10 C
Σάμος
01/02/2023
Δήμος

H “Ανατροπή” για το Δημοτικό Συμβούλιο

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως στις 28 Ιουνίου 2021, εκτός του ζητήματος της ονοματοδοσίας του Δήμου Ανατολικής Σάμου (η “Ανατροπή έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τους δημότες σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου από τις 30 Ιουνίου) άλλα σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα εξής:

  1. Λήψη απόφασης για το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας: Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε νόμο, ώστε στη Σάμο να ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ λόγω ύπαρξης ΚΥΤ για πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με την “Ανατροπή“, μειωμένο ΦΠΑ πρέπει να έχουμε λόγω νησιωτικότητας, όχι λόγω προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Τέτοια ανταλλάγματα, όπως έχουν αναφερθεί από την παράταξή μας στο παρελθόν (επιχορήγηση από το κράτος ως ανταποδοτικά τέλη λόγω διαμονής προσφύγων – μεταναστών και δικαίωμα είσπραξης ενοικίων για τα καταστήματα εντός του ΚΥΤ στη Ζερβού) δεν πρέπει να δεχόμαστε και να συμφωνούμε. Μειωμένο ΦΠΑ πρέπει να έχουν όλα τα νησιά. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός τα μικρά κοντινά μας νησιά, όπως Φούρνοι, Ικαρία, Αγαθονήσι να μην υπάγονται σε καθεστώς μείωσης.

  2. Σύσταση παγίας προκαταβολής, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για την κατάθεση και διαχείριση αυτής και ορισμός υπεύθυνου κίνησης έκαστου λογαριασμού: Η πάγια προκαταβολή είναι ένα εργαλείο στα χέρια της κάθε κοινότητας. Δυστυχώς, δύο χρόνια περίπου μετά την εκλογή της νυν δημοτικής αρχής, ήρθε το συγκεκριμένο θέμα προς έγκριση, ενώ έχει ζητηθεί από την αντιπολίτευση ήδη πολλές φορές στο παρελθόν. Η πάγια προκαταβολή πρέπει να δοθεί άμεσα και να υπάρξει η ανάλογη βοήθεια από την πλευρά του Δήμου προς τους Προέδρους, ούτως ώστε να μπορέσουν να την χρησιμοποιήσουν. Ευελπιστούμε, η αδικία που διαιωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια, μη δίνοντας την πάγια προκαταβολή, πλέον να σταματήσει να υφίσταται.

  3. Εισήγηση για μείωση τελών ύδρευσης αποχέτευσης σε ευπαθείς ομάδες: Ψηφίστηκε ομόφωνα η μείωση των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης κατά 50% συμπεριλαμβάνοντας και την πάγια χρέωση και μέχρι κατανάλωση 200 κυβικών ετησίως για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες με ποσοστό 67% και άνω, τους πολυτέκνους, τους τριτέκνους, καθώς και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Η “Ανατροπή είναι υπέρ της μείωσης, αλλά όπως είχε αναφέρει ο επικεφαλής της, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, κατά την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος και στην Οικονομική Επιτροπή, θα έπρεπε να κατατεθούν περισσότερα στοιχεία και να υπάρχει ανάλογη μείωση, ίσως και μεγαλύτερη ή και κλιμακωτή χρέωση. Παραδείγματος χάριν, ένας άπορος θα έχει έκπτωση για τα πρώτα 200 κυβικά ετησίως, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια (π.χ. 2 γονείς και 6 παιδιά, άρα 8 μέλη στην ίδια οικία) θα έχουν έκπτωση και αυτοί πάλι για τα πρώτα 200 κυβικά και μόνο. Δυστυχώς, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος από την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής μέχρι και το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έφερε περισσότερα στοιχεία ή μία πιο δίκαιη πρόταση προς συζήτηση και ψήφιση.

Related posts

Σφοδρή κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής

admin

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Σύσταση στον Δήμο Ανατολικής Σάμου Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου

admin

Έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της η Κοινότητα Σαμίων

admin

Αίτημα Α. Λυμπέρη προς Γ. Γεωργαντά για οικονομική ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς της Σάμου

admin

Κλειστές την Παρασκευή όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ανατ. Σάμου

admin

Κλειστά σχολεία στον Δήμο Δυτικής Σάμου αύριο 27/1

admin

Επιστολή Δημάρχου Ανατ. Σάμου στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

admin

Επίσκεψη τουριστικών πρακτόρων στο Δήμο Δυτικής Σάμου

admin