24.4 C
Σάμος
30/09/2023
Σαμιακά

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου για τα κρούσματα φυματίωσης

Με αφορμή την διάγνωση περιορισμένου αριθμού επιβεβαιωμένων ή ύποπτων κρουσμάτων φυματίωσης στη Σάμο, ο Ιατρικός Σύλλογος, στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου του διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας στο νησί, απαντά σε εύλογα ερωτήματα πολιτών, τα οποία αφορούν τη συγκεκριμένη νόσο, θέλοντας να συμβάλλει, μαζί με άλλους φορείς της Πολιτείας, στην υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν, χωρίς πανικό και σπασμωδικές κινήσεις. Συγκεκριμένα θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:
1. H φυματίωση ΔΕΝ μεταδίδεται με χειραψία, τροφή ή νερό, άγγιγμα κλινοσκεπασμάτων ή λεκάνης τουαλέτας, οδοντόβουρτσα, φιλί.
2. Φυματίωση στον πνεύμονα μπορεί να μεταδώσει τη νόσο. Σε άλλα σημεία του σώματος όπως οι νεφροί ή η σπονδυλική στήλη συνήθως δεν μεταδίδεται. Άνθρωποι, οι οποίοι πάσχουν από ενεργό νόσο, μπορεί να τη μεταδώσουν σε άτομα που έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους, όπως μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, συμμαθητές.
3. Ομάδες με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν αποτελούν:
– Άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται τακτικά σε επαφή με άτομο με ενεργό φυματίωση.
– Άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται από χώρες με υψηλό επιπολασμό της νόσου (όπως οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η περιοχή της Καραϊβικής, η Αφρική, η Ασία, η Ανατολική Ευρώπη και η Ρωσία).
– Άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται ή ζουν σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου (πχ δομές μακράς νοσηλείας, γηροκομεία, χώροι συστέγασης πολλών ατόμων υψηλού κινδύνου κλπ).
– Βρέφη, παιδιά και έφηβοι, οι οποίοι έχουν επαφή με ενήλικες υψηλού κινδύνου για λανθάνουσα ή ενεργό φυματίωση.
– Άνθρωποι, οι οποίοι νοσούν από παθήσεις ή καταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως HIV λοίμωξη, σακχαρώδη διαβήτη, βαρειά νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνο κεφαλής ή τραχήλου, λήψη κορτιζόνης, ειδικές θεραπείες για ρευματοειδή αρθρίτιδα ή νόσο του Crohn, χαμηλό σωματικό βάρος, μεταμόσχευση οργάνων καθώς και οι υπερήλικες και οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
4. Πως γίνεται ο έλεγχος στις ομάδες υψηλού κινδύνου
– Με την έγχυση υποδερμικά μικρής ποσότητας υγρού, που ονομάζεται φυματίνη (test Mantoux). To αποτέλεσμα ερμηνεύεται μόνο από γιατρό ή εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό 48-72 ώρες αργότερα. Θετικό τεστ ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα ενεργό νόσο.
– Με αιματολογική εξέταση που ονομάζεται QUANTIFERON.
Την μέθοδο ελέγχου θα την καθορίσει ο θεράπων ιατρός σε συνεργασία με τον ασθενή, εφόσον ο τελευταίος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη.
δηλ. η μαζική εφαρμογή της φυματινοαντιδρασης στα παιδιά του σχολειού και ο μαζικός εμβολιασμός σε περιοχές με μεγάλη προσέλευση προσφύγων και μεταναστών.
– εμβολιασμός με BCG όλων των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με την παραπάνω κατηγορία ανθρώπων
– έλεγχος από το ΚΕΛΠΝΟ και καταγραφή όλων των μεταναστών
– οι ασθενείς που παρουσιάζουν βήχα που επιμένει περισσότερο από τρεις εβδομάδες , συνήθως παραγωγικός και ενίοτε με γραμμώσεις αίματος , απώλεια βάρους, νυχτερινούς ιδρώτες, πυρετό και θωρακικό πόνο να απευθύνονται στον γιατρό τους.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω συστήνουμε στους πολίτες να διευκρινίζουν τις όποιες απορίες και ερωτήσεις έχουν είτε στο Νοσοκομείο Σάμου, είτε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε να απευθύνονται στον οικογενειακό τους γιατρό.

Related posts

Ζήτησαν απο τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο την αποσυμφόρηση της Σάμου

admin

Πρώτο ταξίδι του πλοίου «Παναγιά Σκιαδενή» στη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο

admin

Πρωτοβουλία της Eurobank για το Δημογραφικό «Μπροστά για την Οικογένεια» – Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Σάμο και Ικαρία

admin

Ευ και chef προτείνουν «Samos Nectar» και «Ερημίτη»

admin

Η 79 ΑΔΤΕ για την άσκηση “Παρμενίων 2023”

admin

Η Ακριτική Ιερά Μητρόπολη Σάμου κοντά στους Πλημμυροπαθείς

admin

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου Βαθέoς

admin

Ο Πύργος Λογοθέτη Λυκούργου θα παραμείνει κλειστός λόγω απουσίας φυλακτικού προσωπικού

admin

26 Σεπτεμβρίου 2000 – Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» 

admin