Connect with us

Σαμιακά

Κάτσε κάτω ρε..

Published

on

Αναδημοσιοποίηση κειμένου απο την κ. Δεμερτζή Πένη, εκπαιδευτικός στη Σάμο.

Κάτσε κάτω ρε,,,,
Απόγευμα Δευτέρας 28/ 01/2019 στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου στη συνέλευση των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Σάμου με αντικείμενο(αντιγράφω από το κάλεσμα στα ΜΜΕ):“ να συζητηθούν εκτενώς μέτρα και κινήσεις εναντίον της επιβολής της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων εντός των σχολικών μονάδων της πόλης Σάμου, που μελλοντικά δύναται να επεκταθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού λόγω των συνεχιζόμενων αυξητικών ροών των προσφύγων”.

Ως ΕΛΜΕ αποφασίσαμε να παραβρεθούμε και να εκθέσουμε την άποψή μας για το αυτονόητο: το δικαίωμα στην εκπαίδευση“ σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά χωρίς διάκριση φυλή, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσεως του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του” όπως ορίζει η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του παιδιού που διατυπώθηκε το 1959 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Το δικαίωμα δηλαδή να απολαμβάνουν το αγαθό της μόρφωσης μέσα στο φυσικό της χώρο, δηλαδή τα σχολεία και όχι σε καταυλισμούς, Κέντρα Υποδοχής και οπουδήποτε αλλού. Απλά και καθαρά, χωρίς περιστροφές, χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς παραπομπές και υποσημειώσεις. Τελεία και παύλα. Φαίνεται όμως ότι είναι αυτονόητο και αποδεκτό από τουλάχιστον κάθε πολίτη του Δυτικού κόσμου, για κάποιους είναι αντίθετο στα πιστεύω τους και δοκιμάζει τα όρια της ανοχής και της ειρηνικής συνύπαρξης με το διαφορετικό.

• Άραγε αυτός ο γονιός που έλεγε ότι δε θα επιτρέψει σε κανένα προσφυγόπουλο να μάθει Ελληνικά, ούτε να καθίσει στην καρέκλα που ακουμπάει το φουστάνι της κόρης του με ποιο αξιακό κώδικα διαπαιδαγωγεί το παιδί του;

• Άραγε αυτός ο γονιός που προπηλάκισε τους συναδέλφους δασκάλους όταν τόλμησαν να εκφράσουν την άποψή τους ότι αυτά τα παιδιά των προσφύγων μεταναστών είναι θύματα πολέμων, φυλετικών διωγμών και ακραίας φτώχειας και ως τέτοια δικαιούνται την προστασία και την φροντίδα της πολιτείας, με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει το παιδί του όταν εκφράζει αντίθετη άποψη από αυτή που ο ίδιος υποστηρίζει;

• Άραγε αυτός ο γονιός που μας αφαίρεσε το λόγο γιατί τάχα πήγαμε απρόσκλητοι (λες και ήταν χοροεσπερίδα και χρειαζόμασταν πρόσκληση), έτσι αφαιρεί το λόγο και στο παιδί του όταν θεωρεί ότι η διατύπωση της σκέψης του είναι περιττή; Απορίες πολλές, απογοήτευση ακόμη περισσότερη, αλλά πείσμα που περισσεύει: Ο Μπουρχάν, η Λαρίσα, ο Αχμέντ δικαιούνται ένα βιβλίο, ένα τετράδιο και ένα μολύβι όπως ο Νίκος, η Νεφέλη και η Ίριδα. Μα πάνω από όλα δικαιούνται να νοιώσουν την ασφάλεια και την αποδοχή από ένα ζεστό βλέμμα και μια ανοιχτή αγκαλιά.

Αγαπητοί γονείς τα παιδιά μας δεν κινδυνεύουν στα σχολεία από AIDS, ηπατίτιδα και φυματίωση, κινδυνεύουν όμως από τις – λίγες ευτυχώς – κραυγές της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού αυτών που μεθαύριο θα στηθούν μπροστά στις πόρτες των σχολείων -λες και είναι το σπίτι τους- και θα απαγορεύσουν σε παιδιά που στάθηκαν λιγότερο τυχερά από τα δικά μας, να καθίσουν στο θρανίο για να ΜΑΘΟΥΝ.

Δεμερτζή Πένη, εκπαιδευτικός στη Σάμο.  Αφιερωμένο στη Χάγια και τους δύο υπέροχους γιούς της.

Αφιερωμένο και στα παιδιά του ΓΕΛ Σάμου που δάκρυσαν παρακολουθώντας την ταινία Το παιδί με τις ριγέ πιτζάμες στα πλαίσια της ημέρας μνήμης για το Ολοκαύτωμα.

Comments

comments

Σαμιακά

Απέκτησε τουαλέτες και νερό το νηπιαγωγείο του ΚΥΤ Σάμου

Published

on

By

Έστω και αργά τοποθετήθηκε κοντέινερ που περιέχει δύο τουαλέτες ,στο προαύλιο χώρο του παραρτήματος του νηπιαγωγείου που λειτουργεί στο ΚΥΤ Σάμου.

Η τοποθέτηση του ειδικού κοντέινερ έγινε αυτή την εβδομάδα, ενώ ήδη σε αυτό έχει συνδεθεί και παροχή νερού.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο νηπιαγωγείο του ΚΥΤ Σάμου, δεν υπήρχε τουαλέτα ούτε νερό για τις ανάγκες των παιδιών και για το θέμα αυτό υπήρξε Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στο παράρτημα του νηπιαγωγείου.

Οι τουαλέτες που τοποθετήθηκαν στο νηπιαγωγείο του ΚΥΤ Σάμου

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Προετοιμασίες για τη «Λευκή Νύχτα»

Published

on

By

Η 6η ετήσια “Λευκή Νύχτα” της πόλης τη Σάμου, διοργανώνεται το Σάββατο 3 Αυγούστου από τον Σύλλογο Εστίασης και Ψυχαγωγίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου και τον δήμο Σάμου.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης, προσκαλούνται όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του τόπου να δηλώσουν την συμμετοχή τους και να προτείνουν διάφορα δρώμενα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

Τις προτάσεις τους οι Σύλλογοι μπορούν να τις αποστέλλουν γραπτώς στο ακόλουθο email: dimvath@otenet.gr

Επίσης, καλούνται  οι παράγωγοι τοπικών προϊόντων να δηλώσουν την συμμετοχή τους για να προβάλουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Από νωρίς το βράδυ και μέχρι το πρωί, τα καταστήματα της πόλης θα παραμείνουν ανοιχτά, με τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες να μπορούν να συνδυάσουν με τον καλύτερο τρόπο τις αγορές τους με τον περίπατό τους στους ζωντανούς, φωτισμένους και από τις βιτρίνες, δρόμους της Σάμου.

Μουσική, χορός, παιχνίδια και πολλές ακόμη πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα πλαισιώσουν και θα εμπλουτίσουν αυτή την ξεχωριστή βραδιά που θα περιλαμβάνει και σημαντικές εκπτώσεις και προσφορές από πλευράς των καταστημάτων.

Οι “Λευκές Νύχτες” γεννήθηκαν ως ιδέα στην Αγία Πετρούπολη, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες ο ήλιος δύει  πολύ αργά, και με το αχνό λυκαυγές να κυριαρχεί.

Σύντομα επεκτάθηκαν ως θεσμός σε εκατοντάδες πόλεις σε όλη την Ευρώπη –εδώ και μερικά χρόνια και σε πολλές ελληνικές, μεταξύ τους και αυτή της Σάμου.

Οι “Λευκές Νύχτες” δίνουν τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να δουν και να βιώσουν τις αστικές περιοχές με τρόπο διαφορετικό από τον συνηθισμένο, φωτισμένες και σε εγρήγορση, κύτταρα όχι μόνο ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αλλά και εμπορικής δραστηριότητας σε βραδινές ώρες.

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Αρχιπέλαγος: Πόλεμο έχει κηρύξει ο άνθρωπος στη φύση

Published

on

By

Νεκρή Μεσογειακή Φώκια εντοπίστηκε την περασμένη Τετάρτη 17 Απριλίου σε παραλία του Καρλοβάσου.

Για πόλεμο που έχει κηρύξει ο άνθρωπος ενάντια στη φύση κάνει λόγο το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Στον πόλεμο που έχει κηρύξει ο άνθρωπος ενάντια στη φύση, εντοπίστηκε ένα ακόμα θύμα – ένα από τα πλέον απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά στον κόσμο.

Έπειτα από τους βοριάδες των προηγούμενων ημερών, μία Μεσογειακή Φώκια κατέληξε νεκρή στις ΒΔ ακτές της Σάμου.

Ήταν μία μεγάλη αρσενική φώκια περίπου 300 κιλά. Η πρώτη νεκροψία έδειξε ότι η φώκια μέχρι τη στιγμή που θανατώθηκε ήταν καλά στην υγεία της, είχε μόλις τραφεί και ήταν στη διαδικασία της χώνεψης.

Υπάρχουν ενδείξεις ανθρωπογενούς αλληλεπίδρασης αλλά δεν έχουν ακόμα αποδειχθεί.

Για να προσδιοριστεί η αιτία του θανάτου απαιτούνται λίγες ημέρες έως ότου ολοκληρωθεί η επεξεργασία και ανάλυση των δειγμάτων που έχουν συλλεχθεί.

Είναι προφανές ότι η φώκια αυτή δεν θανατώθηκε ως αποτέλεσμα κάποια στρατιωτικής άσκησης, αλλά όπως προαναφέραμε από τον πόλεμο που έχουμε κηρύξει όλοι μας ενάντια στη φύση, είτε με τις πράξεις μας είτε με την απραξία μας.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017