8.3 C
Σάμος
09/02/2023
Περιφερειακά

H Άννα Ζέπου Αξιώτη γράφει για τον θρησκευτικό τουρισμό

Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι μόνο μια σύγχρονη «τάση» αλλά διαχρονικά, είναι μια εναλλακτική μορφή τουριστικής ανάπτυξης που πηγάζει από την ανάγκη των πιστών να γνωρίσουν τη μεγαλοπρέπεια της Χριστιανικής πίστης τους και να έρθουν πιο κοντά στη θρησκεία μας.

Αυτή η ανάγκη και αναζήτηση των πιστών έχει αποτελέσει εδώ και δεκάδες χρονιά τον κύριο λόγο επίσκεψης σε συγκεκριμένους προορισμούς, όπως η γειτονική μας Πάτμος, που αξιοποιώντας το πλεονέκτημα των θρησκευτικών της μνημείων διατηρεί υψηλό επίπεδο επισκεψιμότητας όλο το χρόνο.

Τι συμβαίνει όμως με το θρησκευτικό τουρισμό στη Σάμο;

Η σαμιακή κοινωνία χαρακτηρίζεται για τη θρησκευτικότητα, τη βαθιά πίστη και αφοσίωση στο Θεό, διατηρώντας τις αρχές της Ορθοδοξίας. Στο πανέμορφο νησί μας υπάρχουν εκατοντάδες ιστορικά θρησκευτικά μνημεία, πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες, αμέτρητα εκκλησάκια, μοναστήρια, μονές και τοποθεσίες για ιερό προσκύνημα.

Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος , μαζί με τους ιερείς, επιχειρούν ένα θεάρεστο έργο προσπαθώντας να διατηρήσουν και αναδείξουν τα μοναδικά αυτά θρησκευτικά μνημεία. Και δεν είναι μόνον τα κτίρια, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημίες κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε στο νησί μας τον Οκτώβριο του 2020.

Υπάρχουν έργα τέχνης, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, εικόνες και αγιογραφίες της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, τα μεγάλα μας μοναστήρια με περίτεχνα τέμπλα και άμβωνες μοναδικής τέχνης που θα μπορούσαν να ελκύουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα προέρχεται από το εσωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι επισκέπτες και από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από τις ορθόδοξες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Θα πρέπει η πολιτεία να σκύψει πάνω από το θέμα ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στη Σάμο, ζητώντας τη καθοδήγηση της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και με την υποστήριξη των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου. Θέλω να πιστεύω πως αυτή μου η τοποθέτηση θα βρει… «ευήκοα ώτα»!

Με εκτίμηση Άννα Ζέπου Αξιώτη
Άμισθη σύμβουλος κοινωνικής μέριμνας Π.Ε ΣΑΜΟΥ

Related posts

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Υπεγράφη σύμβαση μελέτης για την Ανάπλαση Μαυρογενείου Σχολής για τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου

admin

Υπογράφηκε η σύμβαση για το Λιμάνι Ευδήλου Ικαρίας ύψους 860.00 ευρώ

admin

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης από την Π.Β. Αιγαίου για τους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία

admin

Η Π.Ε Σάμου για το Γυμνάσιο-Λύκειο Αγίου Κηρύκου

admin

12η Zootechnia: Ενεργή συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Β Αιγαίου

admin

Η ΛΑ.Σ. για το Π.Σ. του Β. Αιγαίου στη Σάμο

admin

Ετήσιος Απολογισμός Πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής στο τομέα του Πολιτισμού

admin

«Έκτακτη και κατεπείγουσα» συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

admin

Συνέντευξη Τύπου από τη Δυτική Σάμο παραχώρησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης

admin