5 C
Σάμος
09/02/2023
Σαμιακά

Εργασίες συντήρησης στο “Ξενία”

Πηγή: Σαμιακόν Βήμα.

Ξεκίνησαν οι εργασίες διάσωσης και συντήρησης των 2 τοιχογραφιών του Φασιανού, που βρίσκονται στο ισόγειο του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία», όπου ουσιαστικά έχουμε και την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση-αξιοποίηση του κτηρίου, που παραμένει κλειστό από το 1990.

Το πρωί της Παρασκευής, 1η Φεβρουαρίου, η κα Ελίζα Πολυχρονιάδου, κορυφαία συντηρήτρια έργων τέχνης και μνημείων, μας εξήγησε στον χώρο όπου βρίσκονται, τόσο η μεγάλη τοιχογραφία του Φασιανού, τα «Ναυτάκια», όσο και η μικρότερη που βρίσκεται σε διπλανή αίθουσα, δεξιά της εισόδου, τα όσα πρέπει να γίνουν.

Η προστασία των έργων είναι απαραίτητη λόγω των δυναμικών εργασιών που θα γίνουν στο κτήριο. Όπως ανέφερε η κα Πολυχρονιάδου, έχει ήδη καλυφθεί η τοιχογραφία, τοπικά, με γιαπωνέζικο χαρτί και περιμετρικά με γάζα. Γίνεται προσπάθεια, ώστε να μην υπάρξουν μικρορωγμές ή μεγαλύτερες ρωγμές στο έργο.

Η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά:«Τα ‘’Ναυτάκια’’ διασώθηκαν μέχρι τώρα, οφείλουμε και εμείς να τα διασώσουμε σε ακόμα καλύτερη κατάσταση».  Σημειώθηκαν κάποιες καθυστερήσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών και των έντονων βροχοπτώσεων.Όσον αφορά τη δεύτερη τοιχογραφία, αρχικά θεωρήθηκε πως ήταν φορητή, αλλά διαπιστώθηκε πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν συνιστάται η αποκαθήλωση, αλλά η προστασία της, με συγκεκριμένες μεθόδους, όπως και στην περίπτωση της μεγάλης τοιχογραφίας. Εδώ έχει τοποθετηθεί και υποστήλωμα για περαιτέρω στήριξη.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η προστασία και συντήρηση των τοιχογραφιών υπήρξε προαπαιτούμενο, ώστε να προχωρήσει η μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου. Στη διάρκεια της ενημέρωσης ήταν παρόντες ο δήμαρχος Σάμου κ. Αγγελόπουλος και ο εργολάβος, εκπρόσωπος της εταιρείας «Ρόμβος» που έχει αναλάβει το έργο, κ. Αντώνης Αξιώτης. 

Ελίζα Πολυχρονιάδου 

Η Ελίζα Πολυχρονιάδου μετά τις σπουδές της στη Συντήρηση Έργων Τέχνης, Μνημείων και Ιστορίας της Τέχνης στην Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία υπηρετεί στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. Από το 1992 δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας και συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσειολογία, Πανεπιστήμιο του Leicester και τη Προληπτική Συντήρηση, Πανεπιστήμιο Northumbria.

Υλοποιεί προγράμματα συντήρησης και αποκατάστασης τέμπλων και γραπτού διακόσμου εκκλησιών και ιδιωτικών οικιών, μεταξύ αυτών, τη μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του γραπτού διακόσμου στην Ι. Μητρόπολη Άμφισσας, έργο του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά.
Το Νοέμβριο του 2002 ιδρύει με την Ίριδα Τζαχίλη, αρχαιολόγο, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη Γιούλη Σπαντιδάκη βιοχημικό/ ερευνήτρια παλαιών υφασμάτων το Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικών Υφασμάτων συμβάλλοντας στη μελέτη αρχαιολογικών υφασμάτων που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Ελλάδα.
Έχει οργανώσει και συντονίσει εκπαιδευτικά σεμινάρια, προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Related posts

Αντιπολεμική συγκέντρωση στο Καρλόβασι απο τον Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου

admin

Το Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού

admin

Τα «Αρχέγονα Εδάφη» εσοδείας 2021

admin

Η χιονισμένη Ικαρία

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου -Συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας

admin

Εντυπωσιάζει ο χιονισμένος Καρβούνης από ψηλά

admin

Τροποποίηση δρομολογίων του “Blue Star Myconos” λόγω των καιρικών συνθηκών

admin

Απολογισμός έργου της πενταετίας από τον Ροταριανό Όμιλο Σάμου

admin

Ντύθηκε στα λευκά ο Καρβούνης

admin