδιέξοδη την κατάσταση, την ανάλυσή της (που συχνά πάσχει από ακαδημαϊσμό), την πολιτική διελκυστίνδα που αναπτύσσεται πάνω της. Διελκυστίνδα, η οποία μάλιστα δεν εξασφαλίζει υπεροχή σε κανέναν από τους εμπλεκόμενους. Ένα σημαντικό τμήμα του κόσμου, έχει ήδη διαρρεύσει προς μια αντικοινοβουλευτική ακρότητα, προς μια, κατά κάποιο τρόπο, υποσυνείδητη, υβριδική, άτυπη ακρότητα, η οποία  προσαρμόζεται, εγκαθίσταται, τρυπώνει σε όλες τις ζώνες του πολιτικού φάσματος. Έχει τρυπώσει ως κοσμοαντίληψη, ως εννοιοδοτικό σύστημα σε πολίτες όλων των κομματικών τοποθετήσεων. Μια μεταμφιεσμένη ακρότητα, συχνά γεμάτη συμπαγές μίσος και διχοτομική λογική ή σε μια πιο άτυπη (ανομολόγητη) εκδοχή της, συγκαταβατική στις αυτοσχέδιες «ομάδες περιφρούρησης»  που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.                                                                                                                              

Από τη γενική κατάσταση έχει επηρεαστεί δραματικά πλέον ο μέσος πολίτης, ο πολίτης της πολιτικής μεσότητας, της διπλανής πόρτας,  αυτός που δημιουργούσε πάντα τις ηγεμονίες στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αυτός ακριβώς ο πολίτης, εύπλαστος αλλά με αυστηρή, μικροαστική ιεράρχηση, σήμερα χάνεται όχι μόνο ως ψηφοφόρος για τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, αλλά χάνεται ακόμα και ως, έστω, αντιρρητικός ακροατής. Ο πολίτης δεν ακούει, δεν εκλογικεύει, δεν συνδέει σε λογικές συνέχειες τα τεκταινόμενα. Ούτε καν αυτά που τον ωφελούν. Αρχίζει να απεχθάνεται τον (αναποτελεσματικό και νωθρό, ως προς τις λύσεις) κοινοβουλευτισμό, τον ευρωπαϊσμό ως ιδεολογικό κέλυφος, την Ευρώπη.                                                                                                                                 

Υπό αυτές τις πολιτικές-ιδεολογικές συνθήκες, προσπάθησα μια όσο το δυνατόν ρεαλιστική περιγραφή της  κατάστασης  στη Σάμο που όμως νομίζω έχει ισχυρές αναλογίες με άλλες περιοχές .    

Ανακεφαλαίωση για τη Σάμο: 

 1) Άμεση  απομάκρυνση σημαντικού αριθμού προσφύγων, μεταναστών έστω και κατά παρέκκλιση,                                                                          

2) γρήγορη μετακίνηση του Κέντρου εκτός του αστικού ιστού, εκτός των περιαστικών και λοιπών οικιστικών ζωνών, με μικρή και επομένως διαχειρίσιμη χωρητικότητα, λαμβάνοντας υπόψη το χαρακτήρα και τις πεπερασμένες αντοχές του νησιού, ώστε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις και να ομαλοποιηθεί επιτέλους η κατάσταση. Έχουμε κερδίσει μεγάλα στοιχήματα ως χώρα και χάνουμε στην λειτουργική λύση και τις ταχύτητες αντίδρασης.   

Μια τελευταία παρατήρηση: Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας έχει προσπαθήσει με έμφαση, να  βελτιώσει το κλίμα στις επαφές με πολίτες, φορείς και αυτοδιοίκηση. Όμως φαίνεται ότι υπάρχει ένα τεράστιο διοικητικό έλλειμμα που κυριολεκτικά σπαταλάει τους πολιτικούς πόρους που  το πολιτικό σύστημα,  αλλά και οι ευρωπαϊκές δομές και εσείς προσωπικά προσπαθείτε να σωρεύσετε. Υφίσταται επομένως ένα λειτουργικό χάσμα.  Εξαιρετική υστέρηση τόσο από την τοπική διοικητική δομή του ΚΥΤ, όσο και μέσα στο Υπουργείο. Υπάρχει αδυναμία εκτίμησης του κινδύνου. Εξαιρετική τυπολατρία, ανασχετικές παρεμβάσεις διοικητικών, αδράνειες, εντελώς αδύναμη αίσθηση του χρόνου, της έντασης των στιγμών και των καταστάσεων. Έτσι, διαρκώς προσπαθεί ο καθένας να αναπληρώσει επικοινωνιακά, αυτό που δεν μπορεί να του δώσει το σύστημα, διοικητικά.                                                                                    

            Κύριε Επίτροπε, αγαπητέ κύριε Αβραμόπουλε, ο Ευρωπαϊσμός ως ιδεολογία, ως αναφορά, ως εννοιολογικό υπόστρωμα, περνάει μια πολύ σοβαρή κρίση εκεί ακριβώς που επιβεβαιωνόταν τα προηγούμενα χρόνια. Ο ευρωπαϊσμός από στοιχείο συνοχής και πεδίο αναγωγής των βασικών εθνικών παραδοχών, περιθωριοποιείται σε μια αδρανή ή και αναγκαστική, δυσάρεστη πάντως, σύμβαση, που στηρίζεται ουσιαστικά μόνο σε μια αφηρημένη συλλογική ανασφάλεια. Δηλαδή, ο ευρωπαϊσμός εκπίπτει σε μια αμυντική επιλογή,  όχι σε μια σύνοδο του ελληνικού φαντασιακού και των κοινωνικών και πολιτισμικών συνομαδώσεων. Η γρήγορη δράση είναι τελικά ο βασικός μηχανισμός ιδεολογικής αποκατάστασης της κοινωνικής συνέχειας και της ισχύος του Ευρωπαϊκού ιδεώδους. Εκεί ακριβώς μπορείτε και πρέπει να συμβάλλετε αποφασιστικά.         

Με εκτίμηση

Δημήτρης Α. Σεβαστάκης   

Βουλευτής ν. Σάμου  

Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων                                                                                                                         

 

Comments

comments

Πολιτικά

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Ένας χρόνος μετά από την 26η Μαΐου του 2019

Published

on

By

Ευρωεκλογές 26 Μαΐου 2019 – Ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Φίλτατη, Φίλτατε,

Σαν σήμερα, πριν από έναν ακριβώς χρόνο, η υποψηφιότητά μου στις Ευρωεκλογές με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, συγκέντρωσε σχεδόν 90.000 σταυρούς σε όλη την επικράτεια και με έφερε 13ο μεταξύ των 42 υποψηφίων, μπροστά από πολλά πασίγνωστα για διάφορους λόγους πρόσωπα, μπροστά από ονόματα άρρηκτα συνδεδεμένα για πολλές δεκαετίες με την παράταξη, μπροστά ακόμη κι από πρώην βουλευτές και Ευρωβουλευτές.

Γνωριζόμαστε ή γνωριστήκαμε στην πορεία, προσωπικά. Με ξέρετε και σας ξέρω. Ξέρετε καλά ότι αυτή η προσπάθειά μου για την εκλογή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε με ελάχιστους πόρους και χωρίς στήριξη ή βοήθεια από κανενός είδους μηχανισμό, φανερό ή κρυφό.

Διένυσα εκείνον τον μακρύ δρόμο αντοχής πρακτικώς “πόρτα-πόρτα” και από πόλη σε πόλη, μιλώντας πρόσωπο με πρόσωπο με όσο περισσότερες και περισσότερους πολίτες ήταν ανθρωπίνως δυνατό να καταφέρω -καμιά φορά και με όσους δε φαινόταν ανθρωπίνως δυνατό, αλλά κατορθώθηκε, παρά ταύτα. Ήταν ένας αγώνας που δόθηκε χωρίς εύπεπτα αλλά κενά ουσιαστικού περιεχομένου συνθήματα, χωρίς “σόου” σε τηλεοπτικά πάνελ και χωρίς γενικόλογες αοριστίες, αλλά με λόγο συγκροτημένο, πολιτικό και πραγματιστικό, βασισμένο σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις – απότοκες ενός συμπυκνωμένου βιώματος σπουδών, δουλειάς, διοικητικής πορείας και προσωπικής ζωής που πάντοτε χαρακτηρίστηκε από μια στενή και ιδιαίτερη σχέση με όλα όσα περιλαμβάνει η ιδέα “Ευρώπη” και πολύ περισσότερο το όραμα “Ενωμένη Ευρώπη”.

Οι προτάσεις μου σε θέματα όπως το προσφυγικό / μεταναστευτικό, η αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και η πλήρης αξιοποίηση από τη χώρα μας των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών για τη νησιωτικότητα στο σύνολό της και σε όλα τα επίπεδα -από τον τουρισμό και την τοπική παραγωγή, έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- πιστεύω ακράδαντα ότι θα μπορούσαν να εγκαινιάσουν έναν νέο κύκλο ουσιαστικών συζητήσεων και, στη συνέχεια, πολύ χρήσιμων για τη χώρα μας αποφάσεων στο περιβάλλον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ήταν μια ακλόνητη πεποίθησή μου και σ’ αυτήν ακριβώς εδράστηκε και η απόφασή μου να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο μετά την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση του Προέδρου της ΝΔ και Πρωθυπουργού πλέον Κυριάκου Μητσοτάκη. Η υποστήριξη σχεδόν 90.000 πολιτών σε μια ατζέντα όπως αυτή που επικοινώνησα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποτελεί για μένα όχι απλώς μέγιστη τιμή και ηθική παρακαταθήκη, αλλά συγχρόνως και μια βαθιά δικαίωση σε επίπεδο ανθρώπινο, επαγγελματικό και, βέβαια, πολιτικό.

Ηθική περγαμηνή αποτελεί επίσης και η πρώτη θέση σε σταυρούς στη Σάμο, τον τόπο που, ως Δήμαρχος, θέλω να πιστεύω ότι υπηρέτησα με τρόπο αντάξιο της τρισχιλιετούς, λαμπρής ιστορίας και της μοναδικής πολιτιστικής, επιστημονικής, φιλοσοφικής και δημοκρατικής παράδοσής της.

Στις μέρες μας, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να διαπιστώνει κανείς ότι οι πολίτες δεν επικροτούν μόνον τις κραυγές, τα στερεότυπα και την “αναγνωρισιμότητα”, όπως κι αν αυτή επιτυγχάνεται, αλλά επιδοκιμάζουν έμπρακτα και τον ήρεμο, αλλά ουσιώδη λόγο, τα επιχειρήματα και τη διάθεση για την ανάληψη τολμηρών, όσο όμως και υλοποιήσιμων προτάσεων.

Η μάχη των Ευρωεκλογών του 2019 δόθηκε και από την οικογένειά μου, που στάθηκε δίπλα μου με αξιοθαύμαστο σθένος, πίστη, επιμονή και υπομονή κι από έναν κύκλο συνεργατών μικρό σε αριθμό, αλλά, ευτυχώς πολύ μεγάλο σε αξιοσύνη, έμπνευση, φιλοτιμία και φιλοπονία.

Είναι βέβαιο ότι δε θα αρκούσαμε, εάν στην πορεία δεν απολαμβάναμε και την οικειοθελή, ανιδιοτελή και πολύ μεγάλης σημασίας βοήθεια ενός ευρύτερου κύκλου. Ενός κύκλου φίλων, που με δική τους πρωτοβουλία λειτούργησαν ως πολλαπλασιαστές, ως κομβικοί αναμεταδότες, στόμα με στόμα, του κεντρικού περιεχομένου της προεκλογικής μου προσπάθειας.

Έτσι, ένα χρόνο μετά από την 26η Μαΐου του 2019, με το μυαλό πιο καθαρό, τα συναισθήματα καταλαγιασμένα και την αποτίμηση του όλου εγχειρήματος αποκρυσταλλωμένη πλέον, αισθάνομαι με πραγματική συγκίνηση την ανάγκη να σε ευχαριστήσω προσωπικά, για τη δική σου, ανεκτίμητη συνεισφορά, υποστήριξη και βοήθεια σ’ εκείνον τον άξιο, έντιμο και καθαρό αγώνα. Αυτό το ευχαριστώ δεν είναι καθόλου τυπικό, αλλά απολύτως ειλικρινές και πραγματικό.

Στη σκέψη μου είναι σαφές ότι, στους τηλεοπτικούς και υπέρ-επικοινωνιακούς καιρούς μας, θα ήταν κυριολεκτικά αδύνατο να φτάσουν στους 90.000 όσοι με τίμησαν πριν από ένα χρόνο με την ψήφο τους, χωρίς να έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο σ’ αυτό κάποιοι άνθρωποι-κλειδί. Κάποιοι -λίγοι σε αριθμό, καταξιωμένοι κοινωνικά- άνθρωποι ήταν που συνεισέφεραν τα μέγιστα στην εντυπωσιακή έκβαση εκείνης της περυσινής προσπάθειας.

Με τίμησαν με την εμπιστοσύνη και τη φιλία τους και προσέφεραν έμπρακτα τη στήριξή τους σ’ έναν αγώνα υψηλοφρόνων, αλλά και ρεαλιστικών ιδεών και θεμελιωδών αξιών. Σου χρωστώ βαθιά ευγνωμοσύνη και θέλω να γνωρίζεις ότι έχεις μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Από εκεί προέρχεται αυτό το γνήσιο “ευχαριστώ” που σου απευθύνω.

Εύχομαι υγεία πάνω απ’ όλα και ό,τι καλύτερο για εσένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Θα είσαι για μένα συνοδοιπόρος σε μια διαδρομή που δεν έχει τέρμα. Μόνον επόμενη στάση.

Με βαθιά εκτίμηση

Μιχάλης Αγγελόπουλος

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Μηταράκης: «Έγινε η αποσυμφόρηση που ζητάν οι νησιώτες»

Published

on

By

Ο κ. Μηταράκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου έχουν μεταφερθεί συνολικά 13.000 άτομα από τα νησιά προς την υπόλοιπη Ελλάδα , οπότε «η αποσυμφόρηση που ήταν ένα αίτημα των νησιωτών, πλέον είναι μία πραγματικότητα».

Στην αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και της μείωσης του αριθμού των δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, επεσήμανε ο υπουργός, θα συμβάλλουν επίσης, «η διαδικασία επιτάχυνσης του ασύλου που ήδη λειτουργεί με την έξοδο από τις δομές όσων έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες».

Τόνισε επίσης πως έχουμε μείωση αφίξεων κατά 91%. Τον Μάιο (μέχρι σήμερα) σημειώθηκε μείωση των αφίξεων κατά 91% σε σχέση με το 2019.

«Η πίεση στα σύνορα είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί και καθώς έρχεται το καλοκαίρι, θα αυξηθεί», ισχυρίστηκε ο υπουργός Μετανάστευσης, αλλά πρόσθεσε ότι «η δική μας προτεραιότητα είναι η φύλαξη των θαλάσσιων και των χερσαίων συνόρων, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει μηδέν ροές, σημαίνει ουσιαστική μείωση των ροών».

Μειωμένοι κατά 15% είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διαμένουν στα νησιά, από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα όσα είπε λοιπόν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Σκάι.

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

32 νέοι Διοικητές σε υφιστάμενες δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας

Published

on

By

Με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, ορίζονται διοικητές, με θητεία ενός έτους και δυνατότητα ανανέωσης, σε 32 υφιστάμενες Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή συμβάλλει στην ανάκτηση του διοικητικού ελέγχου των δομών από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η διοίκηση ασκείτο, έως σήμερα, από διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Οι διοικητές θα αναλάβουν την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των δομών φιλοξενίας και θα επιφορτιστούν με την επίδοση συνολικά 40.000 εκδοθεισών αποφάσεων ασύλου (εκ των οποίων το 80% εκδόθηκαν μέσα στο 2020 και 20% σε προγενέστερα έτη). Με αυτόν τον τρόπο, θα προχωρήσει ουσιαστικά η αποσυμφόρηση των δομών.

Τα επόμενα βήματα είναι η πρόσληψη και τοποθέτηση άμεσα σε δομές 150 συμβασιούχων, που έχουν ήδη επιλεγεί, για 3 μήνες. Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες για την περαιτέρω στελέχωση των δομών, μέσω των διαγωνισμών που θα προκηρύξει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: i) για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου για 3 έτη με δυνατότητα ανανέωσης και ii) για μόνιμο υπαλληλικό προσωπικό.

Παρατίθενται παρακάτω τα ονόματα των Διοικητών:

 

 1. ΔΟΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ΚΙΜΩΝ ΠΑΡΑΣΧΟΥ
 2. ΔΟΜΗ ΒΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ
 3. ΔΟΜΗ ΛΟΥΤΡΑ ΒΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ
 4. ΔΟΜΗ ΒΕΡΟΙΑΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
 5. ΔΟΜΗ ΒΟΛΟΥ: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑΛΙΔΗ
 6. ΔΟΜΗ ΔΟΛΙΑΝΩΝ: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
 7. ΔΟΜΗ ΔΡΑΜΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΟΓΛΟΥ
 8. ΔΟΜΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΑΧΑ
 9. ΔΟΜΗ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΑΡΛΑΔΗΜΑΣ
 10. ΔΟΜΗ ΘΗΒΑΣ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΙΓΓΛΕΖΗΣ
 11. ΔΟΜΗ ΚΑΒΑΛΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΜΜΟΣ
 12. ΔΟΜΗ ΚΑΤΣΙΚΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΣ
 13. ΔΟΜΗ ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ
 14. ΔΟΜΗ ΚΥΛΛΗΝΗΣ: ΝΑΜΠΙΛ ΙΩΣΗΦ ΜΟΡΑΝΤ
 15. ΔΟΜΗ ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΩΝ; ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
 16. ΔΟΜΗ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟΥ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΠΑΡΗΣΗΣ
 17. ΔΟΜΗ ΛΑΥΡΙΟΥ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΤΟΥΝΗΣ
 18. ΔΟΜΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
 19. ΔΟΜΗ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ: ΗΛΙΑΣ ΡΕΝΤΙΦΗΣ
 20. ΔΟΜΗ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ: ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΤΡΕΓΚΑΣ
 21. ΔΟΜΗ ΡΙΤΣΩΝΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΛΟΣ
 22. ΔΟΜΗ ΣΕΡΡΩΝ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ
 23. ΔΟΜΗ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: ΜΑΡΙΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΙΟΥΤΣΙΚΟΥ
 24. ΔΟΜΗ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ
 25. ΔΟΜΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΕΝΗΣ
 26. ΔΟΜΗ ΠΥΡΓΟΥ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΑΧΡΗΣ
 27. ΔΟΜΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: ΆΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΦΩΤΙΑΣ
 28. ΔΟΜΗ ΣΙΝΤΙΚΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
 29. ΔΟΜΗ ΕΛΑΙΩΝΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
 30. ΔΟΜΗ ΣΧΙΣΤΟΥ: ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
 31. ΔΟΜΗ ΑΤΤΙΚΟΥ AΛΣΟΥΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΑΝΟΥ
 32. ΔΟΜΗ ΔΙΑΒΑΤΩΝ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΣΙΟΥΚΑΣ

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Περιφερειακά3 ώρες ago

Διαβεβαίωση Χρυσοχοϊδη για τη διενέργεια εξετάσεων των νέων συνοριοφυλάκων στην Σάμο

Δήμος7 ώρες ago

Ζητά παράταση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας των μεταναστών

Σαμιακά7 ώρες ago

Όλες οι επιχειρήσεις που ανοίγουν τη Δευτέρα 1 Ιουνίου

Σαμιακά22 ώρες ago

Διατηρείται ο άστατος καιρός μέχρι την Τρίτη

Σαμιακά22 ώρες ago

Συνάντηση στους Κοσμαδαίους – Καμπάνια ενημέρωσης για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

Σαμιακά22 ώρες ago

Τι λέει ο Σαμιώτης ιδιοκτήτης ψησταριάς στη Μινεάπολη, στην οποία σύχναζε ο Τζορτζ Φλόιντ

Δήμος23 ώρες ago

Επαναλειτουργία σχολικών μονάδων Δήμου Ανατολικής Σάμου

Δήμος2 ημέρες ago

Δήμος Δυτικής Σάμου | Καθαρισμός και διανομή αντισηπτικών σε σχολικές μονάδες

Σαμιακά2 ημέρες ago

Πορεία διαμαρτυρίας στο Βαθύ

Αστυνομικά - Λιμενικά2 ημέρες ago

Συνελήφθησαν για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Η Dodekanisos Seaways πενθεί το θάνατο του μηχανικού της Μιχάλη Παυλή

Σαμιακά5 ημέρες ago

Καλοκαιρινά δρομολόγια Bs Myconos – Bs Patmos – Bs Chios – Bs1

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Μητέρα μηνύει μετανάστη που «χαϊδευόταν» στη θέα του ανήλικου γιου της

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Τεχνητή παραλία στα Ταμπάκικα!

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Νέες, δυναμικές και πετυχημένες επέστρεψαν στον τόπο τους

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Το Blue Star Chios δρομολογείται στη γραμμή Πάρος – Νάξος – Εύδηλος- Καρλόβασι

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Η TUI ακυρώσε όλα τα προγράμματα προς το νησί μας

Περιφερειακά1 εβδομάδα ago

Μήνυση από Περιφέρεια σε ΜΚΟ που αμφισβήτησε την ελληνικότητα της Μόριας

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 64χρονος από τη θαλάσσια περιοχή Μπάλου Κουμαίϊκων

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Μαραθόκαμπος : Σε αυτό το μέρος θα κάνετε ονειρικές διακοπές!

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017