13.3 C
Σάμος
23/02/2024
Σαμιακά

Το ψήφισμα των 13 Συλλόγων Γονέων της Σάμου και οι αντιδράσεις

Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου του ψηφίσματος των 13 Συλλόγων Γονέων της Σάμου σχετικά με τη λειτουργία των ΔΥΕΠ, εκφράζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του νηπιαγωγείου & δημοτικού σχολείου Άνω Βαθέος.


Ο Σύλλογος αναφέρει:

“Κατόπιν αιτήσεως του συντονιστικού οργάνου των 13 Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του νόμου Σάμου τέθηκε ως τακτικό θέμα συζήτησης η λειτουργία των ΔΥΕΠ/ΖΕΠ στα σχολεία της Σάμου και ζητήθηκε ψήφισμα συμπαράστασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για τη δημιουργία νέας εκπαιδευτικής δομής εκτός των σχολικών κτιρίων αναφορικά με την εκπαίδευση των προσφύγων για το λίγο χρονικό διάστημα που φιλοξενούνται στη Σάμο στο κέντρο Ταυτοποίησης και την παρέμβαση του συμβουλίου για διάλογο με τους φορείς προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά από πολύωρη εποικοδομητική συζήτηση με συντριπτική πλειοψηφία τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου υπερψήφισαν την πρόταση των 13 συλλόγων μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Νομού Σάμου, κ. Νίκου Κατρακάζου, ενώ υπήρξε και δεύτερη πρόταση από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Η υπερψήφιση της πρότασης μας από τη συντριπτική πλειοψηφία των Συμβούλων είναι ιδιαιτέρως βαρύνουσα και θέτει νέα δεδομένα στο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους περιφερειακούς συμβούλους των τριών νόμων (Λέσβου, Χίου και Σάμου) και τον κ. Κατρακάζο, που εισηγήθηκε το αίτημα μας για την συμπαράσταση και την ανάδειξη του ζητήματος, που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Σάμου με δεδομένες της άθλιες συνθήκες του ΚΥΤ Σάμου.

Για άλλη μια φορά θα βροντοφωνάξουμε στο υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία: “Ναι στην παιδεία πρώτα η υγεία!” ,”Κανένα παιδί σε σκηνές!”

Θυμίζουμε οτι σήμερα στις  18:00 το απόγευμα  θα πραγματοποιηθεί η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης όλων των Συλλόγων γονέων και Κηδεμόνων στο αμφιθέατρο της περιφερειακής ενότητας Σάμου, με κύριο θέμα την ενημέρωση του συνόλου των Γονέων για τις μέχρι τώρα κινήσεις του συντονιστικού, αλλά και όλων των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και τη λήψη αποφάσεων για τις νέες δράσεις από εδώ και πέρα.

Οι αντιδράσεις.

Γιάννης Σπιλάνης Υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου

Περίσσεψε ο λαϊκισμός χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Παρακολουθήσαμε μια  κακοστημένη παράσταση της Περιφερειακής Αρχής με αφορμή το κρίσιμο θέμα της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στη Σάμο. Μια παράσταση που με πρόσχημα τα ανθρωπιστικά κριτήρια, επιχειρεί να αποβάλει παιδιά από τη σχολική ζωή και το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση. Με επιχειρήματα αντιεπιστημονικά και λανθάνοντα ρατσισμό, που θα οδηγούσε στην αποβολή και παιδιών Ρομά που κατοικούν σε καταυλισμούς. Μόνο που οι Ρομά ψηφίζουν…..

Οι απόψεις που ακούστηκαν είναι αποκαλυπτικές της προσέγγισης της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής της κ.Καλογήρου και βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με το αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων των νησιών μας τόσο στη Σάμο, όσο και στη Λέσβο και τη Χίο, όπου η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία γίνεται ομαλά . Ξεχνούν ότι με τις πρακτικές αυτές θέτουν σε κίνδυνο και αμφισβήτηση την ήδη επιτυχημένη συμμετοχή πολλών από αυτά τα παιδιά στην σχολική εκπαίδευση, όπου συμμετέχουν ισότιμα και βεβαίως χωρίς να δημιουργούν κανένα απολύτως θέμα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Η Περιφερειακή αρχή έχει καθήκον να συνομιλεί με τις κοινωνίες και να συμβάλει στην εξομάλυνση τέτοιων καταστάσεων. Το  να υιοθετεί τέτοιου είδους ψηφίσματα, εκτός αν είναι η ίδια που το προκάλεσε για την ψηφοθηρική ενδυνάμωση της από την δεξαμενή της ακροδεξιάς την οποία προφανώς εποφθαλμιά, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει τον δικαιολογημένο θυμό των πολιτών μετά από δέκα χρόνια πολλαπλών κρίσεων τις οποίες άλλοι φρόντισαν να φορτώσουν στην πλάτη τους . Κατανοούμε τις ανησυχίες και τα ερωτήματα των γονιών της Σάμου που προκαλεί η κακόβουλη ενημέρωση και ο δικαιολογημένος ή αδικαιολόγητος φόβος. Όλα αυτά μπορούν να απαντηθούν με το διάλογο και τη σωστή πληροφόρηση, όπως έγινε και στα άλλα νησιά, προκειμένου να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να μετατραπούν σε μια μεγάλη αγκαλιά που θα χωρά όλα τα παιδιά. Και τα δικά τους και τα ξενοπούλια.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είχε ήδη εκφράσει την άποψη της επανειλημμένα για το θέμα. Αγωνιζόμαστε για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και εμείς οι κάτοικοι των νησιών. Δεν στοχοποιούμε και δεν δαιμονοποιούμε τους γονείς σε καμία περίπτωση. Στοχοποιούμε τους πολιτικούς που προσπαθούν να χτίσουν  καριέρες στα νησιά μας αξιοποιώντας και καλλιεργώντας φόβους στις κοινωνίες, καλυπτόμενες κάτω από ανθρωπιστικό μανδύα.

Για ξενοφοβική απόφαση που αρνείται το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση κάνει λόγο η Ανταρσία στο Αιγαίο Αντικαπιταλιστική Αριστερά

  • Από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

Τους ασκούς του Αιόλου έρχεται να ανοίξει η υιοθέτηση από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου ψηφίσματος Συλλόγων Γονέων της Σάμου που ούτε λίγο ούτε πολύ αρνείται την εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα του νησιού στα πλαίσια των ΔΥΕΠ και καλεί κάτω από ένα λουστραρισμένο δήθεν ανθρωπιστικό πλαίσιο αυτή η εκπαίδευση να δίνεται σε δομή ειδικά γι αυτά ένα γκέτο δηλαδή. Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και ιδιαίτερα η Περιφερειάρχης για καθαρά προεκλογικούς λόγους ταυτίζεται με τους ίδιους τους εθνικιστικούς κύκλους που το προηγούμενο διάστημα κρατούσαν τα παιδιά Δημοτικού Σχολείου στο Βαθύ μακριά από τα θρανία απαιτώντας να μη λειτουργήσει στο σχολείο ΔΥΕΠ επικαλούμενοι τα γνωστά γελοία επιχειρήματα περί εμβολιασμών εκβιάζοντας και προπηλακίζοντας άλλους γονείς και εκπαιδευτικούς που είχαν αντίθετη γνώμη. Αφού αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση όταν βρέθηκαν απέναντι στην -καθυστερημένη- παρέμβαση του Εισαγγελέα απευθύνθηκαν στην ευήκοη πλειοψηφία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η οποία πιστεύοντας ότι βρίσκει προεκλογικό ακροατήριο εγκολπώθηκε τα αιτήματά τους. Ως Ανταρσία στο Αιγαίο, δια του εκπροσώπου μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αριστείδη Σγατζού δώσαμε τη μάχη να μην περάσει το ψήφισμα κάτι που δε κατέστη δυνατό αφού η Περιφερειακή Αρχή ήταν αποφασισμένη να το περάσει πάση θυσία. Στο ψήφισμα αντιπροτείναμε η όποια απόφαση να διέπεται από τις παρακάτω αρχές: κλείσιμο όλων των κολαστηρίων τύπου Μόριας, ΒΙΑΛ κ.λ.π στα νησιά, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες, ένταξη άμεσα όλων των παιδιών για όσο μείνουν στην Ελλάδα στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων με δημιουργία τάξεων υποδοχής, απομάκρυνση όλων των ΜΚΟ και ανάληψη των τομέων υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης στις κρατικές δημόσιες υπηρεσίες με τις απαιτούμενες προσλήψεις και τον εξοπλισμό των κρατικών φορέων (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, σχολεία), ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών που το επιθυμούν στην Ελληνική κοινωνία με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης η Λαϊκή Συσπείρωση υποστήριξε την ενσωμάτωση των παιδιών στο πρωινό πρόγραμμα μαζί με το υπόλοιπο γνωστό πρόγραμμα που στηρίζει το ΚΚΕ για το μεταναστευτικό, ενώ η σύμβουλοι που συμμετέχουν πια στο σχήμα που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ (Νικολάρα, Αργυρούδη) στην αρχή ζήτησαν να μη ψηφιστεί το θέμα και στη συνέχεια καταψήφισαν την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής. Από τις υφιστάμενες παρατάξεις στη σύνθεση απουσίαζαν οι κ. Σπιλάνης και Γιακαλής.

Related posts

Κήρυξη 24ωρης Πανσαμιακής Πανεργατικής Απεργίας την 28/2/2024

admin

Συνεχίζεται η αφαίμαξη αστυνομικού προσωπικού απο την Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου

admin

Λειτουργία ιατρείου Σακχαρώδη Διαβήτη στο ΚΥ Καρλοβασίου

admin

Vin Doux Naturel: Μοναδική εμπειρία γεύσης

admin

Προσοχή στην τήρηση της νομοθεσίας για αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις

admin

Ξεσηκώθηκαν οι αγρότες της Σάμου συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις

admin

Νοσοκομείο Σάμου: Στάση εργασίας την Πέμπτη 22/2

admin

Τη συνέχιση της κατάληψης αποφάσισαν οι φοιτητές του Μ.Π.Ε.Σ

admin

Oμιλία με θέμα τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Σάμου

admin