31.9 C
Σάμος
09/08/2022
Δήμος

H Σάμος στη πρώτη γραμμή υποδοχής και ασφαλούς προορισμού ημεροπλοίων και κρουαζιεροπλοίων

Ο Δήμος Σάμου και το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο πρωτοπορούν σε Πανελλαδικό επίπεδο στο θέμα ολοκληρωμένων συστημάτων ασφάλειας – φύλαξης- επιτήρησης-παρακολούθησης και διαχείρισης Λιμενικών εγκαταστάσεων. Μετά την υποβολή  πλήρους και ώριμου φακέλου με τίτλο  ‘Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ολοκληρωμένου και αυτόνομου συστήματος ασφάλειας-φύλαξης-επιτήρησης-παρακολούθησης και διαχείρισης επιβατών Λιμενικών εγκαταστάσεων Σάμου’ προϋπολογισμού 1.364.000,00  ευρώ στην πρόσκληση με Α/Α ΟΠΣ 2295,  η πρόταση αξιολογήθηκε από την Διαχειριστική Αρχή  και σύμφωνα με το  με αρ. πρωτ. οικ. 646/29-03-2018 , το έργο  εντάχθηκε οριστικά στο  Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020»  και έλαβε κωδικό  ΟΠΣ 5021502.

Τονίζεται ότι ταυτόχρονα έχουν εκπονηθεί μελέτες για το σύνολο των λιμανιών του νησιού. Πιο ειδικά, οι μελέτες Λιμένων Καρλοβάσου και Πυθαγορείου έχουν ήδη υποβληθεί για έγκριση στο  Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Με τη παρούσα χρηματοδότηση υλοποιούνται  σημαντικότατες παρεμβάσεις στα λιμάνια  Βαθέος-Μαλαγαρίου, κατατάσσοντας τη Σάμο στη πρώτη γραμμή υποδοχής και ασφαλούς προορισμού ημεροπλοίων και κρουαζιεροπλοίων.

Ο Λιμένας Βαθέως αποτελεί λιμενική εγκατάσταση ISPS και πύλη Schengen με σημαντικά αυξανόμενη επισκεψιμότητα διεθνούς κρουαζιέρας (Port of Call) και ημεροπλοίων, προερχομένων απευθείας από τη Τουρκία. Η αυξανόμενη κινητικότητα που παρατηρείται ήδη επί τριετία σε όλες τις Πύλες SCHENGEN αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω αυξητικές τάσεις, βάσει των προγραμματισμένων αφίξεων κρουαζιέρας και ημεροπλοίων κατά την επόμενη τριετία.

Ο Λιμένας Μαλαγαρίου εντάσσεται στο κώδικα ISPS όσων αφορά την υποδοχή των φορτηγών εμπορικών πλοίων και παράλληλα αυξάνει τις υπηρεσίες ασφάλειας υποδοχής και έλεγχου των επιβατικών πλοίων.

Με την προτεινόμενη Πράξη συνίσταται συνοπτικά η εγκατάσταση βασικών συστημάτων ασφαλείας που πληρούν Διεθνείς κανονισμούς και πρότυπά ασφάλειας:
O παραπάνω εξοπλισμός θα εγκατασταθεί, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης του Λιμένα με την κείμενη νομοθεσία Ν.3622/2007 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν.4150/2013), με την οποία μεταφέρεται στο εθνικό δίκαιο η ΕΚ Ο 65/2005 περί Ενίσχυσης της Ασφάλειας Λιμένων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων.

Η προτεινόμενη Πράξη αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας της λιμενικής εγκατάστασης πόλεως Σάμου (Βαθύ-Μαλαγάρι), με την εφαρμογή μέτρων του εγκεκριμένου Σχεδίου Ασφαλείας(ΣΑΛΕ).

Το ολοκληρωμένο σύστημα με τον εξοπλισμό του θα χρησιμοποιείται για έλεγχο εισερχομένων ατόμων (επιβατών, επισκεπτών, προσωπικού). Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί για τη χρήση από Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (Εμποδιζόμενα Άτομα). Ταυτόχρονα η επιλογή του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων της πράξης έχει γίνει με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αφού πρόκειται για προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικών που είναι  ιδιαίτερα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Η βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας μετακίνησης του πληθυσμού και γενικότερα η αναβάθμιση των υποδομών προσπελασιμότητας ενεργεί θετικά στην οικονομική ανάπτυξη των νησιωτικών οικισμών, επικουρεί στην άρση του στοιχείου απομόνωσης, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας κατά τις μετακινήσεις του τοπικού και εποχικού πληθυσμού και αποτελεί έμπρακτη συνεισφορά στις αρχές της νησιωτικότητας.

Ο Δήμος Σάμου προτάσσει και υλοποιεί παρεμβάσεις επενδύοντας στην ασφάλεια, την τουριστική ανάπτυξη και ειδικότερα στον τουρισμό κρουαζιέρας.

 

Related posts

Τρισδιάστατη θα είναι η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σάμου πάνω σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος

admin

Βασίλης Παυλίδης: Διακήρυξη Αρχών του δημοτικού συνδυασμού Ανατ. Σάμου «Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ»

admin

Πάρης Παπαγεωργίου: «… θέλουμε να δούμε τον τόπο μας, το νησί μας, εκεί που πραγματικά του αρμόζει…»

admin

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου υπέρ της μνήμης των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

admin

Προσλήψεις στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Παρέμβαση του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου στο δημ. συμβούλιο του Δήμου Ανατ. Σάμου

admin

“Ανατροπή”: Η δημοτική αρχή κατώτερη των περιστάσεων

admin

Συνεδριάζει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

“Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων”

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα