13.3 C
Σάμος
22/02/2024
Σαμιακά

Solera: Παιδί του ήλιου και του σαμιακού αμπελώνα

Το υπέροχο vin de liqueur “Solera” του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της  Σάμου είναι, όπως μαρτυρά και το όνομά του, το παιδί του ήλιου και του σαμιακού αμπελώνα.

Πρόκειται για ένα εξαίσιο κρασί, blend πέντε διαφορετικών εσοδειών με μέσο όρο παλαίωσης τα 10 χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Αναπαύεται νωχελικά προσμένοντας την πατίνα του χρόνου να του προσδώσει το μοναδικό και πολύπλοκο αρωματικό του προφίλ, μετατρέποντάς το σε ένα ιδιαίτερα προικισμένο κρασί.    

Το αρωματικό του δυναμικό είναι εξαιρετικά δυνατό και πολυσύνθετο, καθώς περιλαμβάνει αρώματα ξηρών καρπών (καρύδι), ξηρών φρούτων (δαμάσκηνο, σταφίδα και πολύ έντονα, σύκο), φρούτων (όπως κυδώνι, χουρμά, βύσσινο και περγαμόντο), αρώματα βοτάνων και μπαχαρικών (γαρίφαλο, κανέλα,  βανίλια, λιβάνι), σοκολάτας, καραμέλας, μελάσας, πετιμεζιού, καφέ, καπνού και μελιού.

Η μεστή, βελούδινη γεύση του και η πλούσια παχύρρευστη υφή του, λόγω της έντονης συμπύκνωσης, εκδηλώνει τον πλούτο των συστατικών ισορροπώντας άψογα με την υψηλή οξύτητά του.

Το Vin de liqueur «Solera» έχει μια απαστράπτουσα γλυκιά ζωντάνια και το βελούδινο χαρακτήρα που μόνο ο χρόνος μπορεί να προσδίδει στο μοσχάτο!

Blend από 5 εσοδείες-10ετής παλαίωση

H «Solera», από τα πιο εντυπωσιακά συστήματα παλαίωσης οίνου, αποτελεί πρακτικά έναν τρόπο να επιτυγχάνεται σταθερότητα στο τελικό προϊόν και να αποκλείονται οι διαφορές που θα είχαν -σε άλλη περίπτωση- οι διαφορετικές χρονιές εσοδείας.

Η πρωτοπόρα ιδέα βασίζεται στην αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων: Ομάδες βαρελιών αλληλοσυμπληρώνονται και επαναγεμίζονται κάθε φορά που ένα μέρος αφαιρείται από το τελευταίο στη σειρά βαρέλι, προς εμφιάλωση.

Το κρασί, με αυτόν τον τρόπο, ωριμάζει σε διάφορα βαρέλια και αναμειγνύονται οι διαφορετικές εσοδείες μεταξύ τους,  διασφαλίζοντας από τη μια την ομοιογένεια και από την άλλη, την πολυπλοκότητα.

Η μέθοδος Solera αποτελείται από μια συστάδα βαρελιών σε σχήμα πυραμίδας και από συγκεκριμένο αριθμό σειρών οι οποίες βρίσκονται η μία πάνω στην άλλη και λέγονται criaderas .

Στην κάτω σειρά (που φέρει το όνομα solera)  βρίσκεται το παλαιότερο κρασί, ενώ στην ακτροτελεύτια επάνω (sobretabla), το νεότερο.

Η εμφιάλωση ξεκινά από την κάτω σειρά, η οποία όμως δεν αδειάζει τελείως αλλά διατηρεί στα βαρέλια της κάποια ποσότητα κρασιού, η οποία συμπληρώνεται από κρασί της πάνω σειράς. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε όλες τις criaderas, οι οποίες μπορούν και να φτάσουν τις 14 και να θυμίζουν ξύλινο «τείχος»!

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου παλαίωσης  είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς πολύ για να απολαύσει παλαιωμένα κρασιά, ούτε να ανησυχούν οι οινοποιοί για τις… ιδιοτροπίες του τρύγου κάθε χρονιάς, εξασφαλίζοντας την επιθυμητή ομοιογένεια.

 

 

Related posts

Κήρυξη 24ωρης Πανσαμιακής Πανεργατικής Απεργίας την 28/2/2024

admin

Συνεχίζεται η αφαίμαξη αστυνομικού προσωπικού απο την Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου

admin

Λειτουργία ιατρείου Σακχαρώδη Διαβήτη στο ΚΥ Καρλοβασίου

admin

Vin Doux Naturel: Μοναδική εμπειρία γεύσης

admin

Προσοχή στην τήρηση της νομοθεσίας για αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις

admin

Ξεσηκώθηκαν οι αγρότες της Σάμου συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις

admin

Νοσοκομείο Σάμου: Στάση εργασίας την Πέμπτη 22/2

admin

Τη συνέχιση της κατάληψης αποφάσισαν οι φοιτητές του Μ.Π.Ε.Σ

admin

Oμιλία με θέμα τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Σάμου

admin