Connect with us

Σαμιακά

Τα Σαμιώτικα παραδοσιακά φαγητά των Χριστουγέννων

Published

on

Αν και τα έθιμα στη Σάμο αυτές τις μέρες δεν διαφέρουν από τα έθιμα στην υπόλοιπη Ελλάδα ωστόσο πολλά είναι αυτά που τα κρατούν ακόμη οι κάτοικοι, κυρίως στα χωριά.

Τα έθιμα των γιορτών: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη ΣάμοΟι μέρες των Χριστουγέννων είναι γεμάτες γλυκά, όπως άλλωστε γίνεται σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι κατάδες είναι τα γιορτινά γλυκά. Το γεύμα των Χριστουγέννων είναι η λεγόμενη «πηχτή» – χοιρινό κρέας βρασμένο με λεμόνι.

Οι γιαγιάδες λένε ότι τα γλυκά θα γλυκάνουν το νεογέννητο Χριστό. Η γαλοπούλα στην Σάμο μαγειρεύεται τα τελευταία χρόνια σαν ξενόφερτο έθιμο. Οι Σαμιώτες έχοντας χοιρίδια που εκτρέφανε τα έσφαζαν παραμονές της μεγάλης γιορτής και το κρέας το χρησιμοποιούσαν ως τις απόκριες, φυλαγμένο στα “κατώγια”.

Το πρωί των Χριστουγέννων μετά την εκκλησία συνηθίζεται να γίνονται οι “χοιρινές τηγανιές” συνοδευμένες με κρασάκι για να ανοίξει η όρεξη, καθώς και “πηχτή” η οποία έχει γίνει από την παραμονή.

Το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων τα παιδιά λένε τα κάλαντα για να πάρουν
χρήματα και γλυκίσματα

Σας παρουσιάζουμε μερικά Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά φαγητά της Σάμου που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας τις μέρες των Χριστουγέννων και που σήμερα τα ονόματα τους είναι άγνωστα.
(Οι συνταγές είναι από το βιβλίο “Πατριδογευσία” εκδόσεων της παλιάς εφημερίσας “Χαραυγή”)

Πηχτή

Στη Σάμο η πηχτή θεωρείται φαγητό των χριστουγεννιάτικων ημερών και αυτό έχει σχέση με τα χοιροσφάγια. Εμείς προτείνουμε αυτό το νόστιμο -αν και όχι ιδιαίτερα διαιτητικό φαγητό- τώρα που ο χειμώνας …καλά κρατεί.

Η πηχτή παρασκευάζεται από το κεφάλι του χοιρινού. Καθαρίζουμε το κρέας πολύ καλά, το βράζουμε μέχρι που να ξεκολλάει από τα κόκαλα (σε χύτρα ταχύτητας λίγο πάνω από μία ώρα, αναλόγως του μεγέθους). Όταν βράσει, αν θέλουμε, αφαιρούμε λίγο από το πολύ λίπος που συνήθως στέκεται πάνω-πάνω στην κατσαρόλα.

παραδοσιακά φαγητά της Σάμου. ΠηχτήΣτη συνέχεια, ξεκοκαλίζουμε το φαγητό και κόβουμε το κρέας σε πολύ μικρά κομμάτια. Εκτός από την ποσότητα του κρέατος που θα βάλουμε μέσα στην πηχτή, μπορούμε να βάλουμε και φέτες βραστού αυγού, λίγο βρασμένο καρότο, λίγη κάπαρη ή πιπεριά τουρσί, πράσινο πιπέρι (λίγους κόκκους), μερικές φέτες πράσινης ελιάς.

Όλα αυτά δίνουν και ωραία γεύση και ορεκτική εμφάνιση στο φαγητό. Το ουσιώδες, όμως, για να γίνει ζελέ ο ζωμός, είναι το πολύ λεμόνι. Η ποσότητα λεμονιού πρέπει να είναι τόση, ώστε το ζουμί να «ασπρίσει». Εννοείται ότι αλατίζουμε όσο μας αρέσει, όμως σαν μεζές η πηχτή πρέπει να «τσιμπάει».

Το στρώσιμο τώρα: Παίρνουμε μικρά παραλληλεπίπεδα ρηχά σκεύη (καλύτερα να σκεπάζουν) και τοποθετούμε στη βάση τους τα μικρά κομμάτια κρέατος μαζί με ό,τι άλλο έχουμε επιλέξει.

Όταν στρωθεί όλη η επιφάνεια, ρίχνουμε λίγη ποσότητα ζωμού και τοποθετούμε στη συντήρηση του ψυγείου μέχρις ότου αρχίζει να πήζει. Στη συνέχεια βάζουμε και δεύτερη στρώση κρέατος και άλλο ζουμί (κρύο). Αν το μπολ είναι ιδιαίτερα ρηχό, η διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.
Πάντως, το κρέας πρέπει να είναι αρκετό σε κάθε περίπτωση.

 Λουκάνικα σαμιώτικα με πορτοκάλι

Το χοιρινό των Χριστουγέννων -απαραίτητο σε κάθε σπίτι- θρεφόταν όλο το χρόνο για να σφαχτεί παραμονές των γιορτών.

Όμως, πέρα από τα γιορτινά φαγητά (χοιρινό με σέλινο, ψητά κλπ.), η οικογένεια έπρεπε να μεριμνήσει, ώστε το σπίτι να έχει κρέας μέχρι τις Αποκριές.
Ανάμεσα στους τρόπους συντήρησης (π.χ. πασπαλάς) είναι και η παρασκευή λουκάνικων.
Ένας εξαιρετικός μεζές, στο ψήσιμο του οποίου μοσχοβολούσε η γειτονιά. Όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαδικασία παρασκευής των λουκάνικων.

παραδοσιακά φαγητά της Σάμου. Λουκάνικα με πορτικάλιΠαλιά έκοβαν το κρέας σε κιμά, με το μαχαίρι, αργότερα βγήκαν οι χειροκίνητες μηχανές κρέατος, αλλά το λίπος πρέπει και τώρα να κοπεί με μαχαίρι σε μικρούς κύβους.
Αφού, λοιπόν, ετοίμαζαν το κρέας ανακατεμένο με το λίπος, έριχναν μπαχάρι, πιπέρι τριμμένο, αλλά και ολόκληρο, μπόλικο αλάτι τόσο που στη δοκιμή του να «τσιμπάει» όπως λέμε και βέβαια …φλούδα πορτοκαλιού κομμένη σε μικρά-μικρά κομματάκια (όχι τριμμένη σε τρίφτη).

Όλα αυτά μαζί ζυμώνονταν αρκετή ώρα, ώστε να αποκτήσει συνοχή το μείγμα και αφού έφτιαχναν ένα μπιφτέκι το οποίο έψηναν στα κάρβουνα για να το δοκιμάσουν στ αλάτι (μια φορά ο πατέρας μου με τον θείο μου έφαγαν, πίνοντας παράλληλα, τη μισή γέμιση σε μπιφτέκια, δήθεν για να τα δοκιμάσουν), άρχιζε το γέμισμα των εντέρων.
Έντερα του ίδιου χοιρινού που είχαν πλυθεί σχολαστικά είχαν γυριστεί και είχαν μείνει μια βραδιά στο νερό με μπόλικες φέτες λεμονιού.
Για το γέμισμα χρησιμοποιούσαν τη μηχανή του κρέατος, όπου, αντί για μαχαίρι έμπαινε μπροστά ένα αλουμινένιο αυτοσχέδιο χωνί, στο οποίο προσαρμοζόταν η άκρη του εντέρου.
Βάζοντας στο στόμιο της μηχανής το μείγμα και γυρίζοντας το χέρι της μηχανής, γεμίζει σιγά το έντερο το οποίο βοηθιέται και με το χέρι, τρυπώντας πού και πού με μια βελόνα το γεμισμένο τμήμα, ώστε να μη μένει αέρας μέσα.

Προκειμένου να φτιάξουμε κοντά ή μακρύτερα τα λουκάνικα και ανάλογα με το μήκος που τα θέλουμε, στρίβουμε στο σημείο διακοπής δυο-τρεις φορές το έντερο και συνεχίζουμε.
Αφού τελειώσει η διαδικασία, τοποθετούμε τα λουκάνικα σε μια λεκάνη (σκάφη ολόκληρη γέμιζαν παλιά) και ρίχνουμε μπόλικο ημίχοντρο αλάτι.
Τ’ αφήνουμε 2 μέρες να απορροφηθεί το αλάτι και να στραγγίσουν τα λουκάνικα και μετά τα απλώνουμε για να στεγνώσουν. Κρεμασμένα παρέμεναν, ώσπου να φαγωθούν όλα.

 Πασπαλάς. Μεζές με άρωμα σαμιώτικου βουνού

Τον πασπαλά τον φυλάγαμε στο φανάρι, έλεγε κατά καιρούς η γιαγιά μου, εννοώντας ότι ο «δυσεύρετος» σήμερα μεζές ήταν πολύ συνηθισμένος στο παλιό σαμιώτικο σπίτι, όπου η παρασκευή των τροφίμων αξιοποιούσε όλες τις αρχές οικιακής οικονομίας… Όταν η οικογένεια έσφαζε το οικόσιτο γουρούνι το χειμώνα, έπρεπε με αυτό το κρέας να περάσει τουλάχιστον από τις γιορτές των Χριστουγέννων έως τις Αποκριές. Η ανάγκη συντήρησης της τροφής, στην εποχή που τα ψυγεία ήταν κάτι άγνωστο, δημιούργησε διάφορες νοστιμιές, που ευτυχώς δεν έμειναν μόνο στα τετράδια με τις συνταγές των γιαγιάδων.

Ο πασπαλάς, λοιπόν, φτιάχνεται από τα «μπόσικα» του γουρουνιού (το κρέας στην περιοχή της κοιλιάς), από το κομμάτι εκείνο με το περισσότερο λίπος, που σήμερα λέμε «παντσέτα» ή μπέικον.

παραδοσιακά φαγητά της Σάμου. ΠασπαλάςΖητάμε από τον κρεοπώλη να μας ξεκοκαλίσει όση ποσότητα κρέατος θέλουμε και την βράζουμε σε σκέτο νερό τόσο, ώστε να καρφώνεται το κρέας με το πιρούνι, αλλά να μην έχει λιώσει εντελώς το λίπος.
Στραγγίζουμε πολύ καλά το κρέας -να μην έχει καθόλου ζουμί- και το τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια.
Αν η μισή επιτυχία εξαρτάται από το σωστό βράσιμο, η άλλη μισή οφείλεται στο πάστωμα, αφού ουσιαστικά πρόκειται για παστό κρέας.

Παίρνουμε ένα πλατύ χαμηλό σκεύος, ρίχνουμε στον πάτο αρκετό αλάτι (όχι πολύ ψιλό) και το μυρωδικό που αφθονεί στα σαμιώτικα βουνά τη «θρούμπη». Αυτό το συγκεκριμένο μυρωδικό είναι που δίνει στον πασπαλά το ιδιαίτερο άρωμα. Πάνω, λοιπόν, στη στρώση αλατιού και μυρωδικού, βάζουμε μια στρώση από το βραστό κρέας. Αλατίζουμε, καρυκεύουμε και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, ώσπου να τελειώσει όλο το κρέας. Σκεπάζουμε και φυλάμε το σκεύος, φροντίζουμε όμως να στραγγίζουμε ταχτικά το φαγητό, το οποίο για κάποιες μέρες «βγάζει» ζουμί. Όταν σταματήσει να χρειάζεται στράγγισμα, ο πασπαλάς είναι έτοιμος και είναι θαυμάσιος μεζές.

Σημ.: Για όσους δε θυμούνται το «φανάρι» διευκρινίζω ότι ήταν ένα είδος ντουλαπιού με σήτα στα πλαϊνά, το οποίο τοποθετούσαν ψηλά και κάποτε το κρεμούσαν με γάντζο από το ταβάνι. Στο φανάρι τοποθετούσαν τρόφιμα ευπαθή. Θυμάμαι ότι προκειμένου η γάτα να φτάσει στο φανάρι με τα τηγανισμένα ψάρια που μύριζαν, έριζε από το γάντζο ολόκληρο το φανάρι.

Πηγή Ιsamos.gr

Comments

comments

Σαμιακά

Μητρόπολη Σάμου: 14 ιεροί ναοί έλαβαν άδεια να επαναλειτουργήσουν

Published

on

By

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ν.Σάμου: Περισσότεροι από 10.000 εμβολιασμοί κατά του covid-19

Published

on

By

Συνεχίζονται σε υψηλούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί στο Νομό Σάμου, καθώς πάνω από 10.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην ΠΕ Σάμου μέχρι σήμερα  21/4/2021 οι εμβολιασμοί έφτασαν τις 6.152 από αυτούς οι 5.407 ήταν για την πρώτη δόση και οι 1.745 για τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Στην ΠΕ Ικαρίας συνολικά οι εμβολιασμοί έφτασαν μέχρι σήμερα  21/4/2021 τους 3.865, οι 2.706 για την πρώτη δόση και οι 1.159 για τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Σπάσαμε το φράγμα των 10.000 εμβολίων στο νομό…σε μέρες δύσκολες για το νοσοκομείο μας και την Μ.Ε.θ και σε μία πραγματικά δύσκολη μέρα για το εμβολιαστικό κέντρο…ελπίζουμε και εργαζόμαστε για καλύτερες μέρες…
Συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους για αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομειου Σάμου ,Νίκος Στεφάνης .

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Κ. Μητσοτάκης: 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση

Published

on

By

Το μήνυμα του πρωθυπουργού ακολουθεί:

Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self-test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει.

Αφού, λοιπόν, ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή, «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτόν θα σας μιλήσω σήμερα.

Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Το Σύστημα Υγείας, χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας, ανταποκρίνεται στην πίεση. Και η πολιτική της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών αποδίδει. Γιατί, έστω και αργά, ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας.

Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων.

Υπό την προϋπόθεση, συνεπώς, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς:

Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία.

Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους.

Επανέρχομαι, ωστόσο, στο πιο κρίσιμο θέμα: τους εμβολιασμούς. Παρά την άψογη οργάνωσή τους, δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών. Κι όμως, η ασφάλεια και η αποτελεσματική δράση των εμβολίων αποδεικνύονται κάθε μέρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.

Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό.

Από την Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα. Ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test. Σε λίγο ο Υπουργός Υγείας θα προβεί και σε πιο αναλυτικές ανακοινώνεις.

Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας. Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας. Κι ας το υποδεχτούμε ασφαλείς, ενωμένοι και αισιόδοξοι.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

COVID-193 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος3 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Skyserv: Οι νέες κενές θέσεις εργασίας στον αερολιμένα της Σάμου

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή