Connect with us

Σαμιακά

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου για τα κρούσματα φυματίωσης

Published

on

Με αφορμή την διάγνωση περιορισμένου αριθμού επιβεβαιωμένων ή ύποπτων κρουσμάτων φυματίωσης στη Σάμο, ο Ιατρικός Σύλλογος, στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου του διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας στο νησί, απαντά σε εύλογα ερωτήματα πολιτών, τα οποία αφορούν τη συγκεκριμένη νόσο, θέλοντας να συμβάλλει, μαζί με άλλους φορείς της Πολιτείας, στην υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν, χωρίς πανικό και σπασμωδικές κινήσεις. Συγκεκριμένα θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:
1. H φυματίωση ΔΕΝ μεταδίδεται με χειραψία, τροφή ή νερό, άγγιγμα κλινοσκεπασμάτων ή λεκάνης τουαλέτας, οδοντόβουρτσα, φιλί.
2. Φυματίωση στον πνεύμονα μπορεί να μεταδώσει τη νόσο. Σε άλλα σημεία του σώματος όπως οι νεφροί ή η σπονδυλική στήλη συνήθως δεν μεταδίδεται. Άνθρωποι, οι οποίοι πάσχουν από ενεργό νόσο, μπορεί να τη μεταδώσουν σε άτομα που έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους, όπως μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, συμμαθητές.
3. Ομάδες με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν αποτελούν:
– Άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται τακτικά σε επαφή με άτομο με ενεργό φυματίωση.
– Άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται από χώρες με υψηλό επιπολασμό της νόσου (όπως οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η περιοχή της Καραϊβικής, η Αφρική, η Ασία, η Ανατολική Ευρώπη και η Ρωσία).
– Άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται ή ζουν σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου (πχ δομές μακράς νοσηλείας, γηροκομεία, χώροι συστέγασης πολλών ατόμων υψηλού κινδύνου κλπ).
– Βρέφη, παιδιά και έφηβοι, οι οποίοι έχουν επαφή με ενήλικες υψηλού κινδύνου για λανθάνουσα ή ενεργό φυματίωση.
– Άνθρωποι, οι οποίοι νοσούν από παθήσεις ή καταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως HIV λοίμωξη, σακχαρώδη διαβήτη, βαρειά νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνο κεφαλής ή τραχήλου, λήψη κορτιζόνης, ειδικές θεραπείες για ρευματοειδή αρθρίτιδα ή νόσο του Crohn, χαμηλό σωματικό βάρος, μεταμόσχευση οργάνων καθώς και οι υπερήλικες και οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
4. Πως γίνεται ο έλεγχος στις ομάδες υψηλού κινδύνου
– Με την έγχυση υποδερμικά μικρής ποσότητας υγρού, που ονομάζεται φυματίνη (test Mantoux). To αποτέλεσμα ερμηνεύεται μόνο από γιατρό ή εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό 48-72 ώρες αργότερα. Θετικό τεστ ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα ενεργό νόσο.
– Με αιματολογική εξέταση που ονομάζεται QUANTIFERON.
Την μέθοδο ελέγχου θα την καθορίσει ο θεράπων ιατρός σε συνεργασία με τον ασθενή, εφόσον ο τελευταίος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη.
δηλ. η μαζική εφαρμογή της φυματινοαντιδρασης στα παιδιά του σχολειού και ο μαζικός εμβολιασμός σε περιοχές με μεγάλη προσέλευση προσφύγων και μεταναστών.
– εμβολιασμός με BCG όλων των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με την παραπάνω κατηγορία ανθρώπων
– έλεγχος από το ΚΕΛΠΝΟ και καταγραφή όλων των μεταναστών
– οι ασθενείς που παρουσιάζουν βήχα που επιμένει περισσότερο από τρεις εβδομάδες , συνήθως παραγωγικός και ενίοτε με γραμμώσεις αίματος , απώλεια βάρους, νυχτερινούς ιδρώτες, πυρετό και θωρακικό πόνο να απευθύνονται στον γιατρό τους.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω συστήνουμε στους πολίτες να διευκρινίζουν τις όποιες απορίες και ερωτήσεις έχουν είτε στο Νοσοκομείο Σάμου, είτε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε να απευθύνονται στον οικογενειακό τους γιατρό.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Attica Group: Ακτοπλοϊκή σύνδεση από Θεσσαλονίκη με τα νησιά Βορείου Αιγαίου και Κυκλάδες

Published

on

By

H Attica Group ανακοινώνει την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων από τον Μάρτιο του 2021, με τη δρομολόγηση του πλοίου Blue Star Myconos σε συνέχεια υπογραφής σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας.

Το πρώτο δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου 2021, με ενδιάμεσες προσεγγίσεις στα νησιά Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Φούρνοι, Ικαρία, Μύκονος, Σύρος και τελικό προορισμό τον Πειραιά.

H δρομολόγηση του Blue Star Myconos ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του επιβατικού κοινού και των μεταφορικών εταιρειών, συνδέοντας απευθείας τη Θεσσαλονίκη με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Κυκλάδες. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με τα δρομολόγια από τον λιμένα Καβάλας, η Attica Group θα εξυπηρετεί πλέον από δύο λιμάνια τη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις σε επιβάτες και εμπορεύματα.

H Attica Group δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των SUPERFAST FERRIES, BLUE STAR FERRIES, HELLENIC SEAWAYS και AFRICA MOROCCO LINK, με συνολικά 32 πλοία που προσφέρουν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα πλοία του στόλου της ταξιδεύουν σε τέσσερις χώρες, σε 60 μοναδικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια, μεταφέροντας πάνω από 7 εκατ. επιβάτες, 1 εκατ. Ι.Χ. οχήματα και 400.000 φορτηγά αυτοκίνητα ετησίως.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Τρεις ειδικότητες γιατρών στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου Ικαρίας

Published

on

By

Με τρείς επικουρικούς γιατρούς ενισχύετε το Κέντρο Υγείας Ευδήλου Ικαρίας και αφορά στις ειδικότητες: Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Καρδιολογίας και Ακτινολόγου
Πληροφορίες για εξετάσεις και ραντεβού στα τηλέφωνα: 2275033030, 2275032922, 2275031228.

Πηγή: ertnews.gr

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-191 εβδομάδα ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-192 εβδομάδες ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Δημοφιλή