Connect with us

Σαμιακά

“Η Σάμος σύντομα θα μπει στο διεθνή αναρριχητικό χάρτη”

Published

on

Καταγραφές στοιχείων και φωτογράφηση ορθοπλαγιών για την ανάπτυξη αναρριχητικών πεδίων στη Σάμο! Νέο έργο της Π.Ε Σάμου, που έρχεται να προστεθεί στο έργο της σηματοδότητης μονοπατιών. Σύντομα η Σάμος θα είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για αθλητικό τουρισμό αναψυχής στην Ελλάδα.

O Στέφανος Ψημένος είναι ο ιδρυτής της εκδοτικής εταιρίας ROAD (1994-2008) με την οποία δημιούργησε τους πρώτους αξιόπιστους τουριστικούς χάρτες για την Ελλάδα, καθώς και τη σειρά ταξιδιωτικών οδηγών “Ανεξερεύνητη Ελλάδα”. Με τη νέα εταιρία του, την TERRAIN (2008 έως σήμερα), δημιουργεί πεζοπορικούς χάρτες υψηλής ακρίβειας, πεζοπορικούς και αναρριχητικούς οδηγούς, σηματοδοτεί μονοπάτια και προωθεί τον αθλητικό τουρισμό αναψυχής.

Ο Στέφανος Ψημένος βρίσκεται στη Σάμο και περιγράφει μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebooκ στιγμές απο την καταγραφή ποδηλατικών διαδρόμων και αναρριχητικών πεδίων της Σάμου.

Σάμος! Μια νέα “Κάλυμνος” καταγράφτηκε στα Τεχνικά Δελτία μας, και σύντομα θα μπει στο διεθνή αναρριχητικό χάρτη! Πανέμορφα βράχια, άγριες ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές με συμπαγή βράχο και ιδανικό προσανατολισμό, δίπλα σε μαγευτικές παραλίες, κάστρα, με εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Παρθένα τοπία που ακόμα δεν έχουν γνωρίσει ανθρώπου πατημασιά, βράχια που δεν τα έχουν αγγίξει ανθρώπινα χέρια. Η μεγαλύτερη χαρά, είναι η χαρά της ανακάλυψης!

Paradise discovered! Μια εκτεταμένη ασβεστολιθική ορθοπλαγιά, λίγα χλμ ανατολικά από τους Μυτιληνιούς, με δυνατότητα για περισσότερες από 100 αναρριχητικές διαδρομές σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς!

Βράχος για φίλημα! Λίγα χλμ ανατολικά από το Βαθύ, κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.

Hi-tech εργαλεία, στην υπηρεσία της εξερευνητικής αποστολής για την ανακάλυψη ορθοπλαγιών και βράχων κατάλληλων για ανάπτυξη αναρριχητικών πεδίων. — μαζί με Giorgos Mattheou και Nikos Evgenias

Ο Νίκος προχωρούσε μπροστά και έβρισκε την καλύτερη δίοδο μέσα από την “ζούγκλα” των πουρναριών προς τη βάση της ορθοπλαγιάς. Ο Γιώργος δύο βήματα πίσω του με το πριόνι και τον κόφτη, άνοιγε δρόμο. Εγώ πίσω τους, ακολουθούσα, φωτογράφιζα και κατέγραφα. Χωρίς τον Γιώργο και τον Νίκο που προσφέρθηκαν ανιδιοτελώς και από αγάπη για τον γενέθλιο τόπο τους να με βοηθήσουν δεν θα γινόταν η δουλειά. 

Εντοπίσαμε μέχρι και “φαράγγια” με κάθετα τοιχώματα – ιδανικά δίεδρα για αναρριχητικές διαδρομές!

Η ορθοπλαγιά ακριβώς ανατολικά από το ενετικό κάστρο στο Ποτάμι. Σε μια περιοχή ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου: ένα βυζαντινό μοναστήρι, ένα ενετικό κάστρο, ένα ποτάμι με καταρράκτες, ένα γραφικό εστιατόριο μόνο του στην ερημιά δίπλα στους καταρράκτες, μονοπάτια μέσα στο πυκνό δάσος, μια πανέμορφη παραλία με το καλύτερο beach bar του νησιού, και σύντομα και ένα θαυμάσιο αναρριχητικό πεδίο με τουλάχιστον 20 διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας. Ψάχνετε για τον παράδεισο; Search no further!

Οι νότιες πλαγιές του Κέρκη. Ακριβώς κάτω από το μοναστήριο της Ευαγγελιστρίας, μια θεόρατη ορθοπλαγιά όπου μπορούν να καρφωθούν 40-50 multi pitch αναρριχητικές διαδρομές, με θέα στο πέλαγος που κόβει την ανάσα!

Η κολοκυθο-ριζόπιτα της γιαγιάς του Γιώργου. Παρατήσαμε ό,τι κάναμε και βυθιστήκαμε στην απόλαυση μιας γεύσης που σε κάνει να λιώνεις!

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος δηλωσε : Μια προσπάθεια, ένα όραμα, που ξεκινήσαμε από τη πρώτη στιγμή που αναλάβαμε για δημιουργία υποδομής για ειδικές μορφές τουρισμού. Μετά τις ηλεκτρονικά σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές που σε λίγες μέρες ως έργο ΕΣΠΑ υλοποιούνται ξεκινάει η προσπάθεια για αναρρίχηση αλλά και ορεινές ποδηλατικές διαδρομές. Έργα με τεράστια σημασία για το τουρισμό μας.

Comments

comments

Σαμιακά

Απέκτησε τουαλέτες και νερό το νηπιαγωγείο του ΚΥΤ Σάμου

Published

on

By

Έστω και αργά τοποθετήθηκε κοντέινερ που περιέχει δύο τουαλέτες ,στο προαύλιο χώρο του παραρτήματος του νηπιαγωγείου που λειτουργεί στο ΚΥΤ Σάμου.

Η τοποθέτηση του ειδικού κοντέινερ έγινε αυτή την εβδομάδα, ενώ ήδη σε αυτό έχει συνδεθεί και παροχή νερού.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο νηπιαγωγείο του ΚΥΤ Σάμου, δεν υπήρχε τουαλέτα ούτε νερό για τις ανάγκες των παιδιών και για το θέμα αυτό υπήρξε Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στο παράρτημα του νηπιαγωγείου.

Οι τουαλέτες που τοποθετήθηκαν στο νηπιαγωγείο του ΚΥΤ Σάμου

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Προετοιμασίες για τη «Λευκή Νύχτα»

Published

on

By

Η 6η ετήσια “Λευκή Νύχτα” της πόλης τη Σάμου, διοργανώνεται το Σάββατο 3 Αυγούστου από τον Σύλλογο Εστίασης και Ψυχαγωγίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου και τον δήμο Σάμου.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης, προσκαλούνται όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του τόπου να δηλώσουν την συμμετοχή τους και να προτείνουν διάφορα δρώμενα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

Τις προτάσεις τους οι Σύλλογοι μπορούν να τις αποστέλλουν γραπτώς στο ακόλουθο email: dimvath@otenet.gr

Επίσης, καλούνται  οι παράγωγοι τοπικών προϊόντων να δηλώσουν την συμμετοχή τους για να προβάλουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Από νωρίς το βράδυ και μέχρι το πρωί, τα καταστήματα της πόλης θα παραμείνουν ανοιχτά, με τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες να μπορούν να συνδυάσουν με τον καλύτερο τρόπο τις αγορές τους με τον περίπατό τους στους ζωντανούς, φωτισμένους και από τις βιτρίνες, δρόμους της Σάμου.

Μουσική, χορός, παιχνίδια και πολλές ακόμη πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα πλαισιώσουν και θα εμπλουτίσουν αυτή την ξεχωριστή βραδιά που θα περιλαμβάνει και σημαντικές εκπτώσεις και προσφορές από πλευράς των καταστημάτων.

Οι “Λευκές Νύχτες” γεννήθηκαν ως ιδέα στην Αγία Πετρούπολη, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες ο ήλιος δύει  πολύ αργά, και με το αχνό λυκαυγές να κυριαρχεί.

Σύντομα επεκτάθηκαν ως θεσμός σε εκατοντάδες πόλεις σε όλη την Ευρώπη –εδώ και μερικά χρόνια και σε πολλές ελληνικές, μεταξύ τους και αυτή της Σάμου.

Οι “Λευκές Νύχτες” δίνουν τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να δουν και να βιώσουν τις αστικές περιοχές με τρόπο διαφορετικό από τον συνηθισμένο, φωτισμένες και σε εγρήγορση, κύτταρα όχι μόνο ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αλλά και εμπορικής δραστηριότητας σε βραδινές ώρες.

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Αρχιπέλαγος: Πόλεμο έχει κηρύξει ο άνθρωπος στη φύση

Published

on

By

Νεκρή Μεσογειακή Φώκια εντοπίστηκε την περασμένη Τετάρτη 17 Απριλίου σε παραλία του Καρλοβάσου.

Για πόλεμο που έχει κηρύξει ο άνθρωπος ενάντια στη φύση κάνει λόγο το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Στον πόλεμο που έχει κηρύξει ο άνθρωπος ενάντια στη φύση, εντοπίστηκε ένα ακόμα θύμα – ένα από τα πλέον απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά στον κόσμο.

Έπειτα από τους βοριάδες των προηγούμενων ημερών, μία Μεσογειακή Φώκια κατέληξε νεκρή στις ΒΔ ακτές της Σάμου.

Ήταν μία μεγάλη αρσενική φώκια περίπου 300 κιλά. Η πρώτη νεκροψία έδειξε ότι η φώκια μέχρι τη στιγμή που θανατώθηκε ήταν καλά στην υγεία της, είχε μόλις τραφεί και ήταν στη διαδικασία της χώνεψης.

Υπάρχουν ενδείξεις ανθρωπογενούς αλληλεπίδρασης αλλά δεν έχουν ακόμα αποδειχθεί.

Για να προσδιοριστεί η αιτία του θανάτου απαιτούνται λίγες ημέρες έως ότου ολοκληρωθεί η επεξεργασία και ανάλυση των δειγμάτων που έχουν συλλεχθεί.

Είναι προφανές ότι η φώκια αυτή δεν θανατώθηκε ως αποτέλεσμα κάποια στρατιωτικής άσκησης, αλλά όπως προαναφέραμε από τον πόλεμο που έχουμε κηρύξει όλοι μας ενάντια στη φύση, είτε με τις πράξεις μας είτε με την απραξία μας.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017