Connect with us

Σαμιακά

Παράνομο καθεστώς ομηρίας για 2 Σαμιώτες ναυτικούς στις ΗΠΑ

Published

on

Πλοίο ελληνικών συμφερόντων με Έλληνα καπετάνιο και πρώτο μηχανικό (με καταγωγή απο την Σάμο) κρατείται στη πολιτεία του Ντέλαγουερ στη Φιλαδέλφεια παράνομα από την αμερικανική ακτοφυλακή.

Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί με υπόμνημα το Προξενικό λιμεναρχείο Νέας Υόρκης καθώς και η ελληνική πρεσβεία και το ελληνικό προξενείο.

Πιο συγκεκριμένα:
“Θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα του δεξαμενόπλοιου με σημαία Λιβερίας, ελληνικών συμφερόντων, κάτω από τη διαχείριση της ελληνόκτητης εταιρίας που βιώνουμε εγώ ως πλοίαρχος ,ο Έλληνας Α’ Μηχανικός καθώς και όλο το υπόλοιπο 11μελες πλήρωμα διαφόρων εθνικοτήτων.

Από τις 16 Μαρτίου 2019, το πλοίο παραμένει κρατημένο στο λιμάνι του Wilmington/Delaware από το αμερικανικό τελωνείο και κατόπιν παραγγελίας της αμερικανικής ακτοφυλακής για πιθανές παραβάσεις της διεθνούς σύμβασης Marpol (Σύμβαση προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος από όλες τις μορφές ρύπανσης), που πιθανόν έγιναν σε διεθνή ύδατα και για πιθανές ανακριβείς εγγραφές στο βιβλίο πετρελαίου της μηχανής το οποίο εκδίδεται από το κράτος σημαίας, το οποίο μόνο αυτό μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις για τη μη σωστή συμπλήρωση του αλλά σε καμία των περιπτώσεων φυλάκιση.

Την 25η Μαρτίου του 2019, το αμερικανικό κράτος έστειλε στην διαχειρίστρια εταιρία μια συμφωνία ονομαζόμενη ως “security agreement” με την οποία μεταξύ άλλων ζητά ως εγγύηση 1,000,000 $ και το 11μελες πλήρωμα  ως ανθρώπινο καταπίστευμα (στην ουσία ομήρους),ώστε να δώσει άδεια απόπλου.

Κανένας νόμος του αμερικανικού Συντάγματος δεν επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να προβεί σε τέτοιες ενέργειες και πόσο μάλλον στην κράτηση 11 μελών του πληρώματος χωρίς να έχει απαγγελθεί ουδεμία κατηγορία.

Σύμφωνα με το νομικό αμερικανικό καθεστώς δεν δύναται η κράτηση υπόπτου πέραν των 72 ωρών χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία.
Ο μέσος όρος κράτησης σε προηγούμενες υποθέσεις ναυτικών με παρόμοια συμφωνία είναι από ένα χρόνο εως 18 μήνες χωρίς επαναλαμβάνω να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Δεν υπάρχει νόμος που να υπαγορεύει πρόστιμο η κράτηση για παραβάσεις της Marpol και ειδικά σε διεθνή ύδατα. Πιο αναλυτικά, το πλοίο αφίχθη στο λιμάνι του Delaware στις 10 Μαρτίου 2019 και αφού παρέμεινε μια ημέρα στο αγκυροβόλιο την επόμενη πέρασε τον ετήσιο απαραίτητο έλεγχο από το USCG.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε δυσλειτουργία στο σύστημα διαχωρισμού και απόρριψης λυμάτων σεντινών του μηχανοστασίου (Oil Water Separator).
Aμέσως η ακτοφυλακή βεβαίωσε 8 deficiencies εκ των οποίων δυο έθεταν το πλοίο σε καθεστώς κράτησης (Detain).
Η εταιρία άμεσα μερίμνησε ώστε να επισκευαστεί το εν λόγω μηχάνημα και κατόπιν κάλεσε νηογνώμονα (DNV-GL) και Επιθεωρητή σημαίας κράτους ώστε να βεβαιώσουν τις ενέργειες αποκατάστασης με σκοπό η ακτοφυλακή να άρει το Detention.
Αφού το detention έγινε clear στις 16 Μαρτίου από το USCG την ίδια κιόλας στιγμή κατόπιν παραγγελίας του USCG το τελωνείο εξέδωσε επιστολή κράτησης προφασιζόμενοι πως το πλοίο έχει υποπέσει σε ποινικές πράξεις και θα πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος.
Ο έλεγχος όμως αυτός είχε ήδη ολοκληρωθεί και περιλάμβανε την συλλογή και κατάσχεση βιβλίων πετρελαίου της μηχανής (oil record book II) και μηχανής 3 τελευταίων ετών, ημερολόγιο καταστρώματος 3 τελευταίων ετών,  καθώς και πλήρη αντιγραφή των σκληρών δίσκων όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών του πλοίου χωρίς την παρουσίαση κάποιας εξουσιοδότησης ή εγγράφου.
Επίσης διενεργήθηκαν παράνομες ανακρίσεις επί του πλοίου αφού σε μεταγενέστερο χρόνο οι δικηγόροι μας ενημέρωσαν πως οι καταθέσεις είναι εθελοντικές και προτού διενεργηθούν θα πρέπει να ενημερωθούμε από τους αξιωματικούς της ακτοφυλακής, πράγμα που ουδέποτε έγινε.

Εκ τότε το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο και οι αρχές για να το ελευθερώσουν απαιτούν όπως προανέφερα,  παράνομα και αυθαίρετα χρηματικά και ανθρώπινα καταπιστεύματα.

Σας παρακαλώ βοηθήστε ώστε να αποφύγουμε αυτό το παράνομο καθεστώς κράτησης και το ελληνικό κράτος να παρέμβει άμεσα στην ευθεία καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.

Ζητάμε το δίκαιο και το νόμιμο τίποτα άλλο, ζητάμε την προστασία μας από την ελληνική κυβέρνηση ως Έλληνες πολίτες ώστε να γυρίσουμε στη χώρα μας και στις οικογένειες μας άμεσα.”

Παρακολουθήστε την μαρτυρία του πλοιάρχου στην εκπομπή “‘Ωρα Ελλάδος”, στο κανάλι Open Beyond.

Πηγή: nostimonimar

Comments

comments

Σαμιακά

Στην ιστορία πέρασε το Tour de Samos II 

Published

on

By

Μια πανδαισία παλαιών οχημάτων κατέκλυσε  και πάλι το νησί της Σάμου

Στην ιστορία πέρασε το Tour de Samos II την Κυριακή το απόγευμα ολοκληρώνοντας  με απολυτή επιτυχία το διήμερο αγώνα στον οποίο έλαβαν μέρος 37 οχήματα-αντίκες και τα πληρώματα τους.

Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε το Σάββατο 15 Ιουνίου, στο Νέο Λιμάνι Καρλοβάσου. Η διαδρομή της πρώτης αυτής ημέρας ήταν : Μαραθόκαμπος, Όρμος, Κουμέικα, Πλατανος, Αγιοι Θεόδωροι, Μαραθοκαμπος, Ισωματα, Λιμνιώνας Δρακαίοι ,λιμνιωνας Ισιωματα, Ορμος, Λεκα, Λιμάνι Καρλόβασι.

Σήμερα Κυριακή, η εκκίνηση δόθηκε και πάλι στο Καρλόβασι και ακολούθησαν την διαδρομή : Βαθύ, Μυτιλινιοί, Χώρα, Μαυρατζαίοι Μονή Τιμίου Σταυρού Κουμαδαραίοι, Πύργος, Σπαθαραίοι, Παγώνδας,  με τερματισμό το Πυθαγόρειο.

Ο αγώνας συνδιοργανώνεται από την Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτων Κορίνθου και τη TRISKELION, υπό την έγκριση της Επιτροπής Αγώνων Αυτοκινήτου της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος και διεξάγεται σύμφωνα με τον Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα της FIA και τον ΕΑΚ Ιστορικών Αυτοκινήτων, με πλήρη τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

 

Στο φετινό Tour de Samos II συμμετείχαν εφοπλιστές, επιχειρηματίες αλλά και ο πρώην δήμαρχος Σάμου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΔ, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Δείτε τα προσωρινά αποτελέσματα.

 

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο απο TRISKELION

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

16 Ιουνίου: Γιορτή του πατέρα

Published

on

By

Η γιορτή του πατέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.

Η γιορτή του πατέρα είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους πατεράδες του κόσμου κατά αντιστοιχία με τη γιορτή της μητέρας.

Η γιορτή του πατέρα δεν αφορά μόνο τους πατεράδες, αλλά την πατρότητα γενικά και την συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο.

Ο εορτασμός ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η γιορτή ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα εμπνευσμένη από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Ωστόσο δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και έμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια.

Το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατεράδες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Εννέα πανέμορφα μοντέλα από το Ισραήλ στη Σάμο

Published

on

By

Στη Σάμο βρέθηκε για περίπου 4 ημέρες ομάδα φωτογράφων και γνωστών ισραηλινών μοντέλων, η οποία πραγματοποίησε fashion photoshoot σε διάφορα σημεία του νησιού μας, προκειμένου να προβληθούν στον έντυπο τύπο, σε τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας του Ισραήλ και φυσικά σε όλα τα social media με βασικότερο το Instagram .

Το project υλοποιήθηκε όπως μεταδίδει το Σαμιακόν Βήμα, από τον Tour Operator Diesenhaus, ο οποίος έχει ξεκινήσει από πέρυσι πτήσεις τσάρτερ από το Τελ Αβίβ στη Σάμο, σε συνεργασία με ένα από τα καλύτερα πρακτορεία μοντέλων τoυ Ισραήλ το Yuri Models .

Την οργάνωση στη Σάμο ανέλαβε το γραφείο Rhenia Tours με την ευγενική βοήθεια των ξενοδοχείων Doryssa Seaside και Proteas Blu.

Τα εννέα μοντέλα έφτασαν στη Σάμο και φωτογραφήθηκαν σε διάφορες περιοχές του νησιού μας, όπως το Ποτάμι, τα Τσόπελα, το Κοκκάρι, τη Χρυσή Άμμο, με σκοπό την προώθηση του νησιού στην τουριστική αγορά του Ισραήλ, προκειμένου οι κάτοικοι της χώρας να γνωρίσουν το νησί μας.

Μερικά από τα μοντέλα και τους φωτογράφους μοιράστηκαν ήδη με τους χιλιάδες followers τους στο Instagram φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω.

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017