Connect with us

Σαμιακά

Παράνομο καθεστώς ομηρίας για 2 Σαμιώτες ναυτικούς στις ΗΠΑ

Published

on

Πλοίο ελληνικών συμφερόντων με Έλληνα καπετάνιο και πρώτο μηχανικό (με καταγωγή απο την Σάμο) κρατείται στη πολιτεία του Ντέλαγουερ στη Φιλαδέλφεια παράνομα από την αμερικανική ακτοφυλακή.

Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί με υπόμνημα το Προξενικό λιμεναρχείο Νέας Υόρκης καθώς και η ελληνική πρεσβεία και το ελληνικό προξενείο.

Πιο συγκεκριμένα:
“Θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα του δεξαμενόπλοιου με σημαία Λιβερίας, ελληνικών συμφερόντων, κάτω από τη διαχείριση της ελληνόκτητης εταιρίας που βιώνουμε εγώ ως πλοίαρχος ,ο Έλληνας Α’ Μηχανικός καθώς και όλο το υπόλοιπο 11μελες πλήρωμα διαφόρων εθνικοτήτων.

Από τις 16 Μαρτίου 2019, το πλοίο παραμένει κρατημένο στο λιμάνι του Wilmington/Delaware από το αμερικανικό τελωνείο και κατόπιν παραγγελίας της αμερικανικής ακτοφυλακής για πιθανές παραβάσεις της διεθνούς σύμβασης Marpol (Σύμβαση προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος από όλες τις μορφές ρύπανσης), που πιθανόν έγιναν σε διεθνή ύδατα και για πιθανές ανακριβείς εγγραφές στο βιβλίο πετρελαίου της μηχανής το οποίο εκδίδεται από το κράτος σημαίας, το οποίο μόνο αυτό μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις για τη μη σωστή συμπλήρωση του αλλά σε καμία των περιπτώσεων φυλάκιση.

Την 25η Μαρτίου του 2019, το αμερικανικό κράτος έστειλε στην διαχειρίστρια εταιρία μια συμφωνία ονομαζόμενη ως “security agreement” με την οποία μεταξύ άλλων ζητά ως εγγύηση 1,000,000 $ και το 11μελες πλήρωμα  ως ανθρώπινο καταπίστευμα (στην ουσία ομήρους),ώστε να δώσει άδεια απόπλου.

Κανένας νόμος του αμερικανικού Συντάγματος δεν επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να προβεί σε τέτοιες ενέργειες και πόσο μάλλον στην κράτηση 11 μελών του πληρώματος χωρίς να έχει απαγγελθεί ουδεμία κατηγορία.

Σύμφωνα με το νομικό αμερικανικό καθεστώς δεν δύναται η κράτηση υπόπτου πέραν των 72 ωρών χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία.
Ο μέσος όρος κράτησης σε προηγούμενες υποθέσεις ναυτικών με παρόμοια συμφωνία είναι από ένα χρόνο εως 18 μήνες χωρίς επαναλαμβάνω να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Δεν υπάρχει νόμος που να υπαγορεύει πρόστιμο η κράτηση για παραβάσεις της Marpol και ειδικά σε διεθνή ύδατα. Πιο αναλυτικά, το πλοίο αφίχθη στο λιμάνι του Delaware στις 10 Μαρτίου 2019 και αφού παρέμεινε μια ημέρα στο αγκυροβόλιο την επόμενη πέρασε τον ετήσιο απαραίτητο έλεγχο από το USCG.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε δυσλειτουργία στο σύστημα διαχωρισμού και απόρριψης λυμάτων σεντινών του μηχανοστασίου (Oil Water Separator).
Aμέσως η ακτοφυλακή βεβαίωσε 8 deficiencies εκ των οποίων δυο έθεταν το πλοίο σε καθεστώς κράτησης (Detain).
Η εταιρία άμεσα μερίμνησε ώστε να επισκευαστεί το εν λόγω μηχάνημα και κατόπιν κάλεσε νηογνώμονα (DNV-GL) και Επιθεωρητή σημαίας κράτους ώστε να βεβαιώσουν τις ενέργειες αποκατάστασης με σκοπό η ακτοφυλακή να άρει το Detention.
Αφού το detention έγινε clear στις 16 Μαρτίου από το USCG την ίδια κιόλας στιγμή κατόπιν παραγγελίας του USCG το τελωνείο εξέδωσε επιστολή κράτησης προφασιζόμενοι πως το πλοίο έχει υποπέσει σε ποινικές πράξεις και θα πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος.
Ο έλεγχος όμως αυτός είχε ήδη ολοκληρωθεί και περιλάμβανε την συλλογή και κατάσχεση βιβλίων πετρελαίου της μηχανής (oil record book II) και μηχανής 3 τελευταίων ετών, ημερολόγιο καταστρώματος 3 τελευταίων ετών,  καθώς και πλήρη αντιγραφή των σκληρών δίσκων όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών του πλοίου χωρίς την παρουσίαση κάποιας εξουσιοδότησης ή εγγράφου.
Επίσης διενεργήθηκαν παράνομες ανακρίσεις επί του πλοίου αφού σε μεταγενέστερο χρόνο οι δικηγόροι μας ενημέρωσαν πως οι καταθέσεις είναι εθελοντικές και προτού διενεργηθούν θα πρέπει να ενημερωθούμε από τους αξιωματικούς της ακτοφυλακής, πράγμα που ουδέποτε έγινε.

Εκ τότε το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο και οι αρχές για να το ελευθερώσουν απαιτούν όπως προανέφερα,  παράνομα και αυθαίρετα χρηματικά και ανθρώπινα καταπιστεύματα.

Σας παρακαλώ βοηθήστε ώστε να αποφύγουμε αυτό το παράνομο καθεστώς κράτησης και το ελληνικό κράτος να παρέμβει άμεσα στην ευθεία καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.

Ζητάμε το δίκαιο και το νόμιμο τίποτα άλλο, ζητάμε την προστασία μας από την ελληνική κυβέρνηση ως Έλληνες πολίτες ώστε να γυρίσουμε στη χώρα μας και στις οικογένειες μας άμεσα.”

Παρακολουθήστε την μαρτυρία του πλοιάρχου στην εκπομπή “‘Ωρα Ελλάδος”, στο κανάλι Open Beyond.

Πηγή: nostimonimar

Comments

comments

Σαμιακά

Καθάρισαν το λιμάνι Πυθαγορείου

Published

on

By

Ο σύλλογος αυτοδυτών Σάμου στα πλαίσια της πανελλήνιας εθελοντικής δράσης Let’s do it Greece 2019 πραγματοποίησε την Κυριακή 21 Απριλίου τον καθαρισμό του λιμένος Πυθαγορείου.

Ήταν πραγματικά μια γιορτή του εθελοντισμού που ανέδειξε τη δύναμη της συλλογικότητας.

Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά:

1.Το Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου εθελοντών πυροσβεστών Πυθαγορείου για την καλή οργάνωση και την πολύτιμη βοήθεια των μελών του

  1. Το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

3.Τον Παιδικό Σταθμό ”Το Χαμόγελο” και τη Μαρία Καρρά που έδωσε στους μικρούς μας φίλους μαθήματα οικολογίας και σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος

4.Τα Ελληνικά θερμοκήπια Σαμου και τον κ.Γερασίμου Γρηγόρη που για μια ακόμη χρονιά διέθεσε μηχανολογικό εξοπλισμό

5.Το χειριστή του γερανού Γιωργος Γεραλεξης

6.Το Λιμενικό Σώμα για την άριστη συνεργασία

7.Το Stelios Demertzis για τις όμορφες φωτογραφίες που μας χάρισε.

8.Τον Pavlos Ioannidis και την ομάδα του REELDRONE που μας υποστηρίζει σε όλες τις δράσεις μας με τα υπέροχα video.

9.Τους δύτες που παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω περιορισμένης ορατότητας κατάφεραν να ανασύρουν μεγάλο όγκο σκουπιδιών από το βυθό.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο μελισσοκομίας

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, την προηγούμενη εβδομάδα (15-19/4ου), η επιμόρφωση των μελών του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Σάμου, σε θέματα μελισσοκομικών χειρισμών και βασιλοτροφίας. Το σεμινάριο παρακολουθήσαν περίπου 80 μελισσοκόμοι της Σάμου και περιλάμβανε θεωρητική και πρακτική κατάρτιση.

Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια της σύμβασης «Παροχή Συμβουλευτικής και Εκπαιδευτικής βοήθειας στους Μελισσοκόμους της Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων, για την βελτίωση της μελισσοκομικής τους επιχειρηματικότητας», μεταξύ της ΠΕ Σάμου και του Τμήματος Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Εντός του έτους, θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις, όπως σεμινάριο για την αντιμετώπιση των ασθενειών των μελισσοσμηνών, γενετική ταυτοποίηση και βελτίωση των μελισσών, ανάλυση δειγμάτων μελιού για τη σύσταση φακέλου πιστοποίησης του μελιού Σάμου, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ – PGI) και συμμετοχή παραγωγών σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Επίσης, σε συνεργασία με το Τμ. Επιστήμης τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκαν στις 6/4/2019 στον Εύδηλο Ικαρίας και στις 20/4/2019 στο Μαλαγάρι Σάμου, ενημερωτικές συναντήσεις για το πρόγραμμα «Ταυτοποίηση αυθεντικότητας και ενίσχυση ανταγωνιστικότητας τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα της ΠΒ  Αιγαίου».

Στις συναντήσεις συμμετείχαν αρκετές επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα καθώς και μεταποιητικές μονάδες των νησιών μας, δίνοντας ταυτόχρονα δείγματα των προϊόντων τους, για ταυτοποίηση της αυθεντικότητας τους. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η έκδοση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού αυθεντικότητας, που θα συνοδεύει τα προϊόντα «από το χωράφι στο ράφι» και θα μπορεί εύκολα να ενημερώσει τον καταναλωτή για την αυθεντικότητα και την προέλευση τους.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Συμμετοχή της Σάμου στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων

Published

on

By

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη 19-22 Απριλίου στη πόλη των Σερρών το Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων με κύριο θέμα την Δικηγορία και τη Δικαιοσύνη στη Νέα εποχή. Τον Δικηγορικό σύλλογο Σάμου εκπροσώπησε ως σύνεδρος ο Πρόεδρος του Δ.Σ Κολλάρος Γιώργος.

Η πλειοψηφία των συνέδρων τάχθηκε υπέρ των κάτωθι θέσεων, τις οποίες θα εξειδικεύσει περαιτέρω, όπου απαιτείται, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων:

  1. Η ανεξαρτησία και η αυτοτέλεια των δικηγορικών συλλόγωναποτελεί θεσμική εγγύηση της ανεξαρτησίας των δικηγόρων και κατ’ επέκταση της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία του δικηγόρου, τόσο του άμισθου όσο και του έμμισθου, ως δημόσιου λειτουργού, πρέπει να περιφρουρείται σε κάθε περίπτωση και με κάθε νόμιμο μέσο.
  2. Το δικηγορικό σώμα τάσσεται υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, η υπαγωγή στις οποίες πρέπει να είναι εκούσια. Κατά συνέπεια, η υποχρεωτικότητα δεν συνάδει ούτε με την διαμεσολάβηση ούτε με την δικαστική μεσολάβηση.
  3. Ο θεσμός της άσκησηςείναι αναγκαίος για την απόκτηση των απαραίτητων επαγγελματικών εφοδίων προς άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Εξίσου αναγκαία είναι και η αναβάθμιση του θεσμού που αποτελεί υποχρέωση και των δικηγορικών συλλόγων. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται: α)η διοργάνωση υποχρεωτικών επαγγελματικών σεμιναρίων για τους ασκούμενους δικηγόρους, β) η νομοθετική κατοχύρωση της ελάχιστης αποζημίωσης των ασκουμένων δικηγόρων και γ) η άμεση ένταξή τους στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Απασχόλησης Νέων (ΠΑΝ). Συγκροτήθηκε Επιτροπή με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα του ΔΣΑ, Μιχάλη Καλαντζόπουλο, προκειμένου να υποβάλει προς την Ολομέλεια σχετικές προτάσεις για την αναμόρφωση του θεσμού της άσκησης, την διάρκεια και το περιεχόμενό της.
  4. Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη (e-justice)αποτελεί θεμελιώδες πρόταγμα για την αναβάθμιση της δικηγορίας, την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και την εξυπηρέτηση των συναδέλφων. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε Επιτροπή με συντονιστή τον Σύμβουλο του ΔΣΑ, Παναγιώτη Περάκη, προκειμένου να υποβάλει προς την Ολομέλεια σχετικές προτάσεις για την επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.
  5. Η νομική βοήθεια (legal aid)εξασφαλίζει το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης όλων και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνών στην Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η επέκταση του θεσμού της νομικής βοήθειας και σε άλλους τομείς, σε σχέση με όσους προβλέπονται ήδη, όπως η παροχή νομικών συμβουλών, το στάδιο της ποινικής προδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής εξέτασης, ειδικά υπό το πρίσμα των επερχόμενων αλλαγών στον ΚΠΔ, καθώς  και οι υποθέσεις αλλοδαπών.
  6. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λοχείας των γυναικών δικηγόρων προτείνεται:α)Στο πλαίσιο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών ΕΦΚΑ να προβλεφθεί επιδότηση για απώλεια εισοδήματος λόγω τοκετού όλων των γυναικών δικηγόρων, αμίσθων και εμμίσθων, για χρονικό διάστημα έξι μηνών μετά τον τοκετό με ποσό αντίστοιχο της επιδότησης μισθωτής εργαζόμενης (τουλάχιστον 650 € μηναίως), πλέον του ήδη προβλεπόμενου επιδόματος τοκετού. β) Η θεσμοθέτηση της εγκυμοσύνης και της λοχείας ως σπουδαίου λόγου αναβολής της δίκης. γ) Η επέκταση της ήδη προβλεπόμενης μείωσης κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών, κατ’ άρθρο 141 ν. 3655/2008, για ένα χρόνο μετά τον τοκετό, σε όλους τους κλάδους ασφάλισης.
  7. Προκειμένου να αναβαθμιστούν στην πράξη οι σχέσεις των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης προτείνεται: α)να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη θέσπιση Κοινού Κώδικα Δεοντολογίας Συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, δικαστών και δικηγόρωνβ) Να προβλεφθεί η συμμετοχή των δικηγορικών συλλόγων, με δικαίωμα λόγου (διατύπωσης γνώμης), στην επιθεώρηση και τις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών,  στην επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, καθώς και  στην Ολομέλεια των Δικαστηρίων για θέματα που αφορούν ιδίως τον Κανονισμό και την οργάνωση του Δικαστηρίουκαι θέματα ευρύτερου νομικού ενδιαφέροντος και δικηγορικού λειτουργήματος.
  8. Το συνέδριο εκφράζει την αντίθεσή του στην αποδυνάμωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με την τροποποίηση του ν. 3869/2010 (νόμος «Κατσέλη») με τον ν. 4605/2019. Για το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος βλέπε συνημμένο αρχείο.
  9. Διεκδικεί: α)την άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την επέκταση του ορίου δυνητικής απαλλαγής από την υποχρεωτική επιβολή ΦΠΑ από το εισόδημα των 10.000€ στα 25.000€ και β)την κατάργηση, άλλως την μείωση του ΦΠΑ στην δικηγορική αμοιβή για τις δικαστηριακές υποθέσεις

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017