Connect with us

Σαμιακά

Νέα πορεία διαμαρτυρίας Αφρικανών. Δεύτερη ημέρα η πόλη της Σάμου στο πόδι

Published

on

Στους δρόμους της Σάμου διαμαρτυρήθηκαν για δεύτερη ημέρα  μετανάστες κυρίως από αφρικανικές χώρες, που διαμένουν στο Κέντρο Ταυτοποίησης στο Βαθύ.

Από τις 7.10 το πρωί, Αφρικανοί, άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώθηκαν έξω από το ΚΥΤ Σάμου και από εκεί, με πορεία κατευθύνθηκαν, με τη συνοδεία αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων, στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου . Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν και παρέμειναν για αρκετή ώρα στο Κόμβο Μαλαγαρίου, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Αργότερα ,οδηγήθηκαν στο λιμεναρχείο και στη πλατεία Πυθαγόρα όπου, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Freedom» και «Liberte», διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο ΚΥΤ Σάμου, καθώς και για την καθυστέρηση των αρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα και να φύγουν από τη Σάμο.

Τέλος κατευθύνθηκαν και παρέμειναν στην πλατεία Δημαρχείου οπού πραγματοποιησαν καθιστική διαμαρτυρία, ενώ στις 10.00 το πρωι αποχώρησαν πηγαίνοντας στο ΚΥΤ Σάμου.

Στη Βουλή τίθεται  το θέμα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών προς τη Σάμο

Με νέα Επίκαιρη Ερώτηση, ο Βουλευτής νομού Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης φέρνει επειγόντως στη Βουλή το θέμα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και των άμεσων ενεργειών που πρέπει να γίνουν χωρίς άλλη καθυστέρηση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να εφαρμοσθεί η δέσμευση για αποσυμφόρηση της Σάμου και για τη μετακίνηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης εκτός του αστικού ιστού της πρωτεύουσας του νησιού.

Την Επίκαιρη Ερώτηση έχει κληθεί να απαντήσει στη Βουλή και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας και θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση μετά την ολοκλήρωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρη Ερώτησης:

«Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2019

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον  κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα : «Άμεσες και Επείγουσες Ενέργειες για την αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης  Σάμου και τη διαχείριση της παρατεταμένης κρίσης»

Για ακόμη μια φορά και με δεδομένο τις συνεχείς προσπάθειες διαχείρισης των πλείστων διακυμάνσεων που παρατηρούνται στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, η Σάμος και μάλιστα η πρωτεύουσα του νησιού, αντιμετωπίζει μείζον και διαρκές πρόβλημα από την πολύ μεγάλη αύξηση του πληθυσμού, που φιλοξενείται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspot). Η χωρητικότητα του Κέντρου έχει προ πολλού ξεπεραστεί, όπως και οι δυνατότητες των υποδομών της πρωτεύουσας. Η συγκέντρωση σχεδόν 5000 ατόμων (προσφύγων και μεταναστών) σε μια πόλη 7000 κατοίκων και σε ένα  νησί, το οποίο έχει μέχρι τώρα αφομοιώσει τις μεγάλες διακυμάνσεις του προσφυγικού φαινομένου ως προς τα αριθμητικά, οργανωτικά και  πολιτιστικά του χαρακτηριστικά, έχει ξεπεράσει τις όποιες συστημικές και κοινωνικές αντοχές.

Στην πράξη οι ροές  αποδιαρθρώνουν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ενώ υπερκαλύπτουν τις πραγματοποιούμενες μετακινήσεις των αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα, καθώς επίσης  τίθενται και μια σειρά από διοικητικά ζητήματα που αφορούν στον τρόπο απόδοσης ασύλου και την ευελιξία του διοικητικού συστήματος. Τόσο στο κοινοβουλευτικό έργο, όσο και στις συναντήσεις του Υπουργείου με τους φορείς της Σάμου έχει γίνει σαφές ότι η υπερσυγκέντρωση μεγάλου πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά διαμορφώνει απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, βάσει και της μικρής αντοχής του πληθυσμού και των υποδομών.

Ενώ έχει υπάρξει σαφής και επαναλαμβανόμενη δέσμευση για την αποσυμφόρηση του νησιού και τη μετακίνηση του ΚΥΤ,  και ενώ η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου έχει επιδείξει διάθεση και προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του διογκούμενου προβλήματος, και έχει δεσμευθεί για την αποσυμφόρηση του νησιού, εντούτοις χρειάζεται να γίνουν πράξη άμεσα και αποτελεσματικά οι δεσμεύσεις προς τους φορείς και την κοινωνία της Σάμου.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες τις οποίες δρομολογεί, με ποιο χρονοδιάγραμμα,  και πώς θα γίνει αποσυμφόρηση της Σάμου χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ο ερωτών Βουλευτής

Σεβαστάκης Δημήτριος»

Σε σημερινή συνέντευξή του στoν ρ/σ Πρακτορείο FM 104,9, στην εκπομπή του Κώστα Παπαδάκη και της Σοφίας Παπαδοπούλου, ο ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:

Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, ο ΥΜΕΠΟ σημείωσε πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να αποσυμφορηθεί η Σάμος», ενώ σχετικά με την κατάσταση σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και Κέντρα Φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα τόνισε πως είναι από άριστη έως πολύ καλή.
Για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο ο Δ. Βίτσας ανέφερε ότι «έχουμε δει τις λεπτομέρειες που δυσκολεύουν τη δουλειά μας στη Σάμο. Παίρνουμε μέτρα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε αυτούς που δεν έχουν αντίστοιχο δικαίωμα να επιστραφούν».

Ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή τις μαζικές διαδηλώσεις προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εκατοντάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ειρηνικά για τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν στο αποκαλούμενο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης» στη Σάμο. Στο κολαστήριο της Σάμου.

3.700 άνθρωποι ζουν σε χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει 650. Χωρίς προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, χωρίς γιατρούς και αξιοπρέπεια. Είναι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από την κυβερνητική πολιτική. Οι υποσχέσεις του ΥΜΕΠΟ για αποσυμφόρηση ήταν απλώς ψέματα. Αυτό που συμβαίνει είναι κυβερνητική επιλογή.

Όσοι σιωπούν μοιράζονται την ευθύνη.

Για το ΣΥΡΙΖΑ και τους συνοδοιπόρους του οι πρόσφυγες και μετανάστες των νησιών δεν έχουν δικαιώματα. Η τοπική κοινωνία καλείται να δείξει αλληλεγγύη. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση τους καλεί να μοιραστούν με τους πρόσφυγες την αθλιότητα των πολιτικών της. Για όσο αντέξουν.

Αφήνουν τα πράγματα να εξελιχθούν για να καταγγείλουν εκ των υστέρων «ακροδεξιούς και φασίστες».

Ντροπή!

Comments

comments

Σαμιακά

Μήνυση υπέβαλε η διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου σε γιατρό

Published

on

By

Στην δικαιοσύνη καταφεύγει ο διοικητής του νοσοκομείου Σάμου κ. Λάζαρος Θεόφιλος κατά ιατρού του ιδρύματος, διότι δημοσιοποίησε τα ονόματα των γιατρών στην υπόθεση των πλαστών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Σάμου, υποστήριξε στη ραδιοφωνική εκπομπή της Σταματίας Ράπτη, ότι ο συγκεκριμένος γιατρός με ανάρτησή του στο facebook δημοσιοποίησε τα ονόματα των συναδέλφων του, ενώ υπήρχαν και για τον ίδιον απαξιωτικά ,υβριστικά σχόλια όπως “Ο διοικητής τους έδωσε στην ασφάλεια ως αντάλλαγμα για να παραμείνει στη θέση του ως διοικητής με τη νέα κυβέρνηση”.

Ο κ. Θεόφιλος, φανερά εκνευρισμένος δήλωσε ότι η τιμή και αξιοπρέπεια του καθενός είναι πάνω απο όλα .

Ακούστε τι δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου κ. Θεόφιλος, στο Ράδιο Αρμονία 103,2.

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ελεύθεροι ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια του ΚΥΤ

Published

on

By

Δυο ακόμη συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα των πλαστών Πιστοποιητικών αφέθηκαν ελεύθεροι μετά απο την απολογία τους.

Πιο συγκεκριμένα απο την Τετάρτη αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ένας εκ´ των ιατρών ,ενώ χθές μετά την απολογία της, υπό τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης της εξόδου απο τη χώρα, την καταβολή του ποσού 2000 ευρώ καθώς και την υποχρεωτική παρουσία της στο αστυνομικό τμήμα μια φορά το μήνα αφέθηκε ελεύθερη και νοσηλεύτρια του Κ.Υ.Τ.

Την εκπροσώπησή τους έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο Ιωάννη και Αθανασίας Καλτάκη.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ελεύθερος ο γιατρός του ΚΥΤ Σάμου

Published

on

By

Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγορεύσεως της εξόδου από τη χώρα και την εμφάνιση 1 φορά ανά μήνα στο Α.Τ. και εγγύηση ποσού 5.000 ευρώ, αφέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο γιατρός (γενικός χιειρουργός) του ΚΥΤ Σάμου, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε σε κύκλωμα που εξέδιδε πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά έναντι αμοιβής σε μετανάστες και πρόσφυγες με σκοπό την ταχύτερη διοχέτευσή τους στην ενδοχώρα.

Την υπεράσπιση και εκπροσώπηση του γιατρού έχει αναλάβει το Δικηγορικό Γραφείο του Δημητρίου Βούρου.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017