15 C
Σάμος
07/12/2022
Σαμιακά

Νέα πορεία διαμαρτυρίας Αφρικανών. Δεύτερη ημέρα η πόλη της Σάμου στο πόδι

Στους δρόμους της Σάμου διαμαρτυρήθηκαν για δεύτερη ημέρα  μετανάστες κυρίως από αφρικανικές χώρες, που διαμένουν στο Κέντρο Ταυτοποίησης στο Βαθύ.

Από τις 7.10 το πρωί, Αφρικανοί, άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώθηκαν έξω από το ΚΥΤ Σάμου και από εκεί, με πορεία κατευθύνθηκαν, με τη συνοδεία αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων, στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου . Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν και παρέμειναν για αρκετή ώρα στο Κόμβο Μαλαγαρίου, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Αργότερα ,οδηγήθηκαν στο λιμεναρχείο και στη πλατεία Πυθαγόρα όπου, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Freedom» και «Liberte», διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο ΚΥΤ Σάμου, καθώς και για την καθυστέρηση των αρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα και να φύγουν από τη Σάμο.

Τέλος κατευθύνθηκαν και παρέμειναν στην πλατεία Δημαρχείου οπού πραγματοποιησαν καθιστική διαμαρτυρία, ενώ στις 10.00 το πρωι αποχώρησαν πηγαίνοντας στο ΚΥΤ Σάμου.

Στη Βουλή τίθεται  το θέμα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών προς τη Σάμο

Με νέα Επίκαιρη Ερώτηση, ο Βουλευτής νομού Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης φέρνει επειγόντως στη Βουλή το θέμα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και των άμεσων ενεργειών που πρέπει να γίνουν χωρίς άλλη καθυστέρηση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να εφαρμοσθεί η δέσμευση για αποσυμφόρηση της Σάμου και για τη μετακίνηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης εκτός του αστικού ιστού της πρωτεύουσας του νησιού.

Την Επίκαιρη Ερώτηση έχει κληθεί να απαντήσει στη Βουλή και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας και θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση μετά την ολοκλήρωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρη Ερώτησης:

«Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2019

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον  κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα : «Άμεσες και Επείγουσες Ενέργειες για την αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης  Σάμου και τη διαχείριση της παρατεταμένης κρίσης»

Για ακόμη μια φορά και με δεδομένο τις συνεχείς προσπάθειες διαχείρισης των πλείστων διακυμάνσεων που παρατηρούνται στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, η Σάμος και μάλιστα η πρωτεύουσα του νησιού, αντιμετωπίζει μείζον και διαρκές πρόβλημα από την πολύ μεγάλη αύξηση του πληθυσμού, που φιλοξενείται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspot). Η χωρητικότητα του Κέντρου έχει προ πολλού ξεπεραστεί, όπως και οι δυνατότητες των υποδομών της πρωτεύουσας. Η συγκέντρωση σχεδόν 5000 ατόμων (προσφύγων και μεταναστών) σε μια πόλη 7000 κατοίκων και σε ένα  νησί, το οποίο έχει μέχρι τώρα αφομοιώσει τις μεγάλες διακυμάνσεις του προσφυγικού φαινομένου ως προς τα αριθμητικά, οργανωτικά και  πολιτιστικά του χαρακτηριστικά, έχει ξεπεράσει τις όποιες συστημικές και κοινωνικές αντοχές.

Στην πράξη οι ροές  αποδιαρθρώνουν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ενώ υπερκαλύπτουν τις πραγματοποιούμενες μετακινήσεις των αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα, καθώς επίσης  τίθενται και μια σειρά από διοικητικά ζητήματα που αφορούν στον τρόπο απόδοσης ασύλου και την ευελιξία του διοικητικού συστήματος. Τόσο στο κοινοβουλευτικό έργο, όσο και στις συναντήσεις του Υπουργείου με τους φορείς της Σάμου έχει γίνει σαφές ότι η υπερσυγκέντρωση μεγάλου πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά διαμορφώνει απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, βάσει και της μικρής αντοχής του πληθυσμού και των υποδομών.

Ενώ έχει υπάρξει σαφής και επαναλαμβανόμενη δέσμευση για την αποσυμφόρηση του νησιού και τη μετακίνηση του ΚΥΤ,  και ενώ η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου έχει επιδείξει διάθεση και προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του διογκούμενου προβλήματος, και έχει δεσμευθεί για την αποσυμφόρηση του νησιού, εντούτοις χρειάζεται να γίνουν πράξη άμεσα και αποτελεσματικά οι δεσμεύσεις προς τους φορείς και την κοινωνία της Σάμου.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες τις οποίες δρομολογεί, με ποιο χρονοδιάγραμμα,  και πώς θα γίνει αποσυμφόρηση της Σάμου χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ο ερωτών Βουλευτής

Σεβαστάκης Δημήτριος»

Σε σημερινή συνέντευξή του στoν ρ/σ Πρακτορείο FM 104,9, στην εκπομπή του Κώστα Παπαδάκη και της Σοφίας Παπαδοπούλου, ο ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:

Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, ο ΥΜΕΠΟ σημείωσε πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να αποσυμφορηθεί η Σάμος», ενώ σχετικά με την κατάσταση σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και Κέντρα Φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα τόνισε πως είναι από άριστη έως πολύ καλή.
Για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο ο Δ. Βίτσας ανέφερε ότι «έχουμε δει τις λεπτομέρειες που δυσκολεύουν τη δουλειά μας στη Σάμο. Παίρνουμε μέτρα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε αυτούς που δεν έχουν αντίστοιχο δικαίωμα να επιστραφούν».

Ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή τις μαζικές διαδηλώσεις προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εκατοντάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ειρηνικά για τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν στο αποκαλούμενο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης» στη Σάμο. Στο κολαστήριο της Σάμου.

3.700 άνθρωποι ζουν σε χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει 650. Χωρίς προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, χωρίς γιατρούς και αξιοπρέπεια. Είναι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από την κυβερνητική πολιτική. Οι υποσχέσεις του ΥΜΕΠΟ για αποσυμφόρηση ήταν απλώς ψέματα. Αυτό που συμβαίνει είναι κυβερνητική επιλογή.

Όσοι σιωπούν μοιράζονται την ευθύνη.

Για το ΣΥΡΙΖΑ και τους συνοδοιπόρους του οι πρόσφυγες και μετανάστες των νησιών δεν έχουν δικαιώματα. Η τοπική κοινωνία καλείται να δείξει αλληλεγγύη. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση τους καλεί να μοιραστούν με τους πρόσφυγες την αθλιότητα των πολιτικών της. Για όσο αντέξουν.

Αφήνουν τα πράγματα να εξελιχθούν για να καταγγείλουν εκ των υστέρων «ακροδεξιούς και φασίστες».

Ντροπή!

Related posts

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Επέκταση εφαρμογής του ΜΙ Καυσίμων

admin

Με λαμπρότητα τα Νησιά της Σάμου της Ικαρίας και των Φούρνων τίμησαν τον Άγιο των θαλασσών Άγιο Νικόλαο

admin

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος ημεδαπού στη Σάμο

admin

Κάντε ησυχία όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν χάνουν τη ζωή τους, σε επικίνδυνα σχολικά κτίρια, εξ αιτίας της κρατικής αναλγησίας

admin

Έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ζητούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

admin

Αιτήσεις συμμετοχής αποφοίτων για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2023

admin

Η Οινοποιϊα Κουτσοδόντη θα συμμετάσχει στο “ΑΦΡΟΣ & ΝΕΚΤΑΡ

admin

Χριστουγεννιάτικη γιορτή και «παζάρι ειρήνης»

admin

Αεροδρόμιο Σάμου : Μείωση 7,4% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα