Connect with us

Σαμιακά

“Η Σάμος σύντομα θα μπει στο διεθνή αναρριχητικό χάρτη”

Published

on

Καταγραφές στοιχείων και φωτογράφηση ορθοπλαγιών για την ανάπτυξη αναρριχητικών πεδίων στη Σάμο! Νέο έργο της Π.Ε Σάμου, που έρχεται να προστεθεί στο έργο της σηματοδότητης μονοπατιών. Σύντομα η Σάμος θα είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για αθλητικό τουρισμό αναψυχής στην Ελλάδα.

O Στέφανος Ψημένος είναι ο ιδρυτής της εκδοτικής εταιρίας ROAD (1994-2008) με την οποία δημιούργησε τους πρώτους αξιόπιστους τουριστικούς χάρτες για την Ελλάδα, καθώς και τη σειρά ταξιδιωτικών οδηγών “Ανεξερεύνητη Ελλάδα”. Με τη νέα εταιρία του, την TERRAIN (2008 έως σήμερα), δημιουργεί πεζοπορικούς χάρτες υψηλής ακρίβειας, πεζοπορικούς και αναρριχητικούς οδηγούς, σηματοδοτεί μονοπάτια και προωθεί τον αθλητικό τουρισμό αναψυχής.

Ο Στέφανος Ψημένος βρίσκεται στη Σάμο και περιγράφει μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebooκ στιγμές απο την καταγραφή ποδηλατικών διαδρόμων και αναρριχητικών πεδίων της Σάμου.

Σάμος! Μια νέα “Κάλυμνος” καταγράφτηκε στα Τεχνικά Δελτία μας, και σύντομα θα μπει στο διεθνή αναρριχητικό χάρτη! Πανέμορφα βράχια, άγριες ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές με συμπαγή βράχο και ιδανικό προσανατολισμό, δίπλα σε μαγευτικές παραλίες, κάστρα, με εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Παρθένα τοπία που ακόμα δεν έχουν γνωρίσει ανθρώπου πατημασιά, βράχια που δεν τα έχουν αγγίξει ανθρώπινα χέρια. Η μεγαλύτερη χαρά, είναι η χαρά της ανακάλυψης!

Paradise discovered! Μια εκτεταμένη ασβεστολιθική ορθοπλαγιά, λίγα χλμ ανατολικά από τους Μυτιληνιούς, με δυνατότητα για περισσότερες από 100 αναρριχητικές διαδρομές σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς!

Βράχος για φίλημα! Λίγα χλμ ανατολικά από το Βαθύ, κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.

Hi-tech εργαλεία, στην υπηρεσία της εξερευνητικής αποστολής για την ανακάλυψη ορθοπλαγιών και βράχων κατάλληλων για ανάπτυξη αναρριχητικών πεδίων. — μαζί με Giorgos Mattheou και Nikos Evgenias

Ο Νίκος προχωρούσε μπροστά και έβρισκε την καλύτερη δίοδο μέσα από την “ζούγκλα” των πουρναριών προς τη βάση της ορθοπλαγιάς. Ο Γιώργος δύο βήματα πίσω του με το πριόνι και τον κόφτη, άνοιγε δρόμο. Εγώ πίσω τους, ακολουθούσα, φωτογράφιζα και κατέγραφα. Χωρίς τον Γιώργο και τον Νίκο που προσφέρθηκαν ανιδιοτελώς και από αγάπη για τον γενέθλιο τόπο τους να με βοηθήσουν δεν θα γινόταν η δουλειά. 

Εντοπίσαμε μέχρι και “φαράγγια” με κάθετα τοιχώματα – ιδανικά δίεδρα για αναρριχητικές διαδρομές!

Η ορθοπλαγιά ακριβώς ανατολικά από το ενετικό κάστρο στο Ποτάμι. Σε μια περιοχή ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου: ένα βυζαντινό μοναστήρι, ένα ενετικό κάστρο, ένα ποτάμι με καταρράκτες, ένα γραφικό εστιατόριο μόνο του στην ερημιά δίπλα στους καταρράκτες, μονοπάτια μέσα στο πυκνό δάσος, μια πανέμορφη παραλία με το καλύτερο beach bar του νησιού, και σύντομα και ένα θαυμάσιο αναρριχητικό πεδίο με τουλάχιστον 20 διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας. Ψάχνετε για τον παράδεισο; Search no further!

Οι νότιες πλαγιές του Κέρκη. Ακριβώς κάτω από το μοναστήριο της Ευαγγελιστρίας, μια θεόρατη ορθοπλαγιά όπου μπορούν να καρφωθούν 40-50 multi pitch αναρριχητικές διαδρομές, με θέα στο πέλαγος που κόβει την ανάσα!

Η κολοκυθο-ριζόπιτα της γιαγιάς του Γιώργου. Παρατήσαμε ό,τι κάναμε και βυθιστήκαμε στην απόλαυση μιας γεύσης που σε κάνει να λιώνεις!

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος δηλωσε : Μια προσπάθεια, ένα όραμα, που ξεκινήσαμε από τη πρώτη στιγμή που αναλάβαμε για δημιουργία υποδομής για ειδικές μορφές τουρισμού. Μετά τις ηλεκτρονικά σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές που σε λίγες μέρες ως έργο ΕΣΠΑ υλοποιούνται ξεκινάει η προσπάθεια για αναρρίχηση αλλά και ορεινές ποδηλατικές διαδρομές. Έργα με τεράστια σημασία για το τουρισμό μας.

Comments

comments

Σαμιακά

Τον δήμο Σάμου διεκδικεί ο Νίκος Κατρακάζος

Published

on

By

«Όλοι μαζί για τη Σάμο» να παλέψουμε για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας.

Την απόφασή του να διεκδικήσει το Δήμο Σάμου γνωστοποίησε ο Νίκος Κατρακάζος:

Φίλες και Φίλοι,

Αγαπητοί συμπατριώτες,
συνοδοιπόροι της ζωής σε αυτό τον μικρό τόπο, συνοδοιπόροι στον αγώνα για κοινωνική προκοπή, συνοδοιπόροι στον αγώνα για επαγγελματική επιβίωση και πρόοδο, συνοδοιπόροι, -μαζί με τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας,- στον αγώνα της μόρφωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού αλλά και της δύσκολης καθημερινότητας.

Με αποκλειστική κινητήρια δύναμη τη δική σας υποστήριξη, συμπαράσταση αλλά και ανοχή στα λάθη και τις παραλείψεις μου, έχω διανύσει έναν αρκετά μακρύ πλέον δρόμο ενασχόλησης με τα κοινά. Ένα δρόμο το αποτέλεσμα του οποίου μόνο εσείς μπορείτε να αξιολογήσετε.

Ως Περιφερειακή Αρχή, και εγώ, ως Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, πάντα δίπλα στους κατοίκους των νησιών μας, πιστεύω ότι δώσαμε από την πρώτη στιγμή και θα δίνουμε μέχρι ΚΑΙ την τελευταία μέρα της θητείας μας έναν δύσκολο αγώνα κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως επιτάσσουν τα καθήκοντά και οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις, και θέλω να πιστεύω ότι πετύχαμε αρκετά. Την ώρα του απολογισμού που πλησιάζει νομίζω ότι θα έχουμε πολλά και σημαντικά να καταθέσουμε αλλά και να απολογηθούμε σε σας τους εντολείς μας για αυτά που πιθανόν δεν καταφέραμε.

Μιλώντας μαζί σας πάντοτε με ειλικρίνεια θα ήθελα να σας δηλώσω σήμερα την επιθυμία και την πρόθεση μου να συνεχίσω αυτό το ταξίδι. Και η απόφασή μου αφορά όχι ευκολότερους δρόμους που θα μπορούσα να επιλέξω αλλά τον δυσκολότερο. Και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι ο Δήμος μας είναι ο πιο δύσκολος δρόμος. Νιώθω όμως ότι η εμπειρία που έχω αποκτήσει, η βαθιά γνώση των προβλημάτων, η άμεση και ειλικρινής επικοινωνία μαζί σας αλλά και η σωστή ιεράρχηση των προβλημάτων μού δίνουν τη δυνατότητα και τη δύναμη να τον βαδίσω.
Η προσπάθεια όμως για το νησί μας δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι προσπάθεια ενός αλλά πολλών. Μόνο μια δυνατή ομάδα με όρεξη, γνώση αλλά και όραμα μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Μια ομάδα που θα έχει ως κύριο συνδετικό της κρίκο την αγάπη για τον τόπο μας αλλά και την πρόθεση να παλέψουμε για την αναστροφή της καθοδικής του πορείας.

Καλώ λοιπόν σήμερα όλους σας, να αποτελέσουμε μια δυνατή ομάδα, μια ομάδα έτοιμη να συγκρουστεί, να διεκδικήσει και να τα καταφέρει. Μια ομάδα που θα οδηγηθεί σε συνθέσεις, μια ομάδα που θα καλύπτει κάθε κοινωνική και επαγγελματική διάσταση. Μια ομάδα που θα έχει ως συνδετικό κρίκο μια κοινή συμφωνία για βασικές αρχές που αφορούν τον τόπο μας.

Σας καλώ λοιπόν όλους από αυτήν την στιγμή να δηλώσετε παρόντες σε αυτόν τον αγώνα. Έναν αγώνα που δεν θα έχει αποκλεισμούς αλλά ευρεία συμμετοχή.

«Όλοι μαζί για τη Σάμο» να παλέψουμε για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας.

Υποψήφιος Δήμαρχος Σάμου

Νίκος Κατρακάζος

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Πρόγραμμα επισκέψεων της “Ανατροπής”

Published

on

By

Η “Ανατροπή” κλείνει αυτή την εβδομάδα την πρώτη φάση του ετήσιου κύκλου επισκέψεών της, που ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου με προορισμό τις μικρές κοινότητες της Σάμου και διήρκησε 7 εβδομάδες.

Κατά τις επισκέψεις αυτές, ο υποψήφιος δήμαρχος Σάμου Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και οι συνεργάτες του, ενημερώνουν τους κατοίκους για τις προτάσεις που έχει η παράταξη πάνω στο ζήτημα της μη ερήμωσης των κοινοτήτων.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των επισκέψεων της παράταξης έχει ως εξής:
Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, 18.00 Κουμαραδαίοι
Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, 18.00 Μανολάτες
Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, 18.00 Πλάτανος

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Οι πολύτεκνοι Σάμου έκοψαν την πίτα τους

Published

on

By

Γράφει η Σταματία Ραπτη

Ο Σύλλογος πολυτέκνων Σάμου έκοψε απόψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του, με καλεσμένους πολλά γνώριμα πρόσωπα που τους στηρίζουν όλο αυτόν τον καιρό.

Η όμορφη εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου στον Όρμο Καρλοβάσου και την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος ,ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Γιώργος Κυριαζής, οι αντιδήμαρχοι Καρλοβάσου κ. Αναστάσιος Καλατζής και Πυθαγορείου κ. Βασίλης Βαλκαμλής, η Πρόεδρος του ΔΟΠΟΝΑΣ κ. Αννη Ανδρεάδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νίκος Στεφανής,κ. Γιώργος Διακοσταμάτης, κ. Νίκος Τριανταφύλλου, ο επικεφαλής της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και νυν δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου ,ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΚΙΣ και υποψήφιος δήμαρχος κ. Αντώνης Σίμος,  ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σάμου κ.Γιάννης Μάρκου, ο τοπικός σύμβουλος κ. Μανώλης Νικολού ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Καρλοβάσου κ. Ανδρέας Βούβουνας και πλήθος κόσμου από ολόκληρο το νησί.

Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό η νέα Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων οικογενειών κ. Φλώρα Τζεβρένη, τονίζοντας ότι η Πολυτεκνική Οργάνωση του νομού μας έχει ως σκοπό να υποστηρίζει τις πολυτεκνίες οικογένειες της περιοχής.

«Ο Σύλλογός μας» είπε η κ Τζεβρένη «που όλα αυτά τα χρόνια είχε, και θα συνεχίσει να έχει, τη τεράστια συμβολή και προσφορά όχι μόνο στα μεγέθη των οικογενειών μας, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Εθνική Ταυτότητα, υπό την έννοια ότι μεταλαμπαδεύει αποκλειστικά τα Ιδανικά , τις Αξίες , τις Αρχές και την Εθνική μας Κληρονομιά, τόσο εισαγωγικά, όσο και εξαγωγικά».
«Προβλήματα, μικρά και μεγάλα – διαχρονικά και επίκαιρα, ζητούν λύσεις» τόνισε η κ. Τζεβρένη. «Λύσεις που απαιτούν Συντονισμό, Συλλογική Δουλειά και Αγάπη για τα Παιδιά μας. Για το Μέλλον της Ελλάδας».
Στο σημείο αυτό έκανε κοινωνούς τους παρισταμένους «προκειμένου να είσαστε», όπως ανέφερε «και σεις με τον τρόπο σας και από τη θέση του ο καθένας εξ’ ημών, συναγωνιστές και συνοδοιπόροι στο δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Ευχαρίστησε την γνωστή γιατρό κ. Δήμητρα Λάμπρου, η οποία είναι επίσης μια πολύτεκνη μητέρα λέγοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια στέκεται δίπλα στις πολύτεκνες οικογένειες του νησιού μας, ενώ ειδικό βραβείο της απένειμαν παιδιά πολύτεκνων οικογενειών. 

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νικόλαο Κατρακάζο, ο οποίος εμπράκτως όλα αυτά τα χρόνια στέκεται δίπλα τους και είναι αρωγός στις προσπάθειες τους , καθώς και τις επιχειρήσεις του τόπου μας που στέκονται δίπλα τους επί σειρά ετών. Παράλληλα ευχαρίστησε και τα ΜΜΕ, καθώς και ο Τύπος συμμετέχει ενεργά στις δράσεις και στις προσπάθειες του συλλόγου με αντικείμενο την περαιτέρω προώθηση των στόχων του. Πριν την κοπή της πίτας τον λόγο έλαβε η γνωστή γιατρός κ.Δήμητρα Λάμπρου ,περιγράφοντας την κατάσταση που η ίδια αντιμετωπίζει με την απόσπαση της στο νοσοκομείο και με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια και την οικογένεια της, καθώς βρίσκεται εκεί 30 μέρες τον μήνα προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τα παιδιά του νησιού μας και όχι μόνο.


Τέλος την πίτα ευλόγησαν τρεις ιερείς από το νησί μας και η οποία μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ελπίζουν πολλά από την πρόεδρο του συλλόγου και το νέο ΔΣ.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017