7.2 C
Σάμος
01/02/2023
Σαμιακά

Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι σας;

Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι σας;

 

Με την πάροδο του χρόνου μπορούν να παρατηρηθούν αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη μας οι οποίες είναι γνωστό πως προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και πιο συνοπτικά ονομάζονται ως κλιματική αλλαγή. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που επιβαρύνει καθημερινά τον πλανήτη, είναι οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται για τις ασχολίες και την ζωή των ανθρώπων και συνήθως γίνεται υπερκατανάλωση αυτών. Πάμε να δούμε πως μπορούμε με απλά βήματα να εξοικονομήσουμε ενέργεια ξεκινώντας από το σπίτι μας.

 

Η μόνωση χρειάζεται

 

Είναι λογικό πως όταν ένα σπίτι δεν διαθέτει μόνωση θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια για την ρύθμιση της κατάλληλης θερμοκρασίας. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Χειμώνα. Ο Χειμώνας είναι μια εποχή όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες κατά κύρια ομολογία οπότε ένα σπίτι χωρίς μόνωση δεν θα διατηρεί την θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπότε ο ιδιοκτήτης του θα αναγκάζεται να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια με την χρήση κλιματιστικού ή καλοριφέρ, η οποία δεν θα διαρκεί για πολύ. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την αλλαγή των τζαμιών και των κουφωμάτων, βάζοντας διπλά τζάμια και κουφώματα που θα αποτρέπουν την θερμότητα από το να αποχωρεί από το χώρο αλλά και το ψύχος από το να εισχωρεί σε αυτόν. Αυτός είναι ένας απλός τρόπος μόνωσης του διαμερίσματος σας αλλά υπάρχουν και άλλοι πολλοί ανάλογα με την θέση και τον όροφο του.

 

Προσοχή στην επιλογή των χρωμάτων

 

Εννοείται πως μπορείτε να βοηθήσετε στην μόνωση του σπιτιού σας και μέσα από απλούς τρόπους όπως είναι το χρώμα που θα επιλέξετε να βάψετε το σπίτι σας. Υπάρχουν πολλά χρώματα για το βάψιμο του σπιτιού σας που θα σας προσφέρουν θερμομόνωση και θα αποτρέπουν την δραστική αλλαγή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του χώρου σας.

 

Ρεύμα και Φυσικό αέριο

 

Όσον αφορά την καθημερινότητα ξέρουμε πως δεν δύναται να μην χρησιμοποιούμε καθόλου πηγές ενέργειας που θα μας δώσουν την ηλεκτρική ενέργεια. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές παραλλαγές πια, όπως είναι το φυσικό αέριο, που έχουν πολλές χρήσεις και μειώνουν την δαπάνη των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας. Βέβαια και το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν η κατανάλωση του είναι συνετή χωρίς να είναι υπερβολική και συνδυάζεται με την χρήση φυσικού αερίου, μπορεί να συμπεριληφθεί ως ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας. Υπάρχουν πολλοί πάροχοι που προσφέρουν διάφορα πακέτα όμως το ρεύμα και αέριο από την NRG διαθέτει τρομερές προσφορές για όλους.

 

Δίνουμε βάση στην ενεργειακή κλάση

 

Μπορεί να μην γίνονται εκτεταμένες συζητήσεις όσον αφορά τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού όμως αυτές είναι που καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ενέργειας ανάλογα με την ενεργειακή τους κλάση. Αν διαθέτουμε συσκευές κλάσης D με κόκκινη ετικέτα που καταναλώνουν πολύ ενέργεια μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με άλλες που έχουν πράσινη ετικέτα (Α+). Αυτό θα αλλάξει αισθητά την ενέργεια που θα καταναλώνετε σε καθημερινή βάση.

 

 

Related posts

H Κοινότητα Καρλοβάσου τίμησε τη μνήμη των ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια

admin

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ι.Μ. Σάμου και βράβευση αριστούχων

admin

Ψωρίαση και αρθρίτιδα – Μια κρυφή σχέση πιο συχνή απ’όσο πιστεύατε

admin

Aφαίρεσε 80 λίτρα πετρέλαιο

admin

Ευχαριστήριο μήνυμα του Υποστρατήγου Π.Σ Κωνσταντίνου Δαδούδη

admin

Εκπαιδευτική δράση του ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Βολές του Στρατού στη Σάμο τον Φεβρουάριο

admin

Fito Aqua Bleu resort – Θέσεις εργασίας

admin

Ροταριανός Όμιλος Σάμου: Ηλεκτροδότηση Άγιου Μηνά Φούρνων

admin