20.9 C
Σάμος
23/05/2024
Δήμος

H Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην καταψήφιση του προϋπολογισμού Δήμου Ανατολικής Σάμου, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου.

«Ακόμη έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό του Δήμου Ανατολικής Σάμου καταψήφισε στη χθεσινή (28-2-2023) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην τοποθέτησή της η Λαϊκή Συσπείρωση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής για το 2023, είναι “καρμπόν” των προηγούμενων. Διαφοροποιείται ελάχιστα ως προς τα νούμερα που περιέχει αλλά η ουσία είναι η ίδια: Είναι ένας πλασματικός προϋπολογισμός με εγγραφές 67 εκατ. που στην πραγματικότητα είναι κάτω από το 50% των όσων προβλέπει.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 8,3 εκατ. τακτικά έσοδα, τα 3,6 εκατ. προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη, φόρους και πρόστιμα, ενώ συνολικά τα ίδια έσοδα του δήμου ανέρχονται στα 4,1 εκατομμύρια.

Αυτή η υποχρηματοδότηση εκφράζεται και στην αντιμετώπιση μεγάλων λαϊκών προβλημάτων που 4 χρόνια τώρα παραμένουν στα αζήτητα. Όπως ο βιολογικός της πόλης (αλήθεια πόσες θητείες θα σέρνεται;), ο στατικός και εδαφολογικός αντισεισμικός έλεγχος όλων των κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες δομές και τα έργα που απαιτούνται για την αντισεισμική τους θωράκιση. Ακόμη η αντιπυρική προστασία των οικισμών, η ενίσχυση του δικτύου δεξαμενών και κρουνών πυρόσβεσης, τα αντιπλημμυρικά έργα σε ρέματα που επανειλημμένα μας έχουν προκαλέσει πλημμύρες όπως στο Ηραίον , ή στο Μεσόκαμπο και αλλού. Τα έργα προστασίας των παραθαλάσσιων οικισμών, όπως του Αγίου Κωνσταντίνου του Κοκκαρίου, του Ηραίου. Το επαρχιακό και το δημοτικό οδικό δίκτυο, η αγροτική οδοποιία, τα έργα άρδευσης και ύδρευσης κλπ.

Αν πάμε στην κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική πολιτική του δήμου, σε ένα τομέα με τεράστιες ανάγκες, οι εγγραφές στο Π/Υ είναι ενδεικτικές: Από το συνολική πρόβλεψη των 5,8 εκατ. τα 3,2 εκατ. αφορούν την αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων (!!!), το 1,5 εκατ. περίπου αφορά πάγια έξοδα (μισθοδοσίες , μισθώματα, συντηρήσεις κλπ) και μόλις 345.000 περίπου για χρηματοδότηση δραστηριοτήτων. Ακόμη όμως και απ’ αυτό το ποσό τα περισσότερα δίνονται σε εκδηλώσεις για την τουριστική προβολή (189.000), ενώ δεν υπάρχει ούτε σεντς για μαζικό λαϊκό αθλητισμό και για πολιτιστική ερασιτεχνική δημιουργία.

Είναι χαρακτηριστικό και εξοργιστικό ακόμη το γεγονός ότι για το καταργημένο ουσιαστικά ΚΑΠΗ προβλέπονται συνολικά, μόνο 3,5 χιλιάδες ευρώ!

Με τέτοιους προϋπολογισμούς δεν μπορούν οι δημότες να έχουν αυταπάτες ότι πρόκειται να διευκολυνθεί στο ελάχιστο η ζωή τους, πολύ περισσότερο να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό είναι μια τεράστια αντίφαση, όταν στην εποχή μας ο παραγόμενος από τους εργαζόμενους κοινωνικός πλούτος αλλά και τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν όλες τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Με δυο λόγια πρόκειται ακόμη μια φορά για έναν προϋπολογισμό που ίσα-ίσα εξασφαλίζει τη λειτουργία ενός καθαρά διοικητικού μηχανισμού του κράτους για να επιβάλλεται και σε τοπικό επίπεδο η εκάστοτε κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική και τον καταψηφίζουμε».

· Να σημειώσουμε για όσους καλοπροαίρετα αναρωτιούνται «γιατί καταψηφίζετε και δεν κάνετε τις δικές σας προτάσεις;», ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στην αντιπολίτευση να καταθέσει συνολικά ή επιμέρους διαφορετικές προτάσεις, παρά μόνο ολόκληρο προϋπολογισμό που θα συμφωνεί με τις οδηγίες της κυβέρνησης, του οικονομικού παρατηρητηρίου και των δημοσιονομικών περικοπών. Δηλαδή , «έτσι θέλουμε κι’ αν σας αρέσει…»

Τέτοια δημοκρατία πώς να την αντέξουμε;;;!!!…»

Related posts

Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Σάμου: Συνεδρίαση για την οικονομική διαχείριση και την ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων

admin

Ενημερωτική Εσπερίδα για τον καρκίνο του δέρματος και δερματολογική εξέταση Σπίλων

admin

Προθεσμία έως 31 Μαΐου 2024 για επιχειρήσεις στην Ανατολική Σάμο για άδειες κοινόχρηστων χώρων

admin

“Επίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στον Δήμο Ανατ. Σάμου: Συμφωνία για ενίσχυση στην Πολιτική Προστασία”

admin

Ημερίδα για την αναπηρία, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 18 Μαΐου

admin

Εθελοντική δράση καθαρισμού ρεματιάς στο Λιμάνι και Παλαιό Καρλόβασι 18-19 Μαΐου

admin

Δήμος Αν. Σάμου: Πρόσληψη 8 ατόμων ως Δασεργάτες με 5μηνη σύμβαση

admin

Ανακοινώθηκαν τα ευρήματα των ελέγχων ποιότητας πόσιμου νερού στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Εθελοντές και μέσα πυρόσβεσης: Την άμεση επίλυση διοικητικών θεμάτων ζητά η ΑΝΑ.Σ.Α

admin