13.3 C
Σάμος
10/12/2023
Σαμιακά

“Free campers” στη παραλία Σεϊτάνι

Η κατάσταση εξελίσσεται ιδιαιτέρως ανησυχητική, με την ελεύθερη κατασκήνωση τώρα το καλοκαίρι στην παραλία του μεγάλου Σεϊτανιού. Πρόκειται για μια μοναδική παραλία απαράμιλλου κάλους με κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά και για πολλούς ως ένα μέρος απρόσιτο και απαγορευμένο…αφού δεν έχει οδική πρόσβαση και ο μόνος τρόπος για να την επισκεφθεί κανείς είναι είτε με τα πόδια, είτε μέσω θαλάσσης με σκάφος.

Λόγω της γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας άλλα και της οικονομικής κρίσης συγκεντρώνει κατασκηνωτές από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Υπάρχουν καταγγελίες στον Δήμο Σάμου αλλά και στη Δασική υπηρεσία του νησιού, για το φαινόμενο της παράνομης ελεύθερης κατασκήνωσης στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία καθημερινών επεισοδίων μεταξύ κατασκηνωτών και παραθεριστών για την χρήση της παραλίας.

Αποτελεί κοινό τόπο το ότι οι πιστοί οπαδοί του ελεύθερου κάμπινγκ έχουν ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες παρόλα αυτά υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς λόγου ότι οι κατασκηνωτές ανάβουν φωτιές για την παρασκευή του φαγητού τους σε μια περιοχή που η πυκνή βλάστηση και η ύπαρξη δάσους φθάνει μέχρι την παραλία.

Την περασμένη Κυριακή 12 Αυγούστου, 2 υπάλληλοι της δασικής υπηρεσίας μετά απο καταγγελίες έσπευσαν στο σημείο όπου εντόπισαν άτομα να έχουν παράνομα κατασκηνώσει και να έχουν ανάψει φωτιά στη παραλία. Οι δασικοί υπάλληλοι τους εξήγησαν ότι απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση στο Σεϊτάνι, μιας και είναι ενταγμένη στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000, ζητώντας τους να αποχωρίσουν άμεσα απο την περιοχή. Η αντίδραση των κατασκηνωτών ήταν τέτοια που χρειάστηκε να μεταβούν στη παραλία, αστυνομικοί.

Το θέμα της παράνομης ελεύθερης κατασκήνωσης συζητήθηκε διεξοδικά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σάμου, με τις εμπλεκόμενες αρχές να εμφανίζονται αποφασισμένες να εφαρμόσουν το νόμο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νόμο, η ΕΛ.ΑΣ. έχει τη δικαιοδοσία να συλλάβει τους ελεύθερους κατασκηνωτές αυτεπάγγελτα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Οι ποινές που επισύρει το ελεύθερο κάμπινγκ είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και δεν ξεπερνούν σε διάρκεια το ένα έτος φυλάκιση με αναστολή. Εάν, ωστόσο, ο παραβάτης συλληφθεί επειδή έχει ανάψει φωτιά σε δασική περιοχή ή ρυπαίνει προστατευόμενη περιοχή Νatura 2000, η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα πέντε χρόνια.

Το 2012 εισήχθη τροποποίηση η οποία προβλέπει ότι η ελεύθερη κατασκήνωση τιμωρείται με κράτηση 6 μήνες ή με πρόστιμο έως 3.000 ευρώ. Εκτός όμως από το ποινικό σκέλος, προβλέπεται και διοικητική κύρωση. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι κατασκηνωτές ανέρχεται στα 300 ευρώ.

 

Related posts

8ο Κύπελλο Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων

admin

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών

admin

Μεγάλη νίκη της ΣΥΝΕΚ στις εκλογές της ΕΛΜΕ Σάμου

admin

Πόσο θα κοστίζει η νέα τουριστική βίζα για τους Τούρκους

admin

Συνάντηση του Επιμελητηρίου Σάμου με τον νέο Γενικό Πρόξενο Σμύρνης

admin

Ευχαριστήριο προς την Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Σάμου

admin

Νέα γενική συνέλευση αγροτών στον Πύργο

admin

ΕΚΤ Σάμου: Έκοψαν το ρεύμα για… 370 ευρώ, σε οικογένεια με μωρό!

admin

Αγιασμός της νέας εκπαιδευτικής σειράς Εθελοντών Υγείας του Ερυθρού Σταυρού Σάμου

admin