Connect with us

Σαμιακά

Ο Νίκος Ζάχαρης για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στις ΔΥΕΠ Σάμου

Published

on

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο και διεθνές πρόβλημα, που αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες του σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο (πόλεμοι, φτώχεια, εκμετάλλευση, αυταρχικά καθεστώτα, κλιματικές αλλαγές) δυστυχώς δεν θα σταματήσει.

Ιδιαίτερα στην πόλη της Σάμου η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της έχει επιδείξει στο διάστημα της τελευταίας τετραετίας κατανόηση, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Ο υπερπληθυσμός όμως προσφύγων/μεταναστών και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στο ΚΥΤ έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της τοπικής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στη Σάμο, με πολύ αρνητικές συνέπειες:Οι κακές συνθήκες διαβίωσης δυσφημούν το νησί μας και ο υπερπληθυσμός «παραβιάζει» το δημόσιο αίσθημα ασφάλειας.

Μικρές μειοψηφίες συμπολιτών μας, εμφορούμενοι από ξενοφοβία και ρατσισμό , πρωτοστατούν σε μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διασπείροντας fake news και ανυπόστατες φήμες, που έχουν όμως αποτέλεσμα να μεγεθύνουν και να πολλαπλασιάζουν μικρά περιστατικά παραβατικότητας καθώς και ελεγχόμενα περιστατικά υγειονομικής φύσεως, που αρμοδίως τα αντιμετωπίζουν επάξια, με υπεράνθρωπες προσπάθειες πολλές φορές, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σάμου και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δυστυχώς πάνω στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, πάτησαν τις τελευταίες εβδομάδες γονείς σε δημοτικά σχολεία, όπου έχει αποφασιστεί να δημιουργηθούν ΔΥΕΠ για εκπαίδευση μερικών δεκάδων προσφυγόπουλων σε 2 δημοτικά σχολεία και μάλιστα σε απογευματινή βάρδια (2 μ.μ. – 6 μ.μ.) χωρίς να υπάρχει συνύπαρξη στην τάξη με ελληνόπουλα.

Οι σύλλογοι γονέων των δημοτικών σχολείων πόλεως Σάμου από το χειμώνα, που ανακοινώθηκαν τα προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων σε ΖΕΠ και ΔΥΕΠ στο 3ο Δημοτικό σχολείο πόλεως Σάμου και στο Δημοτικό σχολείο Βαθέος, αντέδρασαν και με επιστολή τους στο δημοτικό συμβούλιο, προέβαλαν λόγους ελλείψεων σε κτιριακές υποδομές «τα σχολικά κτίρια μας έχουν τεράστιες αδυναμίες (πυρασφάλεια, έλλειψη επαρκών διδακτικών αιθουσών, τραπεζαρίας, τουαλετών, και χώρου αυλισμού)» (Ανακοίνωση από τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών των 1ου, 2ου, 3ου Δημοτικών Σχολείων Σάμου και Βαθέος Σάμου/21.11.2018).

Στη ΔΥΕΠ του 3ου Δημοτικού σχολείου της πόλεως Σάμου ξεκίνησαν στις 6 Φεβρουαρίου τα μαθήματα με 12 προσφυγόπουλα και το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά.

Στη ΔΥΕΠ του Δημοτικού σχολείου Βαθέος τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 5 Μαρτίου με 14 παιδάκια προσφύγων.

Δυστυχώς ο σύλλογος γονέων του Δημοτικού σχολείου Βαθέος αποφάσισε, οι γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο από την περασμένη Τρίτη 5 Μαρτίου, επικαλούμενος σε ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, για όσο χρονικό διάστημα τα προσφυγόπουλα φιλοξενούνται στο νησί μας» και «ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ( ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ) ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ» (28-2-2018).

Με νέα απόφαση γενικής συνέλευσης του συλλόγου γονέων δημοτικού Βαθέος, αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής «μέχρι την επίλυση των αιτημάτων που έχουμε θέσει με το ψήφισμα των 13 συλλόγων γονέων και κηδεμόνων» (12.3.2019) και το χορό παίρνουν για αποχή των μαθητών και άλλοι σύλλογοι γονέων (σύλλογος γονέων Μυτιληνιών) χωρίς να έχουν καμμιά συμμετοχή τα σχολεία τους στην εκπαίδευση προσφυγόπουλων.

Όλοι οι πολίτες, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια προσχηματική αιτιολόγηση, επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους, έναντι των αρχικών ελλείψεων κτιριακών υποδομών και ουσιαστική επιδίωξη είναι η ακύρωση με δυναμικές ενέργειες, από οργανωμένη μειοψηφία γονέων, της προσπάθειας λειτουργίας της ΔΥΕΠ στο δημοτικό σχολείο Βαθέος και γενικά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, που γίνεται επίσημα από το κράτος σε σχολικούς χώρους.

Με την παρούσα κάνω έκκληση

• Οι γονείς να στείλουν άμεσα τα παιδιά τους στο σχολείο, να μην τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία πίεσης, γιατί κάθε μέρα που περνάει και τα παιδιά τους δεν πάνε στα σχολεία είναι μια χαμένη μέρα και «δηλητηριάζει» την ψυχή τους.
• Άμεσα να συγκληθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Σάμου και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κοινή εκδήλωση με συλλόγους γονέων, συλλόγους εκπαιδευτικών, ιατρικό σύλλογο, ειδικούς υπηρεσιακούς παράγοντες στην εκπαίδευση προσφύγων, ώστε να φωτιστεί από όλες τις πλευρές το πρόβλημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, για όσο χρονικό διάστημα θα είναι στη Σάμο.

Σάμος 12/3/2019

Νίκος Ζάχαρης

Comments

comments

Σαμιακά

Σοκολατογλυκό με Samos Nectar από τη chef Μαρία Εκμεκτσίογλου

Published

on

By

Σοκολατογλυκό με Samos Nectar

(από τη chef Μαρία Εκμεκτσίογλου)

Σοκολάτα κουβερτούρα, καραμελωμένα φουντούκια, μέλι και βανίλια μαζί με τα λοιπά υλικά της συνταγής για ένα ξεχωριστό σοκολατογλυκό, όπως το εμπνεύστηκε η chef Μαρία Εκμεκτσίογλου για να συνδυαστεί απολαυστικά με το λιαστό Samos Nectar του ΕΟΣ Σάμου.

Το ιστορικότερο κρασί της Σάμου, ένα κρασί που ταξιδεύει τις αισθήσεις μεταξύ έντονων αρωμάτων αλλά και μιας μεστής γλυκύτητας ώστε να αφήνει ως αίσθηση τη μοναδική ισορροπία και τη μακρά, αξέχαστη επίγευσή του. Ένα κρασί με τέτοια πολυπλοκότητα σε γεύση και αρώματα που ο συνδυασμός του με τη σοκολάτα δεν μπορεί παρά να ανεβάσει στους επτά ουρανούς την απόλαυση!

Η συνταγή αναλυτικά:

Υλικά

  • 500 γραμμ. κουβερτούρα
  • 200 γραμμ. φρέσκο γάλα
  • 200 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. πετιμέζι ή μέλι
  • 1 βανίλια σκόνη ή τους σπόρους από 1 στικ βανίλιας
  • ½ κ. γλ. κόκκινο καυτερό πιπέρι σε σκόνη

Για τη διακόσμηση

  • σαντιγί

Για τα καραμελωμένα φουντούκια

  • 200 γραμμ. φουντούκια
  • 200 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα φουντούκια:  Στις 3 κ.σ. νερό ρίχνουμε τη ζάχαρη και την αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει η ζάχαρη να καραμελώνει. Πριν μαυρίσει, αδειάζουμε τα φουντούκια πάνω σε μαρμάρινη επιφάνεια. Μόλις κρυώσουν, τα σπάμε με έναν πλάστη.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σοκολάτα. Σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα και την κρέμα γάλακτος, χωρίς να τα βράσουμε. Προσθέτουμε τη σοκολάτα. Ρίχνουμε το πετιμέζι ή το μέλι, τη βανίλια (το στικ θα βγάλει περισσότερο άρωμα από τη σκόνη) και το πιπέρι. Προσθέτουμε τα καραμελωμένα και σπασμένα φουντούκια. Τα ανακατεύουμε καλά καλά να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε σε μπολ μαζί με σαντιγί.

Επιλέξτε αυτό το εξαίσιο γλυκό για το κλείσιμο της βραδιάς παρέα με ένα ποτήρι υπέροχο Samos Nectar. Η πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων υπόσχεται να γλυκάνει ακόμη περισσότερο την καρδιά σας…

 

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης για την δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στη Σάμο

Published

on

By

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Άγιο Χαράλαμπο στο  Βαθύ της Σάμου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κος Κωνσταντίνος Μουτζούρης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη δημιουργίας «Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και θυμάτων βίας».

Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, τα συμβουλευτικά κέντρα των Δήμων καθώς και τις υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί μια δομή, όπου θα στελεχωθεί από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα νομικής συμβουλευτικής για συγκεκριμένες περιπτώσεις . Στόχος του όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι «ο Ξενώνας να διαδραματίσει καθημερινά καθοριστικό ρόλο σε ευάλωτες ομάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν οπουδήποτε αλλού , παρέχοντας ασφάλεια κι αυστηρή τήρηση του απορρήτου για κάθε ανθρώπινη ιστορία της διπλανής μας πόρτας »

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Γενική Συνέλευση στον Κυνηγητικό Σύλλογο Καρλοβάσου

Published

on

By

Ο Κυνηγητικός Σύλλογος Καρλοβασίων καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 και ώρα 10.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Δημ, ενότητας Καρλοβασιων.

Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα διεξαχθεί την επομένη Κυριακή 07 Απριλίου την ιδία ώρα και στον ίδιο χώρο

Θέματα Γ Συνέλευσης

α Έγκριση απολογισμού οικ έτους 2018 – Προϋπολογισμού 2019 και απολογισμός πεπραγμένων απερχόμενης Διοίκησης

β Καθορισμός Ζωνών εκπαιδεύσεως κυνηγ. σκύλων

γ Ίδρυση λαγοτροφειου ε Διεξαγωγή αρχαιρεσιών για ανάδειξη νέου Διοικ. Συμβουλίου

Αιτήσεις υποψηφίων μελών ΔΣ θα κατατίθενται στα γραφεία του συλλόγου μέχρι 20 Μαρτίου 20.00 ώρα

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017