Connect with us

Σαμιακά

Παράνομο καθεστώς ομηρίας για 2 Σαμιώτες ναυτικούς στις ΗΠΑ

Published

on

Πλοίο ελληνικών συμφερόντων με Έλληνα καπετάνιο και πρώτο μηχανικό (με καταγωγή απο την Σάμο) κρατείται στη πολιτεία του Ντέλαγουερ στη Φιλαδέλφεια παράνομα από την αμερικανική ακτοφυλακή.

Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί με υπόμνημα το Προξενικό λιμεναρχείο Νέας Υόρκης καθώς και η ελληνική πρεσβεία και το ελληνικό προξενείο.

Πιο συγκεκριμένα:
“Θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα του δεξαμενόπλοιου με σημαία Λιβερίας, ελληνικών συμφερόντων, κάτω από τη διαχείριση της ελληνόκτητης εταιρίας που βιώνουμε εγώ ως πλοίαρχος ,ο Έλληνας Α’ Μηχανικός καθώς και όλο το υπόλοιπο 11μελες πλήρωμα διαφόρων εθνικοτήτων.

Από τις 16 Μαρτίου 2019, το πλοίο παραμένει κρατημένο στο λιμάνι του Wilmington/Delaware από το αμερικανικό τελωνείο και κατόπιν παραγγελίας της αμερικανικής ακτοφυλακής για πιθανές παραβάσεις της διεθνούς σύμβασης Marpol (Σύμβαση προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος από όλες τις μορφές ρύπανσης), που πιθανόν έγιναν σε διεθνή ύδατα και για πιθανές ανακριβείς εγγραφές στο βιβλίο πετρελαίου της μηχανής το οποίο εκδίδεται από το κράτος σημαίας, το οποίο μόνο αυτό μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις για τη μη σωστή συμπλήρωση του αλλά σε καμία των περιπτώσεων φυλάκιση.

Την 25η Μαρτίου του 2019, το αμερικανικό κράτος έστειλε στην διαχειρίστρια εταιρία μια συμφωνία ονομαζόμενη ως “security agreement” με την οποία μεταξύ άλλων ζητά ως εγγύηση 1,000,000 $ και το 11μελες πλήρωμα  ως ανθρώπινο καταπίστευμα (στην ουσία ομήρους),ώστε να δώσει άδεια απόπλου.

Κανένας νόμος του αμερικανικού Συντάγματος δεν επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να προβεί σε τέτοιες ενέργειες και πόσο μάλλον στην κράτηση 11 μελών του πληρώματος χωρίς να έχει απαγγελθεί ουδεμία κατηγορία.

Σύμφωνα με το νομικό αμερικανικό καθεστώς δεν δύναται η κράτηση υπόπτου πέραν των 72 ωρών χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία.
Ο μέσος όρος κράτησης σε προηγούμενες υποθέσεις ναυτικών με παρόμοια συμφωνία είναι από ένα χρόνο εως 18 μήνες χωρίς επαναλαμβάνω να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Δεν υπάρχει νόμος που να υπαγορεύει πρόστιμο η κράτηση για παραβάσεις της Marpol και ειδικά σε διεθνή ύδατα. Πιο αναλυτικά, το πλοίο αφίχθη στο λιμάνι του Delaware στις 10 Μαρτίου 2019 και αφού παρέμεινε μια ημέρα στο αγκυροβόλιο την επόμενη πέρασε τον ετήσιο απαραίτητο έλεγχο από το USCG.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε δυσλειτουργία στο σύστημα διαχωρισμού και απόρριψης λυμάτων σεντινών του μηχανοστασίου (Oil Water Separator).
Aμέσως η ακτοφυλακή βεβαίωσε 8 deficiencies εκ των οποίων δυο έθεταν το πλοίο σε καθεστώς κράτησης (Detain).
Η εταιρία άμεσα μερίμνησε ώστε να επισκευαστεί το εν λόγω μηχάνημα και κατόπιν κάλεσε νηογνώμονα (DNV-GL) και Επιθεωρητή σημαίας κράτους ώστε να βεβαιώσουν τις ενέργειες αποκατάστασης με σκοπό η ακτοφυλακή να άρει το Detention.
Αφού το detention έγινε clear στις 16 Μαρτίου από το USCG την ίδια κιόλας στιγμή κατόπιν παραγγελίας του USCG το τελωνείο εξέδωσε επιστολή κράτησης προφασιζόμενοι πως το πλοίο έχει υποπέσει σε ποινικές πράξεις και θα πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος.
Ο έλεγχος όμως αυτός είχε ήδη ολοκληρωθεί και περιλάμβανε την συλλογή και κατάσχεση βιβλίων πετρελαίου της μηχανής (oil record book II) και μηχανής 3 τελευταίων ετών, ημερολόγιο καταστρώματος 3 τελευταίων ετών,  καθώς και πλήρη αντιγραφή των σκληρών δίσκων όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών του πλοίου χωρίς την παρουσίαση κάποιας εξουσιοδότησης ή εγγράφου.
Επίσης διενεργήθηκαν παράνομες ανακρίσεις επί του πλοίου αφού σε μεταγενέστερο χρόνο οι δικηγόροι μας ενημέρωσαν πως οι καταθέσεις είναι εθελοντικές και προτού διενεργηθούν θα πρέπει να ενημερωθούμε από τους αξιωματικούς της ακτοφυλακής, πράγμα που ουδέποτε έγινε.

Εκ τότε το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο και οι αρχές για να το ελευθερώσουν απαιτούν όπως προανέφερα,  παράνομα και αυθαίρετα χρηματικά και ανθρώπινα καταπιστεύματα.

Σας παρακαλώ βοηθήστε ώστε να αποφύγουμε αυτό το παράνομο καθεστώς κράτησης και το ελληνικό κράτος να παρέμβει άμεσα στην ευθεία καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.

Ζητάμε το δίκαιο και το νόμιμο τίποτα άλλο, ζητάμε την προστασία μας από την ελληνική κυβέρνηση ως Έλληνες πολίτες ώστε να γυρίσουμε στη χώρα μας και στις οικογένειες μας άμεσα.”

Παρακολουθήστε την μαρτυρία του πλοιάρχου στην εκπομπή “‘Ωρα Ελλάδος”, στο κανάλι Open Beyond.

Πηγή: nostimonimar

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Το πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου

Published

on

By

Το πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΣ Σάμου.

Να σημειωθεί πως το οινοποιείο Μαλαγαρίου την ερχόμενη εβδομάδα θα παραλαμβάνει σταφύλια Μοσχάτα τη Δεύτερα 21και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ενώ η παραλαβή θα συνεχιστεί στο οινοποιείο Καρλοβάσου σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

«Αρχιπέλαγος»: Πληθυσμιακές Εξάρσεις Μεδουσών – Βοηθήστε στην Καταγραφή τους

Published

on

By

Το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, συμβάλλει στις καταγραφές των πληθυσμιακών εξάρσεων μεδουσών – αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η επιστήμη των πολιτών – citizen science – αποτελεί είναι μία ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για τη βιοποικιλότητα αλλά και για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες μας. Όλοι μαζί μπορούμε και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάζουμε πληροφορίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε αλλά και να επιβιώσουμε στις θάλασσές μας που αλλάζουν.

119601607 10157685372715878 6278433229783545561 o

Μέδουσα Rhizostoma pulmo Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Από την άνοιξη έως και σήμερα παρατηρούνται πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών, κυρίως σε θάλασσες όπου υπάρχει χαμηλός ρυθμός ανανέωσης των νερών, σε συνδυασμό με την έντονη ανθρωπογενή υποβάθμιση. Αυτές οι εξάρσεις είναι αθροιστικό αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, με βασικό την υπεραλίευση και τη συστηματική και εντατική αλιεία μεγάλων ψαριών θηρευτών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί «οικολογικός χώρος» στα οικοσυστήματα που επιτρέπει στις μέδουσες να ευδοκιμούν. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η γενικότερη επίδραση που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως οι απορροές από τις εντατικές καλλιέργειες, οι απορροές των πόλεων, αλλά και τα λύματα από τις τουριστικές περιοχές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθώς εκατομμύρια Έλληνες και επισκέπτες, μετακινούνται ιδίως του καλοκαιρινούς μήνες στις παράκτιες περιοχές η παρουσία τους προκαλεί ένα ιδιαίτερα έντονο αποτύπωμα στις θάλασσές μας.

119552756 10157685372585878 3306571706226524681 o

Μέδουσα Chrysaora hysoscella – Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου CIESM – Mediterranean Science Commission το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετέχει στη διαμεσογειακή δράση “Jellywatch”. Μέσω της δράσης αυτής, συγκεντρώνουμε από μέσω των ερευνητών μας αλλά και από το κοινό, στοιχεία σχετικά με τις εξάρσεις μεδουσών σε όλη τη Μεσόγειο.

119474769 10157685372945878 7967835697003411486 o

Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα των πληθυσμιακών εξάρσεων των μεδουσών, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η δράση αυτή πραγματοποιείται χάρη στη συμβολή των τοπικών κοινωνιών, των ψαράδων, ιστιοπλόων, δυτών, κολυμβητών, επισκεπτών και όλων όσων παρατηρούν τις θάλασσες μας με ενδιαφέρον, και στηρίζουν με τις παρατηρήσεις τους αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.
Η συμβολή σας στην καταγραφή των εξάρσεων που τυχόν παρατηρήσετε (ή παρατηρήσατε τους προηγούμενους μήνες) αποτελεί ανεκτίμητη βοήθεια.

***

Στείλτε τις καταγραφές και τις φωτογραφίες σας στο medousa@archipelago.gr και ενημερωθείτε από τη σελίδα http://archipelago.gr/ti-kanoume/thalassia-prostasia/medouses/

119556894 10157685372590878 2605436749624404165 o

Μέδουσα Pelagia noctiluca – Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή