27.2 C
Σάμος
03/07/2022
Δήμος

H Λαϊκή Συσπείρωση επισκέφτηκε την πυροσβεστική

Περιοδεία στη Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου πραγματοποίησαν την Παρασκευή 19 Απρίλη, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Κώστας Τζίχας, ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Δράκος, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σταμάτης Φιλιππής , ο τοπικός σύμβουλος και υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος πόλης Σάμου Κώστας Παπαδόπουλος και η υποψήφια κοινοτική σύμβουλος Πυθαγορείου Μέρυλιν Ευσταθίου. Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης είχαν συνάντηση και συνομιλία με τους αξιωματικούς και πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σταθμού Σάμου, μεταφέροντας το μήνυμα του ΚΚΕ για υπερψήφιση όλων των συνδυασμών του σε Περιφέρεια, Δήμο και Ευρωκοινοβούλιο.

Στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Σάμου είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η σημερινή μας περιοδεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έχει μόνο προεκλογικό χαρακτήρα. Είναι μια επίκαιρη παρέμβαση των υποψηφίων του ΚΚΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης μπροστά στην επερχόμενη αντιπυρική περίοδο που ξεκινά από τη 1η Μάη και στην ανάγκη να παρθούν όλα τα μέτρα για τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση.

Είχαμε καταθέσει στη συνεδρίαση του Μάρτη στο δημοτικό συμβούλιο ΕΡΩΤΗΣΗ για τα μέτρα που πρόκειται να πάρει ο δήμος για την προστασία των οικισμών με αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμό αγροτοδασικών δρόμων κλπ. Δυστυχώς απάντηση δεν πήραμε και η κατάσταση παραμένει η ίδια. Καμιά ουσιαστική κίνηση. Ακόμη και οι πυροσβεστικοί κρουνοί στους οικισμούς παρουσιάζουν προβλήματα και ελλείψεις, με συνέπεια να μην διευκολύνουν το έργο της Πυροσβεστικής, όπως πρόσφατα αποδείχθηκε στους Βουρλιώτες, όπου τα πυροσβεστικά οχήματα κατέβαιναν στον Άγιο Κωνσταντίνο για να πάρουν νερό. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και σε συνδυασμό με τα γενικότερα προβλήματα στο τομέα της δασοπροστασίας και πυρασφάλειας, μας κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχους

Μερικά απ’ αυτά είναι:

 1. Θεσμικό πλαίσιο με δασοκτόνους νόμους και αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων.
 2. Μη ύπαρξη ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, με συνέπεια την μη ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία δασικών οικοσυστημάτων και περιορισμό της δασοπροστασίας μόνο ως δασοπυρόσβεση.
 3. Ανεπαρκής χρηματοδότηση και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες
 4. Μεγάλες ελλείψεις στη Πυροσβεστική Υπηρεσία βασικών πυροσβεστικών μέσων, και απαρχαιωμένος στόλος οχημάτων.

 

Όσον αφορά το Δήμο, πρέπει έστω και στο παραπέντε να ελέγξει και να αποκαταστήσει όλους τους πυροσβεστικούς κρουνούς και τα σημεία υδροληψίας, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα σε κάθε περίπτωση.

Να προχωρήσει σε καθαρισμούς περιαστικών αγροτοδασικών δρόμων και στην αποψίλωση της βλάστησης γύρω από τους οικισμούς.

Να λύσει εκκρεμότητες στον εξοπλισμό και την προστασία των εθελοντικών ομάδων και στις επισκευές των οχημάτων τους .

Να επικαιροποιήσει ή να ετοιμάσει σχέδια εκκένωσης οικισμών σε περίπτωση απειλής τους από πυρκαγιά.

 

Γενικότερα με σταθερότητα και συνέπεια, με προτάσεις νόμου και ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, διεκδικούμε:

 • Κάλυψη των οργανικών κενών στις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, με μόνιμο προσωπικό προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των υπηρεσιών.
 • Τη μονιμοποίηση των 5ετούς θητείας και του εποχιακού προσωπικού πυροσβεστών με σταθερές σχέσεις εργασίας.
 • Καμιά απόσπαση – μετακίνηση πυροσβεστών για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων όπως η πυρασφάλεια αεροδρομίων, πέραν της αποστολής τους.
 • Εργασία των πυροσβεστών με σύγχρονα μέσα για την ασφάλειά τους με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
 • Ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής με σύγχρονα και αποτελεσματικά μέσα πυρόσβεσης, αλλά και με πυροσβεστικά αεροσκάφη.
 • Παράλληλα διεκδικούμε τη συγκρότηση ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης με έμφαση στην πρόληψη και την ανάπτυξη του δασικού μας πλούτου προς όφελος του λαού.
 • Την κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι οποίοι συνεχίζουν να υφίστανται και από τη σημερινή κυβέρνηση».

Σάμος

Related posts

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ψάχνει οικόπεδο για δημιουργήσει λαϊκή αγορά

admin

Κοινότητα Σαμίων: Στήριξη των επιχειρηματιών της Σάμου

admin

Δύο διοικητικά πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβάσεις των κανόνων καθαριότητας

admin

“Πόσα χρήματα διεκδίκησε και πήρε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου;”

admin

Σε λειτουργία το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Σάμο ο Δήμαρχος του Σεφερίχισαρ

admin

«Samia 2022» στην πόλη της Σάμου στις 17-19 Ιουλίου

admin

Γιορτές Κρασιού 2022

admin

Επίσκεψη του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκου στο δήμο Δυτικής Σάμου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα