Connect with us

Πολιτιστικά

MusicTeam SummerFest 2019™

Published

on

Η Μουσική Ομάδα ΣΘΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διοργανώνει για 4η συνεχόμενη χρονιά το πλέον αγαπημένο και πολλά υποσχόμενο MusicTeam SummerFest 2019™ το Σάββατο 22 Ιουνίου  στο Beachfront στο Καρλόβασι. 

Ακριβώς δίπλα στην θάλασσα, με πολλή μουσική και άκρως καλοκαιρινή διάθεση, σας περιμένουμε από νωρίς το απόγευμα με 11 φοιτητικά συγκροτήματα να σας κρατάνε παρέα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Μετά το τέλος του Live, θα ακολουθήσει πάρτι με αγαπημένους σας Dj’s.

Το Line up του φεστιβάλ με σειρά εμφάνισης, είναι:

 • Τερμινέητορ (http://trmntr.ml)
 • Vice Versa
 • The Stokes
 • Κάτι Γενικό
 • Deine Mutter
 • Μέλλον Τ’Αλγεινά
 • The Gamblers
 • Planet Giraffe
 • Moshpits
 • Voyagers
 • Σβούρες
 • AFTER PARTY!!!

Festival Starts: 16:00
Music Starts: 17:00

Μπύρα: 1€
Ποτό: 3€

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!!!

Comments

comments

Πολιτιστικά

Αναβιώνουν το έθιμο του Άη Γιάννη του Κλήδονα

Published

on

By

Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και του οποίου η πρώτη γραπτή περιγραφή αναφέρεται στα βυζαντινά χρόνια.

-Το έθιμο του Κλήδονα αναβιώνει το Σάββατο, 22 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία του Πύργου, ο Σύλλογος Γυναικών «Η Κυβέλη».

Στην εκδήλωση θα υπάρχει ζωντανή μουσική με την ορχήστρα του Γιώργου Σεβαστάκη, ενώ θα προσφερθούν τηγανίτες και παραδοσιακοί λουκουμάδες με πυργιώτικο μέλι.

-Αναπαράσταση του εθίμου με φωτιές-αφανούς, παραδοσιακούς χορούς και ζωντανή μουσική από το μουσικό σχήμα του Κώστα Μητσού περιλαμβάνει η εκδήλωση του Εκπολιτιστικού & Επιμορφωτικού Συλλόγου Μυτιληνιών που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού το Σάββατο, 22 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ.

«Σας περιμένουμε όπως κάθε χρόνο από το 1985 που αναβιώσαμε το έθιμο για πρώτη φορά. Ο Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μυτιληνιών πάντα με γνώση και μεράκι, σεβασμό στην παράδοση και συνέπεια στις αρχές του καταστατικού του, για τη διατήρηση και διάδοση του πολιτισμού μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά του ο Σύλλογος.

-Την αναβίωση του Αη Γιάννη του Κλήδονα πραγματοποιεί το Σάββατο, 22 Ιουνίου, στο λιμάνι του Όρμου Μαραθοκάμπου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Όρμου Μαραθοκάμπου.
«Σας προσκαλούμε να αναβιώσουμε όλοι μαζί  το έθιμο του Κλήδονα, να ανάψουμε φωτιές και να γλεντήσουμε μέχρι το πρωί με την ορχήστρα του Γιάννη Παπαγεωργίου. Κοντά μας θα είναι και η χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρ/μπου με παραδοσιακούς χορούς», αναφέρει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος.

Είσοδος ελεύθερη.

Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Η ίδια η λέξη υπάρχει από την εποχή του Ομήρου, «κλήδων» ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος, και κατ’ επέκταση το άκουσμα σιωνισμού ή προφητείας, ο συνδυασμός τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων ή πράξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής, στον οποίο αποδιδόταν προφητική σημασία.

Την παραμονή του Αη-Γιαννιού, οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου αναθέτουν σε κάποιο μέλος της συντροφιάς, συνήθως σε μια «Μαρία» (στη Θράκη ο ρόλος αυτός δίνεται στην ονομαζόμενη «Καλλινίτσα»), της οποίας και οι δύο γονείς είναι εν ζωή, να φέρει από το πηγάδι ή την πηγή το «αμίλητο νερό».

Η ονομασία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η εν λόγω κοπέλα και η συνοδεία της πρέπει να ολοκληρώσουν την αποστολή αυτή, τηρώντας απόλυτη σιωπή.

Επιστρέφοντας στο σπίτι όπου τελείται ο κλήδονας, το νερό αδειάζετε σε πήλινο -ως επί το πλείστον- δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα αντικείμενο, το λεγόμενο ριζικάρι. Συνήθως, πρόκειται για κάποιο προσωπικό αντικείμενο, συχνά μάλιστα πολύτιμο.

Στη συνέχεια, το δοχείο σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα «κλειδώνεται» και τοποθετείται σε ανοιχτό χώρο.

«Κλειδώνουμε τον κλήδονα με τ’ Αγιαννιού τη χάρη, κι όποια ‘χει καλό ριζικό να δώσει να τον πάρει».

Εκεί παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων, για να «ξαστριστεί».

Οι κοπέλες επιστρέφουν ύστερα στα σπίτια τους. Λέγεται ότι τη νύχτα αυτή θα δουν στα όνειρα τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Εκδήλωση από τη Σχολή Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής

Published

on

By

Πανηγυρική εκδήλωση με αφορμή τη λήξη των μαθημάτων της Σχολής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 19 Ιουνίου, στις 19.30,  στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού μεγάρου Σάμου.

Οι ύμνοι και τα τραγούδια θα αποδοθούν από τους διδάσκοντες  και τους σπουδαστές της σχολής υπό τη διεύθυνση του κ. Γεώργιου Αγγελινάρα.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο φιλόλογος και πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου Σάμου, κ. Χρίστος Λάνδρος.

Είσοδος ελεύθερη.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Τρεις ταινίες μικρού μήκους απο το Γυμνάσιο Πυθαγορείου

Published

on

By

Τρεις ταινίες μικρού μήκους δημιούργησε το Γυμνάσιο Πυθαγορείου, στα πλαίσια πολιτιστικών προγραμμάτων για την τοπική ιστορία, οι οποίες θα προβληθούν την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο νέο δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου.

Η μία είναι ταινία μυθοπλασίας με τίτλο “διαδρομές της μνήμης στα αρχαιολογικά καλντερίμια του τόπου μου” (διάρκειας 10 λεπτών) , πραγματοποιήθηκε με μαθητές της Β Γυμνασίου και αφορά την αρχαία ιστορία του νησιού.
Οι άλλες δύο είναι ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκαν με μαθητές της Γ’ Γυμνασίου στα πλαίσια προγράμματος με τίτλο “λογοτεχνικά αποτυπώματα από μνήμες του τόπου μου” και αφορούν τη νεώτερη ιστορία του νησιού: την επανάσταση του 1821 στη Σάμου (διάρκειας 20 λεπτών) και τον βομβαρδισμό της Σάμου από τους Γερμανούς το 1943 (διάρκειας 20 λεπτών).

Η αφήγηση της τελευταίας, που χαρακτηρίζεται “δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ” στηρίζεται σε αποσπάσματα από την Ασημόπετρα του Κ. Καλατζή, την μελέτη του Β. Δημητριάδη, “Το τηγάνι της Σάμου” και κλείνει με διασκευασμένη προφορική μαρτυρία κατοίκου του Πυθαγορείου.

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017