Connect with us

Σαμιακά

Τα μυστικά της κατάθλιψης και πως μπορούν να βοηθήσουν οι ψυχολόγοι της Αγίας Παρασκευής

Published

on

Η κατάθλιψη είναι σήμερα η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου στον κόσμο. Τα ποσοστά των ανθρώπων που η ζωή τους έχει κυριευθεί από την απέραντη θλίψη ανεβαίνουν θεαματικά και σταθερά τα τελευταία 50 χρόνια, προετοιμάζοντας με μαθηματική ακρίβεια ένα «γενναίο, νέο κόσμο», που θα ζει μέσα στη μελαγχολία: Στη διάρκεια της ζωής του, ο ένας στους δέκα ανθρώπους θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κατάθλιψη. Στο περίφημο δοκίμιο του «Πένθος και Μελαγχολία», ο Ζίγκμουντ Φρόιντ υποστήριξε ότι η κατάθλιψη είναι ένα είδος ασυνείδητου πένθους. Όλη η ζωτική ενέργεια του ανθρώπου που υποφέρει αποστραγγίζεται, χωρίς όμως ο ίδιος να ξέρει ποιο είναι το νόημα του μαρτυρίου του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ;
Είναι σημαντικό να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στην κατάθλιψη όπως συνήθως τη χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ομιλία και στην κατάθλιψη ως κλινικό σύνδρομο που απαιτεί θεραπεία. Είναι επίσης σημαντική η διάκριση ανάμεσα στη διάθεση και το συναίσθημα, αν και συνήθως δίνουμε το ίδιο περίπου νόημα στις λέξεις αυτές. Το συναίσθημα είναι συνήθως παροδικό και μικρής διάρκειας -ανταποκρίνεται στις σκέψεις, τις δραστηριότητες και τις κοινωνικές περιστάσεις που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή. Η διάθεση, αντίθετα, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο «προέκταση» του συναισθήματος στο χρόνο και μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πολλούς μήνες. Όταν στην καθομιλουμένη λέμε «σήμερα νιώθω κατάθλιψη», αναφερόμαστε σε μια κακή διάθεση, που μπορεί να κυμαίνεται από την απλή απογοήτευση, επειδή χάσαμε, π.χ., το πορτοφόλι μας, μέχρι την άφατη λύπη που μας προκάλεσε ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Η αίσθηση της απώλειας φαίνεται πως αποτελεί το κοινό υπόβαθρο κάθε αισθήματος λύπης ή δυστυχίας. Δεν πέρασε ποτέ άνθρωπος από τη Γη που να μην ένιωσε τα συναισθήματα αυτά, τα οποία είναι απολύτως φυσιολογικά, αποτελούν μέρος της ζωής μας και παρέρχονται όταν συμβεί κάτι ευχάριστο ή όταν περάσει εύλογο χρονικό διάστημα. Η κατάθλιψη όμως μεταβάλλεται σε ασθένεια, σε κλινικό σύνδρομο, όταν αυτή και μόνο χρωματίζει ολόκληρη τη ζωή μας. «Λέω στους ανθρώπους ότι είναι σαν να έχεις πεθάνει. Μερικές φορές νιώθεις κλεισμένος ζωντανός σε φέρετρο. Ουρλιάζεις μέσα στο κεφάλι σου, αλλά κανείς δεν σε ακούει». « Η κατάθλιψη είναι ένα ύπουλο κενό που έρπει μέσα στο κεφάλι σου. Είναι μία εξοντωτική παγωνιά… Η κατάθλιψη σου κλέβει τον εαυτό σου ». Είναι δύο μόνο από τις μαρτυρίες που αφθονούν στους ψυχολόγους στην Αγία Παρασκευή και περιγράφουν την ψυχική άβυσσο στην οποία χάνονται οι άνθρωποί που υποφέρουν από κατάθλιψη.

ΔΥΙΘΥΜΙΑ: Η ΥΠΟΥΛΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Μία άλλη, πιο ήπια, μορφή κατάθλιψης είναι η δυσθυμία. Είναι μία μορφή χρόνιας κατάθλιψης, της οποίας τα συμπτώματα έχουν μικρότερη ένταση από εκείνα της μείζονος, αλλά υπονομεύουν αργά και σταθερά τη ζωή του πάσχοντος. Ο ασθενής με δυσθυμία αντεπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες, όμως ποτέ δεν νιώθει καλά. Επειδή η δυσθυμία διαρκεί χρόνια, μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει διάκριση από την ίδια την προσωπικότητα του πάσχοντος. Περίπου το 25% των ασθενών που εκδηλώνουν μείζονα κατάθλιψη έπασχαν προηγουμένως από χρόνια, ήπια κατάθλιψη.

7 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της δυσθυμίας -όπως έχουν ορισθεί από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία- είναι τα εξής:
1. Καταθλιπτική διάθεση τις περισσότερες ημέρες του χρόνου.
2. Μειωμένη όρεξη ή αντίθετα υπερφαγία.
3. Αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος.
4. Μειωμένη ζωτικότητα, κούραση.
5. Χαμηλή αυτοεκτίμηση.
6. Μειωμένη συγκέντρωση ή δυσκολία στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
7. Αισθήματα απόγνωσης.

Ένας άνθρωπος πάσχει από δυσθυμία όταν η διάθεσή του είναι καταθλιπτική τις περισσότερες ημέρες για ένα διάστημα τουλάχιστον δύο ετών. Τις ημέρες αυτές πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον δύο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν. Υπάρχουν και άλλες μορφές κατάθλιψης, όπως η άτυπη (που δεν εμφανίζει τα κλασικά συμπτώματα ή έχει περισσότερα σωματικά παρά ψυχικά συμπτώματα) η κατάθλιψη της λοχείας, που εκδηλώνεται μετά τον τοκετό. Ακόμη, μερικές φορές η κατάθλιψη εμφανίζεται στο πλαίσιο της διπολικής διαταραχής: ο ασθενής παρουσιάζει διαστήματα κατάθλιψης που εναλλάσσονται με διαστήματα μανίας. (Η μανία εκδηλώνεται σαν μορφή παθολογικής ευφορίας, κατά την οποία ο ασθενής τρέφει αισθήματα υπερβολικής αυτοεκτίμησης ή μεγαλομανίας.)

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα των ερευνών γύρω από την κατάθλιψη είναι η θεαματική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα: Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η κατάθλιψη (και στην ήπια και στη βαριά μορφή της) είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι το 20% του γυναικείου πληθυσμού στον αναπτυγμένο κόσμο υποφέρει από κατάθλιψη. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι το 12% των Αμερικανίδων θα πάθουν κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 6%. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενιαία, πειστική εξήγηση για το χάσμα αυτό. Έχουν προταθεί διάφορες αιτίες, όπως η παρουσία κάποιου γονιδίου. Όμως, παρά τις πολυάριθμες έρευνες, μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί το γονίδιο της κατάθλιψης. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας έχουν θεωρηθεί επίσης υπεύθυνες για την εκδήλωση της κατάθλιψης, που πράγματι συνδέεται με το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και τη λοχεία, δεν είναι όμως σαφείς οι μηχανισμοί με τους οποίους επιδρούν. Είναι εξάλλου πολύ δύσκολο να διαχωρίσει κανείς τη γέννηση ενός παιδιού ως βιολογικό γεγονός από τη γέννηση ως γεγονός που επιδρά συνολικά στη ζωή της γυναίκας. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μητέρες, αν και ως γυναίκες είναι ευάλωτες στην κατάθλιψη, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν, πιθανώς εξαιτίας των πανίσχυρων δεσμών με το παιδί τους, που λειτουργούν σαν συναισθηματική ασπίδα και τις προφυλάσσουν από άλλες ψυχικές απώλειες. Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι οι γυναίκες ζητούν πιο συχνά τη βοήθεια των ψυχολόγων για όλα τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν. Όμως η υπόθεση αυτή δεν στηρίζεται από τις έρευνες, οι οποίες αποκαλύπτουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και ανάμεσα στις γυναίκες που ποτέ δεν απευθύνθηκαν σε ψυχολόγους.

Περισσότερο πειστικές φαίνονται οι απόψεις εκείνες που υποστηρίζουν ότι ψυχολογικοί και κοινωνικοί λόγοι καθιστούν τις γυναίκες πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη. Οι γυναίκες έχουν την τάση να βιώνουν πιο βαθιά τις συναισθηματικές απώλειες και να προσδιορίζουν τον εαυτό τους με βάση τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, πολύ πιο συχνά από τους άνδρες, πέφτουν θύματα σωματικής κακοποίησης και βιασμών, ενώ η κοινωνική τους θέση συχνά δικαιολογεί τα αισθήματα χαμηλής εκτίμησης που τρέφουν για τον εαυτό τους. Είναι αρκετοί οι ψυχολόγοι που πιστεύουν ότι τα ποσοστά κατάθλιψης στην πραγματικότητα είναι υψηλότερα και ανάμεσα στους άνδρες, η εκδήλωσή τους όμως είναι διαφορετική. Οι άνδρες ανατρέφονται με την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αποκαλύπτουν το συναισθηματικό πόνο, επομένως, αντί για τα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης, καταφεύγουν στην επιθετική, αντικοινωνική συμπεριφορά, τον αλκοολισμό (που είναι δύο με τρεις φορές πιο συχνός στο «ισχυρό φύλο»), τα ναρκωτικά κλπ.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Μην «πολεμάτε» την κατάθλιψη. Αποδεχτείτε την και ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς, ένας ψυχολόγος στην Αγία Παρασκευή θα σας βοηθήσει πολύ. Αναβάλλετε όλες τις σημαντικές αποφάσεις -για τη δουλειά σας, την οικογένειά σας έως ότου αισθανθείτε καλύτερα. Τα πρωινά σας θα είναι τα χειρότερα μέσα στην ημέρα. Να θυμάστε ότι όσο περνάει η μέρα συνήθως θα νιώθετε καλύτερα. Μη μένετε μόνοι στο σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ίσως να νιώθετε πιο απαισιόδοξοι όταν δεν υπάρχει κανείς δίπλα σας. Προσπαθήστε να βλέπετε μόνο ευχάριστα προγράμματα στην τηλεόραση. Όσο κι αν φαίνεται δύσκολο, βγείτε μία βόλτα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Η ελαφριά άσκηση οποιασδήποτε μορφής μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική. Προσπαθήστε να ασχοληθείτε με κάποια εργασία που θα κάνετε με τα χέρια σας. Οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι σας κατανοούν μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνουν να νιώσετε πιο άσχημα. Ακυρώστε κάθε κοινωνική επαφή που δεν είναι σημαντική. Οι σκέψεις για αυτοκτονία είναι συνηθισμένες. Ίσως νιώσετε καλύτερα αν μιλήσετε σε κάποιον αγαπημένο σας γι αυτές. Επειδή η όρεξή σας είναι μειωμένη, ίσως χάνετε βάρος. Τρώτε μικρές ποσότητες φαγητού όσο πιο συχνά μπορείτε. Όταν θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, τα «φωτεινά» αυτά διαστήματα δεν θα διαρκούν πολύ. Είναι φυσιολογικό, με την πάροδο των ημερών, τα διαστήματα αυτά να παρατείνονται.

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Ο ιδιαίτερος εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στη Σάμο

Published

on

By

Πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό από την στιγμή που δεν επιτρέπονται παρελάσεις και άλλου είδους εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου , στο οποίο λόγω υγειονομικών συνθηκών δεν περιλαμβάνονται στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις, πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου, ανάπτυξη Ελληνικής σημαίας μεγάλου μεγέθους (104 τ.μ.) στην επιφάνεια της θάλασσας στον κόλπο της πόλεως Σάμου από δύτες αυτόνομης κατάδυσης του Λιμεναρχείου Σάμου και του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, υπό την αιγίδα και την οργανωτική υποστήριξη του Δήμου Ανατολικής Σάμου

https://www.facebook.com/24samos/videos/1040305629745244/

 

Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις εορτάστηκε η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και στη Σάμο .

Και στους δυο δήμους του νησιού τελέστηκαν μόνο οι δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων για τον κορωνοϊό.

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Οι πρώτες εντυπώσεις για το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Published

on

By

Του Γιάννη Χρυσ. Καραβασίλη
Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ

Στις 30 Νοεμβρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με προϋπολογισμό ύψους 850 εκατ. ευρώ και ποσοστά επιχορήγησης των επενδύσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας που φθάνουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας ακόμη και στο 95% (για λιγνιτικές περιοχές).

Το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην προδημοσίευση του Οδηγού του Προγράμματος προκειμένου να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες κατοικιών να προετοιμάσουν την αίτηση τους.

Για το νησί της Χίου αλλά και γενικότερα για την περιφέρεια Βορ. Αιγαίου, η πλειοψηφία των υποψήφιων ιδιοκτησιών για ένταξη στο πρόγραμμα είναι μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες, το πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια, ενώ εκτός από τις επιχορηγήσεις το πρόγραμμα παρέχει και άτοκα δάνεια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παρά τους αυξημένους πόρους χρηματοδότησης του προγράμματος, παραμένουν οι παθογένειες των προηγούμενων φάσεων.

Σ’ αυτές παρατηρήθηκε ότι πολύ μεγάλο ποσοστό δυνητικά ωφελούμενων έμεινε έξω από την διαδικασία, αφού τελικά αυτή εξελίχθηκε σε μια κούρσα χρόνου μιας και οι πόροι εξαντλήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα (ελάχιστες ώρες).

Για την περιφέρεια μας, η προηγούμενη φάση “έμεινε στον αέρα” μερικές ώρες μόνοΣπαταλήθηκαν εκατοντάδες εργατοώρες, από τον τεχνικό κόσμο για την προετοιμασία των φακέλων, αλλά και από τους ιδιοκτήτες χρόνος και χρήματα για την συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Όλα δείχνουν ότι και σ αυτή τη νέα φάση κάπως έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι αιτήσεις σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά, θα υπάγονται στη βάση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας (first in – first out) και στους διαθέσιμους πόρους.

Ίσως το σύστημα (λόγω παραπάνω πόρων) να αντέξει πολύ λίγες ώρες παραπάνω. 850 εκ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη στον νέο κύκλο, ενώ ήταν 275 εκ. ευρώ στον προηγούμενο, κατά τον οποίο η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων έκλεισε σχεδόν αμέσως όπως είπαμε παραπάνω. Στον νέο κύκλο ο προϋπολογισμός ανά κατοικία μπορεί να φτάσει και τις 50000 ευρώ σε σχέση με τις 25000 ευρώ του εξοικονόμηση ΙΙ. Στην προηγούμενη φάση εντάχθηκαν πανελλαδικά περίπου 20000 κατοικίες ενώ τώρα ο στόχος είναι 45-60000.

Η πολιτεία παρά τον επιχειρούμενο επικοινωνιακό εξωραϊσμό της δράσης, θα πρέπει να δει σοβαρά τα θέματα που θα θεμελιώσουν την εμπιστοσύνη του τεχνικού κόσμου και των ιδιοκτητών για το νέο πρόγραμμα.

Η απρόσκοπτη δυνατότητα εισόδου στο σύστημα όλων των προετοιμασμένων αιτήσεων και η θέσπιση πραγματικά καθαρά ενεργειακών κριτηρίων που αποτελεί άλλωστε και την κύρια στόχευση της δράσης (σε συνδυασμό με εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μπορέσουν και οι ασθενέστεροι οικονομικά ιδιοκτήτες να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους) θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα.

Για παράδειγμα, η προκύπτουσα ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε kwh/m2 σε συνδυασμό με έναν έξυπνα υπολογισμένο πολλαπλασιαστή εισοδηματικής στάθμης, που θα ενισχύει την πιθανότητα συμμετοχής των ασθενέστερων νοικοκυριών, θα έκανε δικαιότερη την διαδικασία.

Αυτό γιατί κάποιες «νέες» επιτρεπόμενες επεμβάσεις με μεγάλο ποσοστό εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας πχ φωτοβολταϊκά (ΑΠΕ) ή σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, δεν θα είναι στις προτεραιότητες αλλά ούτε και στην σκέψη των ασθενέστερων οικονομικά.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να συμμετέχει στην διαμόρφωση ενός τελικού συντελεστή “κατάταξης” στην λίστα των ωφελούμενων, θα ήταν το μεγαλύτερο κλάσμα με αριθμητή την επιτυγχανόμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας και παρονομαστή την δαπάνη που απαιτείται γι’ αυτό.

Το όφελος σ αυτήν την περίπτωση θα ήταν εξοικονόμηση ενέργειας με έξυπνες, στοχευμένες, ρεαλιστικά οικονομικές και καλά ψαγμένες προτάσεις από τον ενεργειακό επιθεωρητή ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη απόδοση του στόχου της δράσης και η βέλτιστη αναλογία αποτελέσματος προς κόστος.

Μετά την εξάντληση των πόρων οι υπολειπόμενες κατοικίες θα παρέμεναν σε καθεστώς επιλεξιμότητας (επιλαχούσες) και θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα κάθε φορά που θα έμπαιναν νέοι πόροι, αν φυσικά δεν θα έχουν κάνει ενεργειακές μεταβολές στο ενδιάμεσο, που να επηρεάζουν το Α πιστοποιητικό που έχει ήδη εκδοθεί.

Έτσι το πρόγραμμα θα είναι δικαιότερο, και θα στοχεύει ακριβώς σ αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί .

Το πρόγραμμα για την επιλεξιμότητα απαιτεί την αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές βαθμίδες. Σαν παράδειγμα μια κατοικία με τρέχουσα ενεργειακή κατάταξη “Δ”, πρέπει να ανέβει 3 κατηγορίες μετά τις επεμβάσεις και να γίνει Β+.
Αυτό σημαίνει τουλάχιστον δύο “βαρειές” ενεργειακές παρεμβάσεις πχ μόνωση στο κέλυφος, μόνωση δώματος-στέγης η ακόμη και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. Έτσι λοιπόν θα προκύψει αύξηση του προϋπολογισμού της πρότασης, αφού με τις τιμές του προγράμματος για μια κατοικία πχ 120μ2 (με υποθετικές διαστάσεις 10μΧ12μ), η μόνωση στο κέλυφος μπορεί να κοστίσει κατ’ εκτίμηση:

{(10μ+12μ)Χ2Χ3μ ύψος-επιφάνεια κουφωμάτων πχ 20μ2}Χ55ευρώ/μ2=6120ευρώ για μόνωση κελύφους.

Επίσης θα απαιτηθούν 120Χ48=5760 ευρώ για την μόνωση δώματος.

Αν απαιτηθεί και άλλη επέμβαση πχ κουφώματα η αντλία θερμότητας, η πρόταση θα είναι πάνω από 15000-20000.

Ένα νοικοκυριό με οικογενειακό εισόδημα <=20000 ευρώ (η 10000 ευρώ ατομικό) που είναι η πρώτη κλίμακα στο πρόγραμμα, επιδοτείται μέχρι και 65% (έως 75% λόγω covid). Ετσι λοιπόν ακόμη και με αυτή την επιδότηση θα πρέπει να καταβάλει 5000 ευρώ περίπου από ίδιους πόρους (εξαιρετικά δύσκολο για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία).

Ένας άλλος κρυφός κίνδυνος τόσο για τους επιθεωρητές όσο και τους ιδιοκτήτες, είναι ότι ενώ το ακίνητο στα σενάρια βελτίωσης στο πρώτο πιστοποιητικό πριν τις επεμβάσεις να δείχνει ότι αναβαθμίζεται κατά 3 κατηγορίες, κατά την εκπόνηση του δεύτερου ΠΕΑ μπορεί να μη το πετύχει αυτό αν έχει επιλεγεί επέμβαση που “αλλάζει σημαντικά ενεργειακά το κτίριο αναφοράς” (πχ εγκατάσταση αντλίας θερμότητας).
Έτσι θα χρειαστεί ίσως κάποια επί πλέον επέμβαση εξ ιδίων πόρων ώστε αυτό να γίνει εφικτό εκ των υστέρων.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα αφορά στις κατοικίες που έχουν να τακτοποιήσουν πολεοδομικές εκκρεμότητες (πχ κάποια αυθαιρεσία) στην δημοτική ενότητα Χίου.
Εκ των πραγμάτων θα μείνουν εκτός προγράμματος, αφού μια τέτοια τακτοποίηση θα απαιτήσει πολύ χρόνο (απαιτούνται εγκρίσεις από δύο τοπικά συμβούλια, εκτός από το ΚΕΣΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) και την εφορεία νεωτέρων μνημείων που δεν συνεδριάζουν και πολύ τακτικά στην Μυτιλήνη, εκδίδοντας μονοψήφιο αριθμό εγκρίσεων σε κάθε συνεδρίαση .

Αυτός ο απαιτούμενος χρόνος, σίγουρα θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα μείνει ανοικτή η πλατφόρμα του ΥΠΕΚΑ με αποτέλεσμα κατοικίες που πρέπει να τακτοποιήσουν πολεοδομικές εκκρεμότητες (προαπαιτούμενο για την ένταξη), είναι σίγουρο ότι δεν θα κατορθώσουν να ενταχθούν.

Ένα πολύ θετικό στοιχείο που δημοσιεύτηκε στο προσχέδιο, είναι η υποχρεωτική διαχείριση (ανακύκλωση) -συλλογή και παράδοση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές (πχ αποβλήτων από κουφώματα, υαλοπίνακες, λέβητες κλπ) σε πιστοποιημένο φορέα. Αυτό βέβαια μπορεί να «κρύβει» κάποιες επί πλέον δαπάνες για τους ιδιοκτήτες.

Σε αναμονή λοιπόν της δημοσίευσης του τελικού οδηγού του προγράμματος, με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν πολλές βελτιώσεις από τα μέχρι τώρα γνωστά.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή