31.9 C
Σάμος
09/08/2022
Περιφερειακά

H απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο απόγειο της

Σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όλες οι παρατάξεις –χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί – επαναφέραμε το θέμα της απαξίωσης του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως του κυρίαρχου οργάνου λήψης αποφάσεων δηλαδή το ανάλογο του Κοινοβουλίου.

Τα θέματα είναι πολλά και ξεκινούν από τα διαδικαστικά του ορισμού των ημερομηνιών των συνεδριάσεων, τη συνεχή προσθήκη θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης που δεν προλαβαίνουμε να μελετήσουμε, την ένταξη σωρείας διοικητικών θεμάτων που έρχονται προς επικύρωση αλλά την απουσία όλων των ουσιαστικών θεμάτων σε ότι αφορά την ανάπτυξη της Περιφέρειας και άλλα στρατηγικής σημασίας θέματα.

Με αυτή τη λογική στο σημερινό συμβούλιο ήρθαν προς επικύρωση ο ορισμός εκπροσώπου της Περιφέρειας  στη γνωμοδοτική επιτροπή ανέλκυσης ναυαγίων και η έγκριση του πίνακα του άχρηστου ηλεκτρονικού εξοπλισμού που θα καταστραφεί, αλλά δεν ήρθαν ΠΟΤΕ προς συζήτηση και έγκριση οι προτάσεις της Περιφέρειας για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι προτάσεις της Περιφέρειας για το Ειδικό Αναπτυξιακό, οι προτάσεις της Περιφέρειας για ένταξη στο ΠΕΠ και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλα αυτά η μόνη πηγή πληροφόρησης είναι τα ΜΜΕ. Με ανάλογο τρόπο η κα Περιφερειάρχης χειρίζεται και όλες τις διαδικασίες και λειτουργίες που αφορούν στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας που είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός.

Αντίστοιχα η κα Περιφερειάρχης απαξιεί να φέρει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σημαντικά θέματα τα οποία θέτει σε θεσμούς και ομάδες εργασίας στις οποίες εκπροσωπεί τη Περιφέρεια για θέματα όπως οι θαλάσσιες μεταφορές (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών), την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, τις προτάσεις για την επόμενη προγραμματική περίοδο, τις προτάσεις για την αλλαγή του νόμου για την αυτοδιοίκηση κλπ, νέα που τα μαθαίνουμε μέσω των Δελτίων Τύπου που έχει τη «καλοσύνη» να δημοσιεύσει.

Μπορεί οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας να έχουν εκχωρήσει στην κα Περιφερειάρχη όλες τους τις αρμοδιότητες στο να αποφασίζει ερήμην τους – «γκρινιάζοντας» βέβαια στη συνέχεια στα πηγαδάκια-, αλλά εμείς οι υπόλοιποι όχι.

Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την απαξίωση της λειτουργίας του κορυφαίου οργάνου της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και την αντιδημοκρατική, αντιδεοντολογική, αλαζονική, πελατειακή και τελικά αντιαναπτυξιακή συμπεριφορά της κας Καλογήρου.

Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει καταθέσει προτάσεις σε όλα τα θέματα που καλύπτουν τόσο τους τομείς δράσης της Περιφέρειας όσο και τους τομείς άμεσου ενδιαφέροντος που ρυθμίζονται είτε από το κεντρικό κράτος είτε την Ευρωπαϊκή Ενωση (μεταφορές, υγεία, ΦΠΑ κλπ) (ioannispilanis.blogspot.gr).  Καλούμε τους πολίτες του Β.Αιγαίου να συστρατευτούν σε μια προσπάθεια ανατροπής αυτής της πορείας που προτάσσει τις προσωπικές στρατηγικές της κας Καλογήρου και του στενού πυρήνα εξουσίας σε βάρος των συμφερόντων των νησιωτών.

 

Γιάννης Σπιλάνης

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

 

 

Related posts

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού, Βιομηχανικού και Αγροτικού Επιμελητηρίου της Τρίπολης της Λιβύης

admin

Παναγιώτης Χριστόφας: Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα. Προκήρυξη του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

admin

Στο «National Geographic Traveller Food Festival» η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Ανοιχτή Επιστολή Μπουρνιά για παράταση των Δασικών χαρτών προς ΥΠΕΝ

admin

Προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς της 13ης Ιουλίου 2022 σε περιοχές της νοτιοδυτικής Σάμου

admin

Λέσβος: Εγκαινιάστηκε η νέα πύλη Σένγκεν στο Πλωμάρι

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη με Πρέσβη Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

admin

Υπογραφή συμβάσεων 2 έργων στην Π.Ε. Σάμου

admin

Πρόγραμμα Εορτασμού της 6ης Αυγούστου – Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος –  Ημέρα της 198ης Επετείου της Ναυμαχίας της Μυκάλης

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα