Connect with us

Περιφερειακά

H απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο απόγειο της

Published

on

Σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όλες οι παρατάξεις –χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί – επαναφέραμε το θέμα της απαξίωσης του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως του κυρίαρχου οργάνου λήψης αποφάσεων δηλαδή το ανάλογο του Κοινοβουλίου.

Τα θέματα είναι πολλά και ξεκινούν από τα διαδικαστικά του ορισμού των ημερομηνιών των συνεδριάσεων, τη συνεχή προσθήκη θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης που δεν προλαβαίνουμε να μελετήσουμε, την ένταξη σωρείας διοικητικών θεμάτων που έρχονται προς επικύρωση αλλά την απουσία όλων των ουσιαστικών θεμάτων σε ότι αφορά την ανάπτυξη της Περιφέρειας και άλλα στρατηγικής σημασίας θέματα.

Με αυτή τη λογική στο σημερινό συμβούλιο ήρθαν προς επικύρωση ο ορισμός εκπροσώπου της Περιφέρειας  στη γνωμοδοτική επιτροπή ανέλκυσης ναυαγίων και η έγκριση του πίνακα του άχρηστου ηλεκτρονικού εξοπλισμού που θα καταστραφεί, αλλά δεν ήρθαν ΠΟΤΕ προς συζήτηση και έγκριση οι προτάσεις της Περιφέρειας για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι προτάσεις της Περιφέρειας για το Ειδικό Αναπτυξιακό, οι προτάσεις της Περιφέρειας για ένταξη στο ΠΕΠ και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλα αυτά η μόνη πηγή πληροφόρησης είναι τα ΜΜΕ. Με ανάλογο τρόπο η κα Περιφερειάρχης χειρίζεται και όλες τις διαδικασίες και λειτουργίες που αφορούν στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας που είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός.

Αντίστοιχα η κα Περιφερειάρχης απαξιεί να φέρει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σημαντικά θέματα τα οποία θέτει σε θεσμούς και ομάδες εργασίας στις οποίες εκπροσωπεί τη Περιφέρεια για θέματα όπως οι θαλάσσιες μεταφορές (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών), την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, τις προτάσεις για την επόμενη προγραμματική περίοδο, τις προτάσεις για την αλλαγή του νόμου για την αυτοδιοίκηση κλπ, νέα που τα μαθαίνουμε μέσω των Δελτίων Τύπου που έχει τη «καλοσύνη» να δημοσιεύσει.

Μπορεί οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας να έχουν εκχωρήσει στην κα Περιφερειάρχη όλες τους τις αρμοδιότητες στο να αποφασίζει ερήμην τους – «γκρινιάζοντας» βέβαια στη συνέχεια στα πηγαδάκια-, αλλά εμείς οι υπόλοιποι όχι.

Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την απαξίωση της λειτουργίας του κορυφαίου οργάνου της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και την αντιδημοκρατική, αντιδεοντολογική, αλαζονική, πελατειακή και τελικά αντιαναπτυξιακή συμπεριφορά της κας Καλογήρου.

Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει καταθέσει προτάσεις σε όλα τα θέματα που καλύπτουν τόσο τους τομείς δράσης της Περιφέρειας όσο και τους τομείς άμεσου ενδιαφέροντος που ρυθμίζονται είτε από το κεντρικό κράτος είτε την Ευρωπαϊκή Ενωση (μεταφορές, υγεία, ΦΠΑ κλπ) (ioannispilanis.blogspot.gr).  Καλούμε τους πολίτες του Β.Αιγαίου να συστρατευτούν σε μια προσπάθεια ανατροπής αυτής της πορείας που προτάσσει τις προσωπικές στρατηγικές της κας Καλογήρου και του στενού πυρήνα εξουσίας σε βάρος των συμφερόντων των νησιωτών.

 

Γιάννης Σπιλάνης

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

 

 

Share this post:

Comments

comments

Περιφερειακά

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Θα παραμείνουμε στο πλευρό των κατοίκων, ως οφείλουμε!

Published

on

By

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Oι σημερινές και χθεσινές μεγαλειώδεις διαμαρτυρίες (αυτοκινητοπομπές) σε Λέσβο και Χίο εκδηλώνουν για ακόμα μια φορά τη διαφωνία των πολιτών στα σχέδια δημιουργίας νέας δομής στις νήσους Λέσβο και Χίο .

Θέλω αφενός να δηλώσω τα συγχαρητήριά μου για την ενότητα και την μαχητικότητα που επιδεικνύουν οι κάτοικοι των νήσων και αφετέρου να επισημάνω για πολλοστή φορά πως ως Περιφερειακή Αρχή θα παραμείνουμε στο πλευρό τους, ως οφείλουμε! “

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO ο Καδής & τα Φρατζόλια – Αίτημα της Περιφέρειας

Published

on

By

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία υποβολής πέντε προτάσεων  που αφορούν  τα έθιμα της Αποκριάς των νησιών του Βορείου Αιγαίου για την εγγραφή τους στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Άυλων Πολιτιστικών Στοιχείων” της UNESCO. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε εφικτή μετά από συνέργεια της Αντιπεριφέρειας με  τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς των νησιών μας που δραστηριοποιούνται στα καρναβαλικά δρώμενα.

Αναλυτικότερα, υποβλήθηκαν στην “Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO για τη προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” για εγγραφή στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” τα κάτωθι πολιτιστικά στοιχεία:

«Αγιασώτικο καρναβάλι και συνοδευτικά έθιμα της Αποκριάς» σε συνεργασία με τo “Κέντρο Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ»” και τον “Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος»”.

«Παραδοσιακό Καρναβάλι Μεσοτόπου» σε συνεργασία με το “Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος»”.

«Μόστρα Θυμιανών» σε συνεργασία με το “Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θυμιανών” Χίου.

«Ο Καδής στους Σπαθαραίους» σε συνεργασία με τον “Αθλητικό, Σκακιστικό, Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Σπαθαραίων Σάμου”

«Φρατζόλια» σε συνεργασία με το “Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο «Φίλων Μαραθοκάμπου»”.

H Ελλάδα με τον Ν. 3521/2006 (ΦΕΚ 275/τ.Α/22-12-2006) κύρωσε την σύμβαση για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO(2003). Σκοποί της σύμβασης αυτής, όπως αναφέρονται  είναι :  (α) η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, (β) ο σεβασμός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των ενδιαφερομένων κοινοτήτων, ομάδων και ανθρώπων, (γ) η ευαισθητοποίηση σε επίπεδο τοπικό, εθνικό και διεθνές όσον αφορά τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της αμοιβαίας εκτίμησης που πρέπει να τυγχάνει, (δ) η διεθνής συνεργασία και συνδρομή.

Στα πλαίσια της Σύμβασης αυτής προβλέπεται η δημιουργία και ο συνεχής εμπλουτισμός τριών καταλόγων:

1) ο Αντιπροσωπευτικός κατάλογος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας,

2) ο Κατάλογος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που απαιτεί επείγουσα προστασία,

3) προγράμματα, σχέδια και δραστηριότητες διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν καταγράφει 55 στοιχεία. Οι καταχωρήσεις της Ελλάδας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας είναι : 1) η καταχώρηση της Μεσογειακής διατροφής  από κοινού με τις Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Μαρόκο, Πορτογαλία, 2)“Η Τεχνογνωσία της Παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, 3) η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία,  4) τα Μωμοέρια, ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου όπως τελείται σε οκτώ χωριά της Κοζάνης, 5) το Ρεμπέτικο Τραγούδι, 6) η  Τέχνη της Ξερολιθιάς  κατόπιν υποβολής κοινού φακέλου υποψηφιότητας της Ελλάδας με Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβενία, 7) η Βυζαντινή Μουσική/ Ψαλτική, 8)η  “Μετακινούμενη Κτηνοτροφία – Η εποχιακή μετακίνηση των κοπαδιών πάνω στις παραδοσιακές διαδρομές τους, στη Μεσόγειο και στις Άλπεις” από κοινού με την Αυστρία και την Ιταλία,9) «Το Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου».

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλη δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, έχοντας πυξίδα  κατεύθυνσης την ανάδειξη και προστασία της  διαχρονικής  πολιτιστικής κληρονομιάς- ταυτότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παραμένοντας πιστή στην πεποίθηση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, ξεκίνησε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής τους, με την υποβολή πέντε προτάσεων των  Καρναβαλικών Δρώμενων  των νησιών μας, προκειμένου να ενταχθούν   στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” της UNESCO.

Ως γνωστόν   τα  Καρναβαλικά  δρώμενα έχοντας  τις ρίζες τους στις Διονυσιακές γιορτές φτάνουν διαχρονικά στο σήμερα αποδεικνύοντας την συνέχεια του Ελληνισμού στους αιώνες και την εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου των λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων, στοιχείων του πολυδιάστατου Ελληνικού Πολιτισμού.

Οφείλουμε ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στους τοπικούς Συλλόγους που προαναφέραμε για την θέληση τους να συμμετέχουν σε αυτήν μας την πρωτοβουλία και  από κοινού να δουλέψουμε  προκειμένου να καταφέρουμε τα Καρναβαλικά Δρώμενα των Νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  να εγγραφούν   στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” της UNESCO».»

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή